littlun1 05.06.06, 14:08 Bardzo prosze o polecenie mi jakichs swietnych wykonan Bacha.Poki co mam juz prawie cala muzyke Bacha na fortepian i klawesyn w szczegolnosci w wykonaniu Goulda czy Tona Koopmana .Prosze o poszerzenie moich horyzontow .BWV masz pole do popisu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adahoo Re: wykonawcy Bacha 05.06.06, 16:20 Polecam Suity Wiolonczelowe BWV 1007-1012 szczególnie w wykonaniu Pietera Wispelwaya. Moim zdaniem jedno z najlepszych wykonań. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
geesje Re: wykonawcy Bacha 05.06.06, 22:13 Sonaty skrzypcowe - solo i z klawesynem obligato Lucy van Dael i Bob van Asperen, Naxos. Suity wiolonczelowe Anner Bylsma. Odpowiedz Link Zgłoś
maro76 Re: wykonawcy Bacha 05.06.06, 22:22 podobnież wykonania Rosalyn Tureck są bardzo dobre Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: wykonawcy Bacha 05.06.06, 22:28 Z Bachem to trudna sprawa, bo jest mnóstwo "stylów" wykonawczych - no i co kto lubi. Nie wdając się w rozważania zbędne, do Goulda dołączę Anderszewskiego (a tak!) i Suity angielskie z Pogorelichem (ale to sporty ekstremalne). No i Herreweghe. Właśnie nie mogę przeboleć kradzieży mojej płyty z Kantatami BWV 8, 125, 138 z samochodu przebywającego w Pradze. Czeskiej, żeby nie było. Morał: robić sobie kopie do samochodu. Zazwyczaj tak robię a tutaj (( Ale swoją drogą, jak pomyślę jaką złodziej musiał mieć minę - to niech mu się miło słucha! Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: wykonawcy Bacha 05.06.06, 23:16 > No i Herreweghe. Właśnie nie mogę przeboleć kradzieży mojej płyty z Kantatami > BWV 8, 125, 138 z samochodu przebywającego w Pradze. Czeskiej, żeby nie było. > Morał: robić sobie kopie do samochodu. Jakby co, to mogę służyć kopią. Dodam też, że nie byłem ostatnio w Pradze ) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
littlun1 Rosalyn Tureck 05.06.06, 23:21 mam w jej wykonaniu wariacje goldbergowskie czysta poezja, kiedys cos tam o niej pisalem ,a jak myslicie jakie wlasciwie miejsce ma wsrod tego bachowskiego swiata Gould? Odpowiedz Link Zgłoś
dwakretki Gould? 05.06.06, 23:54 jakie wlasciwie miejsce ma wsrod tego bachowskiego swiata Gould? zaryzykuję: historyczno-archiwalne (jak muzyka polskiego klasycyzmu) - trzeba wiedzieć, że był; warto znać; można posłuchać; trudno się zachwycić całością Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Gould? 06.06.06, 00:05 Słuchając Goulda mam wrażenie, że on zawsze rozumie Bacha. Nie zawsze może rozumie tak jak ja, ale zawsze wie, o co mu chodzi. Zawsze warto posłuchać, nawet jeśli się nie zgadzamy. Herreweghe. Nie ma innych Pasji. No dobrze, dodam "" Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: Gould? 06.06.06, 10:11 > Herreweghe. Nie ma innych Pasji. Są jeszcze Suzukiego ;-P Suzukiego polecam też w kantatach. Jeśli chodzi o suity wiolonczelowe to Bylsma i Wispelwey to w zasadzie podobny idiom (Wispelwey to uczeń Bylsmy) ale Wispelwey idzie krok dalej w kierunku, który Bylsma dopiero zapowiada - IMHO jego (Wispelweya) drugie nagranie to absolut. Odpowiedz Link Zgłoś
jastej Re: Gould? 07.06.06, 15:24 dobiasz napisał: > > Herreweghe. Nie ma innych Pasji. > Są jeszcze Suzukiego ;-P > Suzukiego polecam też w kantatach. > > Jeśli chodzi o suity wiolonczelowe to Bylsma i Wispelwey to w zasadzie podobny > idiom (Wispelwey to uczeń Bylsmy) ale Wispelwey idzie krok dalej w kierunku, > który Bylsma dopiero zapowiada - IMHO jego (Wispelweya) drugie nagranie to absolut. W pełni zgadzam się z Tobą. Dodałbym, jako propozycję, wykonania Sonat i Partit na skrzypce solo: Monica Huggett, Rachel Podger czy Elizabeth Wallfisch. jastej Odpowiedz Link Zgłoś
geesje Re: Gould? 07.06.06, 16:45 Monica Huggett jak dla mnie jest nie do przyjęcia. Wallfish ciut nudzi, a poza tym pomysł na a=400 Hz bardzo mi w odbiorze przeszkadza. A bardzo ciekawe solowe skrzypcowe są stareńkie, bo już ponaddwudziestoletnie nagrania Jaapa Schroedera. Niby w dawnym stylu, a jednak nie do końca... Odpowiedz Link Zgłoś
jastej Re: Gould? 07.06.06, 20:09 geesje napisała: > Monica Huggett jak dla mnie jest nie do przyjęcia. Wallfish ciut nudzi, a poza > tym pomysł na a=400 Hz bardzo mi w odbiorze przeszkadza. > > A bardzo ciekawe solowe skrzypcowe są stareńkie, bo już ponaddwudziestoletnie > nagrania Jaapa Schroedera. Niby w dawnym stylu, a jednak nie do końca... Jaap Schroeder owszem pod warunkiem, że zagrałby wszystko czysto jastej > > Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Re: Gould? 07.06.06, 20:37 Hej! A ja "Suity wiolonczelowe" mam w wykonaniu niejakiego "Jaap ter Linden". Przyznaje, ze kupilem ta plyte bez znajomosci wykonawcy, sugerujac sie wylacznie wydawnictwem (Harmonia Mundi). Znacie moze tego Lindena? Jedrek Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: Gould? 07.06.06, 22:20 Z pół roku temu wyczytałem na jakimś forum, że Wispelwey kupił nową (tzn. starą wiolonczelę i w związku z tym mamy supłać dieńgi na nowe nagranie suit Odpowiedz Link Zgłoś
jastej Re: Gould? 07.06.06, 22:29 dobiasz napisał: > Z pół roku temu wyczytałem na jakimś forum, że Wispelwey kupił nową (tzn. starą > wiolonczelę i w związku z tym mamy supłać dieńgi na nowe nagranie suit Już składam. Chętnie zakupię jastej Odpowiedz Link Zgłoś
adahoo Re: Gould? 08.06.06, 11:14 Ja też czytałem że kupił nową wiolonczelę. Miał jakiegoś anonimowego Francuza z XVIII wieku, ale chyba mu ta anonimowość przeszkadzała bo sobie kupił Guadagniniego... a jeśli nagra poraz trzeci suity to chyba będzie jednym z niewielu który aż tyle razy do tego podchodził Odpowiedz Link Zgłoś
geesje Re: wykonawcy Bacha 06.06.06, 07:30 Kwestia gustu. No cóż, byłam kiedyś na jej koncercie. No i trudno było dotrwać do końca ze śmiechu. Parodia Bacha w stylu hiperromantyczno-nabuzowano-pompatycznym. Osobiście skłaniam się do Bacha albo historycznie, albo dobrze, klasycznie, trochę gouldowsko wykonanego. Odpowiedz Link Zgłoś
zauroczona_asia Re: wykonawcy Bacha 12.06.06, 15:16 Uwielbiam Bacha, jego inwencje, preludia oraz fugi sa takie piekne. Zdaje sie jakby kazda z nich opowiadala jakas historie. O bajkowym zamku, o zakletej ksiezniczce. To wspaniale. Odpowiedz Link Zgłoś