Dodaj do ulubionych

Starzenie się muzyki

15.08.03, 21:58
Kiedy słucham zespołów "superklasyków" muzyki rockowej - mam na myśli np. Led Zeppelin, Deep Purple, The Doors, The Rolling Stones czy Pink Floyd - zwykle nasuwa mi się taki wniosek, że gdyby ich największe płyty pojawiły się dzisiaj, nie miałyby szans stać się popularnymi, czy choćby docenionymi. Wydaje mi się, że ta muzyka, choć wielu zapewne wprawia w zachwyt, jest jednak w jakiś posób niewspółczesna, tzn. od razu słychać, że dany utwór został nagrany kupę lat temu i teraz brzmiałby zupełnie inaczej.
Jedynym wyjątkiem, jaki znam jest Dire Straits. Ten zespół nagrywał kawałki, które odbieram jako świeże i aktualne do dzisiaj. Nie potrafię dobrze tego uzasadnić, stąd pytanie: czy podzielacie tę opinię? Czy słyszycie "niewspółczesność" u części klasyków i jej brak u innych?
Obserwuj wątek
    • Gość: As Re: Starzenie się muzyki IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 15.08.03, 22:02
      Paradkosalnie, muzyka niektórych wykonawców z lat '70 (Led Zeppelin, Black
      Sabbath) się mniej zestarzała niż tych z lat '80 takich jak np. Iron Maiden.
      • Gość: Argus Re: Starzenie się muzyki IP: *.malpa.komp.pl 16.08.03, 17:10
        Dobra muzyka nie starzeje się nigdy.
        • mapmuh Re: Starzenie się muzyki 16.08.03, 17:17
          Masz rację, Argusie, dobra muzyka się nie starzeje...
          Ale słychać, że jest stara i o tym chciałem napisać, zakładając wątek.
      • konrad_socha Re: Starzenie się muzyki 16.08.03, 17:20
        Gość portalu: As napisał(a):

> Paradkosalnie, muzyka niektórych wykonawców z lat '70 (Led Zeppelin, Black
        > Sabbath) się mniej zestarzała niż tych z lat '80 takich jak np. Iron Maiden.

.
        ośmielę się z Tobą nie zgodzic - lubię IM choć może nie jestem ich "fanem", ale
        uważam ze ich stare albumy nie straciły nic na świezości jak na przykład
        ACpiorunDC, ze nie wspomnę już chociazby Scorpions'ow
        .
    • konrad_socha Re: Starzenie się muzyki 16.08.03, 17:30
      .
      faktycznie pewnie gdyby BS lub PF dziś wydawały swe premierowe albumy to może
      nie zrobiłyby ogromnej furory, ale zauważ ze często muzyka obecnych "klasyków"
      była na ichnie czasy czymś zupełnie nowym - swego rodzaju rewolucją muzyczną i
      to często początkowo ludzi do nich przyciągało, a dopiero później odkrywali
      oni "drugie dno" muzyki.
      choć z drugiej strony gdyby nieco wszystko odwrócić i pomyśleć ze dopiero dziś
      pojawia się taka muzyka jak floyd'ów to myslę ze ludzie by z przyjemnością się
      na to rzucili, a tu na forum padałyby hasła jakie to badziewie i zwykła moda a
      nie porządna muzyka, tak jak mówi/mowiło sie chocby o muzyce techno
      .
    • vulture Re: Starzenie się muzyki 16.08.03, 22:01
      Część zespołów grających dziś po chamsku ściąga z tego, co było kiedyś - ma
      tylko nowocześniejsze techniki nagraniowe. Zresztą, takie "Smoke On The Water"
      w wersji studyjnej nigdy mi się nie podobało. A wersja live z "Made In Japan"
      nie uważam,by brzmiała archaicznie.

Dziś byłby to garage-vintage-nu-rock-revival wink
    • pixie Re: Starzenie się muzyki 18.08.03, 02:02
      mapmuh napisał:

> Kiedy słucham zespołów "superklasyków" muzyki rockowej - mam na myśli np. Led
      Z
      > eppelin, Deep Purple, The Doors, The Rolling Stones czy Pink Floyd - zwykle
      nas
      > uwa mi się taki wniosek, że gdyby ich największe płyty pojawiły się dzisiaj,
      ni
      > e miałyby szans stać się popularnymi, czy choćby docenionymi. Wydaje mi się,
      że
      > ta muzyka, choć wielu zapewne wprawia w zachwyt, jest jednak w jakiś posób
      nie
      > współczesna, tzn. od razu słychać, że dany utwór został nagrany kupę lat temu
      i
      > teraz brzmiałby zupełnie inaczej.
      > Jedynym wyjątkiem, jaki znam jest Dire Straits. Ten zespół nagrywał kawałki,
      kt
      > óre odbieram jako świeże i aktualne do dzisiaj. Nie potrafię dobrze tego
      uzasad
      > nić, stąd pytanie: czy podzielacie tę opinię? Czy
      słyszycie "niewspółczesność"
      > u części klasyków i jej brak u innych?
      Uwielbiam rock z lat '60 - '70 i wcale nie brzmi dla mnie staro, on jest po
      prostu "inny". Cieszę się, że nagrano kiedyś taką muzykę, którą ja dzisiaj mogę
      się zachwycać. Właśnie słucham po raz kolejny "Every Good Boy Deserves Favour"
      The Moody Blues (1971). Rzeczywiście, komu dzisiaj chciałoby się grać z taką
      pasją, odwagą, błyskotliwością, oryginalnością i rzetelnością. Swoją
      drogą, The Doors nie mogę znieść, mimo że kiedyś poznałam całą ich dyskografię.
      Ale może to ja się starzeję... wink
    • h8red Re: Starzenie się muzyki 18.08.03, 09:41
      Owszem zdarzy się od czasu do czasu usłyszeć rzeczy, o których można tak
      powiedzieć. Ale jak już tutaj ktoś stwierdził dobra muzyka nie starzeje się
      nigdy smile)) Ciągle mam płyty, na których zawsze jestem w stanie znależć coś
      nowego lub które zawsze brzmią potężnie i z wykopem!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka