pharoah 25.01.06, 13:40 z cyklu ulubione instrumenty i ich uzytkownicy...Lista moich faworytow:RAHSAAN ROLAND KIRK,YUSEF LATEEF,HERBIE MANN,CHARLES LLOYD,ERIC DOLPHY... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jazzfoxy Re: flet 25.01.06, 15:02 Eric Dolphy, Sonny Fortune, Kirk, Yusef Lateef, nie bede oryginalna Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: flet 25.01.06, 20:24 David Murray. A kto zna tego pana? Ja nie, ale na pewno warto poznac. www.diapazon.pl/PelnyMuzyk.php?Id=254 Odpowiedz Link Zgłoś
libl Re: flet 25.01.06, 20:37 Na pewno warto. Znam tylko jedną jego płytę, ale świetną: "Jo'Burg Jump". Zaraz idę sobie zapodać. A jeżeli chodzi o flet, to Dolphy, Dolphy, Dolphy (kompletna zgodność i brak oryginalności) Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: flet 25.01.06, 21:04 ja tez znam ernesta "khabeera" dawkinsa...ale glownie z plyt nagranych z kahilem el'zabarem i jego ethnic heritage ensemble...szczegolnie polecam utwor jam for the babas na flet i bebny,wspanialy!!!zplyty ka-real...choc szczerze mowiac glowy nie dam,ze to wlasnie khabeer gra w nim na flecie...to kompozycja harolda"atu" murraya grajacego na tej plycie zarowno na bebnach i flecie,wiec moze to on dmucha zamiast bebnic?...kto wie?...niewazne...a moze tam graja dwa flety?...kurcze ,musze tego zaraz posluchac...ide poszukac plyty...co do "khabeera" wart uwagi jest tez jego zespol New Horizons Ensemble...Dawkins byl ostatnio w Polsce z koncertami...ostatnio w ub.roku,ale jakos przegapilem...pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
libl Re: flet 25.01.06, 21:10 Był jakoś tak koło października (chyba). Też przegapiłem .Ta płyta, o której pisałem, to właśnie New Horizons Ensemble. Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: flet 26.01.06, 02:56 trudno mówić o ulubionym muzyku-fleciście jak się zna jednego , ale dla porządku go wymienię: krzysztof popek. a przepraszam, znam jeszcze drugiego: alek korecki też się na flecie udziela. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzpunk Re: flet 26.01.06, 09:06 zdecydowanie James Newton, mam płytę Johna Cartera "Night Fire" na której Newton gra i jest to wyborne, nagrał też znakomitą płytę z D. Murrayem. btw jazzfoxy wymieniła właśnie Murraya i w związku z tym ma zapytanie: gdzie można posłuchać tego pana grającego na flecie? Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: flet 26.01.06, 14:02 jazzpunk napisał: > zdecydowanie James Newton, mam płytę Johna Cartera "Night Fire" na której > Newton gra i jest to wyborne, nagrał też znakomitą płytę z D. Murrayem. btw > jazzfoxy wymieniła właśnie Murraya i w związku z tym ma zapytanie: gdzie można > posłuchać tego pana grającego na flecie? Oj Jazzpunk, ja slabo znam Murraya, dlatego pozniej go dopisalam, bo wyczytalam na diapazonie, ze on jest tez flecista. Mialam nadzieje, ze Ty cos dopiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzpunk Re: flet 26.01.06, 09:07 Prince Lasha jest świetny, John Coltrane miał nawet pobierać u niego lekcje gry na flecie ale nie starczyło czasu Odpowiedz Link Zgłoś
jazzpunk Re: flet 26.01.06, 09:11 jeżeli kochacie funkowo-soulowe klimaty to pierwszorzędny jest Joe Thomas, szczególnie warto posłuchać jego płyty "Joe Thomas is the Ebony Godfather", na płycie Donalda Byrda "Black Byrd" gra niesamowity flecista, niestety nie pamiętam jego nazwiska,no jest jeszcze Hubert Laws, aż wstyd wymienić tego giganta dopiero teraz Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: flet 26.01.06, 14:04 Skad Ty to wszystko znasz? Ide nadrabiac zaleglosci... Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: flet 26.01.06, 14:07 znalazlam te plyte, a flecista to Roger Glenn. www.cduniverse.com/search/xx/music/pid/1230703/a/Black+Byrd.htm Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: flet 03.07.06, 22:24 Yusef Lateef - zakochalam sie w jego muzyce. Znacie, lubicie? Odpowiedz Link Zgłoś
crk Re: flet 04.07.06, 16:38 Nikt nie wspomina Thomasa Chapina, czyżby po prostu o nim zapomniano? Odpowiedz Link Zgłoś
crk Re: flet 13.07.06, 13:53 A szkoda bo to wielki muzyk i szkoda, że tak wcześnie zmarł, ale to co pozostawił jest napewno warte uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś