boobie 17.10.03, 21:05 Czy kojarzycie w co się przeobraziła ta wytwórnia? Bo chcę od nich jedną płytkę a tu brak kontaktu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cze67 Re: biodro records 17.10.03, 21:07 Mnie się wydaje, że oni po prostu przestali istnieć... Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: biodro records 17.10.03, 21:13 Rozmowa z Tymonem, sprzed roku bodajze, z trojmiejskiego oddziału Gazety Wyborczej. MUZYKA. Rozmowa z Ryszardem �Tymonem� Tymańskim Zwichnięte Biodro Niezależna wytwórnia płytowa Biodro Records ogłosi wkrótce upadłość. Jej założyciel tłumaczy, dlaczego SEBASTIAN ŁUPAK Jaki jest obecnie status Biodra? Ryszard �Tymon� Tymański: Można oficjalnie podać, że Biodro przestaje istnieć. Firma jest stopniowo rozwiązywana. W poniedziałek chcemy się spotkać z prawnikami, omówić szczegóły. Jesteśmy niewypłacalni. To efekt recesji czy złego zarządzania? � Jednego i drugiego. Przyznam, że często mną i Jackiem Podworskim [prezesem Biodra � red.] kierowały emocje, a one są złym doradcą. Na przykład przy okazji drugiej płyty zespołu Kury �100 lat undergroundu� na studio nagraniowe wydałem 20 tysięcy złotych, a sprzedało się może 2,5 tysiąca egzemplarzy albumu. Żeby wyjść na zero, musiałbym sprzedać drugie tyle. Uważałem, że płyta musi dobrze brzmieć, że nie mogę wydać na studio tylko trzech tysięcy złotych i się przeliczyłem. Podobnie było z albumem zespołu Czan. Myślałem, że to fajne, że chwyci, a tu klapa. Podworski miał podobne nadzieje przy debiutanckim albumie zespołu Kobiety. Do dziś ten album nie schodzi tak, jak chcieliśmy. Mieliśmy wiele dobrych zespołów z opóźnionym zapalnikiem, np. Pogodno i Ściankę. Ich kolejne płyty dla dużych wytwórni okazywały się sukcesem. Co jeszcze źle oceniliście? � Zabrakło nam kreatywności, reklamy. Przyszła recesja, upadły pisma muzyczne �Machina� i �Brum�. Nie było gdzie pisać o płytach. Jaki wpływ na upadek Biodra miały kłopoty finansowo-prawne udziałowca firmy Andrzeja Maroszka? � Nie można go o to winić! Na początek dał nam kasę na wydanie paru płyt. Kibicował nam, doradzał, bo sam wcześniej zajmował się dystrybucją książek. Cieszył się, gdy dobrze nam szło, martwił, gdy źle. To my wtopiliśmy, nie on. Planujesz jeszcze wydawanie płyt? � Chciałbym stworzyć wytwórnię kontynuującą tradycję Biodra. Tradycję długów?! � Nie! Wiem, że muszę trzymać się jak najdalej od spraw finansowych, to musi być w rękach �złej jędzy� księgowej. Ja powinienem zajmować się zespołami, strojeniem strun. Przede wszystkim chcę założyć własne studio nagraniowe. Kiedy nagrywaliśmy w Radiu Gdańsku czy Radiu Bydgoszcz, zegar zaczynał tykać zaraz po wejściu do studia. Każda minuta to parę złotych. Teraz będziemy nagrywać u siebie. Z kim stworzysz tę wytwórnię? � Jest ze mną Anglik Tony Bullit, uczy angielskiego w Gdyni, pochodzi z Liverpoolu. Jego pomysł na nazwę wytwórni to Titties and Beer Records... Czyli? � Cycuszki i piwko... Są jeszcze � mam nadzieję � inne pomysły na nazwę? � Hot God Records albo Zelig Records. Tony chce szukać dystrybucji na Zachodzie. Kto jeszcze wniesie swój wkład w Titties And Beer? � Robert Jarosz, który cztery lata w BMG zajmował się marketingiem. Wspólnie weźmiemy stare płyty Biodra w licencję i dalej będziemy je rozprowadzać. Chcemy też wydać koncert Miłości z Lesterem Bowie, płytę Pink Freud i zespołu NRD. Jarosz ma także w domowym archiwum stare nagrania trójmiejskich grup: Boom! Wakacje w Rzymie i Apteki. To też potencjalne płyty. Czym się zajmujesz jako muzyk? � Napisałem muzykę do przedstawień i filmów Łukasza Barczyka, np. �Fantom� i �Przemiany�. Poza tym nagrywam muzykę do filmu �Wesele� Wojtka Smarzowskiego, twórcy �Małżowiny�. Gram także w zespołach Transistors i �Tymon� Tymański Band. ROZMAWIAŁ SEBASTIAN ŁUPAK PŁYTY, MIĘSO I DRUK W najlepszym okresie działalności �Tymon�, dzięki płytom wydawanym w Biodro Records, został laureatem Paszportu �Polityki� i Fryderyka (podczas gali wyłączono �Tymonowi� mikrofon, kiedy zaatakował duże wytwórnie). Tymański założył Biodro w 1998 r. wraz z Jackiem Podworskim i Andrzejem Maroszkiem, ówczesnym właścicielem Gdańskich Zakładów Graficznych Atext. Biodro specjalizowało się w muzyce yassowej i alternatywnym rocku. Największym sukcesem było sprzedanie 5 tys. egzemplarzy płyty �P.O.L.O.V.I.R.U.S.� zespołu Kury. Inne słynne płyty to debiutanckie albumy Ścianki, Pogodno i Kobiet oraz Miłości z amerykańskim trębaczem Lesterem Bowie. W sumie Biodro wydało 13 krążków. Nieoficjalnie mówi się, że długi firmy wynoszą ok. 50 tys. zł. W 2001 r. Andrzej Maroszek trafił do aresztu za nielegalną transakcję związaną z Zakładami Mięsnymi w Kościerzynie. Gdańska prokuratura przedstawiła jemu i jego wspólnikom zarzuty dotyczące zaciągnięcia przez Zakłady Mięsne 6 mln zł kredytu na zakup akcji dwóch innych przedsiębiorstw mięsnych. W czasie transakcji doszło do nadużyć. Zakłady w Kościerzynie straciły cały zaciągnięty kredyt, co doprowadziło je do upadłości. Następnie w długi popadł Atext, w 2002 roku ogłosił upadłość. Teraz przyszedł czas na Biodro. Odpowiedz Link Zgłoś
pirx13 Re: biodro records 17.10.03, 21:40 Na gruzach biodro records miałą powstać Zen Posse Records, mieli na jesien wydać nową płytę Pink Freud, ale na razie nic nie słyszałem, żeby już się ukazało, więc pewnie wszystko się opóźnia btw a ta nowa płyta Pink Freud miała nosić tytuł: "Sorry Music Polska" ) Odpowiedz Link Zgłoś
boobie Re: biodro records 18.10.03, 16:08 pirx13 napisał: > Na gruzach biodro records miałą powstać Zen Posse Records, mieli na jesien > wydać nową płytę Pink Freud, ale na razie nic nie słyszałem, żeby już się > ukazało, więc pewnie wszystko się opóźnia > btw a ta nowa płyta Pink Freud miała nosić tytuł: "Sorry Music Polska" ) I chyba istnieją Szukam dalej. www.nuta.pl/plyty/plyta.html/1215.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomq Re: biodro records IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.03, 11:33 płytki poszukaj na sklep.terra.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boob Re: biodro records IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.03, 13:32 Jest tylko kaseta niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
zespoltalar Re: biodro records 23.01.16, 15:59 Zespół Talar lub Dj-Talar razem z wodzirejem opcja wyboru. Nowa forma w Polsce jeden zespół wiele możliwości Wybór pomiędzy zespołem a disc jockeyem nie musi być problemem Dzięki wprowadzonego przez nas połączeniu zespołu muzycznego grającego I śpiewającego na żywo Z jednoczesną pracą dj prezentera. Nasze wesela Studniówki imprezy taneczne stanowią niepowtarzalną kombinację dwóch from. Programu muzycznego oraz animacyjnego dostosowanego do inwidualnego Charakteru imprezy. Nasza oferta; Zapewniamy pełną obsługę muzyczną oraz wodzireja na Państwa wesele. Zależnie od wielkości wesela, oczekiwań oraz budżetu umożliwiamy wybór składu zespołu muzycznego: skład 3 osobowy (duet damsko-męski + saksofonista: Małgosia, Grzegorz oraz Marcin) ? nasz zespół muzyczny w pełnym składzie ? o wyjątkową i niepowtarzalną oprawę muzyczną Twojego wesela zadba saksofonista Grzegorz, o dobrą zabawę wodzirej/wokalista/klawiszowiec Marcin, a o uśmiech gości wokalistka Małgosia skład 2 osobowy (duet damsko-męski: Małgosia oraz Marcin) ? niezapomniany występ wokalny Małgosi i Marcina przy akompaniamencie klawiszy. Przykładowy występ w tym składzie: Inne filmy obejrzycie Państwo na tej stronie w folderze wideo z imprez oraz wideo z oczepin. skład 1 osobowy (DJ, wokalista i wodzirej: Marcin) ? polecamy przy imprezach kameralnych oraz takich, gdzie wymagane jest duże zróżnicowanie repertuaru ? jest to idealne rozwiązaniem dla tych z Państwa, którym trudno wybrać pomiędzy muzyką na żywo, a oryginalnymi wykonaniami prezentowanymi przez DJ. Na wesele jesteśmy zawsze przygotowani: potrafimy zagrać i zaśpiewać oraz odtworzyć utwory wszelkich gatunków muzycznych. niezależnie od wybranego składu akordeonista zagra biesiadę przy stolikach gości na żywo: Rysujemy oraz malujemy portety ślubne na zamówienie dla par młodych jako prezent w podziękowaniu za trud i wychowanie ? koszt od 230zł za 2 obrazy z dekoracją. Wykonujemy figurki na zamówienie dla par młodych jako upominek dla gości weselnych zobacz Fotograf w promocji razem z filmowaniem FUL HD za jedyne 900zł.Najtaniej w Polsce. Nasza stronka; www.talar-bydgoszcz.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś