Gość: mmb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 13:25 Jadę w lipcu do miejscowości Svati Vlaz. Jestem ciekawa tego miasteczka, jakie sa ceny, czy jest dużo restauracji, jak wygląda plaża? Czy sa jakieś atrakcje dla dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dejzika Re: Svati Vlaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 15:33 My jedziemy już 4 raz w to samo miejsce.. Miejscowośc mała ale ale naprawdę pełna uroku, codziennie wieczorkiem wypad do centrum gdzie wzdłuż ulicy butiki, sklepy, restauracje i puby. Tak naprawdę wieczorami miejscowość ożywa i wszyscy idą na spacer lub przekąsić coś dobrego. W centrum niewielkie karuzele.. Bardzo dużo rodzin z dziećmi szczególnie widać na plaży. Plaża zależy gdzie ale niezbyt szeroka, natomiast każdy znajdzie dla siebie miejsce pod parasolem, bądź też bliżej brzegu. Na plaży ratownik, codzinnie kilka razy wzdłuż plaży przechodzą sprzedawcy pysznej gotowanej kukurydzy, wspaniałych pączków z czekoladów, słodkich obwarzanków, czy też świeżych owoców. Aczkolwiek każdy ma swoje zdanie!!!Ja polecam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmb Re: Svati Vlaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.10, 12:22 Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Interesuję mnie jeszcze ceny obiadów w restauracjach, a moze bardziej opłaca się wziąć cos do jedzenia z Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ad Re: Svati Vlaz IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.07.10, 12:41 Zadnego jedzenia nie bież z polski bo tak samo cię wyniesie.Jedzenie w Sv. vlaz jest tanie i smaczne i porcje duże nap[ za szaszłyk na bagnecie ok pół kilo 3 porcje frytek sałatka szposka i farmerska 4 piwa kulowe i za 2 sprity zapłacisz ok 80-100 zł na polskie czyli 40-50 Lv tak wychodzi na rodzinke 2+1 Możesz też zamówić danie dnia nap. pół kuraka z rożna z samyni frytkami i mały kufel piwa w zestawie za 7 lv.Polecam szczególnie knajpkę upodobaną przez polaków na prawie koncu miasteczka o nazwie ROSIJA prawie wszędzie menu po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Święty Włas IP: 204.45.55.* 09.07.10, 13:09 Kolejne wariacje z nazwą wprawiają mnie w coraz większe rozbawienie. Plastikowy kurorcik skladającyc się z hoteli i apartamentowców dla masowej turystki. Zero bułgarskich/bałkańskich klimatów. Kiedyś to była senna wiocha z kilkoma chłupami na krzyz, w latach 90-tych dwoch braci robiacych szemrane byznesy kupiłu grunt, wyburzyło chalupy i rozpoczelo budowę blokowiska. Obecnie nalezy do nich ponad polowa miejscowości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tym A ty frustraciku zazdrościsz im ? IP: *.pl 09.07.10, 15:10 No i dobrze po co pole miało stać. Wolę to niż kurort złote piaski. Chcę odpocząć po intensywnym zwiedzaniu Rumunii i Bułgarii. Książka, gazetka, piwko, winko pogaduchy z przyjaciółmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocyk vs leżak Re: A ty frustraciku zazdrościsz im ? IP: *.welektr.3s.pl 11.07.10, 16:16 czy w SW trzeba kupować miejsce leżaku na plaży? tzn. czy można przyjść z ręcznikiem czy plaże są tylko za opłatą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorka30 Re: A ty frustraciku zazdrościsz im ? IP: *.salwator.net 11.07.10, 21:40 Oczywiście, że możesz ale takich miejsc jest niewiele. Zazwyczaj są to miejsca dalej oddalone od morza poza rozstawionymi parasolami ale nie tylko. Moja opinia na temat tego miasteczka jest taka, że generalnie ok chociaż męczyło mnie,że nie ma tam co zwiedzać i jest nudno, chociaz zależy co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iva31 Re: A ty frustraciku zazdrościsz im ? IP: *.nat.tvk.wroc.pl 11.07.10, 22:26 Byłam tam w ubiegłym roku z rodziną i potwierdzam-zero prawdziwej Bułgarii, kiepskie jedzenie i nudno.Nigdy więcej.Rawda o wiele lepsza jeśli chodzi o klimat Odpowiedz Link Zgłoś
bulgarskiewakacje Re: A ty frustraciku zazdrościsz im ? 12.07.10, 12:29 Byłem w Św. wlas wczoraj zrobiłem sobie spacerek po plaży i miasteczku. Oceniam, że tam w tym roku sezon się chyba nie zacnie albo już się skończył. Mam porównanie do ubr. Oceniam, że nie tylko turystów ale i atrakcji dla turystów jest zancznie mniej. Generalnie pustki. A plaża - no ci co byli wiedzą niezbyt szerokie, a doście do nich czasami fatalne, do tego stopnia że trudno nawet trafic. Samo miasteczko ma swój urok - jest zwłaszcza w częsci pólnocnej - tej id strony Elenite, bardzo ładne, czyste, zadbane, to rejon małych willi i pensjonatów, ale tam racej biura nie wożą Polaków, lecz do blokowisk/komplexów dużych w drugiej części, choćby Magic Drems. Jeżeli jakieś atrakcje to raczej trzeba do SB. Efekt braku dużej ilości knajp powoduje że wcale nie jest taniej niż w SB. Zastrzegam, że jest to mój subiektywny oglą tego co widziałem, nie chcę z nikim się wdawać w polemikę, ale takie odnisłem wrażenie, jak powyżej. Jestem tu nie pierwszy raz i mam porównanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceny do bulgarskie wakacje IP: 213.227.102.* 12.07.10, 13:05 ceny jak w SB? trochę się przestraszyłam, jednym z z powodów wyboru SW były właśnie ceny, liczyłam na tanie posiłki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceny Re: do bulgarskie wakacje IP: 213.227.102.* 12.07.10, 13:46 teraz jeszcze wyczytałam, że nie ma miejsc, gdzie jest bezpłatna plaża, wszędzie tylko kupowane parasole i leżaki, nawet w SW, to mi się wydaje dość dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
bulgarskiewakacje Re: do bulgarskie wakacje 12.07.10, 13:47 a czy w sb jest drogo ? pewnie jak wejdziesz do kultowych knajp nastawionych na brytyjczyków. W kazdym innym przypadku było i jest taniej, więc powinieneś być zadowolony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoz Re: do bulgarskie wakacje IP: *.welektr.3s.pl 12.07.10, 16:50 ja nie mówię że w SB jest drogo, mówię tylko że w SW podobno jest znacznie taniej i czerpię tą informację z wielu miejsc w internecie i jestem zadowoloNA Odpowiedz Link Zgłoś
bulgarskiewakacje Re: do bulgarskie wakacje 12.07.10, 17:36 to dam ci ci jeden przykład - pomidory w SB można kupić za 1 lv, a w Sw. vlascie są od 2-3 lv w górę w zaeżności od miejsca, nie che dalej wyliczać, bo sama sie przekonasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoz Re: do bulgarskie wakacje IP: *.welektr.3s.pl 12.07.10, 17:45 to ciekawe co mówisz, wniosek z tego taki, że tanio jest tam, gdzie... jest tanio:) czyli jak się trafi Odpowiedz Link Zgłoś
miarka71 Re: do bulgarskie wakacje 18.07.10, 12:07 jak będziesz w St.Vl.to popytaj o knajpkę która nazywa się Stary Orzech. Fajne jedzienie Bułgarskie, tanie i dużo. Jak do gościa przyjdziesz drugi raz to na koniec dostaniesz po kieliszku rakiji po obiedzie. My byliśmy w 7 osób ,5 dużych obiadów, dla dzieci frytki ,osobno sałatka szopska ,4 piwa 3 cole ,za wszystko zapłaciliśmy 70 zł. Ja mieszkam koło Łeby i mam porównanie z polskimi cenami, za to samo u nas zapłacilibyśmy 250 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
misiam19931993 Re: do bulgarskie wakacje 25.07.10, 09:16 Właśnie wróciłam ze Świętego Własu. Byłam tam 3 raz, 8 dni, pani w średnim wieku + 17-latka. Na plaży miejsce do połozenia koca lub ręcznika zawsze znalazłam, czy to był sierpień i plaża w centrum miasteczka czy lipiec i plaża przy porcie. Jedzenie tylko w knajpach, śniadania w hotelu. Ogółem na 8 dni poszło około 320 lewa na wyżywienie+ 264 euro za hotel. Jadałyśmy głównie w czterech knajpach: wspomniana już nie Rosija tylko Rusina, Stary Orzech, Kotva oraz Wodopada czyli po naszemu Wodospady (najlepsza kawarma jaką jadłam w Bułgarii a jeżdżę tam co roku od 7 lat). Za najdroży obiad zapłaciłam 31 lewa za najtańszy 22 (zaznaczam , że nie było z nami faceta a my jadamy jak zdrowe kobiety, nie za dużo ale też nie katujemy się dietami). W podanej kwocie mieści się również kilka butelek wina kupionych w sklepie i wypitych na tarasie w hotelu, owoce, ciasta i inne słodycze oraz kilkanaście litrów piwa i kilkadziesiąt litrów wodu mineralnej. Jeśli macie jakieś pytania proszę pisać na adres misiam1993@go2.pl Odpowiedz Link Zgłoś