Dodaj do ulubionych

Pytanie do fanów Brygady Kryzys

19.08.03, 13:33
Jutro minie miesiąc od występu Brygady Kryzys na Przystanku Olecko. W
związku z tym mam zapytanie do fanów Brygady Kryzys, którzy byli obecni na
innych tegorocznych koncertach zespołu - kto zasiadał na nich za perkusją?
Dlaczego pytam? Otóż muszę przyznać, iż po oleckim występie Brygady mam
raczej ambiwalentne odczucia i sam nie wiem na ile na mej opinii zaważyła
obsada perkusji miejscowym pałkerem. Chłopak nie jest zły, ale mimo wszystko
popsuł mi spotkanie z legendą polskiego rocka. Zresztą miałem sposobność
porównania jego umiejętności perkusyjnych z Kubą Staruszkiewiczem. Tak się
złożyło, że Tymon, 24 lipca, dał na Przystanku Olecko dwa koncerty. Najpierw
pojawił się w plenerze z formacją Tymon Tymański Band. W tym przypadku
mieliśmy do czynienia ze wspaniałym graniem, a na perkusji wspaniale
zaprezentował się wspomniany Kuba. Z kolei w nocy, w Tawernie, Tymon wystąpił
z miejscowym zespołem Transistors, w którym bębni właśnie ten łepek co
zagrał z Brygadą. Niestety, porównanie wyszło zdecydowanie pozytywnie na
rzecz Kuby Staruszkiewicza. Może się czepiam, w końcu Tymon z Transistors
występuje nie tylko w Olecku. Ale pytanie ponawiam: kto grał na perkusji na
tegorocznych koncertach Brygady Kryzys - za wyjątkiem Przystanku Olecko,
rzecz jasna.
Obserwuj wątek
    • dada6 Re: Pytanie do fanów Brygady Kryzys 19.08.03, 14:45
      Perkusję w reaktywowanej Brygadzie 'obsługuje' od początku Filip Gałązka -
      rzeczywiście pochodzący z Olecka i grający także w Transistors. Chyba na
      wszystkich tegorocznych koncertach Brygady bębnił właśnie on. I przyznam
      szczerze że dla mnie na koncercie w warszawskim CDQ był jednym z mocniejszych
      elementów Brygady i wraz z Tomkiem Szymborskim idealnie wpasowali się do
      zespołu. Jedyne zastrzezenia (jeśli już miałbym do czegokolwiek się
      przyczepiać) mógłbym mieć co najwyzej do Sergiusza Lisieckiego, który obsługuje
      saksofon i klawisze, który na scenie jakoś nie mógł się odnaleźć. Choć zapewne
      wynikało to ze zrozumiałej tremy i tak naprawdę nie przekładało się przesadnie
      na wydobywane przez niego dźwięki...
      • pirx13 Re: Pytanie do fanów Brygady Kryzys 19.08.03, 15:04
        zgadzam się z kolegą smile ze najsłabiej w nowej Brygadzie wypadał saksofonista,
        a co do perkusisty to on rzeczywiście grał na całej trasie Brygady; zresztą
        sekcja rytmiczna nowej Brygady pochodzi właśnie z grupy Transistors, z którą
        czasami grywał/grywa Brylewski.
        Jeżeli chodzi o Transistors to nie jest to jakiś tam lokalny band wink tylko
        jedna z oficjalnychwink grup Tymona zresztą moim zdaniem wypadająca ciekawie na
        żywo hmm właściwie muszę przyznać, że ich wersja Centrali usłyszana przez mnie
        na ich koncercie chyba lepiej zabrzmiała niż w koncertowym wykonaniu
        reaktywowanej Brygady Kryzys
        • Gość: Hankaa Re: Pytanie do fanów Brygady Kryzys IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.03, 00:23
          Filip jest dobry moim zdaniem,Kuba tez - są od siebie inni i to dobrze - Filip
          gra od początku (tegorocznej) reaktywacji Brygady
        • wojtek_kosynier Re: Pytanie do fanów Brygady Kryzys 20.08.03, 08:44
          Jesteś pewny, że sekcja rytmiczna nowej Brygady pochodzi z grupy Transistors?
          Gałązka owszem, ale Tomek Szymborski? Basistą Transisors jest Radek Skrodzki,
          który – o ile się nie mylę - na początku lat 90. był liderem gotyckiej formacji
          Frank Rubel (bardzo „podjeżdżała” pod The Sisters of Mercy, wydała płytę „Wyżej
          do gwiazd” - bodajże w MJM). Co do „Centrali”, masz rację!
          • pirx13 Re: Pytanie do fanów Brygady Kryzys 20.08.03, 17:04
            wojtek_kosynier napisał:

> Jesteś pewny, że sekcja rytmiczna nowej Brygady pochodzi z grupy Transistors?
            > Gałązka owszem, ale Tomek Szymborski? Basistą Transisors jest Radek Skrodzki,
            > który – o ile się nie mylę - na początku lat 90. był liderem gotyckiej fo
            > rmacji
            > Frank Rubel

Co do tego, że basistą Transistors jest Radek Skrodzki to pewnie masz rację,
            sprawdziłem jeszcze to dla pewności w internecie smile. Moje przekonanie o tym,
            że całą sekcja rytmiczna Tymon Tymański & Transistors gra w nowej Brygadzie
            wyniklo z tego, że na koncercie Transistors, który ja widziałem na Festiwalu
            Jaz w Zabrzu na basie grał Tomek Szymborski i myślałem, że on jest stalym
            basistą, ale jak się okazuje to chyba był tylko w zastępstwie smile
            • Gość: jhkfghj Re: Pytanie do fanów Brygady Kryzys IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.03, 01:25
              Z tego co ja wiem,to Radek w zespole Transistors nie gra od wiosny mniej
              więcej,wyjechal do Niemiec a na Jego miejsce wszedl Tomek i tak zostalo,czesc
              • wojtek_kosynier Re: Pytanie do fanów Brygady Kryzys 21.08.03, 10:23
                No, nie wiem. Na Przystanku Olecku był w ekipie nagłaśniającej, a poza tym
                zagrał w składzie Transistors wspólny koncert z Tymonem (w Tawernie).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka