bwv1004 13.06.06, 16:02 Przeklejam z audiostereo.pl - bo jak dla mnie uchwycono kwintesencję koncertu www.youtube.com/watch?v=oDUTTRGOJdE&search=Tchaikovsky Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a000000 Re: Koncert Czajkowskiego 13.06.06, 19:23 Wojtyła jako autor ma nie tylko wyłączność ale i prawa autorskie. Senyszyn niech lepiej trzyma się z daleka od zmian na ziemi. Na naprawę tego co jej ugrupowanie nazmieniało, kilku pokoleń trzeba. Szkoda Czajkowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Koncert Czajkowskiego 13.06.06, 21:41 asamezera zmieniasz temat. Ale jeśli ktokolwiek ma prawa, to chyba ten co księge Psalmów napisał. I Wojtyłę należało skazać za parafrazę... Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Koncert Czajkowskiego 14.06.06, 09:50 Kto jak kto, ale Wojtyła czy Rabin MAJĄ PRAWO cytować Psalmy. Czynią to w DOBREJ WIERZE, z pełnym zrozumieniem przesłania psalmisty. Zupełnie przeciwnie do osoby, która te słowa wykorzystała CAŁKOWIE PRZECIWNIE do intencji autora, czy autorów - jak wolisz. Zresztą, akurat słowa: niech zstąpi duch twój i odnowi oblicze ziemi, tej ziemi - są autorstwa Wojtyły, na motywach z Biblii: Psalm 104:30. Stwarzasz je, gdy ślesz swego Ducha i odnawiasz oblicze ziemi. Psalm 119:41. Niech zstąpi na mnie, Panie, Twoja łaska, Twoje zbawienie, według Twojej obietnicy, (42) bym mógł dać odpowiedź tym, którzy mnie znieważają, bo polegam na Twoich słowach. Jeśli potrafisz wskazać w Psalmach dosłowny cytat z Wojtyły, będę wdzięczna. i wcale nie samzera, bo jest literka a i jest sześć zer. Temat zmieniam, bo Czajkowski i tak nieszczęśliwym człowiekiem był. A w stopce napisałeś coś, z czym się nie zgadzam. Wiem, Twoje zdanie - święte i mam je uszanować. Ale to nie oznacza, że nie mogę wyrazić swojego zdania. Humorek jak to humorek. Nie wiem, po co pokazała się pani w body. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Koncert Czajkowskiego 14.06.06, 18:13 Zamku: nie politykuję, ale kontynuuję wymianę poglądów. Obiecuję, o Czajkowskim też będzie, więc nie kasuj! a000000 napisała: > i wcale nie samzera, bo jest literka a i jest sześć zer. Napisałem asamezera - więc nie musisz mi przypominać o a. > Kto jak kto, ale Wojtyła czy Rabin MAJĄ PRAWO cytować Psalmy. Czynią to w DOBRE > J > WIERZE, z pełnym zrozumieniem przesłania psalmisty. Zupełnie przeciwnie do > osoby, która te słowa wykorzystała CAŁKOWIE PRZECIWNIE do intencji autora, czy > autorów - jak wolisz. A dlaczegóż to uważasz, że masz prawo decydować, czyja intencja jest zgodna a czyja nie? O intencji będzie jeszcze dalej. A nawet jeśli jest niezgodna, od kiedy wymowa PARAFRAZY (nie bezpośredniego odwołania się do słów) ma obowiązek być zgodna z z wymową oryginalnego cytatu? Dlaczego Wojtyła czy rabin mają prawo cytować (i parafrazować) psalmy, a kto inny nie? Biblia jest utworem literackim, który należy do dziedzictwa ludzkości i nie widzę powodu, żeby jacyś konkretni faceci mieli do niego szczególne prawa. > Jeśli potrafisz wskazać w Psalmach dosłowny cytat z Wojtyły, będę wdzięczna. I o to (też) chodzi. Wojtyła TEŻ parafrazował. Czy spytał żydów o zgodę? Przecież oni przepisują Pismo co do przecinka (o ile mają przecinki ) a Wojtyła sobie zmieniał. A pytał wyznawców tych odłamów chrześcijaństwa, które traktują Biblię dosłownie? Przecież mówiąc "tej ziemi" mówił o Polsce - czy autor Psalmów pisał o Polsce w dodatku w kontekście komunizmu? A więc wypaczenie!!!! BTW. Na jakiej podstawie sądzisz, że KW oparł się także na 119:41/42? Wracam do intencji: moja interpretacja intencji Senyszyn jest następująca: Tak jak kiedyś Polska potrzebowała odnowy: wyjścia z komunizmu, tak i teraz potrzebuje odnowy: realizacji ideałów równości, oraz wyjścia z chorej sytuacji, gdy niemal na wszystko patrzy się przez pryzmat jednej ideologii. {Ostatnio w ramach projektów studenckich ASP zaproponowano postawienie na Ursynowie w Warszawie pomnika Stanisława Anioła. Co na to publiczny urzędnik? "akurat w rejonie kopy Cwila są plany budowy kościoła i taki Anioł mógłby zostać odebrany jako profanum przy sacrum." Plany są!!! No żesz!!! A nawet jakby tam już stał kościół to tylko matkiboski w promieniu 3 km wolno stawiać??} Ach, jeszcze coś o Piotrze miało być. Dla mnie baletnica była ni stąd ni zowąd zapewne prostym skojarzeniem na temat Czajkowskiego. Ale wartość żartu tkwi w trafnym moim zdaniem skojarzeniu cokolwiek chaotycznego początku partii fortepianowej koncertu z graniem z wewnątrz worka. No ale a0000000 (pytałaś Azerbejdżan o zgodę?) może się nie podobać, bo pewnie spadkobierców Piotra nie spytano, czy to będzie zgodne z intencją kompozytora... Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Nie politykujemy ;) 14.06.06, 09:49 Natomiast nie ma to jak zdrowa dawka Pythonów w wiosenny wieczór Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Nie politykujemy ;) 14.06.06, 09:53 A gdzież Ty, Zamku, politykę zobaczyłeś? Mnie się podobał humorek do momentu pojawienia się pani, dla mnie jak "deus ex machina" - nie wiadomo w jakim celu. A może wiadomo, tylko ja nie potrafię dostrzec???? Ot poruta... Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Nie politykujemy ;) 14.06.06, 09:56 Jak zwykle u Pythonów coś albo ktoś pojawia się w zupełnie niewiadomym celu. Być może pani jest przeklejona z jakiegoś angliczańskiego tiwi szoł i stanowi nieczytelną dla nas aluzję. Natomiast uważam, że panią należy potraktować w kategoriach rycerza z martwym kurczakiem. Ja przepraszam dla Pani, ja ostatnio wszędzie widzę politykę. Albo Rubika. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Nie politykujemy ;) 14.06.06, 11:23 zamek napisał: > Ja przepraszam dla Pani, ja ostatnio wszędzie widzę politykę. Albo Rubika. Czyli jednak spisek masoński. Albo układ. Ojeju o mój jeju! Zamku, pomyśl o dzisiejszym meczu, a mara Cię odleci! Odpowiedz Link Zgłoś
apfelbaum Re: Nie politykujemy ;) 15.06.06, 00:02 Ajajaj, a jak, a jednak się ta wstrętna polityka tu wkradła, aj )) A Senyszyn - fajna babka, ale - jak dobrze spostponował Zamek - Pytonowska, ex machina takie słowa, dla mnie czysty humor, z lekkim niesmakiem, ale cóż - tego nam smutasom - rodakom potrzeba. I oczywiście - zaraz trybunał! Obraza i tym podobne. Nie mam nic do Senyszyn poza tym, że fatalnie wypada w debatach. Przerywa, mamrocze, wygłasza pełne uprzedzeń komentarze, a szkoda - dezawuuje środowisko świadomie świeckie, stojące poza uwarunkowaniami wiary katolickiej. No i po co taka prowokacja. Zamiast gadać - trzeba działać, choć z drugiej strony takaja Jurodiwaja się przydaje )) A wykłócanie się, kto ma do spuścizny tej czy owej większe prawo uważam za jałowe, przecież każdy kto ma oczy sam widzi. apf Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Nie politykujemy ;) 15.06.06, 00:05 apfelbaum napisał: > ex machina Która robi "Ping"? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
marekplus wracając do czajkowskiego.. 20.06.06, 10:16 do czajkowskiego i richtera warto zauważyć, że np. nagranie karajana z richterem- to jedno z najsubtelniejszych, najbardziej czysto muzycznych bogatych w inwencję nagrań tego utworu (w filmiku "występuje" richter) moim zdaniem filmik moze by i nawiązywał, ale do najbardziej fałszywych i niestety prymitywnych wyobrażeń o tym utworze z finału 9tej beethovena też dałoby się taki filmik zrobić- jakie wnioski? * * * * * * senyszyn? byłaby dobrym ministrem- bo ja wiem- oświaty? napewno media by tak nie protestowały jak dziś.. [na GW jest dużo innych wątków gdzie mozna pogadać o polityce...] Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: wracając do czajkowskiego.. 20.06.06, 15:55 > > z finału 9tej beethovena też dałoby się taki filmik zrobić Oj, i to jaki > jakie wnioski? Hm. Z różnych rzeczy można się pośmiać? Odpowiedz Link Zgłoś