Dodaj do ulubionych

Podwójne płyty R.E.M.

IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 26.08.03, 18:44
Ojciec mój nabył ostatnio dwie płyty REM z lat '80 w podwójnym pudełku. Są
to "Document" i "Lifes Rich Pageant". Kosztowało to zdaje się około 40 zł. I
wszystko byłoby cool, bo cena przystępna, muzyka fajna i na obu płytach są
nagrania bonusowe, no ale właśnie ...
Płyta "Document" jest starannie opisana. A płyta "Lifes Rich Pageant" zawiera
18 piosenek, z czego opisanych jest tylko 16. A ja sobie zgrałem na mp3 i
chciałbym jakieś nazwy wpisać (po prostu jestem skrupulatny w katalogowaniu
nagrań mp3).
Tylna część okładki wygląda następująco:

coverlandia.altervista.org/Pagine%20Archivio/Pagine%20Copertine/R/REM%20-%20Lifes%20rich%20pageant.htm

Po utworze 10 od razu jest utwór 13.
Czy może ktoś z fanów R.E.M. ma jakąś koncepcję o co w tym wszystkim chodzi ??
Obserwuj wątek
    • ilhan Re: Podwójne płyty R.E.M. 26.08.03, 20:27
      Brakuje na liście utworów "Underneath the Bunker" i "Superman", poza tym
      intryguje mnie kolejność piosenek na płycie... Aha, z tych dwóch ten pierwszy
      jest krótszy, jakby co.
      A dlaczego tak to opisano - nie mam pojęcia, tu potrzebny jest jakiś prawdziwy
      R.E.M.-owy znawca, np. koleżanka Abra smile
      • Gość: As Re: Podwójne płyty R.E.M. IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 26.08.03, 20:34
        ilhan napisał:

> Brakuje na liście utworów "Underneath the Bunker" i "Superman", poza tym
        > intryguje mnie kolejność piosenek na płycie... Aha, z tych dwóch ten pierwszy
        > jest krótszy, jakby co.
        > A dlaczego tak to opisano - nie mam pojęcia, tu potrzebny jest jakiś
        prawdziwy
        > R.E.M.-owy znawca, np. koleżanka Abra smile
        >

Znalazłem okładkę od starszego wydania, i zdaje się że była inna kolejność
        utworów. Ty pewnie posiadasz tę starszą wersję? Myślę, że te dwa nieopisane
        kawałki (11 i 12) to są te które wymieniłeś, bo reszta to już tzw. bonusy. Ale
        mimo to uważam że to skandal że wypuszczono na rynek tak wadliwie opisaną
        reedycję sad
        • ilhan Re: Podwójne płyty R.E.M. 26.08.03, 20:43
          Gość portalu: As napisał(a):

> Znalazłem okładkę od starszego wydania, i zdaje się że była inna kolejność
          > utworów. Ty pewnie posiadasz tę starszą wersję? Myślę, że te dwa nieopisane
          > kawałki (11 i 12) to są te które wymieniłeś, bo reszta to już tzw. bonusy.

Tak, na tej okładce było napisane że od 13 kawałka zaczynają się "previously
          unreleased" czy jakoś tak... Zresztą płyta zawiera 12 piosenek i ani jednej
          więcej.
          Co do wydawnictw płyt R.E.M., jakie ja posiadam... smile Lepiej nic nie mówić, są
          to jakieś bardzo stare kasety sprzed dwunastu lat, kasety trochę nowsze, ze
          dwie płyty, 2 albumy na mp3... No, mam całą dyskografię, ale jak to wygląda, to
          lepiej nie mówić smile) Jak kiedyś będę trochę bogatszy wink to sobie kupię wszystko
          na CD, na razie zadowalam się tym co mam, muszę. Choć takie 2 płyty za 40 zł to
          bym nabył może...
    • abranova Nie potrafie pomóc 26.08.03, 21:43
      Hehehehehe, Ilhan trochę mnie przecenia. Najzabawniejsze, że sama kupiłam (i
      poznałam w całości) CD Life's Rich Peagement jakiś rok temu dopiero i...mam
      prawdopodobnie to samo wydanie z poprzestawianymi piosenkami! Znam jeszcze
      jednego fana R.E.M., który natrafił na to pokręcone wydawnicwo. Nie znam tak
      dobrze dyskografii R.E.M. z czasów przed albumem Out OF Time, wiec w sumie sama
      dochodzę mozolnie i powoli, co się tam dzieje na okładce wink
      • ilhan Re: Nie potrafie pomóc 26.08.03, 23:12
        Pomyślałem, że może zdarzyło się tak, że to jakaś felerna seria tego "Life's
        Rich Pageant", albo coś w tym stylu, i dlatego tak tanio chodzi, do tego
        schowana w paczce, żeby nikt nie sprawdził zanim nie kupi smile)

A dyskografia R.E.M. sprzed "Out Of Time" jest, jak już milion razy tu pisałem,
        moją ulubioną częścią twórczości zespołu, i cieszy mnie, że koledze Asowi udało
        się dotrzeć do jej kawałka. Sugeruję zapoznać się z debiutem zespołu
        ("Murmur"), szkoda że tak mało osób zna ten album, bo to moim zdaniem z
        pewnością jedna z trzech najlepszych płyt R.E.M. ...
        • Gość: As Re: Nie potrafie pomóc IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 26.08.03, 23:23
          ilhan napisał:

> Pomyślałem, że może zdarzyło się tak, że to jakaś felerna seria tego "Life's
          > Rich Pageant", albo coś w tym stylu, i dlatego tak tanio chodzi, do tego
          > schowana w paczce, żeby nikt nie sprawdził zanim nie kupi smile)
          >
          > A dyskografia R.E.M. sprzed "Out Of Time" jest, jak już milion razy tu
          pisałem,
          >
          > moją ulubioną częścią twórczości zespołu, i cieszy mnie, że koledze Asowi
          udało
          >
          > się dotrzeć do jej kawałka. Sugeruję zapoznać się z debiutem zespołu
          > ("Murmur"), szkoda że tak mało osób zna ten album, bo to moim zdaniem z
          > pewnością jedna z trzech najlepszych płyt R.E.M. ...
          >

Udało się dotrzeć, ale oczywiście przez przypadek ... wszyskie płyty R.E.M.
          które znam poza "Automatic" trafiły do mnie przez przypadek. Zreztą jak połowa
          muzyki której słucham smile
          A zagadkę będę śledził dalej. Czy koleżanka Abranova na swojej płycie ma taki
          sam układ piosenek jaki jest w tym linku który podałem ??
          (link o dziwo działa)
          • abranova Re: Nie potrafie pomóc 27.08.03, 10:43
            No ja mam identyczny układ piosenek, co w tym linku. Ale powiem wam więcej.
            Ponieważ ostatnio mam kłopoty z pamięcią, to dopiero przed chwilą uświadomiłam
            sobie, że pomyliłam okoliczności zakuienia tego albumu z okolicznościami
            zakupienia CD Document.
            Natomiast Life's Reach Peagment oraz Reconstruction of the Fables to były moje
            pierwsze "starsze" albumy R.E.M., które kupiłam sobie 2 lata temu w Berlinie! i
            kupiłam je oddzielnie, obydwa w ramach jakiś niewielkich obniżek cen. zatem owo
            pechowe wydawnictwo z pomieszanymi utworami rozlało się na całą Europę, hihi
        • Gość: As Re: Nie potrafie pomóc IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 27.08.03, 17:58
          ilhan napisał:

Sugeruję zapoznać się z debiutem zespołu
          > ("Murmur"), szkoda że tak mało osób zna ten album, bo to moim zdaniem z
          > pewnością jedna z trzech najlepszych płyt R.E.M. ...
          >

Właśnie ściągnąłem album "Murmur" z Kazy w postaci jednego pliku mp3 - mam
          trochę takich "albumów" smile No ale przynajmniej wygodnie się słucha ...
          Ale najpierw będę się wsłuchiwał w płytki o których jest ten wątek, Murmur
          później.
          • ilhan Re: Nie potrafie pomóc 27.08.03, 18:44

> Właśnie ściągnąłem album "Murmur" z Kazy w postaci jednego pliku mp3 - mam
            > trochę takich "albumów" smile No ale przynajmniej wygodnie się słucha ...

Też tak kilka rzeczy mam... smile

> Ale najpierw będę się wsłuchiwał w płytki o których jest ten wątek, Murmur
            > później.

Może i słusznie, pamiętam że jak trafiły do mnie na raz "Murmur", "Reckoning"
            i "Dead Letter Office", to słuchałem ich na zmianę non stop, a jakie nagranie
            jest na której z płyt, zaczęło mi się wyłaniać w okolicach czwartego dnia smile
            • Gość: As Re: Nie potrafie pomóc IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 27.08.03, 19:25
              ilhan napisał:

> Gość portalu: As napisał(a):
              >
              > > Właśnie ściągnąłem album "Murmur" z Kazy w postaci jednego pliku mp3 - mam
              >
              > > trochę takich "albumów" smile No ale przynajmniej wygodnie się słucha ...
              >
              > Też tak kilka rzeczy mam... smile
              >

Widziałem też Rush "Signals" na kazie - a pamiętam że pytałeś się o tę grupę.
              Ten album myślę że by Ci podszedł, tak więc jak nie żal ci 40 MB na dysku to
              polecam. Żadnych suit, po prostu fajne rockowe piosenki z duża ilością klawiszy
              i mocnym basem smile

> > Ale najpierw będę się wsłuchiwał w płytki o których jest ten wątek, Murmur
              >
              > > później.
              >
              > Może i słusznie, pamiętam że jak trafiły do mnie na raz "Murmur", "Reckoning"
              > i "Dead Letter Office", to słuchałem ich na zmianę non stop, a jakie nagranie
              > jest na której z płyt, zaczęło mi się wyłaniać w okolicach czwartego dnia smile
              >

A u mnie to trochę inaczej wygląda.
              Po pierwsze, nigdy nie poznaję dwóch albumów tego samego artysty w tym samym
              czasie, właśnie po to by uniknąć zamieszania.
              Po drugie, nigdy nie słucham tej samej płyty więcej niż jeden raz w ciągu dnia -
              jest tyle innych więc po co sie "zakatowywać" jednym albumem, szybko może
              zbrzydnąć słuchany na okrągło ...
              • ilhan Re: Nie potrafie pomóc 27.08.03, 19:30

> Widziałem też Rush "Signals" na kazie - a pamiętam że pytałeś się o tę grupę.
                > Ten album myślę że by Ci podszedł, tak więc jak nie żal ci 40 MB na dysku to
                > polecam.

Mam go na soulseeku już, zacznę ściągać zaraz...

> Po drugie, nigdy nie słucham tej samej płyty więcej niż jeden raz w ciągu
                dnia -
                > jest tyle innych więc po co sie "zakatowywać" jednym albumem, szybko może
                > zbrzydnąć słuchany na okrągło ...

No tak, problem w tym, że są takie płyty, które nie pozwalają nie włączyć się
                znowu od początku... wink
    • Gość: low Re: Podwójne płyty R.E.M. IP: *.motive.pl / 192.168.1.* 27.08.03, 10:54
      pewnie wszyscy to już wiedzą, ale takie przypadki najlepiej rozwiązywać przy
      pomocy www.cddb.com - znanym także jako www.gracenote.com - łatwo tam porównać
      oficjalne tracklisty z tym, co zawiera kupiona płytka wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka