Dodaj do ulubionych

Czy to piractwo?

IP: 195.136.112.* 19.04.06, 09:56
Czy kupienie oryginalnej plyty z muzyka w sklepie, skopiowanie jej na uzytek
wlasny a nastepnie odsprzedanie (np. na Allegro) jest piractwem?
Obserwuj wątek
    • mamalgosia Re: Czy to piractwo? 19.04.06, 10:19
      tak
    • Gość: kesap Re: Czy to piractwo? IP: 212.244.78.* 19.04.06, 11:14
      Czy w ogóle obrót wtórny płytami nie powinien być zakazany? Przecież to
      okradanie firm i artystów. Ktoś sobie posłucha, potem sprzeda, to jakby
      korzystał za darmo. Złodziej normalnie. Stanowczo powinien być zakaz. I też
      zakaz oddawania za darmo, pożyczania, a nawet puszczania komuś innemu niż
      nabywca płyty.
      • magdaksp Re: Czy to piractwo? 19.04.06, 12:40

aco powiesz na wypozyczalnie płyt?bo takowe np w warszawie istnieją?
        • Gość: takitam Re: Czy to piractwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 12:49
          Zarówno sobie, jak i osobom bliskim (rodzinie i przyjaciołom), można kopiować i udostępniać skopiowany album. Ustawa na to zezwala. A kto komuś udowodni, że panie Z i X nie są przyjaciółkami?

Z drugiej strony, sprzedaż czy odpłatne wypożyczanie to jednak już coś zupełnie innego... Ale tutaj już pewności nie mam, i nie wiem jak - i czy wogóle - prawo reguluje kwestię wypożyczania nośników muzycznych.
          • magdaksp Re: Czy to piractwo? 19.04.06, 13:38
            to nie jest odpłaten wypozyczanie tylko zupelnie darmowe jak ksiazki wbibliotekach
        • Gość: Jacenty Re: Czy to piractwo? IP: *.chello.pl 23.04.06, 21:54
          Wypożyczalnie płyt istnieją? Chętnie poznam szczegóły w celu denuncjacji.
          ?
          • magdaksp Re: Czy to piractwo? 23.04.06, 21:59
            Gość portalu: Jacenty napisał(a):

> Wypożyczalnie płyt istnieją? Chętnie poznam szczegóły w celu denuncjacji.
            > ?

istnieja ale nie powiem gdziesmile
            • Gość: Jacenty Re: Czy to piractwo? IP: *.chello.pl 23.04.06, 22:03
              Powiedz, powiedz! Nikomu nie powiem oraz obiecuję!
              • magdaksp Re: Czy to piractwo? 23.04.06, 23:32
                Gość portalu: Jacenty napisał(a):

> Powiedz, powiedz! Nikomu nie powiem oraz obiecuję!

szczerze mowiac jestem ciekawa czy to wypozyczanie plyt jest legalne?robi to wkoncu publiczna instytucja ale wydaje mi sie ze nie do konca.
          • Gość: polla4 Re: Czy to piractwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 22:03
            Wiem gdzie jest we Wrocławiu wypożyczalnia płyt
    • roar Re: Czy to piractwo? 19.04.06, 14:50
      Nie. Piractwem jest napadanie na statki i kradzież wiezionego przez nie towaru. Różnica, przyznasz, dość spora...
      • Gość: chybapirat Re: Czy to piractwo? IP: 195.136.112.* 19.04.06, 15:46
        Pan kabareciarz, widze.
        • roar Re: Czy to piractwo? 19.04.06, 19:28
          Błazen.
          • Gość: chybapirat Re: Czy to piractwo? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 20.04.06, 02:40
            A wlasnie, brzmi lepiej.
    • Gość: ja Re: Czy to piractwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 22:46
      jasne, ze jest. ale ja mam głownie pirackie płyty, bo oryginalne są za drogie.
      Szkoda mi wydac kupe kasy na plyte, ktora moge miec za 2 zlote. To jest nie
      fair, ale czy w ogole jest sprawiedliwosc na tym swiecie??
      • Gość: Berek Re: Czy to piractwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 21:47
        Właśnie to jest problem.Ceny płyt w polsce sa prawie takie same jak w innych
        krajach tyle że nasze zarobki o wiele sie różnią na niekorzyść.Oczywiście
        polaków.Gdyby spadły o połowę sprawa byłaby o wiele bardziej przejrzysta.
        Nie mówie tu o betonach którym bez różnicy co gra byle tylko łeb sie
        bujał.Takim nic nie pomoże.NAwet gdyby oryginał kosztował pięc złotych.
        Ja rozwiążałem kwestię inaczej.
        Pracuję zarabiam ale nie stać mnie na wszystko.Płyty artystów polskich staram
        kupować sie w sklepie.Oni i tak dostaja po d...na każdym kroku.
        Wykonawców z poza granic terytorialnych których bardzo cenie i szanuje kupuje
        rownierz w sklepiku.Takich po środku przegrywam sobie a takich co są na trzecim
        miejscu ściągam z netu.I trzymam tylko w kompie.
        Niestety jest jak jest i trzeba wybierać.Gdyby Zarobki były na poziomie
        kupowałbym wszystkich oryginalnych.
    • Gość: cwaniara NALEZY MI SIE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 07:15
      Ja tam mam pirackie plyty bo som za droge
      Z piekarni kradne bulki bo mnie nie stac a nalezy mi sie
      Chyba zwine sasiadowi samochod bo mi sie podoba a mnie nie stac, nalezy mi sie
      • Gość: takitam Re: NALEZY MI SIE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 10:57
        Samochód to luksus, a dostęp do kultury należy się każdemu... Niestety, w Polsce uniemożliwiają to zaporowe ceny nośników...
        • Gość: stefan Re: NALEZY MI SIE!!! IP: *.aster.pl 25.04.06, 23:43
          A czy koleżanka Cwaniara nagrywała kiedykolwiek filmy z tv na kasety VHS?A czy
          kserowała kiedyś ponadnormatywną ilość stron z jakiejś książki?Piractwo ma się
          tak do złodziejstwa, jak aborcja do mordowania.
    • matros01 Re: Czy to piractwo? 29.04.06, 13:10
      Wole słuchać sceny amigowej. Tam przynajmien nikt nie zrzędzi o piractwie a
      muzykeę tworzy się dla siebie i dla innych a nie dla szmalu.

Dlaczego mam kupować całą płytę jeśli podoba mi się jedna piosenka ?
      Jak mam kupić plik mp3 w sieci skoro nie znam pisoenki?
      Najlepszy sposób na zdobywanie wiedzy o muzyce to przeszukiwanie P2P , ściąganie
      setek piosenek i wybór kilka z nich potem zainteresowanie wykonawcą i
      ewentualnie kupno płyty!!!

Skąd mam brać informacje o artystach z "górnej półki" ??? Tylko szperanie w P2P.

Dobry jazz lub muzyka poważna kosztują często 60-100 zł za płytę ! Mam inne
      wydatki , nie jestem bogaty !!!

Dlaczego artyści nie wypowiadają się na temat piractwa? Tylko ich wydawcy!

Na koniec - zawsze jest jeszcze scena , darmowa myzyka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka