Dodaj do ulubionych

biodro records

17.10.03, 21:05
Czy kojarzycie w co się przeobraziła ta wytwórnia? Bo chcę od nich jedną
płytkę a tu brak kontaktu...
Obserwuj wątek
    • cze67 Re: biodro records 17.10.03, 21:07
      Mnie się wydaje, że oni po prostu przestali istnieć...
      • cze67 Re: biodro records 17.10.03, 21:13
        Rozmowa z Tymonem, sprzed roku bodajze, z trojmiejskiego oddziału Gazety
        Wyborczej.

MUZYKA. Rozmowa z Ryszardem �Tymonem� Tymańskim
        Zwichnięte Biodro
        Niezależna wytwórnia płytowa Biodro Records ogłosi wkrótce upadłość. Jej
        założyciel tłumaczy, dlaczego

SEBASTIAN ŁUPAK
        Jaki jest obecnie status Biodra?
        Ryszard �Tymon� Tymański: Można oficjalnie podać, że Biodro przestaje istnieć.
        Firma jest stopniowo rozwiązywana. W poniedziałek chcemy się spotkać z
        prawnikami, omówić szczegóły. Jesteśmy niewypłacalni.

To efekt recesji czy złego zarządzania?
        � Jednego i drugiego. Przyznam, że często mną i Jackiem Podworskim [prezesem
        Biodra � red.] kierowały emocje, a one są złym doradcą. Na przykład przy
        okazji drugiej płyty zespołu Kury �100 lat undergroundu� na studio nagraniowe
        wydałem 20 tysięcy złotych, a sprzedało się może 2,5 tysiąca egzemplarzy
        albumu. Żeby wyjść na zero, musiałbym sprzedać drugie tyle. Uważałem, że płyta
        musi dobrze brzmieć, że nie mogę wydać na studio tylko trzech tysięcy złotych
        i się przeliczyłem. Podobnie było z albumem zespołu Czan. Myślałem, że to
        fajne, że chwyci, a tu klapa. Podworski miał podobne nadzieje przy
        debiutanckim albumie zespołu Kobiety. Do dziś ten album nie schodzi tak, jak
        chcieliśmy. Mieliśmy wiele dobrych zespołów z opóźnionym zapalnikiem, np.
        Pogodno i Ściankę. Ich kolejne płyty dla dużych wytwórni okazywały się
        sukcesem.

Co jeszcze źle oceniliście?
        � Zabrakło nam kreatywności, reklamy. Przyszła recesja, upadły pisma muzyczne
        �Machina� i �Brum�. Nie było gdzie pisać o płytach.

Jaki wpływ na upadek Biodra miały kłopoty finansowo-prawne udziałowca firmy
        Andrzeja Maroszka?

� Nie można go o to winić! Na początek dał nam kasę na wydanie paru płyt.
        Kibicował nam, doradzał, bo sam wcześniej zajmował się dystrybucją książek.
        Cieszył się, gdy dobrze nam szło, martwił, gdy źle. To my wtopiliśmy, nie on.

Planujesz jeszcze wydawanie płyt?
        � Chciałbym stworzyć wytwórnię kontynuującą tradycję Biodra.

Tradycję długów?!
        � Nie! Wiem, że muszę trzymać się jak najdalej od spraw finansowych, to musi
        być w rękach �złej jędzy� księgowej. Ja powinienem zajmować się zespołami,
        strojeniem strun. Przede wszystkim chcę założyć własne studio nagraniowe.
        Kiedy nagrywaliśmy w Radiu Gdańsku czy Radiu Bydgoszcz, zegar zaczynał tykać
        zaraz po wejściu do studia. Każda minuta to parę złotych. Teraz będziemy
        nagrywać u siebie.

Z kim stworzysz tę wytwórnię?
        � Jest ze mną Anglik Tony Bullit, uczy angielskiego w Gdyni, pochodzi z
        Liverpoolu. Jego pomysł na nazwę wytwórni to Titties and Beer Records...

Czyli?
        � Cycuszki i piwko...

Są jeszcze � mam nadzieję � inne pomysły na nazwę?
        � Hot God Records albo Zelig Records. Tony chce szukać dystrybucji na
        Zachodzie.

Kto jeszcze wniesie swój wkład w Titties And Beer?
        � Robert Jarosz, który cztery lata w BMG zajmował się marketingiem. Wspólnie
        weźmiemy stare płyty Biodra w licencję i dalej będziemy je rozprowadzać.
        Chcemy też wydać koncert Miłości z Lesterem Bowie, płytę Pink Freud i zespołu
        NRD. Jarosz ma także w domowym archiwum stare nagrania trójmiejskich grup:
        Boom! Wakacje w Rzymie i Apteki. To też potencjalne płyty.

Czym się zajmujesz jako muzyk?

� Napisałem muzykę do przedstawień i filmów Łukasza Barczyka, np. �Fantom� i
        �Przemiany�. Poza tym nagrywam muzykę do filmu �Wesele� Wojtka Smarzowskiego,
        twórcy �Małżowiny�. Gram także w zespołach Transistors i �Tymon� Tymański
        Band.

ROZMAWIAŁ SEBASTIAN ŁUPAK

PŁYTY, MIĘSO I DRUK
        W najlepszym okresie działalności �Tymon�, dzięki płytom wydawanym w Biodro
        Records, został laureatem Paszportu �Polityki� i Fryderyka (podczas gali
        wyłączono �Tymonowi� mikrofon, kiedy zaatakował duże wytwórnie). Tymański
        założył Biodro w 1998 r. wraz z Jackiem Podworskim i Andrzejem Maroszkiem,
        ówczesnym właścicielem Gdańskich Zakładów Graficznych Atext. Biodro
        specjalizowało się w muzyce yassowej i alternatywnym rocku. Największym
        sukcesem było sprzedanie 5 tys. egzemplarzy płyty �P.O.L.O.V.I.R.U.S.� zespołu
        Kury. Inne słynne płyty to debiutanckie albumy Ścianki, Pogodno i Kobiet oraz
        Miłości z amerykańskim trębaczem Lesterem Bowie. W sumie Biodro wydało 13
        krążków. Nieoficjalnie mówi się, że długi firmy wynoszą ok. 50 tys. zł.

W 2001 r. Andrzej Maroszek trafił do aresztu za nielegalną transakcję związaną
        z Zakładami Mięsnymi w Kościerzynie. Gdańska prokuratura przedstawiła jemu i
        jego wspólnikom zarzuty dotyczące zaciągnięcia przez Zakłady Mięsne 6 mln zł
        kredytu na zakup akcji dwóch innych przedsiębiorstw mięsnych. W czasie
        transakcji doszło do nadużyć. Zakłady w Kościerzynie straciły cały zaciągnięty
        kredyt, co doprowadziło je do upadłości. Następnie w długi popadł Atext, w
        2002 roku ogłosił upadłość. Teraz przyszedł czas na Biodro.
    • pirx13 Re: biodro records 17.10.03, 21:40
      Na gruzach biodro records miałą powstać Zen Posse Records, mieli na jesien
      wydać nową płytę Pink Freud, ale na razie nic nie słyszałem, żeby już się
      ukazało, więc pewnie wszystko się opóźnia
      btw a ta nowa płyta Pink Freud miała nosić tytuł: "Sorry Music Polska" smile)
      • boobie Re: biodro records 18.10.03, 16:08
        pirx13 napisał:

> Na gruzach biodro records miałą powstać Zen Posse Records, mieli na jesien
        > wydać nową płytę Pink Freud, ale na razie nic nie słyszałem, żeby już się
        > ukazało, więc pewnie wszystko się opóźnia
        > btw a ta nowa płyta Pink Freud miała nosić tytuł: "Sorry Music Polska" smile)
        I chyba istnieją smile Szukam dalej.
        www.nuta.pl/plyty/plyta.html/1215.html
    • Gość: Tomq Re: biodro records IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.03, 11:33
      płytki poszukaj na sklep.terra.pl
      • Gość: boob Re: biodro records IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.03, 13:32
        Jest tylko kaseta niestety.
    • zespoltalar Re: biodro records 23.01.16, 15:59
      Zespół Talar lub Dj-Talar razem z wodzirejem opcja wyboru.
      Nowa forma w Polsce jeden zespół wiele możliwości
      Wybór pomiędzy zespołem a disc jockeyem nie musi być problemem
      Dzięki wprowadzonego przez nas połączeniu zespołu muzycznego grającego
      I śpiewającego na żywo Z jednoczesną pracą dj prezentera. Nasze wesela
      Studniówki imprezy taneczne stanowią niepowtarzalną kombinację dwóch from.
      Programu muzycznego oraz animacyjnego dostosowanego do inwidualnego
      Charakteru imprezy.
      Nasza oferta;

Zapewniamy pełną obsługę muzyczną oraz wodzireja na Państwa wesele. Zależnie od wielkości wesela, oczekiwań oraz budżetu umożliwiamy wybór składu zespołu muzycznego:

skład 3 osobowy (duet damsko-męski + saksofonista: Małgosia, Grzegorz oraz Marcin) ? nasz zespół muzyczny w pełnym składzie ? o wyjątkową i niepowtarzalną oprawę muzyczną Twojego wesela zadba saksofonista Grzegorz, o dobrą zabawę wodzirej/wokalista/klawiszowiec Marcin, a o uśmiech gości wokalistka Małgosia
      skład 2 osobowy (duet damsko-męski: Małgosia oraz Marcin) ? niezapomniany występ wokalny Małgosi i Marcina przy akompaniamencie klawiszy. Przykładowy występ w tym składzie:

Inne filmy obejrzycie Państwo na tej stronie w folderze wideo z imprez oraz wideo z oczepin.
      skład 1 osobowy (DJ, wokalista i wodzirej: Marcin) ? polecamy przy imprezach kameralnych oraz takich, gdzie wymagane jest duże zróżnicowanie repertuaru ? jest to idealne rozwiązaniem dla tych z Państwa, którym trudno wybrać pomiędzy muzyką na żywo, a oryginalnymi wykonaniami prezentowanymi przez DJ. Na wesele jesteśmy zawsze przygotowani: potrafimy zagrać i zaśpiewać oraz odtworzyć utwory wszelkich gatunków muzycznych.
      niezależnie od wybranego składu akordeonista zagra biesiadę przy stolikach gości na żywo:
      Rysujemy oraz malujemy portety ślubne na zamówienie dla par młodych jako prezent w
      podziękowaniu za trud i wychowanie ? koszt od 230zł za 2 obrazy z dekoracją.
      Wykonujemy figurki na zamówienie dla par młodych jako upominek dla gości weselnych zobacz
      Fotograf w promocji razem z filmowaniem FUL HD za jedyne 900zł.Najtaniej w Polsce.
      Nasza stronka;

www.talar-bydgoszcz.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka