tiresias 12.08.03, 13:58 czyj to utwór? chyba czarny? wokal tam słyszałem jaka płyta? proszę pomóc dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arturox Re: the revolution will not be televised 12.08.03, 14:20 gil scott-heron. ps. rzecz genialna Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Re: ps. to tytulowy numer z lp z 1974. /nt 12.08.03, 14:55 bardzo dziękuję a mogłem, kretyn, wpisac tytuł do gugla czy cała płyta jest taka genialna? Odpowiedz Link Zgłoś
arturox Re: ps. to tytulowy numer z lp z 1974. /nt 13.08.03, 09:06 jak pamietam z madrych ksiazek g. scott-heron rozpoczynal jako zaangazowany poeta (black power). pod wplywem 'say it loud' jamesa browna postanowil podkladac pod swoja poezje muzyke. poprzez swe spoleczno-polityczne teksty okrzyknieto go tez jednym z ojcow hiphopu ('missing link between last poets and rap'). co do plyty oprocz 'revolution...', ktory notabene jest juz klasykiem, pozostale kawalki utrzymane sa w podobnym klimacie. czyli owe teksty recytowane, czasem spiewane. wszystko na tle glebokich i natchnionych jazzujaco- funkowych klimatow. rzecz godna polecenia; w mojej skali - 8/10. Odpowiedz Link Zgłoś