Dodaj do ulubionych

dwie podobne piosenki

IP: *.tkchopin.pl 31.01.03, 19:17
czy są jakieś piosenki, które wydają Wam się podobne ze względu na m.in.
tematykę utworu, muzykę?
dla mnie np. "Tears In Heaven" E. Claptona i "Reinkarnacje" Republiki są
podobne, ponieważ obie opowiadają o spotkaniu w przyszłości...
Obserwuj wątek
    • munky Re: dwie podobne piosenki 31.01.03, 19:20
      takich przykładów z pewnościa jest dużo, pierwszy z brzegu: System of a
      down "Fuck the system" i Rage against the machine "Bulls on parade" - tematyka
      utworów chyba łatwa do odczytaniasmile)))
    • h8red Re: dwie podobne piosenki 31.01.03, 20:28
      Ja bym zaproponowal Metallice "One" - dluga wersje oraz Metallice "One" -
      krotka wersje. Dla mnie brzmia bardzo podobnie.

Co prawda chodzi tu o teledyski ale...
    • Gość: furry Re: dwie podobne piosenki IP: mechatron:* / 192.168.0.* 31.01.03, 21:30
      Gość portalu: jaha napisał(a):

> czy są jakieś piosenki, które wydają Wam się podobne ze
      względu na m.in.
      > tematykę utworu, muzykę?

muzykę:
      kiedyś pomyliłem "Painted on my heart" The Cult z jakąś
      (dość znaną) piosenką The Corrs - melodia jest po prostu
      identyczna.

furry
      • Gość: bb Re: dwie podobne piosenki IP: *.femur.pl / 10.10.2.* 31.01.03, 22:14
        Nie wiem kto podpisał się pod muzyką do "Opętałeś mnie" Patrycji Markowskiej,
        ale refren ma tą samą linię melodyczną, co "Fields Of Gold" Stinga. Jeśli na
        płycie Patrycji jest jakieś inne nazwisko kompozytora tej piosenki, to mamy do
        czynienia z klasycznym plagiatem.
        • Gość: ttt Re: dwie podobne piosenki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.01.03, 23:29
          Gość portalu: bb napisał(a):

> Nie wiem kto podpisał się pod muzyką do "Opętałeś mnie" Patrycji Markowskiej,
          > ale refren ma tą samą linię melodyczną, co "Fields Of Gold" Stinga. Jeśli na
          > płycie Patrycji jest jakieś inne nazwisko kompozytora tej piosenki, to mamy
          do
          > czynienia z klasycznym plagiatem.

A Stachursky("To ja ten niepokorny?")
          • Gość: bb Re: dwie podobne piosenki IP: *.femur.pl / 10.10.2.* 01.02.03, 01:42
            Gość portalu: ttt napisał(a):

> A Stachursky("To ja ten niepokorny?")
            To nie plagiat, tylko polska wersja hitu Chesneya Howkesa
        • Gość: P-77 Re: dwie podobne piosenki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.03, 19:56
          Gość portalu: bb napisał(a):

> Nie wiem kto podpisał się pod muzyką do "Opętałeś mnie" Patrycji Markowskiej,
          > ale refren ma tą samą linię melodyczną, co "Fields Of Gold" Stinga. Jeśli na
          > płycie Patrycji jest jakieś inne nazwisko kompozytora tej piosenki, to mamy
          do
          > czynienia z klasycznym plagiatem.
          Cóż, Sting to ulubiony dostarzyciel inspiracji, przecież początek do "Wrapped
          Around Your Finger" zerżnął Rynkowski w swym superhicie "Wypijmy za błędy".
          Dziś w Markomani red. Niedźwiecki podzielił się swoim spostrzeżeniem - nowy
          singiel Myslovitz "Chciałbym umrzeć z miłości" przypomina "Jestem kobietą"
          Maanamu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka