Dodaj do ulubionych

TVP Kultura - co warto zobaczyć

24.05.09, 23:27
Postanowiłem założyć osobny wątek dot. koncertów, filmów muzycznych czy związanych z muzyką, przestawień operowych, itp., które prezentowane będą na TVP Kultura.

W tym tygodniu warto zobaczyć i usłyszeć:
pon. (25.05) 22:55 - Arturo Benedetti Michelangeli gra Koncert G-dur Ravella, dyr. Sergiu Celibidache
wt. (26.05) 20:00 - "Traviata" Giuseppe Verdiego w reż. Franca Zefirellego z Placido Domingo i Teresą Stratas w roli głównej.
śr. (27.05) 21:55 - Giganci fortepianu - Vladimir Horowitz w Białym Domu
czw. (28.05) 22:50 - Klasyka Baletu Kirowa: Markietanka

Miłych wrażeń smile
Obserwuj wątek
    • jdrk sob. i niedz. (30-31.05) 24.05.09, 23:33
      sob. (30.05) 9:30 - Karnawałowy koncert wenezuelskiej Simon Bolivar Youth Orchestra pod dyr. Gustavo Dudamela
      niedz. (31.05) 9:15 - Sinfonia Iuventus gra "Uwerturę koncertową" Karola Szymanowskiego
      niedz. (31.05) 11:00 (powt. 1:10) - Śpiąca Królewna, balet Kirowa
      • arana Sinfonia Iuventus 25.05.09, 06:16
        Doskonały pomysł, Jędrku, z tym wątkiem!
        Dorzucę słówko za "Symfonią koncertującą" w wykonaniu Sinfonii Iuventus pod Tziganem. Słuchałam na żywo w październiku ub. roku w Studiu Lutosławskiego. Koncert był transmitowany przez Kulturę i bardzo się podobał pod każdym względem.
        satkurier.pl/news/44206/sinfonia-iuventus-w-tvp-kultura-w-ac3.html
        • arana Uwertura koncertowa... 25.05.09, 06:20
          ... oczywiście! Przepraszam.
    • jdrk Vladimir Horowitz 28.05.09, 01:35
      Ktoś oglądał dziś Horowitza? Grał w obecności (chyba) Cartera, który podziękował mu nazywając "największym artystą, jaki kiedykolwiek grał w Białym Domu".

Ja stwierdziłem, że Horowitz coraz mniej mi się podoba. Zawsze przeszkazało mi to jego przesadne forte, które stosował, grając nawet Chopina. Zawsze tłumaczyłem to sobie niedoskonałościami nagrania, ale dziś zobaczyłem, że on rzeczywiście czasem "wali" w klawiaturę. Nie podoba mi się to. W Sonacie B-dur (ta z marszem żałobnym) brzmiało to niefajnie uncertain W innych utworach zresztą też.

Co wy na to?
      • viva_muzyka Re: Vladimir Horowitz 28.05.09, 09:49
        jdrk napisał:

> Ktoś oglądał dziś Horowitza? Grał w obecności (chyba) Cartera, który podziękowa
        > ł mu nazywając "największym artystą, jaki kiedykolwiek grał w Białym Domu".
        >
        > Ja stwierdziłem, że Horowitz coraz mniej mi się podoba. Zawsze przeszkazało mi
        > to jego przesadne forte, które stosował, grając nawet Chopina. Zawsze tłumaczył
        > em to sobie niedoskonałościami nagrania, ale dziś zobaczyłem, że on rzeczywiści
        > e czasem "wali" w klawiaturę. Nie podoba mi się to. W Sonacie B-dur (ta z marsz
        > em żałobnym) brzmiało to niefajnie uncertain W innych utworach zresztą też.
        >
        > Co wy na to?

Nie oglądałam tego programu. Dla mnie Horowitz gra fantastycznie
        sonaty Scarlatti'ego. Ale na przyklad takiego Bacha gra kiepsko.
        Znam kilka jego nagrań Chopina i mi się średnio podobają...
        Ale to jest duża indywidualność - nie należy go dyskwalifikować wink
        A jeśli chodzi o forte, to ja znam tylko jednego pianistę,
        który mi się podoba bez zastrzeń: Sokołow!

v_m

• jdrk Re: Vladimir Horowitz 29.05.09, 00:45
          viva_muzyka napisała:
          > Dla mnie Horowitz gra fantastycznie sonaty Scarlatti'ego.

O tak, Scarlattiego gra pięknie smile Jeszcze Clementiego gra fajnie.

> A jeśli chodzi o forte, to ja znam tylko jednego pianistę,
          > który mi się podoba bez zastrzeń: Sokołow!

Tak, Sokołow to klasa mistrzowska smile
      • mooh Re: Vladimir Horowitz 28.05.09, 11:09
        jdrk napisał:

>
        > Ja stwierdziłem, że Horowitz coraz mniej mi się podoba. Zawsze
        przeszkazało mi to jego przesadne forte, które stosował, grając
        nawet Chopina. Zawsze tłumaczyłem to sobie niedoskonałościami
        nagrania, ale dziś zobaczyłem, że on rzeczywiście czasem "wali" w
        klawiaturę. Nie podoba mi się to. W Sonacie B-dur (ta z marsz
        > em żałobnym) brzmiało to niefajnie uncertain W innych utworach zresztą
        też.
        >
        > Co wy na to?

Dokładnie to samo przyszło mi wczoraj do głowy, gdy oglądałam
        Horowitza w Białym Domu. Swoją drogą, to chyba nie był jego
        najbardziej udany występ, chociaż można spekulować, czy częściowej
        winy za ogólnie nie najlepsze wrażenie nie ponosi akustyka sali,
        wymuszające mocniejsze uderzenie ...
        W każdym razie mamy chyba w tej chwili, na fali trendu historycznego
        uświadomienia, uszy przyzwyczajone do subtelniejszych interpretacji
        i nawet w polonezie As-dur potężne forte po prostu razi.
      • mooh Vladimir Horowitz 3Rach, przed chwilą się zaczęło 03.06.09, 22:48
        czy komuś też w kf Rachmaninowa bardziej się podoba partia orkiestry
        niż fortepianu?
        Mimo wcześniejszych narzekań, VH w Rachmaninowie podoba mi się.
        • mooh Re: Vladimir Horowitz 3Rach, przed chwilą się zac 03.06.09, 23:10
          mooh napisała:
          > Mimo wcześniejszych narzekań, VH w Rachmaninowie podoba mi się.

Ale Argerich bardziej smile
    • jdrk Tydzień: 8-14.06 07.06.09, 22:26
      Dziś (7.06) o 11:00 był Rigoletto. Kto nie widział, to masz szansę jeszcze obejrzeć i wysłuchać o 1:45. Spektakl przygotowany dla opery w Zurychu w 2006 r. W roli Księcia Mantui wybitny polski tenor Piotr Beczała, któremu partnerują: Leo Nucci jako Rigoletto i Elena Mosuc jako Gilda.

9.06 (wtorek) 8:55 : Koncert Leszka Możdżera z Festiwalu Gwiazd - Międzyzdroje 2005. Artysta gra "Miniatury na fortepian i smyczki". Artyście towarzyszy Orkiestra Kameralna AUKSO.

10.06 (środa):
      - 11:00 "Spotkania z muzyką" Leonarda Bernsteina. Odc. pt. "Co to jest melodia"
      - 22:25 "IX Symfonia" Antona Brucknera w wykonaniu Filharmoników Berlińskich pod dyr. Herberta von Karajana.

11.06 (czwartek):
      - 11:00 Wratislavia Cantans 2005 - W.A.Mozart "Msza Koronacyjna"
      - 14:00 "Amadeusz" w reż. Milosza Formana" !!!

12.06 (piątek) 14:00: XV Międzynarodowy Konkurs Chopinowski - reminiscencje Nicolas Bringuier

13.06 (sobota) 9:30: "Szostakowicz a Stalin". Film dokumentalny poświęcony Dymitrowi Szostakowiczowi.
      • piscina Re: Tydzień: 8-14.06 11.06.09, 18:17
        To świetnie, że przypomniałeś o tych audycjach. Ja ciągle zapominam sprawdzić w
        internecie Kulturę i Mezzo i ocykam się już po wyłączeniu komputera. Ale w
        związku z Twoją informacją:

> - 14:00 "Amadeusz" w reż. Milosza Formana" !!!

wklejam link, na świeżo.
        Ale najpierw taka uwaga, choć może się czepiam.
        Wydaje mi się mało prawdopodobne, żeby Mozart nie rozumiał dobrze tekstu, do
        którego przecież pisze muzykę. Sekwencja "Dies irae" jest, a zwłaszcza była
        wtedy, rzeczą dobrze znaną, szczególnie dla człowieka z wykształceniem
        muzycznym. Poza tym w czasach Mozarta łacina była niemal w codziennym użytku.
        Pewnie Forman sądził może nie tyle po sobie, ile po obecnych czasach i obecnych
        muzykach wink
        Ale - powtarzam - może się czepiam. Aha, i Salieri "straszne płomienie" tłumaczy
        jako "płomienie smutne", ale to już szczegół.
        Sama scena za to jest kapitalna. Link:

www.youtube.com/watch?v=nJ226kQJiHY

• arana Re: TVP Kultura - co warto zobaczyć 29.06.09, 06:16
      tv.wp.pl/opis.html?pr_tele_id=3490243919&pr_day=02.07.2009&pr_hour=12:50
      • schaetzchen Re: TVP Kultura - co warto zobaczyć 29.06.09, 08:09
        Arano, dziękuję, nie wiem wprawdzie czy w czwartkowe południe będę pod telewizorem, ale spróbuję wink

A ja polecę - co prawda nie w tvp kultura a radiowej dwójce - ale warto: dziś o 20.00 retransmisja Króla Rogera Szymanowskiego, nagranie z Paryża, ostatnia inscenizacja Warlikowskiego. Warstwa reżyserska została i wybuczana przez publiczność i zrównana z ziemią przez krytykę - ale strona muzyczna była zgodnie chwalona przez wszystkich. Olga Pasiecznik, Mariusz Kwiecień, Karol Szymanowski... musi być dobrze wink

www.polskieradio.pl/dwojka/audycje/artykul102836.html
        • jdrk Re: TVP Kultura - co warto zobaczyć 29.06.09, 10:41
          schaetzchen napisała:

> A ja polecę - co prawda nie w tvp kultura a radiowej dwójce - ale warto: dziś o 20.00 retransmisja
          > Króla Rogera Szymanowskiego, nagranie z Paryża, ostatnia inscenizacja Warlikowskiego.
          > Warstwa reżyserska została i wybuczana przez publiczność i zrównana z ziemią przez krytykę -
          > ale strona muzyczna była zgodnie chwalona przez wszystkich.

Hehe, czytałem recenzję i nie dziwię, że wygwizdali reżysera. Za takie potraktowanie opery sam bym mu przywalił zgniłym pomidorem wink

A muzyki chętnie posłucham - dzięki Schaetzchen smile
        • arana Re: TVP Kultura - co warto zobaczyć 29.06.09, 18:17
          Schaetz, Jędrku, coś mi przebłyskuje z dawnych rozmów, że macie UPC - a przynajmniej jedno z Was.
          Ja też mam i zakupiłam od nich niedrogą usługę: dekoder z nagrywarką cyfrową. Mogę nagrywać z wyprzedzeniem i trzymać na dysku bodajże 60 godzin. Obsługa jest niezwykle prosta. Aha, jeszcze jedno: gdy oglądam coś bezpośrednio, mogę zwykłą pauzą "zatrzymać" program, iść do kuchni po herbatę i po powrocie oglądać dalej.

• jdrk Re: TVP Kultura - co warto zobaczyć 29.06.09, 18:29
            arana napisała:

> Ja też mam i zakupiłam od nich niedrogą usługę: dekoder z nagrywarką cyfrową.

Ja mam Astera, ale dekoder bez nagrywania. Kurcze muszę zapytać czy mają takie,
            jak twój wink
        • foczka76 Re: TVP Kultura - co warto zobaczyć 30.06.09, 12:48
          schaetzchen napisała:

> - ale strona muzyczna była zgodnie chwal
          > ona przez wszystkich. Olga Pasiecznik, Mariusz Kwiecień, Karol Szymanowski...

Może aby uzupełnić te kropki w wypowiedzi naszej sympatycznej
          - oczywiście, niewątpliwie - forumowiczki (którą podziwialiśmy
          w tv za sprawą pewnego podróżującego fortepianu smile ), warto dodać,
          że Eric Cutler jako pasterz jest znakomity, i że orkiestra i chór
          Opery Paris Bastille pod dyrekcją Kazushi Ono wykonała fantastyczny
          kawał roboty.

A tak naprawde to wielki sukces odniósł Karol Szymanowski. Jego
          muzyka okazała się być uniwersalna - a on o tym zawsze marzył smile

f
      • jdrk Czw. 2.07 12:50 Jerzy Semkow - portret 29.06.09, 10:34
        Dzięki Arana smile

"Autorzy poświęconego Jerzemu Semkowowi filmu dokumentalnego ukazują go podczas pracy z orkiestrą Sinfonia Varsovia nad dwoma utworami: Symfonią "Jowiszową" Wolfganga Amadeusza Mozarta i Symfonią "Patetyczną" Piotra Czajkowskiego. Przytaczają fragmenty jego wypowiedzi na temat stosunku do muzyki, metod pracy, ulubionych kompozytorów i orkiestr, z którymi miał okazję współpracować."

Szkoda tylko, że o takiej porze (12:50) - nie wszyscy mają wakacje uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka