Gość: Kol. Kierownik IP: *.kutno.sdi.tpnet.pl 07.01.03, 01:10 Nudna?! Jest raczej słaba. Wszystko bez wyrazu. Nawet sporo materiału wydaje mi się dobrze nie przygotowane! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cze67 Re: Perfect 07.01.03, 15:22 Dziwne, ale wyjatkowo zgadzam sie z kolega Leszczynskim... Odpowiedz Link Zgłoś
k.rubik Re: Perfect 07.01.03, 21:44 Byś sie chlopie nie wyrazal... widac, ze twoja orientacja o Perfectcie jest slaba: Perfect milczy od trzech lat - to prawda, ale jesli jestes w tej branzy (muzycznej) albo chociaz udajesz, ze w niej jestes - to wypada wiedziec, ze w lutym Perfect wypuszcza nowa studyjna plyte "SCHODY". Ja np. o niej wiem juz od listopada - plyta "dur-owa" (jesli trzeba ci wytlumaczyc co to znaczy to juz to robie: dur-owa oznacza balladowa, nieco smutna). Po drugie jakbys mial ucho i odpowiednio je przystawil to Autobiografia jest calkiem inaczej zagrana: po pierwsze inne instrumenty(perskusji z lat 80. tej charakterystycznej juz nie ma - Piotrek Szkudelski gra na innych naciagach) gitara: Darek Kozakiewicz wykonuje ta solowke o ktorej miales niewiedze wspomniec - inaczej. Posluchaj sobie wersji z 83. jak gral ja Andrzej Urny a jak wyglada ona teraz, komponuje sie inaczej w to tempo. Po drugie: Ogolne tempo Autobiografii jest inne dla wczutych w sluchanie piosenek od razu rozpoznawalne, dla amatorow - pod koniec - zobacz jak wokalnie wyglada koncowka w wersji z 83. a jak Grzesiek spiewa ja na plycie z Symfoniczna. A poza tym jak mozesz mowic, ze "Piosenki są niemal identyczne z oryginałami" ??! Ze sie do nich dokleja symfonie??! Posluchaj sobie "Niepokonaych" z symfonią a wersji oryginalnej - mam nadzieje, ze takim laikiem nie jestes, zeby nie rozpoznac, ze w wersji oryginalnej jest przedewszystkim gitara akustyczna. Poza tym jest szereg innych piosenek na tej plycie, ktore calkowicie brzmia inaczej niz w wersjach oryginalnych - dla przykladu "Idz precz". Posluchaj sobie wersji z plyty "UNU" a wersji z symfoniczna. Jesli nie dostrzegasz roznicy - to cos z twoim sluchem nie tak. Wiem, ze sie czepiam, ale takie sa fakty, moze detaliczne, ale jako dziennikarz tak powaznej gazety jaka jest "GW" takie "ogolnianie" wszystkich piosenek to powazny blad. Poza tym robert, nie napisales w swojej recenzjii, ktora podajesz ludzkosci, o tym, ze np. znalazla sie nowa kompozycja - "Kto dzis przygarnie mnie". To jest chyba istotny fakt??! hmm?? Dla mnie samego ta plyta nie jest jakims spelnieniem, ale taka recenzja jest nieadekwatna do plyty. Szkoda, ze napisales ten artykul na kolanie, bez absolutnej wiedzy na temat plyty i zespolu, jakbys w ogole jej nie sluchal. Perfect to nie jest taki zespol, ktory istnieje, a za dwa lata go nie bedzie i nikt o nim nie bedzie pamietal. To zespol z powaznym dorobkiem artystycznym i przeszloscia - chociaz jego obecna forma na pewno nie jest taka jak przed laty. Mam nadzieje, ze bede czytal nigdy wiecej takiego "nic" jak ta recenzja, takiej "zapchaj dziury", czego sobie i tobie zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
teddy4 Re: Perfect 07.01.03, 22:25 W nawiązaniu do fachowej wypowiedzi k.rubika dodam, że śp.Karakuł (czyli Andrzej Nowicki) na UNU grał na Fenderza a Urbanek szyje chyba na Ibanezie, Darek Kozakiewicz używa kompletu strun Ernie Ball cieńszego o jeden rozmiar niż Urny a Szkudelski nie dosyć, że zmienił naciągi to jeszcze rozmiar pałek też. I to wszystko też słychać. Nie zmienia to jednak faktu, że przy swoim profesjonaliźmie wykonawczym ta płyta jest po prostu bardzo, bardzo cienka. Jej grupą docelową są wyłącznie najbardziej bezkrytyczni fani Perfectu, którzy nie zauważyli, że taką rzecz jak płyta z orkiestrą symfoniczną można zrobić bardziej pomysłowo. Cze - ja też się jak widać zgadzam z Leszczem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Perfect IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 07.01.03, 22:58 k.rubik napisał: >Ja np. o niej wiem juz > od listopada - plyta "dur-owa" (jesli trzeba ci wytlumaczyc co > to znaczy to juz to robie: dur-owa oznacza balladowa, nieco > smutna). Co takiego? Durowa=smutna? Wolne żarty, durowa to znaczy że muzyka jest grana w optymistycznych, wesołych harmoniach, zaś smutna to byłaby mollowa. Wystarczy nauczyć się podstawowych gam na fortepian żeby się tego dowiedzieć. Dziwne też wydaje mi się stwierdzenie, że durowa oznacza balladowa, pierwszy raz słyszę o takim dziwcznym zestawieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Perfect IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 10.01.03, 21:55 I się chyba z Tobą zgadzam. Perfect to najlepszy zespół jaki był w Polsce. Na razie słyszałam zaledwie 4 kawałki z tej płyty, ale każdy był zupełnie inny niż w wersji oryginalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Perfect IP: *.femur.pl / 10.10.2.* 10.01.03, 22:13 Mam ogromny szacunek dla Perfectu, ale niestety nie widzę powodu nagrania tej płyty. Każdy tego typu pomysł przyjmuję z dużym dystansem, bo ani to dobry rock, ani żadna muzyka symfoniczna. I tym razem moje obawy się sprawdziły. Płyta moim zdaniem nie zawiera nic, co by usprawiedliwiało jej nagranie. Jest nudna, patetyczna, banalna i niepotrzebna. Po prostu chłopaki jeszcze raz próbują zarobić na swoich największych przebojach. I pewnie im to się uda, bo sporo ludzi da się na to nabrać. Tym bardziej mnie to boli, że robi to właśnie Perfect. Bo do banalnej Budki Suflera zdążyłem się już przyzwyczaić. Podobny, równie opłakany w skutkach pomysł zrealizowała niedawno Metallica. Niestety, Perfect nie potrafił wyciągnąć z tego wniosków. Ale cóż, wybaczam to Markowskiemu i s-ce, a jak pojawi się ich kolejna, prawdziwie nowa płyta, to o tej wpadce postaram się zapomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Perfect IP: *.olawa.sdi.tpnet.pl 15.04.03, 19:45 Gość portalu: Myszor napisał(a): > I się chyba z Tobą zgadzam. Perfect to najlepszy zespół jaki był > w Polsce. Na razie słyszałam zaledwie 4 kawałki z tej płyty, ale > każdy był zupełnie inny niż w wersji oryginalnej. Jakies dwadziescia lat temu,reraz zostalo im tylko odcinanie kuponow koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pieniek Re: Perfect IP: *.visp.energis.pl 15.04.03, 17:34 Solo w "Autobigrafii" na "UNU" gra Hołdys, a nie Urny. Tylko na kocertach grał Urny. Płyta jest drętwa, bez polotu, nijak nie przystaje do oryginałów. Brakuje jej TALENTU. A nowe naciągi mają do TALENTU tyle, co nowe opony do Schumachera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Niewypał IP: morele:* / 172.16.20.* 12.01.03, 14:42 Niestety wszystkie płyty zespołów rockowy, nagrywane z orkiestrą symfoniczną to niewypały. Do nielicznych wyjątków należy "Koncert na grupę i orkiestrę" Deep Purple, zarówno ten z 1969r, jak i ten z 1999r. Na tej drugiej płycie pokazane zostało też, jak należy aranżować piosenki rockowe, aby odpowiednio brzmiały z orkiestrą. No ale z zespole trzeba mieć Johna Lorda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Niewypał IP: *.femur.pl / 10.10.2.* 13.01.03, 20:48 Ja myślę, że problemem nie jest fakt, że zespół rockowy nie potrafi udźwignąć potęgi symfonicznego brzmienia. Problemem jest próba zrobienia czegoś na siłę, kiedy jedynym celem jest sprzedaż jak największej ilości płyt. Radzę zwrócić uwagę, że tego typu wpadki zdarzają się tym, któzy próbują jeszcze raz sprzedać stary towar (przykład właśnie Perfectu i Metalliki), natomiast w momencie, kiedy zespół od początku pisze utwory przeznaczone na band i orkiestrę, kiedy myślą o muzyce, a nie o pieniądzach i mają w tym jakiś pomysł, najczęściej efekt jest o wiele lepszy. Przykładem obok wspomnianych przez Rafała Deep Purple, jest najnowasza płyta Yes - Magnification. W obu przypadkach była to planowa robota przemyślana od początku do końca. Nie tak, jak w przypadku Perfectu, czy Metalliki, próba zarobienia jeszcze raz na tym samym towarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Niewypa? IP: *.femur.pl / 10.10.2.* 14.01.03, 15:51 Dzięki Cze67 za wsparcie i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Relayer Re: Niewypa? IP: *.ceti.pl 18.01.03, 02:51 To ja też jesli moglbym to przylaczylbym sie... Wlasnie Yes i Magnification to plyta wyjatkowa, bo nie ma tutaj 'starych kotletow w nowej panierce' jak to bywa ze wszystkimi plytami 'symfonicznymi' (yesi mieli juz taka wpadke z symphonic music of yes ale to troszke inna historia). Dlaczego Perfect nie mogl zdecydowac sie na nagranie plyty od poczatku przemyslanej jako plyta z orkiestra? poniewaz to jest jeszcze jeden chwyt zeby sprzedac ten sam towar. jakkolwiek moze czasami i brzmi fajnie bo piosenki wpadaja w ucho a wiadomo zna je wiekszosc Polakow - ja jestem przeciw i perfektowi symfonicznie mowie aaaa hrrr ziewac mi sie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulka Re: Perfect IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 15:11 ...nie jestem zagorzałą fanką "perfectu", nie słuchałam jeszcze płyty, ale czy taka kapela jak "perfect" może być nudna - ni sądzę, ale to oczywiście tylko moja opinia...co do nudy i przewidywalności - Robert Leszczyński jest beznadziejnie przewidywalny (tu:przykład nieszczęsnego "idola"-zawsze, gdy nie chodzi o rock można wręcz z doskonałą precyzją wywnioskować słowa Roberta, nie umniejszajac oczywiście jego osobie).Co do nudy - myślę,iż jest mu obca ...a on sam????? nie mam pojęcia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiaterek perfect IP: 213.77.11.* 21.01.03, 22:14 coz... zawidolam sie na tej plycie !niby zespol stary wiec powinien byc jak wino.. tak myslalam dopoki nie przesluchalam plytki! poza tym chcialam napisac ze tonacja durowa i molowa to dwie rozne rzeczy ... i nie koniecznie durowa ma byc zawsze wesola ohh ludzie litosci co Wy piszecie a tak poza tym to płytka jest przewidywalna juz po pierwszym utworze... dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
justify Re: Perfect 29.01.03, 11:20 proszę , proszę ktoś tu się mści na wokaliście za złósliwą uwagę o pdawaniu ręki panu leszczyńskiemu i wojewódzkiemu (raczej o braku tego gestu) Nawet jeśli płyta ta jest robiona żeby jeszcze raz opchnąć słuchaczom ten sam towar, czyli żeby o sobie przypomnieć albo zarobić pieniążki, to dla takiej osoby jak ja, która nie posiada żadnego albumu tej grupy, dzięki tej płycie ma wszystkie najlepsze utwory w jednym i jeszcze przyzwoicie nagrane. I czego tu jeszcze chcieć panie leszczyński? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Perfect IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.03, 13:10 justify napisała: > proszę , proszę > ktoś tu się mści na wokaliście za złósliwą uwagę o pdawaniu ręki > panu leszczyńskiemu i wojewódzkiemu (raczej o braku tego gestu) To, że ktoś komuś nie podał ręki, nie znaczy, że będzie do końca życia nagrywał tylko dobre płyty. Płyta Perfectu jest kiepska bez względu na to, czy ktoś się z kimś lubi, czy nie. > Nawet jeśli płyta ta jest robiona żeby jeszcze raz opchnąć > słuchaczom ten sam towar, czyli żeby o sobie przypomnieć albo > zarobić pieniążki, to dla takiej osoby jak ja, która nie posiada > żadnego albumu tej grupy, dzięki tej płycie ma wszystkie > najlepsze utwory w jednym i jeszcze przyzwoicie nagrane. I czego > tu jeszcze chcieć panie leszczyński? Spróbuję odpowiedzieć za pana Leszczyńskiego, jeśli pozwolisz. Nikt nie broni wydawać artystom płyt, jakie chcą i kiedy chcą. Jeśli Markowski chce, niech wyda płytę nawet z dyskotekowymi wersjami Autobiografii i Ewki. Ale artysta tworząc musi być przygotowany na to, że inni będą go oceniać również przez pryzmat tego, co zrobił wcześniej. I Leszczyński ocenił tak jak to czuł. Ja czuję podobnie. W obliczu tego, czego Perfect dokonał i na co go stać, oceniam tę płytę jako jakieś artystyczne (bo pewnie nie komercyjne ) nieporozumienie. A żeby wydać najlepsze utwory w jednym, to wydaje się kompilacje starych hitów bez jakichś chorych przeróbek. A że komuś się to podoba? Cóż, gdyby wydali wersje discopolowe swoich największych hitów, też pewnie komuś by się to podobało. I jeszcze jedno. Nie wiem, Justify, czy masz wszystkie najlepsze utwory w jednym. To chyba nie są ich najlepsze utwory, ale jakieś nędzne ich popłuczyny podane w patetycznym sosie. Polecam Ci te same hity w oryginalnych wersjach. Wtedy to będą najlepsze ( a właściwie najpopularniejsze ) utwory Perfectu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Perfect 'Perfect symfonicznie' IP: *.pkp.com.pl / 10.2.17.* 30.01.03, 10:18 Perfect to najlepsza polska kapela rockowa. Przede wszystkim najlepsze teksty. Ale płyta z orkiestrą wydaje mi się zagraniem komercyjnym wpisującym sie w schemat: metallica, Scorpions, Deep Purple a teraz oni. Mało to oryginalne. Z tego co usłyszałem w radiu piosenki nie brzmią powalająco. Nie stać ich chyba na nowe aranżacje. Myśle tu o stylu, który wypracował np. Laibach! Słowem, nie był to krok we właściwa stronę. Nie kupię tej płyty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enyo Re: Perfect IP: 80.48.245.* 14.04.03, 23:01 I Love You PERFECT!!! Jesteście cool Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Perfect IP: *.gdynia.mm.pl 26.06.03, 08:20 Ja jestem fanem Perfectu i uważam, że piosenki z orkiestrą symfoniczną wyszły bardzo fajnie. Są nowe brzmienia. To fakt, że utwory brzmia tak samo, ale doszły te brzmienia pokazujące, że utwory Perfectu można grać na różne sposoby, przy różnych instrumentach. Ale np. czy na początku "Niewiele Ci mogę dać" ktokolwiek wiedziałby, że to właśnie ta piosenka? Sam z początku nie wiedziałem, ale po głębszym wsłuchaniu się można zorientować się, że to granie nie jest tak sobie dla grania, tylko wszystko pasuje do muzyki. Perfect jest de beściak!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie jestem gościem Co do Płytki... IP: ProteriansAnNet:* 26.07.03, 01:18 jest zajebista. Słuchałem ją dłużej niż zwykle innych płyt. Może i nie poszli na całośc ale pomieszać symfonie z rockiem jest ciężko. Zrobili to dobrze ale nie najlepiej. i tak płyta jest świetna. Wsłuchajcie się ew nią ludzie to odkryjecie całość.PS. mam za bardzo posłodzoną herbate.... NO COMMENT Odpowiedz Link Zgłoś