Dodaj do ulubionych

Rory Gallagher

IP: *.uci.uni.torun.pl 26.11.02, 14:38
Chcialem przypomniec na forum o tym nieco nieslusznie zapomnianym a bardzo wybitnym Irlandzkim gitarzyscie.Mial swoj piekny,niepodrabialny styl grania.Czerpal mocno z bluesa-ale dzieki ogromnej wyobrazni nie zamykal sie tylko w tym gatunku.Mistrzostwo swiata w balladzie to "For the last time" z jego pierwszej plyty.Mnie najbardziej porywa rewelacyjny koncertowy album "Irish tour"(1974)-na ktorym mozna podziwiac jego gre.To jedna z najlepszych koncertowych plyt ktore znam.Porywajaca od poczatku do konca.Kto ceni tego pana(lub z jakis powodow nie ceni)proszony o wpis.
Obserwuj wątek
    • Gość: soso Re: Rory Gallagher IP: 195.41.66.* 26.11.02, 15:57
      Pamietam go jako pierwszego gitarzyste, ktory zaskoczyl mnie szybkoscia i
      precyzja grania. To bylo cos innego i nowego w poczatkach lat
      siedemdziesiatych. Clapton czy Mayall nie robili na mnie takiego wrazenia jak
      Gallagher. Niesty, stracilem go z oczu i jak dzis wspominam jego gre to chyba
      chocby Gary Moore jest lepszy.

pzdrw

soso
      • teddy4 Re: Rory Gallagher 26.11.02, 19:28
        Rory był wspaniały. Chociaż muzyka oparta na blusie zdecydowanie nie jest moją
        ulubioną muzyką. Polecam tak samo jak Argus rewelacyjny koncertowy "Irish Tour".
        • ugugunana Re: Rory Gallagher 26.11.02, 21:17

Super instrumentalista, skrzący pomysłami... IMO nie nagrał słabej płyty...
          Moją ulubioną studyjną jest "Deuce" - eklektyzm, wirtuozeria i serducho...
          Folk, rock, blues, jazz... - nic co "ludzkie" nie było mu obce... *-)

Warto się zapoznać również z jego muzycznymi początkami w formacji Taste...
          Smakuje znakomicie... *-)

PZDR.
          • Gość: Argus Re: Rory Gallagher IP: *.uci.uni.torun.pl 27.11.02, 15:22
            Wlasnie mysle od dosc dawna o zapoznaniu sie z Taste-gdyz szczerze piszac nie znam tej grupy.Tylko z opowiesci.A "Deuce" rzeczywiscie piekny,no ale przeciez jedynka,czy "Blueprint" tez sa wysmienite...
          • opart Re: Rory Gallagher 06.12.02, 01:21
            Dołączam się do peanów na cześć płyty Deuce. Ale poza tym jeszcze pod koniec
            lat 70. wypuścił taką płytkę, gdzie znalazł się kawałek Philby. No normalnie
            ten elekrtyczny sitar z gitarą to jest klasyk! Daje takiego kopa jak mało co!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka