Dodaj do ulubionych

Znamy zasadę działania, ale wyobrazić sobie...

04.06.03, 08:33
tego nie jesteśmy w stanie.
Zastanawiacie się czasem jak to jest z prądem. Znamy zasadę, że strumień
elektronów itd, ale jak to jest, ja za cholerę nie moge wyobrazic sobie czym
jest prąd, przecież tego nie widać, a jak pirdolnie to może zabic. Jak dla
mnie bardzo dziwne. Albo weźmy taki telewizor. Kineskop, elektrony
bombardujące ekran i rozświtlajace punkciki, to jest dopiero dziwactwo.
Znacie takie urządzenia, rzeczy, zjawiska, których zasadę działania lub
wystepowania poznaliści ale są dla was dalej zagadką i was fascynują?
Obserwuj wątek
    • mesmeredia Wdepłeś na mój obszar 04.06.03, 09:00
      aric napisał:

> tego nie jesteśmy w stanie.
      > Zastanawiacie się czasem jak to jest z prądem. Znamy zasadę, że strumień
      > elektronów itd, ale jak to jest, ja za cholerę nie moge wyobrazic sobie czym
      > jest prąd, przecież tego nie widać, a jak pirdolnie to może zabic. Jak dla
      > mnie bardzo dziwne. Albo weźmy taki telewizor. Kineskop, elektrony
      > bombardujące ekran i rozświtlajace punkciki, to jest dopiero dziwactwo.
      > Znacie takie urządzenia, rzeczy, zjawiska, których zasadę działania lub
      > wystepowania poznaliści ale są dla was dalej zagadką i was fascynują?

Tzn. elektrotechnikę. No i prąd i te sprawy to jestem sobie w stanie wyobrazić
      bo tyle lat to wałkuję, łącznie z półprzewodnikami, przerwami zabronionymi czy
      modelem ciała doskonale czarnego. I gdybym tuż przed obroną zechciała
      stwierdzić, że nie jestem sobie w stanie wyobrazić prądu.... wink
      Ale pioruny to już coś. Hehe, zgryzota naukowców, bo nawet nie wiadomo czy to
      leci od ziemi do chmury czy odwrotnie. A pioruny kuliste?? Potrafią przejśc
      przez jakikolwiek materiał bez skutków a czasem trafią na byle co i jest bum...
      Najbardziej nie potrafię sobie wyobrazić zagadnień astronomicznych, Wielki
      Wybuch, rozszerzanie się wszechświata, czarne dziury i te sprawy. Niby wiem co
      to ale tak naprawdę nikt nie podszedł blisko, nie pstryknął fotki etc. Same
      tezy... I jeszcze czas, który z perspektywy obserwatora przy takiej czarnej
      dziurze płynie bardzo szybko a z perspektywy ofiary - nieskończenie wolno. To
      jest dopiero coś!!! Clarke i Hawking rulez wink
      I.
    • janek0 mnie fascynuje ms windows 04.06.03, 09:28
      niby wiem, jak to działa, ale nie pojmuję, jak coś może
      się tak sypać

a, i jeszcze portal gazety mnie fascynuje, z tego samego
      powodu.
    • madee1 Re: Znamy zasadę działania, ale wyobrazić sobie.. 04.06.03, 11:17
      No to mnie tak fascynują smsy smile Zresztą, wszystko chyba, bo w ogóle nic nie
      wiem jak działa, próbuję być takim typowym userem nie zadającym zbyt wielu
      pytań, no i zawsze coś zepsuję...
      • srootootoo Re: Znamy zasadę działania, ale wyobrazić sobie.. 04.06.03, 11:28
        Dla mnie takim zjawiskiem jest...krowa.
        Z przodu żre trawe z sieczką
        Z tyłu zaś nam daje mleczko...smile To jest coś!
      • mesmeredia Re: Znamy zasadę działania, ale wyobrazić sobie.. 04.06.03, 11:33
        madee1 napisała:

> No to mnie tak fascynują smsy smile Zresztą, wszystko chyba, bo w ogóle nic nie
        > wiem jak działa, próbuję być takim typowym userem nie zadającym zbyt wielu
        > pytań, no i zawsze coś zepsuję...
        >
        O widzisz Madee, szkoda, że uczelnia nie zamieściła mej stronki o telefonii
        komórkowej bo wszyściutko tam było, bit po biciku ja to działa, o szczelinach
        czasowych i w ogóle, transmisji w kanale informacyjnym, ech... I bym tylko
        podała link. Ale tłumaczyć też mogę smile)))))
        Cóż, moim problemem jest to, że mam wiedzę do niczego mi nieprzydatną...
        I.
        • gregkor Re: Znamy zasadę działania, ale wyobrazić sobie.. 04.06.03, 11:42
          Mnie zawsze zastanwiała i pasjonowała zasada działanie aparatu
          fotograficznego......no i trwa to do tej pory...

Druga rzecz jaka mnie cholernie nurtuje to to co było pierwsze kura czy
          jajko..a może kogut albo kurnik......sam nie wiem..a może ktoś z was wie..?

pozdr
        • madee1 Re: Znamy zasadę działania, ale wyobrazić sobie.. 04.06.03, 11:46
          mesmeredia napisała:

> Cóż, moim problemem jest to, że mam wiedzę do niczego mi nieprzydatną...

O rany, Mes, a Ty to nie boisz się posiadać takiej wiedzy? Ja bym się bała...
          Chyba nie będę Cię prosić o wyjaśnienia. Ale szacuneczek, naprawdę smile

PS. Podpisałam tę Twoją petycję. Nic nie zepsułam w międzyczasie smile
          • mesmeredia A dziękuję 04.06.03, 12:07
            Widziałam ale nie byłam pewna czy to Ty smile Teraz juz jestem.
            Eeee, samo posiadanie jakiejstam wiedzy bez jej wykorzystywania chyba nie jest
            jakieś specjalnie niebezpieczne. Ale fakt, gdybym może zajęła się tym w
            praktyce to byłoby to może jak z budzikiem, który zachciało mi się naprawić i
            zostały mi części... wink
            I.
    • aislinn Re: Znamy zasadę działania, ale wyobrazić sobie.. 04.06.03, 12:05
      Wszystko co z prądem związane. Zawsze boję się, że po wyłączeniu wtyczki z
      kontaktu zostało jeszcze trochę prądu w kablu....
      Telewizja.
      Samoloty !!!!!!!!!!1
      • aric Re: Znamy zasadę działania, ale wyobrazić sobie.. 04.06.03, 12:18
        Prąd w kablu, hihihi, czad.
        A weźmy np taką płytę cd, a jeczcze bardziej dvd. Przecież to niemozliwe, aby
        na takim kawałku plastiku tyle danych można było zpisać. Czerwone, zielone, i
        wreszcie niebieskie lasery, które bedą mogły (już mogą, ale sa za drogie w
        produkcji na razie) oczytywać za niedługo dziesięciokrotnie gęstrzy zapis na cd
        niz obecnie. Kurna wujek, przecież to niepojęte, następny krok, to minidyski. I
        tak swoją ulubioną płytkę bedziemy mieli wielkosci pudełka od zapałek. Cholera,
        przecież to się bedzie łatwo gubić.smile
        Jak dla mnie to magia a nie technika, jakoś sobie nie mogę wyobrazić jak np
        zbudowano maszyny, które produkują te skomplikowane maszyny. No Matrix
        normalnie.smile
    • munky Re: Znamy zasadę działania, ale wyobrazić sobie.. 04.06.03, 19:28
      no ja takich problemów z pytaniem czemu płynie prąd to nie mam, w końcu na
      polibudzie studiujesmile))

ale mnie zawsze zastanawiało i szukałem u źródeł jak to jest z wszechświatem,
      czy on tak sie ciągnie w nieskończoność(a jak tak to gdzie jest i co to jest ta
      nieskończoność) a może gdzieś sie kończy i co jest potem jak sie skończy
      radze sie nad tym nie zatanawiać bo można ładnego zajeba dostaćsmile)
      • mesmeredia Widzę, że 04.06.03, 19:30
        każda polibuda ma taki sam wpływ na człowieka... ech... wink
        • munky Re: Widzę, że 04.06.03, 19:34
          u mnie pozostwi zadziory na mózgu i troche zrytą psychike, ale to ponoć
          normalne..
          • mesmeredia Re: Widzę, że 04.06.03, 19:37
            Zryta psychika poprawia wizerunek i można sobie potem wykreować image co
            niniejszym czynię. Ból jest tylko jeden - dogadasz się tylko z ludźmi po
            polibudzie, inni nie zrozumieją...
            Tak trzymać!
            I.
            • munky Re: Widzę, że 04.06.03, 19:42
              mesmeredia napisała:

> Ból jest tylko jeden - dogadasz się tylko z ludźmi po
              > polibudzie, inni nie zrozumieją...

no właśnie, juz pan Wiesio stojący pod budką z piwem mnie nie rozumie, jak mu
              opowiadam o sprzężeniu zwrotnym w silniku i o jego wpływie na obroty, a kiedyś
              tak przyjemnie sie nam rozmawiało.....chilp!
              • mesmeredia nic o silnikach 04.06.03, 19:45
                dziś miałam o różnicach pomiędzy asynchronicznym klatkowym i pierścieniowym i
                juz tym wymiotuję bo to takie interesujące.... i jeszcze spawarki i
                zgrzewarki...
                Z ludem podbudkowym to trzeba delikatnie a nie tak od razu WYRAZAMI. Trochę
                delikatności wink
                I.
                • ilhan Ja chciałem tylko 04.06.03, 19:50
                  pozdrowić państwo polibudowe. Choć nie wiem ile to jeszcze potrwa w moim
                  przypadku smile
                  • munky Re: Ja chciałem tylko 04.06.03, 20:03
                    ilhan napisał:

> pozdrowić państwo polibudowe. Choć nie wiem ile to jeszcze potrwa w moim
                    > przypadku smile

ja niby 1,5 roku, ale tu jest tak kuulowo że poważnie sie zastanawiam nad
                    nadprogramowym wydłużeniem edukacji
                • munky Re: nic o silnikach 04.06.03, 20:02
                  mesmeredia napisała:

> i jeszcze spawarki i
                  > zgrzewarki...

ekstra, a musiałaś w kitlu paradować????
                  • mesmeredia Re: nic o silnikach 04.06.03, 20:08
                    munky napisał:

>
                    > ekstra, a musiałaś w kitlu paradować????

Ja nie, ale facetka od laborek paradowała. Przestała jak zrobiliśmy zwarcie i
                    wywaliło korki. No i motyw z przyspawaniem kabla do blatu...
                    Co do latek na polibudzie, to już siódmy rok, jak podstawówka, normalnie kocham
                    polibudę.... (łezka w oku). Tak, tak, polibuda rulez!!!
                    I.
      • huney Re: Znamy zasadę działania, ale wyobrazić sobie.. 04.06.03, 23:38

Munky napisał:

>ale mnie zawsze zastanawiało i szukałem u źródeł jak to jest z wszechświatem,
        >czy on tak sie ciągnie w nieskończoność(a jak tak to gdzie jest i co to jest
        ta
        >nieskończoność) a może gdzieś sie kończy i co jest potem jak sie skończy
        smile))

>radze sie nad tym nie zatanawiać bo można ładnego zajeba dostaćsmile)
        (((-: ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka