03.06.07, 14:05
Po ostatnim artykule Rafała Księżyka Big Bandy - powrót wielkiego uderzenia,
sięgnęłam po płyty Antibalas. W ich muzyce słychać jazz, Afrykę i Fela Kuti'ego.
To kilkunastoosobowy band z Brooklynu. Gorące, taneczne rytmy.
Polecam szczególnie smutasom smile
Myślicie, że faktycznie big bandy wracają do łask?
Jakie bandy lubicie? Może polecicie coś ze współczesnych?
Obserwuj wątek
    • libl Re: big bandy 03.06.07, 15:07
      Z ciekawością przeczytałem artykuł Księżyka. Niestety moja wiedza o big bandach
      kończy się na muzyce sprzed kilkudziesięciu lat (a i w tym wypadku jest to
      wiedza bardzo skromna), więc ze współczesnych to nie za bardzo mogę cokolwiek
      polecić. Z moich ulubionych płyt nagranych w większym składzie to oczywiście
      "Africa/Brass" Coltrane'a. Poza tym polecam Dona Ellisa i George'a Russella. No
      i Franka Zappę smile
      • jazzfoxy Re: big bandy 03.06.07, 18:22
        To jeszcze Dave Holland, Gil Evans, Carla Bley. Żeby nie było, że tylko Ellington.
        • pjetrek29 Re: big bandy 03.06.07, 20:16
          dla mnie pierwsze (i prawie jedynesmile skojarzenie, to young power. kilka lat
          temu byłem też na koncercie big bandu mathew herberta, bardzo dobrym zresztą.
    • braineater Re: big bandy 03.06.07, 21:36
      Antibalasów koniecznie dwie pierwsze płyty - Liberation Afrobeat v.1 i Talkatiff z przegenialnym num,erem tytułowym. Z tych okolic (zresztą też jest tam Antibalas) możesz sprawdzić składankę ASAP - Afrobeat Sudan Aid Project, gdzie w sumie prezentuje się czołówka dzisiejszego afrobeatu.
      A zupełnie innych jazd big-bandowych to magicy ze Squirell Nut Zippers - całe mnóstwo osób, którzy próbują odtworzyć klimaty amerykańskiego Południa, nowo-orleańskiego dixie, ale zapodanego na przepiękny nowoczeswny sposób, bez cienia katowania ludzkości nudziarzami grającymi 3 akordy na banjo. Raczej klimat parasolek chroniących od słońca, bocznokołowców na Mississipi i czarnych służacych ubranych w liberiie, co wachluja palmowymi liścmi. Płyt kilka, żadnej słabej.

Psmile
    • swantevit Re: big bandy 04.06.07, 23:56
      Dwuplytowy, rockowy big -band z pierwszych lat 70. CCS.
      Dobry byl.
    • sztuka.latania Re: big bandy 05.06.07, 17:16
      Grałam w big bandzie przez rok, ale nie jest to muzyka, której słuchałabym dla
      relaksu w domu smile Ale ni powiem- koncerty i próby to świetna sprawa smile
      • pharoah Re: big bandy 05.06.07, 17:54
        Moj ulubiony big band:www.youtube.com/watch?v=SjVij0swBds
        i jeszcze na bis:www.youtube.com/watch?v=6fEt8bNGX-k
        i jeszcze raz:www.youtube.com/watch?v=wCBnLg4OBAc
        i jeszcze!!!:www.youtube.com/watch?v=sbw0WrZsRRw
        One more time!!!:www.youtube.com/watch?v=-S2RQOorNRs
        one more time again!!!:www.youtube.com/watch?v=Sfbk4QAjgXo
        i jeszcze bonus dla tych,ktorzy obejrzeli
        wszystko:www.youtube.com/watch?v=v90sUWkAaGk
        Sun Ra Arkestra-najlepszy big band na swiecie...moim skromnym
        zdaniem...Pozdr.Faraonsmile
      • nnnbbb Re: big bandy 06.06.07, 10:27