Dodaj do ulubionych

pytanie o iron maiden!

28.01.06, 10:50
Ludzie chcialbym sie dowiedziec czy sluchanie Iron maiden ma cos wspolnego z
satanizmem bo zaczalem ich sluchac ze wzgledu na swoiste brzmienie, ktore jest
jedyne w swoim rodzaju. Zastrzezenie pojawia sie co do niektorych tekstow tego
zespolu,w ktorych nierzadko pojawia sie motyw czarnej strony zycia i nie wiem
czy to zalezy od interpretacji sluchajacego czy sama muzyka jest z gory
skierowana do pewnej grupy. Co o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • iks_igrek_zet Re: pytanie o iron maiden! 28.01.06, 11:19
      hm... no ja słucham żelaznej dziewicy big_grin i co z tego że śpiewają o potworach?
      teksty mają beznadziejnie głupie, ale tu o chodzi o brzmienie! i uwierz mi, że
      ani ja, ani moi znajomi słuchający IM nie mają nic wspólnego z satanizmem smile ja
      osobiście akurat jestem wierząca, co nie przeszkadza mi w słuchania ajronów smile
    • Gość: T-800 Re: pytanie o iron maiden! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 28.01.06, 11:37
      IM to beznadziejna kapela, wszystkie piosenki takie same (aczkolwiek wybrałem
      sobie kilka kawałków). Ciekawe mają okładki płyt i plakaty - tym bardziej, że
      rysowane przez Polaka. ;-]
      • tomash8 Re: pytanie o iron maiden! 28.01.06, 11:39
        Gość portalu: T-800 napisał(a):
        - tym bardziej, że
        > rysowane przez Polaka. ;-]

yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy?
      • Gość: As Re: pytanie o iron maiden! IP: *.vline.pl / *.65.rev.vline.pl 29.01.06, 14:52
        Gość portalu: T-800 napisał(a):

> IM to beznadziejna kapela, wszystkie piosenki takie same

Czy trwający ponad 13 minut "Rime Of The Ancient Mariner" jest taki sam jak
        niespełna 3 minutowe "Purgatory" ??
    • tomash8 Re: pytanie o iron maiden! 28.01.06, 11:38
      Oczywiście że Iron Maiden to satanizm. Choć nie tak duży jak Tokyo Hotel.
    • kolega.maynard Re: pytanie o iron maiden! 28.01.06, 11:42
      Panie, daj Pan spokoj wink
      A jak sluchasz hip hopu to tez "razem z kolesiami jezdzisz po miescie i wyrawasz niezle niunie"? smile
      Cytat z MC Magnetowida wink
    • titush Re: pytanie o iron maiden! 28.01.06, 13:34
      lol. twoje pytanie przywodzimi na mysl sytuacje w USA zwiazana z wydaniem "the
      numer of the beast" - palenie plyt ajronow na stosach, wyklinanie mlodych
      sluchaczy z kazdej amerykanskiej ambony... (zawsze mogli uzyc backward masking
      process, ale "straznicy moralnosci" pewnie i tak, by diabelska wiadomosc
      przechwycili!)
      to, ze spiewaja sobie o diablach, bestiach i innych osobnikach spod ciemnej
      gwiazdy, nie znaczy, ze naklaniaja do satanizmu. to tak jak powiedziec: ci,
      ktorzy sluchaja kiss, led zeppelin (posluchaj sobie "stairway to heaven" od
      tylu) czy elo to satanisci. po prostu smieszne to smile.

up the irons!
    • zaix Re: pytanie o iron maiden! 28.01.06, 17:41
      Maideni są jednym z tych zespołów, u których teksty pełnią role trzeciorzędną
      (choć w niektóre warto się wsłuchać np. utwór tytułowy z Brave New World) .

Ja osobiście Dickinsona mógłbym słuchać nawet wtedy, gdyby wyśpiewywał książke
      telefoniczną.

• greenhell Re: pytanie o iron maiden! 28.01.06, 23:47
      Polecam Sarcofago, Burzum, Darkthrone i przede wszystkim Bathory smile 666 till
      stan tear us apart smile
    • Gość: H Re: pytanie o iron maiden! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 13:48
      Czy to jest dowcip? Prowokacja?
      • tomash8 Re: pytanie o iron maiden! 29.01.06, 15:45
        Gość portalu: H napisał(a):

> Czy to jest dowcip? Prowokacja?

Nie, to IV RPwink
        • Gość: H Re: pytanie o iron maiden! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 21:48
          Fear Of The Duck?wink
    • magdzia852 Re: pytanie o iron maiden! 29.01.06, 22:55
      Jaki satanizm?Owszem, spiewaja o bestii itp, ale w wypadku tej kapeli stanowczo
      odradzam wsluchiwanie sie w teksty, chyba, ze jestem juz zapalonym wielbicielem
      muzyki, to wtedy juz nic cie nie zniecheci, nawet piosenki w stylu Bring your
      daughter to the slaughtersmile Nie rozumiem nagonki na Iron'ow czy Black Sabbath,
      ze naklaniaja ludzi do satanizmu. Ozzy Osbourne powiedzial kiedys, ze po
      obejrzeniu "Ducha" przez dluzszy czas bal sie wyjsc z pokoju i taki z niego
      satanista...
    • lenore13 Re: pytanie o iron maiden! 29.01.06, 23:39
      Pewnie prowokacja, ale naiwnie odpowiem. W tekstach Ironów diabeł hasa aktywnie
      i z wielką częstotliwością, ale w ujęciu tradycyjnie chrześcijańskim - jest to
      istota wredna, podstępna i trza się jej bać wink
      Najmroczniejszy klimat odnotowałam w tekście "Powerslave" autorstwa zresztą
      Dickinsona, który musi być ciężko pojechany na punkcie religii, wystarczy
      posłuchać jego dokonań solowych.
    • taksus Re: pytanie o iron maiden! 30.01.06, 22:55
      slucham ajronow i bardziej cenie brzmienie niz teksty, ktore nie sa bez
      znaczenia. Kazdy artysta poprzez swoj material wyraza emocje, jakies stany
      emocjonalne itp. Mysle ze ich muzyke nalezy interpretowac w swoj sposob a nie
      kierowac sie opinia innych. Generalnie to bardzo dobra kapela.
    • fraksinus Re: pytanie o iron maiden! 31.01.06, 22:57
      fakt maja na tym punkcie swira ale w koncu nie kazdy kawalek jest o satanie choc
      tematyka raczej mroczna, ja slucham bardziej dla glosu jakim dysponuje dickinson
      oraz niepowtarzalnego brzmienia.
    • Gość: H Re: pytanie o iron maiden! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 23:24
      Posłuchaj Marduka - to dużo grzeczniejszy zespół i bardzo refleksyjna muzyka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka