Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rekrutacja do dzialu zakupów

07.06.06, 22:12
    Jestem aktualnie po kilku etapach rekrutacji do dzialu zakupow firmy
    dystrybucyjnej. Jestem jedna z kilku potencjalnych kandydatow. Dodam ze nie
    mam doswiadczenia ani w branzy FMCG ani w dziale zakupow. Wlasnie wrocilem z
    zagranicy (po trzech latach). Moja praca za granica tylko czesciowo byla
    zwiazana z zakupami. Jak mam przekonac rekrutujacych ze jestem idealny na to
    stanowisko. Dodam ze inni kandydaci to np. tegoroczni absolwenci.
    Obserwuj wątek
      • dagmara.matysiak Re: rekrutacja do dzialu zakupów 08.06.06, 13:10
        Trudno tutaj o jednoznaczną odpowiedź. Skoro pisze Pan, że odbyło się już kilka
        etapów rekrutacji, oznacza to, że Pana kandydatura jest nadal rozpatrywana.
        Firmom nie zawsze zależy jedynie na doświadczeniu, jesli rozpatrywane są także
        kandydatury osób mniej doświadczonych - oznacza to, że firma stawia także na
        osobowośc i zapał. Dlatego też sugerowałabym bycie sobą, profesjonalne
        podejście do rekrutacji i zachowanie zdrowego rozsądku.
      • gls1 Re: rekrutacja do dzialu zakupów 07.09.06, 12:12
        Dział zakupów to bardzo fajna praca!!! Poweim tylko, że z uwagi na to, że nie
        trzeba tam wysokowyspecjalizowanych fachowców a pieniądze z tego są raczej
        duże, to trzeba mieć szczęście poprostu aby ta rekrutacja była "prawdziwa"
        życze powodzenia!! PZDR!!
        • gabriela_beja Re: rekrutacja do dzialu zakupów 14.09.06, 12:29
          No nieźle, dział zakupów, skądś to znam. Poszłam na Targi Pracy skierowana
          przez Urząd Pracy. Tam była jedna firma (z serii LG), mieli do
          zaproponowania "super prace" na stanowiska w produkcji, montazu, i innych. No i
          nie powiem, żebym była zadowolona, ponieważ ja mam wykształcenie wyższe i
          chciałam jakąś prace typowo umysłową, a nie fizyczną. No ale niestety, jeżeli
          odmówiłabym przyjęcia skierowania, to Urząd postraszył, że skreślą tych którzy
          nie umotywowali swojej odmowy. Wolałam nie ryzykować i wzięłam skierowanie. Po
          dwóch tygodniach, zadzwoniono do mnie i umówiono na spotkanie, szłam zupełnie
          na luzie, bo wiedziałam, że i tak nie maja co mi zaoferować. I własnie jakież
          było moje zdziwienie, kiedy miły pan zaproponował mi stanowisko w dziale
          zakupów, szczerze mówiąc do tej pory, nie miałam pojęcia co się robi w takim
          dziale, ale na tej rozmowie sie dowiedziałam. Najgorsze jest to, że nie byłam
          przygotowana na taki obrót sprawy i mogłam wzbudzić mylne wrażenie, że mi na
          pracy nie zależy, ale przynajmniej było sympatycznie. Czekam na telefon,
          ciekawe jaka dadzą odpowiedź. Pozdrawiam!
          • kandk Re: rekrutacja do dzialu zakupów 15.09.06, 13:57
            napiszcie co się robi w takim dziale skoro to takie ciekawe
            • gls1 Re: rekrutacja do dzialu zakupów 20.09.06, 23:20
              Realizuje się zamówienia do produkcji. Oblicza sie też cykl produkcyjny i
              wielkość zapasów i czestotliwość dostaw ( to akurat jest proste bo program MRP
              oblicza to za ciebie) a ty tylko wybierasz dostawców i patrzysz jak oni proszą
              się o kontrakt. Jak ja pracowałem to poza zakupami zajmowałem sie też
              zarządzaniem zapotrzebowaniem, czyli decydowaniem co i kiedy będzie kupione i
              gdzie dostarczone. Praca jak praca ale ciekawa jak dla mnie i
              satysfakcjonująca. PZDR!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka