Dodaj do ulubionych

Muzyka ze Wschodu

22.06.03, 01:31
Czy słyszał ktoś z was jakieś kapele naszych sąsiadów ze wschodu? Takie
ukraińskie zespoły jak VV, Okean Elzy, The Ukrainians, Mertvyj Piven czy Vij
to rock na najwyższym poziomie. Większość bez problemu poradziłaby sobie na
zachdnim rynku o polskim już nie mówiąc. W wypadku niektórych kapel ten
proces już zachodzi.
Czasem warto się wysilić, aby poszukać i posłuchać czegoś nowego,
orginalnego nie promowanego przez MTV czy inną Vive. Zespoły które wymieniłem
to kropla w morzu naprawdę porządnej muzy, której na próżno szukać w Polsce.
Również białoruskie zespoły są godne polecenia i warto się wybrać na ich
koncerty. Jeszcze raz zapraszam do "podróży" na wschód
Obserwuj wątek
    • Gość: vik Re: Muzyka ze Wschodu IP: *.chello.pl 22.06.03, 02:36
      donot napisał:

> Czy słyszał ktoś z was jakieś kapele naszych sąsiadów ze wschodu? Takie
      > ukraińskie zespoły jak VV, Okean Elzy, The Ukrainians, Mertvyj Piven czy Vij
      > to rock na najwyższym poziomie. Większość bez problemu poradziłaby sobie na
      > zachdnim rynku o polskim już nie mówiąc. W wypadku niektórych kapel ten
      > proces już zachodzi.
      > Czasem warto się wysilić, aby poszukać i posłuchać czegoś nowego,
      > orginalnego nie promowanego przez MTV czy inną Vive. Zespoły które
      wymieniłem
      > to kropla w morzu naprawdę porządnej muzy, której na próżno szukać w Polsce.
      > Również białoruskie zespoły są godne polecenia i warto się wybrać na ich
      > koncerty. Jeszcze raz zapraszam do "podróży" na wschód

Tak!!! Masz absolutną rację. I bardzo cieszę sie, że ktoś poruszył ten wątek.
      Jestem wielkim fanem muzyki ukraińskiej, w tym VV (czyli Wopli Widopliasowa)i
      Okeanu Elzy.
      Mała uwaga - The Ukrainians sa z UK, choć z pochodzenia to oczywiście Ukraińcy
      i śpiewają po ukraińsku.
      Do twojej listy trzeba koniecznie dodać Płacz Jeremiji ze Lwowa (a może po
      prostu zapomniałeś o nich). To nie tylko świetna muzyka, ale przede wszystkim
      super teksty. Jako słowa wykorzystują oni wiersze Andruchowycza, Moskalc`a czy
      Neboraka. Najczęściej jednak są to wiersze niezyjącego już lwowskiego poety
      Hryc`ko Czubaja. Jego syn Taras jest liderem grupy.
      Pozdr.
      • donot Re: Muzyka ze Wschodu 22.06.03, 20:09
        Gość portalu: vik napisał(a):

> Tak!!! Masz absolutną rację. I bardzo cieszę sie, że ktoś poruszył ten wątek.
        > Jestem wielkim fanem muzyki ukraińskiej, w tym VV (czyli Wopli Widopliasowa)i
        > Okeanu Elzy.
        > Mała uwaga - The Ukrainians sa z UK, choć z pochodzenia to oczywiście
        Ukraińcy
        > i śpiewają po ukraińsku.
        > Do twojej listy trzeba koniecznie dodać Płacz Jeremiji ze Lwowa (a może po
        > prostu zapomniałeś o nich). To nie tylko świetna muzyka, ale przede wszystkim
        > super teksty. Jako słowa wykorzystują oni wiersze Andruchowycza, Moskalc`a
        czy
        > Neboraka. Najczęściej jednak są to wiersze niezyjącego już lwowskiego poety
        > Hryc`ko Czubaja. Jego syn Taras jest liderem grupy.
        > Pozdr.

Oczywiście The Ukrainians są z UK i pamiętam o Płaczu Jeremiji - kultowym
        zespole smile Chciałem tylko jakoś zacząć ten temat i bardzo się cieszę, że są
        na tym forum fani takiej muzyki(znajacy się na rzeczy). Mam nadzieję, że ten
        wątek się rozwinie i zainspiruje czytających(a nieznających tej muzyki) do
        poszukiwań.
        Pozdr.
        • Gość: laik Re: Muzyka ze Wschodu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.06.03, 22:38
          Podróż na Wschód...przygotowałem wczoraj...
          Cóż po mnie tu...cóż po mnie na tej drodze...
        • Gość: vik Re: Muzyka ze Wschodu IP: *.chello.pl 23.06.03, 03:16
          Co do Mertvego Pivnia: Spedziłem sporo czasu na Ukrainie i nigdy nie widziałem
          ich kaset czy płyt w sklepie. A szkoda, bo słyszałem kilka ich kawałków i
          baaardzo mi sie spodobały.
          O Vij-u nie wiem absolutnie nic (a myślałem, że dosyć dobrze się orientuję).
          Będę wdzięczny za troche informacji. To do Ciebie, donot!

PS. Jeśli ktoś zna ukraiński może przeczytać wywiady z O.Skrypką i
          S.Wakarczukiem (czyli liderami VV i Okeanu Elzy) na stronie
          www2.pravda.com.ua

pozdr.
          • Gość: donot Re: Muzyka ze Wschodu IP: *.bartoszyce.sdi.tpnet.pl 23.06.03, 12:17
            Gość portalu: vik napisał(a):

> Co do Mertvego Pivnia: Spedziłem sporo czasu na Ukrainie i nigdy nie
            widziałem
            > ich kaset czy płyt w sklepie. A szkoda, bo słyszałem kilka ich kawałków i
            > baaardzo mi sie spodobały.
            > O Vij-u nie wiem absolutnie nic (a myślałem, że dosyć dobrze się orientuję).
            > Będę wdzięczny za troche informacji. To do Ciebie, donot!
            >
            > PS. Jeśli ktoś zna ukraiński może przeczytać wywiady z O.Skrypką i
            > S.Wakarczukiem (czyli liderami VV i Okeanu Elzy) na stronie
            > www2.pravda.com.ua
            >
            > pozdr.

Piosenkę Vij-a możesz ściągnąć z www.fdr.com.ua - to będzie najlepszy opis ich
            twórczośći.

Jeżeli chodzi o Mertvoho Pivnja to mam dostęp do ich wszystkich płyt (chyba smile,
            jeżeli byłbyś zainteresowany to mogę Ci jakąś płytkę przesłać jeżeli prześlesz
            mi adres mailem.

PS. Możliwe, że Mertvyj Piven wystąpi w Polsce w połowie lipca.Jeżeli będę
            wiedział coś więcej to dam znać.

PS2 28.06 w Operze Leśnej w Sopocie odbędzie się Festiwal Kultury Ukraińskiej -
            gwiazdą wieczoru będzie Okean Elzy. Zapraszam

pozdr.
            • Gość: vik Re: Muzyka ze Wschodu IP: *.chello.pl 24.06.03, 23:52
              Wysylam Ci maila, donot.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka