IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 17:28
od jakiegoś czasu planuję zakup ukulele. słyszałam, że bardzo fajny
instrument i wiadomo, że na czterech strunach łatwiej niż na
gitarze. problem w tym, że właściwie nie mam pojęcia, jak się na tym
gra big_grin i czy lepiej zaczynać od sopranowego czy barytonowego.
chciałabym też kupić jakąś książkę o grze na ukulele, bo osobiście
nie znam nikogo, kto by mnie nauczył. więc jakby komuś było coś na
ten temat wiadomo, bardzo proszę o pomoc big_grin
Obserwuj wątek
    • Gość: Roman Re: ukulele IP: *.lei3.cable.ntl.com 28.07.09, 01:39
      Sopranowe ukulele są tanie i łatwo dostępne, barytonowe większe, bardziej basowe
      i w innym nastrojeniu. Sopranowe i tenorowe GCEA, a barytonowe DGHE identycznie
      jak cztery najcieńsze struny gitary. Wcześniej grając na gitarze, szybko można
      się odnaleźć, jednak dla siebie samego mam na uwadze, że jest dostępna bardzo
      śladowa ilość materiału do nauki gry specjalnie dla tego rodzaju(lub sam nie
      znalazłem).
      Osobiście gram tylko na sopranowych i je uwielbiam -mam ich 10 i nigdy za dużo smile

Polecam odwiedzenie mojej strony www.ukulele.implesite.pl
      Planuję za jakiś czas nagrać filmiki z nauką gry na ukulele i kilka dodatkowych
      niespodzianek.
      ps. jak ktoś znajdzie książkę po ang. to mogę przetłumaczyć.

Pozdrawiam i miłego grania big_grin
    • sendecki93 Re: ukulele 18.10.16, 08:15
      Próbowałem grać kiedyś na ukulele, ponieważ mój dobry znajomy ma je u siebie w domu. Instrument z całą pewnością ma przyjemne, ciepłe brzmienie, ja jednak zawsze wolałem gitary, szczególnie elektryczne, na elektrykach dźwięk wydaje się jakiś taki pewniejszy. Przyznam jednak, ze nigdy nie uczyłem się żadnych chordów. Gdyby ktoś chciał, tutaj jest ich kilka: www.gitaraibas.pl/pl/blog/Marzysz-o-ukulele-podpowiemy-Ci-jak-wybrac-dobre-ukulele/23
    • kulczan Re: ukulele 29.04.18, 11:15
      Chce dobry instrument to polecam nauczsiegrac.pl/pl bardo dobry sklep
    • Gość: Iskawa Re: ukulele IP: *.146.225.251.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.05.19, 21:26
      Tutaj całkiem spoko jest wyjaśniona różnica między ukulele sopranowym i barytonowym: ukulele4u.pl/faq-baza-wiedzy-na-temat-ukulele-inf-23.html#srodkowaKolumna
      Moim zdaniem na start najlepiej jest wziąć sopran, bo jest poręczny plus nie ma co kryć najtańszy
    • mandala91 Re: ukulele 14.05.19, 12:11
      poszukaj na yt - na pewno jest kilka kanałów z nauką gru na ukulele
    • pijatyka Re: ukulele 22.08.25, 22:46

www.youtube.com/live/XqrzXN-pFWI

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka