Dodaj do ulubionych

Bach - instrumenty dawne

21.08.06, 13:48
Witam,
przeszukiwałam internet by znaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytanie, ale
dotychczas bez zadawalającego rezultatu. Poszukuję płyt z utworami J.S. Bacha
w wykonaniu muzyków grających na dawnych instrumentach - to ma byc prezent
dla mojego przyjaciela, który właśnie muzykę barokową ostatnimi czasy sobie
upodobał. Mam nadzieję, że mogę liczyć na Państwa pomoc. Pozdrawiam
serdecznie.
Obserwuj wątek
    • geesje Re: Bach - instrumenty dawne 21.08.06, 13:53
      Jest tego mnóstwo - co konkretnie potrzebujesz?

Kantaty/msze/pasje?
      Muzyka instrumentalna?
      • atolina Re: Bach - instrumenty dawne 21.08.06, 13:55
        Witam,
        dziekuje za szybkie zainteresowanie. Domyślam się, że jest tego sporo, ale dla
        kogoś, kto się na tym nie zna jest to prawdziwa dżungla.
        Zdecydowanie muzyka instrumentalna.
        Dziekuję raz jeszcze
        • dobiasz Re: Bach - instrumenty dawne 21.08.06, 14:49
          atolina napisała:

> Witam,
          > dziekuje za szybkie zainteresowanie. Domyślam się, że jest tego sporo, ale dla
          > kogoś, kto się na tym nie zna jest to prawdziwa dżungla.
          > Zdecydowanie muzyka instrumentalna.
          > Dziekuję raz jeszcze

Jeżeli interesuje się muzyką barokową to, żeby nie dać czegoś co już ma,
          proponuję zagrać nieco oryginalnie:

www.amazon.com/gp/product/B00005ND3J/102-4429661-4591363?v=glance&n=5174
    • dobiasz Re: Bach - instrumenty dawne 21.08.06, 14:57
      Mam dwie wątpliwości związane z tym prezentem i tym, że chcesz komuś dać płytę z
      muzyką o której nie masz pojęcia.

1. Możesz trafić na coś, co Twój kolega już ma. I wyjdzie głupio.

2. Nie bardzo rozumiem, jak można komuś prezentować muzykę, której się nie zna
      ani nawet nie słyszało? To tak jakbyś mu zadedykowała wiersz, którego nawet nie
      czytałaś. Wydaje mi się, że wręczając komuś płytę należałoby zaprezentować mu
      MUZYKĘ, a nie PRZEDMIOT. Może spróbuj wybrać coś, co będzie mu się kojarzyć z
      Tobą, a nie losowo wybrany z półki krążek. Albo - jeżeli ma być właśnie
      nieosobiście, to może jednak coś innego?
      • atolina Re: Bach - instrumenty dawne 21.08.06, 15:20
        Szczerze dziekuję za propozycję.

ad 1) Nie obawiam sie, że trafię na coś, co już ma, ponieważ nie posaiada
        jeszcze żadnej płyty z utworami J.S. Bacha.
        ad 2) To, że ja sie na tej muzyce nie znam, nie znaczy, że nie słyszałam.
        Mielismy okazję razem słuchać tej muzyki. To, że nie się nie znam, nie oznacza,
        że nie mogę mu sprawić w ten sposób przyjemności.

• dobiasz Re: Bach - instrumenty dawne 21.08.06, 17:37
          atolina napisała:

> ad 2) To, że ja sie na tej muzyce nie znam, nie znaczy, że nie słyszałam.
          > Mielismy okazję razem słuchać tej muzyki. To, że nie się nie znam, nie oznacza,
          >
          > że nie mogę mu sprawić w ten sposób przyjemności.

Cóż, ryzyko jest Twoje.
    • 7hz Re: Bach - instrumenty dawne 22.08.06, 00:00
      Skoro nie posiada jeszcze żadnej płyty, może zacznijmy od początku:

Koncerty Brandenburskie - Musica Antiqua Koln / Reinhard Goebel
      wyd. Archiv, numery katalogowe: 4472872 i 4472882 - uwaga, to nie są box'y,
      komplet koncertów to dwie osobno wydane płyty!

alternatywnie, na wiolę solo:

Suity Wiolonczelowe - Pieter Wispelwey - wyd. Channel Classic Records, numer
      12298 - to również wydawnictwo dwupłytowe, ale sprzedawane już jako całość.

Pozdrawiam.
    • kanarek2 Re: Bach - instrumenty dawne 22.08.06, 00:07
      Bardzo piękne są koncerty Brandenburskie. Jednym z 'klasycznych' wykonań na
      starych instrumentach jest nagranie Musica Antiqua Koln prowadzonej przez
      Goebla. Nie piszesz gdzie mieszkasz i ile chcesz wydać na prezent, polecę Ci
      jednak tzw box, czyli pudełko 8 cd nagranych przez ten zespół (firma Archiv),
      widziałem to (i kupiłem za bodaj 120 zl) w Empiku w Wwie. Poza Koncertami jest
      tam prawie cała muzyka kameralna Bacha, w tym Suity Orkiestrowe, duety, tria; i
      soliści i wykonania i instrumenty najwyższej klasy.
      Jeżeli same Koncerty to możesz pomyśleć o nagraniu Jordi Savall'a, też
      widziałem w Empiku.

Pozdrawiam, miłego słuchania,
      k.
      • eeela Re: Bach - instrumenty dawne 29.08.06, 13:17
        Jezeli nagrania Bacha pod kierownictwem Savalla sa takie, jak jego Cantigas de
        Santa Maria, to ja dziekuje bardzo tongue_out
        Goebel rzadzi!
        smile
        • dobiasz Re: Bach - instrumenty dawne 29.08.06, 14:40
          eeela napisała:

> Jezeli nagrania Bacha pod kierownictwem Savalla sa takie, jak jego Cantigas de
          > Santa Maria, to ja dziekuje bardzo tongue_out

Sama nie wiesz, co tracisz tongue_out

Są inne przede wszystkim dlatego, że nagrywał jak dotąd głównie rzeczy
          instrumentalne, ergo: żona nie śpiewa wink

Ale uwaga! jest jedna płyta bachowska z żoną:
          www.amazon.com/Harmonie-Universelle/dp/B00005AU4N/sr=8-2/qid=1156854960/ref=sr_1_2/103-9221423-1120633?ie=UTF8
          • jastej Re: Bach - instrumenty dawne 29.08.06, 16:11
            dobiasz napisał:
            > Ale uwaga! jest jedna płyta bachowska z żoną:
            >
            www.amazon.com/Harmonie-Universelle/dp/B00005AU4N/sr=8-2/qid=1156854960/ref=sr_1_2/103-9221423-1120633?ie=UTF8

Jezeli dobrze zrozumiałem, to chodzi o płytę z muzką Bacha nagraną przez Savalla
            z żoną. Przyznam, że nie dostrzegam na podanej wyżej płycie żadnego utworu
            spełniającego ten warunek. Coś nie tak zrozumiałem?
            jastej
            • dobiasz Re: Bach - instrumenty dawne 29.08.06, 16:26
              jastej napisał:

> Jezeli dobrze zrozumiałem, to chodzi o płytę z muzką Bacha nagraną przez Savall
              > a
              > z żoną. Przyznam, że nie dostrzegam na podanej wyżej płycie żadnego utworu
              > spełniającego ten warunek. Coś nie tak zrozumiałem?

Nie, to moje niedopatrzenie. Wydawało mi się, że to płyta z muzyką tylko Bacha,
              a skoro tak i śpiewa tam Montserrat, to...

Nie zauważyłem, że tam są rzeczy różnych kompozytorów a z Bacha tylko utwory
              instrumentalne. Czyli wychodzi na to, że Savall jeszcze nic wokalnego Bacha nie
              nagrał, a przynajmniej nie mają tego w Amazonie.
              • jastej Re: Bach - instrumenty dawne 29.08.06, 16:50
                Chyba rzeczywiście Savall nagrywał jedynie muzykę instrumentalną J.S.Bacha.
                Przeglądnąłem cała dyskografią Savalla i niczego w tej materii nie znalazłem.
                Gdyby wrócić na chwilę do tematu wspólnych nagrań katalończyka z żoną, to
                polecam: El cant de la Sibil.la: Mallorca - València, 1400-1560; Alia Vox AV 9806.
                Odlot!
                jastej
                • dobiasz Re: Bach - instrumenty dawne 29.08.06, 17:28
                  jastej napisał:

> Chyba rzeczywiście Savall nagrywał jedynie muzykę instrumentalną J.S.Bacha.
                  > Przeglądnąłem cała dyskografią Savalla i niczego w tej materii nie znalazłem.

No właśnie. A szkoda. Mam nadzieję, że to kiedyś nadrobi, byle tylko żona nie
                  śpiewała wink Chociaż z drugiej strony - chyba jeszcze bardziej ciekawi mnie, co
                  w kwestii bachowskich pasji, mszy i kantat miałby do powiedzenia były bębnista
                  Savalla - Garrido.

> Gdyby wrócić na chwilę do tematu wspólnych nagrań katalończyka z żoną, to
                  > polecam: El cant de la Sibil.la: Mallorca - València, 1400-1560; Alia Vox
                  > AV 9806.
                  > Odlot!

Sie wie smile
    • arsnova Re: Bach - instrumenty dawne 28.08.06, 11:14
      Polecaabym też Bacha wokalnego - kantaty, pasje - zwłaszcza w nagraniach
      Collegium Vocale z Gandawy pod dyrekcją Herreweghego. Dobry jest też Leonhardt,
      też w dawnym stylu, pionier tego kierunku wykonawczego.
      Warto szukać naprawdę dobrych wykonańsmile Wykonanie wykonaniu nierówne...
      pozdrawiam!

atolina napisała:

> Witam,
      > przeszukiwałam internet by znaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytanie, ale
      > dotychczas bez zadawalającego rezultatu. Poszukuję płyt z utworami J.S. Bacha
      > w wykonaniu muzyków grających na dawnych instrumentach - to ma byc prezent
      > dla mojego przyjaciela, który właśnie muzykę barokową ostatnimi czasy sobie
      > upodobał. Mam nadzieję, że mogę liczyć na Państwa pomoc. Pozdrawiam
      > serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka