maro76 15.10.06, 16:01 www.polskieradio.pl/dwojka/artykul.aspx?id=1255 Bruggen znowu w Warszawie chyba nie trzeba specjalnie namawiać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antekgrzymala Re: Rocznica śmierci Chopina - Requiem razy 2 16.10.06, 11:18 > Bruggen znowu w Warszawie > chyba nie trzeba specjalnie namawiać Ktoś poprawił Süssmayra (nareszcie?). Znacie może jakieś nagranie tej wersji? Może moglibyście jakieś polecić? Ciekawe, czy na ten koncert w ogóle będzie szansa się dostać. [a] Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: Rocznica śmierci Chopina - Requiem razy 2 16.10.06, 13:54 > Ktoś poprawił Süssmayra (nareszcie?) Nareszcie? Jest co najmniej kilka nie-süessmeyerowskich rekonstrukcji i co najmniej kilka (jeśli nie kilkanaście) nagrań. Pierwsze, które przychodzi mi na myśl, to Harnoncourt - nagranie z lat chyba osiemdziesiątych (nie mam płyty pod ręką). Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: Rocznica śmierci Chopina - Requiem razy 2 16.10.06, 14:03 > Znacie może jakieś nagranie tej wersji? Ta wersja chyba jeszcze nie ma nagrania. Listę nagrań niesuessmayerowskich rekonstrukcji dostępnych na amazon.com masz tutaj: www.amazon.com/Alternative-Mozart-Requiem-Editions-non-Sussmayer/lm/2M5Z2FNIAQMUP Solti, Abbado, Hogwood, Norrington, Rilling, Herreweghe... Wygląda na to, że ze z nagrań na mojej półce Suessmayer jest w wyraźnej mniejszości (tylko Gardiner i Savall). Odpowiedz Link Zgłoś
maro76 Re: Rocznica śmierci Chopina - Requiem razy 2 18.10.06, 21:16 słuchał ktoś? ja 2 razy wczoraj w kosciele była wersja liturgiczna połączona z mszą po łacinie dziś normalna koncertowa pięęęęęęęęęęekne! aż chce się żyć! ciekawe czy ta wersja przewidywała wprowadzenie donośnego dźwięku komórki pomiędzy Lacrimosą a Domine Jesu? brrr, obywatel co dał plamę kwalifikuje się do przypiekania w ogniu piekielnym Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: Rocznica śmierci Chopina - Requiem razy 2 18.10.06, 21:25 Ja słuchałam, ale tylko w radiu.Wiem, że są nieporównywalne, bo znam tę salę na pamięć. Będę jednak miała wrażenia i z sali, to napiszę. A na razie unoszę się na skrzydłach tej niebiańskiej doskonałości. Odpowiedz Link Zgłoś
maro76 Re: Rocznica śmierci Chopina - Requiem razy 2 18.10.06, 21:28 no ja też dzisiaj w radiu warto było! Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: Rocznica śmierci Chopina - Requiem razy 2 18.10.06, 21:31 Wyobraź sobie, że miałam bilet i opatrzność mnie załatwiła - nie mogłam pójść! Hrrr!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maro76 Re: Rocznica śmierci Chopina - Requiem razy 2 18.10.06, 21:43 arana napisała: > Wyobraź sobie, że miałam bilet i opatrzność mnie załatwiła - nie mogłam pójść! > Hrrr!!! to szkoda wielka naprawde jednak co na żywo to na żywo i można by temu delikwentu co dzwonił komórką w oczy spojrzeć a wczoraj było łatwiuteńko sie dostać do Koscioła teoretycznie było na zaproszenia, bałem sie że nie mając nie wejdę ale tłumów dzikich nie było i spokojnie posłuchałem a przy okazji zaliczyłem mszę po łacinie Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: Rocznica śmierci Chopina - Requiem razy 2 18.10.06, 21:59 Już mam wiadomości z koncertu. Z komórką było tak: zadzwoniła w momencie, gdy muzycy mieli grać, dyrygent opuścił ręce i aż parsknął. Facet z komórką siedział z przodu, dlatego taki był słyszalny. Koncert w sali zostawił mojemu dziecku wrażenia niezapomniane. Odpowiedz Link Zgłoś
maro76 Re: Rocznica śmierci Chopina - Requiem razy 2 18.10.06, 22:01 arana napisała: > Już mam wiadomości z koncertu. Z komórką było tak: zadzwoniła w momencie, gdy > muzycy mieli grać, dyrygent opuścił ręce i aż parsknął. ))) no i było słychać takie "psssssssstttt!!!" (by F. Bruggen jak sądze ) Facet z komórką > siedział z przodu, dlatego taki był słyszalny. > Koncert w sali zostawił mojemu dziecku wrażenia niezapomniane. Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: Rocznica śmierci Chopina - Requiem razy 2 18.10.06, 22:01 Aha, zazdroszczę mszy po łacinie - bardzo lubię. Ta po polsku nawet się nie umywa. Odpowiedz Link Zgłoś