andre_234 04.12.05, 21:55 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=78&w=32994304 Może tutaj dowiem się prędzej? Pozdrawiam A.L. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwa_ja Re: Czego ma słuchać początkujący miłośnik muzyki 04.12.05, 22:27 Mnie trafiło z "Czarodziejskim fletem". Ale to nie był początek. Wiesz, trudno tak polecać. To zależy od nastroju i okoliczności. Może na początek obejrz sobie "Dyrygenta". Tam jest Piąta rozebrana na części. I powala. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Czego ma słuchać początkujący miłośnik muzyki 07.12.05, 20:23 iwa_ja napisała: > Może na > początek obejrz sobie "Dyrygenta". Tam jest Piąta rozebrana na części. I powala > . Albo "Amadeusza" chociaz prawdopodobnie znasz ten film? W cytowanym przez Ciebie wątku doradzano Ci słuchanie radiowej Dwójki i to jest, moim zdaniem, dobra rada W dodatku możesz Dwójki słuchać przez Internet. Wejdź na stronę tego radia i zamów sobie ramówkę, będą Ci ja przysyłać (czasem z lekkim opóźnieniem ), po czym wybieraj , trochę na chybił trafił, ale to jest może najlepszy sposób Warto słuchać rad, ale najlepiej samemu trafić, nawet jeśli troszke po omacku Pozdr. a. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Czego ma słuchać początkujący miłośnik muzyki 12.01.06, 16:52 Ja dlugo nie potrafilam sluchac, chociaz rodzice zabierali mnie na koncerty; wolalam swoje mlodziencze szarpaniny drutow Zaczelam dopiero w klasie maturalnej, od Czajkowskiego, dokladniej od Dziadka do orzechow. Chwytliwe i melodyjne Dzis juz zbyt dla mnie osluchane; polubilam zupelnie inne rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: Czego ma słuchać początkujący miłośnik muzyki 13.01.06, 08:54 odkrylem muzyke powazna ( nie kazdy rodzaj ) dopiero po kupieniu sprzetu wysokiej jakosci, zrujnowalem sie na Harman Kardon AVR635 plus sourand glosniki 100W-sinus firmy KEF - glosniki chyba wazniejsze od samego wzmacniacza to daje naprawde przyjemnosc sluchania, moze zacznij wiec od tego i nie musi to byc bardzo drogi sprzet ale powinien miec dobra jakosc, nie taki z supermarketu Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta Re: Czego ma słuchać początkujący miłośnik muzyki 13.01.06, 09:02 A jakie kabelki do tego? Odpowiedz Link Zgłoś
drobo Re: Czego ma słuchać początkujący miłośnik muzyki 13.01.06, 10:45 o kabelki wszelkiej maści - inter, głośnikowe czy sieciowe - proszę pytać pod adresem: www.audiostereo.pl/index.html dla co bardziej wrażliwych proponuję przed wejściem na powyższe forum coś na uspokojenie Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta kabelki 13.01.06, 11:09 Ale ja nie pytałam o kable w ogóle, tylko Gucia o to, jakie on sobie kupił do swojego zestawu. Odpowiedz Link Zgłoś
drobo Re: kabelki 13.01.06, 11:28 aaneta napisała: > Ale ja nie pytałam o kable w ogóle, tylko Gucia o to, jakie on sobie kupił do > swojego zestawu. Gucio się nie szarpnął - za interkonekty ( nie wiem, jakiej firmy )dał marne 2 tys. zł... Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta Re: kabelki 13.01.06, 11:39 No wiesz, bo jak sobie kupił amplituner zamiast wzmaka, co mnie trochę dziwi, to już mu nie wystarczyło kasy na porządne kable Odpowiedz Link Zgłoś
lilypons Re: kabelki 13.01.06, 12:37 Gucio60 to taki wielbiciel opery, który słucha tylko Netrebko i Villazona, a innych śpiewaków ma w pogardzie, bo wg niego nie dorastają do pięt 'boskiej' Netrebko Odpowiedz Link Zgłoś
verdiprati Re: Czego ma słuchać początkujący miłośnik muzyki 13.01.06, 16:16 gucio60 napisał: > odkrylem muzyke powazna ( nie kazdy rodzaj ) dopiero po kupieniu sprzetu > wysokiej jakosci, Cóż, niektórzy słuchają sprzętu, a niektórzy muzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Czego ma słuchać początkujący miłośnik muzyki 13.01.06, 16:33 No kochani, ponabijać się z gucia mozna, tym bardziej, że nawet na audiostereo by go wyśmiali za używanie amplitunera AV i surroundu do słuchania muzyki. Ale nie ma co ukrywać, że z przyzwoitego sprzętu słychać więcej i lepiej niż z podłego, i to pomaga w cieszeniu się muzyką. Sam po pewnym niezbyt znowu szaleńczym upgradzie (Sennheiser HD580) usłyszałem 2x więcej muzyki na moich płytach Odpowiedz Link Zgłoś
lilypons Re: Czego ma słuchać początkujący miłośnik muzyki 13.01.06, 16:43 Oczywiście, że przyjemniej się słucha muzyki na sprzęcie wysokiej klasy Tylko w tym przypadku nie wiadomo, czy gucio60 bardziej cieszy się słuchaniem muzyki czy posiadanym sprzętem. Odpowiedz Link Zgłoś
verdiprati Re: Czego ma słuchać początkujący miłośnik muzyki 13.01.06, 18:00 > Ale nie ma co ukrywać, że z przyzwoitego sprzętu słychać więcej i lepiej niż z > podłego, i to pomaga w cieszeniu się muzyką.> Oczywiście, że tak. Ja raczej miałem na myśli ludzi, którzy słuchają kabli czy też grzeją się przy lampach. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Czego ma słuchać początkujący miłośnik muzyki 13.01.06, 23:41 > Ja raczej miałem na myśli ludzi, którzy słuchają kabli A wiecie, że teraz słuchanie kabli głośnikowych to oczywistość, interkonektów (CD do wzmacniacza) również, natomiast obecnie słucha się wpływu rodzaju kabla SIECIOWEGO zasilającego 'system'? Odpowiedz Link Zgłoś
rumburakk1 Re: Czego ma słuchać początkujący miłośnik muzyki 14.01.06, 10:47 mój sprzęt to zwykły PCet, wyjście na marketowy zestaw "HajFi" otrzymany w gwiazdkowej promocji za darmo, do tego głośniki których uzywam raczej do słuchania marnej twórczości naszych parlamentarzystów i słuchawki marki "manta" z morskim stworem na plastiku za 32 pln. Wszystko to służy mi do odtwarzania ok 600 płyt które i tak nie nadają się do odtwarzania na wysokiej jakości sprzęcie bo po prostu były nagrywane na sprzęcie gorszym niz mój pecet. Mam parę płyt które usłyszłbym na naprawdę dobrym sprzęcie bo są nagrane rewelacyjnie ale większosć to raczej zabytki audio którym nic nie pomoże. Co mi da odsłuchanie Jóźwy Hoffmana na nowoczesnym sprzęcie? Wg mnie nic, ale może komuś coś da - nie zaprzeczę bo nie próbowałem. Cała dyskusja przypomina mi dysputę o wyższosci zdjęcia albumowego nad oryginałem Odpowiedz Link Zgłoś
lilypons Re: Czego ma słuchać początkujący miłośnik muzyki 14.01.06, 12:22 O poziom którego mojego postu chodzi? Żadnego nie wycięto - w przeciwieństwie do niektórych Twojego autorstwa, szanowny znawco jednego nagrania operowego, bo jakoś nie widzę, żebyś pisał o innych. Odpowiedz Link Zgłoś
quasthoff Re: Czego ma słuchać początkujący miłośnik muzyki 14.01.06, 12:41 Guciu!!! Skąd u Ciebie tyle niechęci, nietolerancji, i zacietrzewienia? Zamiast, jak sam napisałeś, zająć się rzeczowo tematyką muzyczną, wciąż napastujesz bogu winne osoby. Nawet krytyka powinna mieć moim zdaniem inny wymiar, przede wszystkim wymiar taktu i profesjonalizmu. A widzę tylko elementy, delikatnie mówiąc, nietaktowne. Czy Twoje posty można uznać za jedyne, które oddają prawdę, fachową analizę, dogłębne spojrzenie na temat? Powiedziałem już wcześniej, że nie trzeba być muzykologiem, fachowcem, specem od muzycznych zagwostek, by interesująco i przede wszystkim inteligentnie prowadzić dyskusje na forum MUZYKA. Powiedzialem też, że każdy ma swoje priorytety, fascynacje, którymi chce się podzielić. Mieć zupełnie inne zdanie to nic zdrożnego. Ale przy tym, konwersować w odpowiednim przyjaznym klimacie, to jest umiejętność. Czego ci życzę i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: Czego ma słuchać początkujący miłośnik muzyki 14.01.06, 13:19 oczywiscie, iz masz racje z tym, ze powinno dotyczyc to wszystkich a nie tylko wybranych napisalem o zestawie audio, bo wydawalo mi sie to wazne przy dzisiejszych nagraniach ale zostalem "sromotnie zjechany", a nie mialem nic zlego na mysli proponujac dobry sprzet audio gdybym byl niechetny to na to moglbym odpowiedziec zgodnie z poziomem pytania aaneta 13.01.06, 09:02 + odpowiedz A jakie kabelki do tego? - lub na to: lilypons 13.01.06, 12:37 + odpowiedz Gucio60 to taki wielbiciel opery, który słucha tylko Netrebko i Villazona, a innych śpiewaków ma w pogardzie, bo wg niego nie dorastają do pięt 'boskiej' Netrebko faktycznie poziom niezwykle wysoki Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta poziom 14.01.06, 19:21 A co jest nie tak z moim pytaniem o kable? Chociaż faktycznie, powinnam była zapytać najpierw o odtwarzacz CD, bo tym się nie pochwaliłeś, a wydaje mi się, że wbrew pozorom bez niego trochę trudno słuchać muzyki, ale mogę się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: poziom 16.01.06, 09:57 ze wzgledu, iz watek nie jest czyto muzyczny dam ci taka odpowiedz nie sadzilem, ze podanie nazwy jest czyms zdroznym (sa drozsze zestawy audio), podalem nazwe bo sadzilem, ze taki sprzet wystarczy na zadawalajace odtworzenie wpolczesnych nagran nawet dla wyrobionego ucha i nie pomyslalem, ze taki blachy wpis moze wzbudzic tyle emocji ale wierzaj mi, Bartoli wypada o wiele ciekawiej na dobrym sprzecie audio-video a Callas juz nic nie pomoze, pozostanie taka jaka byla na starej i zdartej plycie gramofonowej sadzilem takze, iz ci wiadomo ale pomylki to rzecz ludzka, ze do odtworzenia nagrania potrzebny jest gramofon (CD, DVD) i dlatego nie wspomnialem, pardon za przeoczenie pytasz co zlego z tym kabelkiem widzisz, uprawiajac muzyke trzeba miec sporo fantazji a ja nie chcialem jej zbytnio rozpuszczac piszac pod twoim adresem, bo z tym kabelkiem mozna miec sprosne mysli .......... Odpowiedz Link Zgłoś
bzy1 Re: poziom 09.05.06, 10:59 dzień dobry hmm mocno oddaliliście się od tematu co też mozna polecić początkującemu słuchaczowie muzyki klasycznej może wrócimy do tematu tego wątku? myslę sobie, że na poczatku przygody z muzyka klasyczną warto jak najczęściej słuchać jej na żywo! robi wielkie wrażenie... a co do off topica to tak jak ma znaczenie akustyka sali koncertowej, tak samo ma znaczenie jakość nagrania czy sprzętu na jakim słuchamy muzyki. po prostu słychac różnice i tyle;] pozdrawiam Was wszystkich <tak przy pierwszym wpisie;> Odpowiedz Link Zgłoś
x-man66 słuchać !!! 12.05.06, 02:02 Na pytanie "czego ma słuchać początkujący miłośnik muzyki" mogę odpowiedzieć trochę przewrotnie, że przede wszystkim ma słuchać ! A jak coś mu się spodoba to słuchać jeszcze raz, dowiedzieć się jak dany utwór się nazywa i kto go skomponował. Może to banalne ale potrzebne, choćby do dyskusji czy zapytania o coś więcej. I na początek, nie słuchać na siłę czegoś co inny uważa za "genialne" a mnie się nie podoba (na pierwsz rzut ucha) - to najprostsza droga do nabawienia się kompleksów. A przede wszystkim to czerpać nieograniczoną radość za słuchania. I tej radości mogę życzyć wszystkim początkującym. PS Na żywo - tak. Choćby dlatego, że trzeba wysłuchać od początku do końca ! Odpowiedz Link Zgłoś
jastej Re: słuchać !!! 12.05.06, 21:34 x-man66 napisał: > A przede wszystkim to czerpać nieograniczoną radość za słuchania. > I tej radości mogę życzyć wszystkim początkującym. Jakże to ogromnie ważne! Choć radości ze słuchania życzyłbym również nie tylko początkującym i młodym (choć pewnie nie tylko oni mogą być "początkującymi"). Chwilami odnoszę bowiem wrażenie, że wraz z upływem lat nieco zmniejsza się nasza otwartość i wrażliwość na muzykę. Ryszard Przybylski w "Baśni zimowej" napisze: "Jedną z najgorszych niedoli podeszłego wieku jest odlot muzyki z serca gdzieś w pustkę. Oczywiście, że słyszysz muzykę, ale już nic z niej nie masz. Doznajesz dźwięków, ale nie przeżywasz muzyki. Pozbawiono cię nagle tajemnicy, która odkrywała piękno świata i tłumaczyła znaczenie egzystencji. Ukradziono ci zadomowioną w tobie czułość dla istnienia. Ta niedola była udziałem Fryderyka Chopina w ostatnich miesiącach jego życia, choć daleko mu było do starca. Ta niedola bywa przekleństwem mojej starości i zjawia się nieproszona nawet podczas słuchania Claudia Monteverdiego. Podobne nieszczęscie dopadło również starego Iwaszkiewicza. Ta muzyka pusta Stuka o wieko trumny Rumak ruszył dumny Kopytem rozgniata usta. [...] Daj pająkowi - arachnie - Struny twojej gitary Niech je zasnuje Z wolna - Jesteś stary" (Do muzyka) Przeżywajmy i cieszmy się muzyką póki jeszcze możemy... jastej Odpowiedz Link Zgłoś
apfelbaum Re: słuchać !!! 12.05.06, 23:41 Nie ma rady - trzeba ten ogień jakoś podsycać. Choć ja tylko przeczuwam o co może chodzić, mam dopiero 32 lata. Odpowiedz Link Zgłoś