Dodaj do ulubionych

Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczmarskie

IP: *.chello.pl 12.02.06, 16:24
Wiem, że w Polsce jest dużo osób ceniących muzykę i teksty ś.p. Jacka
Kaczmarskiego! Sam nie zliczyłbym moich ulubionych jego piosenek, ale w
czołówce na pewno znalazłby się m.in. SEN KATARZYNY II czy PRZYCZYNEK DO
LEGENDY O ŚW JERZYM. Jakie są wasze ulubione ulubione Jego piosenki? Zapewne
MURY. Czekam na odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • Gość: Murarz Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 16:33
      Najbardziej lubie MURY.
      • szakal35 Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma 12.02.06, 19:50
        "Mury"
    • Gość: Ghetto Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma IP: *.chello.pl 13.02.06, 11:23
      Moja ulubiona to NASZA KLASA
    • kawa_malinowa Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma 13.02.06, 11:33
      "marcin luter"
      cromwell
      nasza klasa
      syn marnotrawny
      obława
    • user0001 Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma 13.02.06, 19:21
      Zależy kto pyta.
      Jeśli pyta duchowny to odpowiem "Źródło wszelkiego zła".

A jeśli kto inny pyta, to nie mam jednoznacznej odpowiedzi. Czasem jest to
      "Nasza Klasa", czasem "Obława" a innym razem "Zbroja". Inne piosenki też robią
      wrażenie, zwłaszcza "Strącenie Aniołów" i "Epitafium dla Wołodzi Wysockiego"
      • Gość: Internetauta Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma IP: *.chello.pl 13.02.06, 19:51
        Tak, ZBROJA nie ma sobie równych... a co sądzicie o Obławach- która najlepsza-
        wiadomo, oprócz Obławy I ?
        • Gość: Internetauta Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma IP: *.chello.pl 13.02.06, 22:27
          Wszystkim, którzy lubią JK polecam stronę www.kaczmarski.art.pl. Godna uwagi.
          Profesjonalna.
    • spacey1 Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma 14.02.06, 13:20
      Ciekawa sprawa... wygląda na to, że założyciel tego wątku podziela moje
      największe fascynacje. Do wątku o Beatlesach się nie dopisałam, bo musiałabym
      zrobić niezły remanent w głowie. Może jutro.
      Co do Kaczmarskiego, to najbardziej cenię

Zmartwychwstanie Mandelsztama
      Katyń
      Rublow
      Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego
      Epitafium dla Sergiusza Jesienina
      Zbroja
      Encore
      Wigilia na Syberii
      Krzyk
      Cień
      Ja
      Autoportret Witkacego

Tu na razie skończę, nie za wiele na raz. Ale oczywiście to nie wszystko.
      Przemyslę sprawę i napiszę raz jeszcze

Aha, Mury co prawda Kaczmarski wyposażył w świetny tekst, ale ja uwielbiam
      wersję oryginalną, więc nie nazywam tej pieśni utworem Kaczmarskiego.

• Gość: Internetauta Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma IP: *.chello.pl 14.02.06, 17:11
        Miło mi. Do tych wszystkich piosenek i tych, które napisałem we wstępie dorzucam
        jeszcze wszystkie części OBŁAWY, Trylogię- a najbardziej PANA KMICICA, Balladę
        Wrześniową i KARĘ BARABASZA.
        • Gość: Internetauta Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma IP: *.echostar.pl 01.03.06, 17:41
          Do Glenkury: A ja spotkałem się z tańszymi cenami 22-płytowego Syna
          Marnotrawnego: 200, 210, 220 złotych. W pewnym wielkim poznańskim sklepie
          kopsztuje 199,99.
    • Gość: Vox Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 23:41
      Przechadzka z Orfeuszem, Obława 2 lub Marcin Luter
    • Gość: Zyta Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 11:35
      Nasza klasa, Obława, Mury!!!!!
    • glenkora1 Wszystkie...... 15.02.06, 14:04
      KORESPONDENCJA KLASOWA (mało znana a świetna)
      KARA BARABASZA
      WALKA JAKUBA Z ANIOŁEM
      MUR (nie "Mury", choć są ważnym sztandarem niezrozumienia)
      SEN KATARZYNY II
      KARA BARABASZA
      MIĘDZY NAMI
      ŹRÓDŁO (bo nie można pominąć)
      ENCORE, JESZCZE RAZ

I wszystkie pozostałe bez wyjątku a nawet te, których nie zdążył napisać lub
      zaśpiewać.
      Polecam wszystkim stronę www.kaczmarski.art.pl - jedyną naprawdę niesamowitą o
      Jacku. Polecam też stronę trzech niesamowitych (!!!!!!!!) chłopaków:
      www.trio.art.pl
      Warto na ich koncert pojechać na drugi koniec świata smile
      • glenkora1 Box 22 płyt Jacka - zrób sobie prezent!!! 15.02.06, 14:08
        Może mniej zaangażowani sympatycy Jacka nie wiedzą, więc polecę w tym miejscu
        niesamowity zbiór WSZYSTKICH płyt Jacka Kaczmarskiego. Do kupienia w Empikach,
        dużych sklepach muzycznych lub (najtaniej) na Allegro. Cena od 290 do 330 zł.
        Zawiera 22 płyty w pięknym pudełku ze zdjęciem Jacka.
        • hauabaua Re: Box 22 płyt Jacka - zrób sobie prezent!!! 15.02.06, 14:20
          > Cena od 290 do 330 zł.

Chyba od 190 do 230? smile
          .
          • glenkora1 190 zł 16.02.06, 23:09
            oczywiście! przepraszam smile))
            oczywiście od 190 zł można kupić smile
            nie wiem dlaczego mi się rząd wielkości pomylił smile))
            sory smile
            zamiast zachęcać to zniechęcam smile))
      • maggpie Re: Wszystkie...... 17.02.06, 18:04
        o! zapomniałam, właśnie "MUR", choć i "Mury" lubię
    • maggpie Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma 15.02.06, 16:23
      "Autoportret Witkacego"
      "Krzyk"
      "Sen Katarzyny"
    • hauabaua Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma 15.02.06, 16:44
      Zamiast wymieniać, dałbym jakiegoś linka do dyskografii albo co... wink
      To może kilka "ostatnio ulubionych":
      "Litania" bez elektroniki,
      "Somosierra",
      "Rublow",
      "Epitafium dla Jesienina",
      "Meldunek",
      "Ballada wrześniowa".

No i niesamowite, monumentalne, genialne "Epitafium dla Wysockiego".
      .
      • maggpie Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma 16.02.06, 00:57
        tak! "Epitafium" genialne jestsmile
        lubię jeszcze: "Nie lubię" i "Pusty raj"
        • Gość: tomek Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 23:46
          korespondencja, nasza klasa, mucha w szklance lemoniady
          • marcinek214 Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma 17.02.06, 11:26
            Ci ktorzy pisza Mury Oblawa i nasza Klasa to ci ktorzy znaja jedynie te
            piosenki.
            Ja uwielbiam Epitafium dla W.Wysockiego, Przypowiesc na 38.urodziny, wojna
            postu z karnawalem, Pan Kmicic, i wszystkie tzw pijackie kawalki z Albumu
            Bankiet.rewelacja.
            • marcinek214 Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma 17.02.06, 11:27
            • marcinek214 spotkanie z Twórczością Jacka 17.02.06, 11:28
              A nawiasem mówiąc to można by w warszawie zorganizować spotkanie-hołd dla jacka
              z muzyka, gitarą albo czym tam jeszcze.Co myslicie?

Jakby co
              gg 5208715
            • spacey1 Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma 17.02.06, 12:13
              Wypowiedź na poziomie, nie ma co, gratuluję.
              A czy te utowry nie mogą się podobać także tym, którzy znają całą twórczość
              Kaczmarskiego?
    • Gość: pijawka Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma IP: *.net.pl 17.02.06, 20:14
      Nie jestem fanem Jacka Kaczmarskiego. Nie mam więc żadnych ulubionych jego
      piosenek.
      • Gość: pijawka Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma IP: *.net.pl 17.02.06, 20:16
        Tak, to możliwe.
    • Gość: kleo Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma IP: *.tele2.pl 21.02.06, 17:29
      Pompeje są cudowne. Nikt o nich nie wspomniał. Jak słyszę tę piosenkę,
      przechodzą mnie ciarki. I jeszcze Karol Levitoux. Za tekst bardzo cenię
      też "Naszą klasę".
    • Gość: mical86 Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 17:53
      Nikt jeszcze nie wspomniał o "Rozbitych oddziałach" a przecież to cudowna
      melodia i piękny tekst. Pomimo młodego wieku uwielbiam muzykę Kaczmarskiego i
      żałuję, że nie jest popularny wśród młodzieży. Myślę że niesie dużo głębsze i
      bardziej wartościowe przesłanie niż wszechobecny hyp-hop.
    • Gość: Serduuszko Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma IP: *.katowice.pik-net.pl 24.02.06, 08:29
      Lekcja historii klasycznej i Postmodernizm!
      • monia515 Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma 24.02.06, 10:06
        Nasza klasa; obława 1, 2.
        Mury- to nie do końca Kaczmarski...
        • monia515 Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma 24.02.06, 10:10
          PS.
          pl.wikipedia.org/wiki/Llu%C3%ADs_Llach
          • spacey1 Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma 24.02.06, 12:43
            Też o tym napomknęłam smile
        • schabomil Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma 24.02.06, 13:46
          monia515 napisała:

> Nasza klasa; obława 1, 2.
          > Mury- to nie do końca Kaczmarski...

"Obława" również. Bazuje ona na utworze "Ochota na wolkow" Włodzimierza Wysockiego.

Schabomił

• Gość: człowiek Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 13:59
      Nie wierzę, że nikogo nie zachwyciło: 'jeszcze...'
      przepiękność
      • carrramba Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma 02.03.06, 17:51
        Wszystkie są ulubione.
    • carloss3 Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma 03.03.06, 15:56
      Moim zdaniem najlepsze są Pan Kmicic, Epitafium dla P.Wysockiego. Lubię też
      bardzo Karę Barabasza. Mówiąc prawdę wszystkie jego utwory są świetne i
      pokazują jego niezwykły kunszt poetycki i umiejętność ekspresji. (Boszz! skąd u
      mnie takie wyszukane sformułowania? big_grin
    • internetauta Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma 13.05.06, 18:00
      Dziękuję Wam za tyle odpowiedzi- a jakie są Wasze odczucia po wydanej jakiś
      czas temu płycie "Świadectwo" i 7-płytowym suplemencie do 22-płytowej
      kolekcji "Syn Marnotrawny"?
    • Gość: Ja Boruję W Zębach Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma IP: 82.160.122.* 13.05.06, 18:41
      BOXU 7 CD nie posiadam, a SWIADECTWO tak (niestety_). Wg mnie to tylko
      wymuszone wydawnictwo od Fundacji im. J. Kaczmarskiego na 2-gą rocznicę Jego
      śmierci, Niczym nie wyróżniające się THE BEST OF - nie połączone tematyką i.t.p.
      • internetauta Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma 13.05.06, 20:54
        A kto posiada tomiki wierszy artysty?
    • internetauta Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma 14.05.06, 16:16
      Sporo informacji o tych tomikach znajdziecie na str. internetowej poświęconej
      Jackowi: www.kaczmarski.art.pl
      Bardzo polecam- strona zrobiona profesjonalna, bogate i ciekawe informacje,
      dosłownie; kopalnia wiedzy o Jacku.
    • Gość: mamutek Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma IP: 217.153.205.* 15.05.06, 14:01
      Sen Katarzyny II
      W naszym przedszkolu (moge mylić tytuł)
      Nasza klasa

I to w takiej właśnie kolejności.
      • internetauta Re: Jakie są Wasze ulubione piosenki Jacka Kaczma 15.05.06, 15:23
        Dziękuję. A propos tytułu: "Przedszkole" (1981)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka