Dodaj do ulubionych

Koncert Czajkowskiego

13.06.06, 16:02
Przeklejam z audiostereo.pl - bo jak dla mnie uchwycono kwintesencję
koncertu wink

www.youtube.com/watch?v=oDUTTRGOJdE&search=Tchaikovsky
Obserwuj wątek
    • a000000 Re: Koncert Czajkowskiego 13.06.06, 19:23
      Wojtyła jako autor ma nie tylko wyłączność ale i prawa autorskie. Senyszyn niech
      lepiej trzyma się z daleka od zmian na ziemi. Na naprawę tego co jej ugrupowanie
      nazmieniało, kilku pokoleń trzeba.

Szkoda Czajkowskiego.
      • bwv1004 Re: Koncert Czajkowskiego 13.06.06, 21:41
        asamezera zmieniasz temat.

Ale jeśli ktokolwiek ma prawa, to chyba ten co księge Psalmów napisał. I
        Wojtyłę należało skazać za parafrazę...
        • a000000 Re: Koncert Czajkowskiego 14.06.06, 09:50
          Kto jak kto, ale Wojtyła czy Rabin MAJĄ PRAWO cytować Psalmy. Czynią to w DOBREJ
          WIERZE, z pełnym zrozumieniem przesłania psalmisty. Zupełnie przeciwnie do
          osoby, która te słowa wykorzystała CAŁKOWIE PRZECIWNIE do intencji autora, czy
          autorów - jak wolisz.

Zresztą, akurat słowa: niech zstąpi duch twój i odnowi oblicze ziemi, tej ziemi
          - są autorstwa Wojtyły, na motywach z Biblii:

Psalm 104:30. Stwarzasz je, gdy ślesz swego Ducha i odnawiasz oblicze ziemi.

Psalm 119:41. Niech zstąpi na mnie, Panie, Twoja łaska, Twoje zbawienie, według
          Twojej obietnicy, (42) bym mógł dać odpowiedź tym, którzy mnie znieważają, bo
          polegam na Twoich słowach.

Jeśli potrafisz wskazać w Psalmach dosłowny cytat z Wojtyły, będę wdzięczna.

i wcale nie samzera, bo jest literka a i jest sześć zer. Temat zmieniam, bo
          Czajkowski i tak nieszczęśliwym człowiekiem był. A w stopce napisałeś coś, z
          czym się nie zgadzam. Wiem, Twoje zdanie - święte i mam je uszanować. Ale to nie
          oznacza, że nie mogę wyrazić swojego zdania.

Humorek jak to humorek. Nie wiem, po co pokazała się pani w body.
          • bwv1004 Re: Koncert Czajkowskiego 14.06.06, 18:13
            Zamku: nie politykuję, ale kontynuuję wymianę poglądów. Obiecuję, o Czajkowskim
            też będzie, więc nie kasuj!

a000000 napisała:
            > i wcale nie samzera, bo jest literka a i jest sześć zer.

Napisałem asamezera - więc nie musisz mi przypominać o a.

> Kto jak kto, ale Wojtyła czy Rabin MAJĄ PRAWO cytować Psalmy. Czynią to w
            DOBRE
            > J
            > WIERZE, z pełnym zrozumieniem przesłania psalmisty. Zupełnie przeciwnie do
            > osoby, która te słowa wykorzystała CAŁKOWIE PRZECIWNIE do intencji autora, czy
            > autorów - jak wolisz.

A dlaczegóż to uważasz, że masz prawo decydować, czyja intencja jest zgodna a
            czyja nie? O intencji będzie jeszcze dalej. A nawet jeśli jest niezgodna, od
            kiedy wymowa PARAFRAZY (nie bezpośredniego odwołania się do słów) ma obowiązek
            być zgodna z z wymową oryginalnego cytatu?

Dlaczego Wojtyła czy rabin mają prawo cytować (i parafrazować) psalmy, a kto
            inny nie? Biblia jest utworem literackim, który należy do dziedzictwa
            ludzkości i nie widzę powodu, żeby jacyś konkretni faceci mieli do niego
            szczególne prawa.

> Jeśli potrafisz wskazać w Psalmach dosłowny cytat z Wojtyły, będę wdzięczna.

I o to (też) chodzi. Wojtyła TEŻ parafrazował. Czy spytał żydów o zgodę?
            Przecież oni przepisują Pismo co do przecinka (o ile mają przecinki wink ) a
            Wojtyła sobie zmieniał. A pytał wyznawców tych odłamów chrześcijaństwa, które
            traktują Biblię dosłownie? Przecież mówiąc "tej ziemi" mówił o Polsce - czy
            autor Psalmów pisał o Polsce w dodatku w kontekście komunizmu? A więc
            wypaczenie!!!!

BTW. Na jakiej podstawie sądzisz, że KW oparł się także na 119:41/42?

Wracam do intencji: moja interpretacja intencji Senyszyn jest następująca:
            Tak jak kiedyś Polska potrzebowała odnowy: wyjścia z komunizmu, tak i teraz
            potrzebuje odnowy: realizacji ideałów równości, oraz wyjścia z chorej sytuacji,
            gdy niemal na wszystko patrzy się przez pryzmat jednej ideologii. {Ostatnio w
            ramach projektów studenckich ASP zaproponowano postawienie na Ursynowie w
            Warszawie pomnika Stanisława Anioła. Co na to publiczny urzędnik? "akurat w
            rejonie kopy Cwila są plany budowy kościoła i taki Anioł mógłby zostać odebrany
            jako profanum przy sacrum." Plany są!!! No żesz!!! A nawet jakby tam już stał
            kościół to tylko matkiboski w promieniu 3 km wolno stawiać??}
            Ach, jeszcze coś o Piotrze miało być. Dla mnie baletnica była ni stąd ni zowąd
            zapewne prostym skojarzeniem na temat Czajkowskiego. Ale wartość żartu tkwi w
            trafnym moim zdaniem skojarzeniu cokolwiek chaotycznego początku partii
            fortepianowej koncertu z graniem z wewnątrz worka.
            No ale a0000000 (pytałaś Azerbejdżan o zgodę?) może się nie podobać, bo pewnie
            spadkobierców Piotra nie spytano, czy to będzie zgodne z intencją kompozytora...
    • zamek Nie politykujemy ;) 14.06.06, 09:49
      Natomiast nie ma to jak zdrowa dawka Pythonów w wiosenny wieczór wink
      • a000000 Re: Nie politykujemy ;) 14.06.06, 09:53
        A gdzież Ty, Zamku, politykę zobaczyłeś?

Mnie się podobał humorek do momentu pojawienia się pani, dla mnie jak "deus ex
        machina" - nie wiadomo w jakim celu. A może wiadomo, tylko ja nie potrafię
        dostrzec???? Ot poruta...
        • zamek Re: Nie politykujemy ;) 14.06.06, 09:56
          Jak zwykle u Pythonów coś albo ktoś pojawia się w zupełnie niewiadomym celu. Być
          może pani jest przeklejona z jakiegoś angliczańskiego tiwi szoł i stanowi
          nieczytelną dla nas aluzję. Natomiast uważam, że panią należy potraktować w
          kategoriach rycerza z martwym kurczakiem.
          Ja przepraszam dla Pani, ja ostatnio wszędzie widzę politykę. Albo Rubika.
          • a000000 Re: Nie politykujemy ;) 14.06.06, 11:23
            zamek napisał:

> Ja przepraszam dla Pani, ja ostatnio wszędzie widzę politykę. Albo Rubika.

Czyli jednak spisek masoński. Albo układ. Ojeju o mój jeju!
            Zamku, pomyśl o dzisiejszym meczu, a mara Cię odleci!
            • apfelbaum Re: Nie politykujemy ;) 15.06.06, 00:02
              Ajajaj, a jak, a jednak się ta wstrętna polityka tu wkradła, aj smile))
              A Senyszyn - fajna babka, ale - jak dobrze spostponował Zamek - Pytonowska, ex
              machina takie słowa, dla mnie czysty humor, z lekkim niesmakiem, ale cóż - tego
              nam smutasom - rodakom potrzeba. I oczywiście - zaraz trybunał! Obraza i tym
              podobne.
              Nie mam nic do Senyszyn poza tym, że fatalnie wypada w debatach. Przerywa,
              mamrocze, wygłasza pełne uprzedzeń komentarze, a szkoda - dezawuuje środowisko
              świadomie świeckie, stojące poza uwarunkowaniami wiary katolickiej. No i po co
              taka prowokacja. Zamiast gadać - trzeba działać, choć z drugiej strony takaja
              Jurodiwaja się przydaje smile))
              A wykłócanie się, kto ma do spuścizny tej czy owej większe prawo uważam za
              jałowe, przecież każdy kto ma oczy sam widzi.
              apf
              • zamek Re: Nie politykujemy ;) 15.06.06, 00:05
                apfelbaum napisał:

> ex machina
                Która robi "Ping"? ;P
                • marekplus wracając do czajkowskiego.. 20.06.06, 10:16
                  do czajkowskiego i richtera

warto zauważyć, że np. nagranie karajana z richterem- to jedno z najsubtelniejszych, najbardziej czysto muzycznych bogatych w inwencję nagrań tego utworu

(w filmiku "występuje" richter)

moim zdaniem filmik moze by i nawiązywał, ale do najbardziej fałszywych i niestety prymitywnych wyobrażeń o tym utworze

z finału 9tej beethovena też dałoby się taki filmik zrobić- jakie wnioski?

* * * * * *

senyszyn? byłaby dobrym ministrem- bo ja wiem- oświaty?

napewno media by tak nie protestowały jak dziś.. smile

[na GW jest dużo innych wątków gdzie mozna pogadać o polityce...]
                  • bwv1004 Re: wracając do czajkowskiego.. 20.06.06, 15:55
                    >
                    > z finału 9tej beethovena też dałoby się taki filmik zrobić

Oj, i to jaki smile

> jakie wnioski?

Hm. Z różnych rzeczy można się pośmiać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka