Dodaj do ulubionych

Euro czy dolary?

IP: *.comparex.pl 08.04.14, 08:51
Mam pytanie, pierwszy raz jedziemy na wakacje do Bułgarii, jaką wziąsć walutę euro czy mogą też być dolary?
Obserwuj wątek
    • slonecznabulgaria.pl Re: Euro czy dolary? 08.04.14, 10:11
      Na miejscu wymienisz dolary, euro i złotówki i kilka innych walut. Najkorzystniej jest wymienić euro. Najlepiej w banku. Małe kantory pobierają prowizję.

pozdrawiam
      -------------------------
      www.slonecznabulgaria.pl
      • Gość: Ewcia Re: Euro czy dolary? IP: *.comparex.pl 08.04.14, 11:57
        Dziękuję za odpowiedź.
        A w hotelu?
        • slonecznabulgaria.pl Re: Euro czy dolary? 08.04.14, 12:10
          Jeżeli kurs w hotelu będzie na poziomie 1,94 to wymieniaj. W banku dostaniesz za 1euro ok. 1,945. Z reguły w kantorach jest kurs 1,91 - 1,92.
    • Gość: konik Re: Euro czy dolary? IP: *.kghm.pl 08.04.14, 11:57
      najkorzystniej jest miec polską kartę z opcją bezplatnych wyplat w bankomatach na calym swiecie
      wowczas wyplacasz za free levy a z konta schodza Ci zlotowki po kursie jakiego nie uzyskasz w zadnym miejscowym banku czy kantorze
      • slonecznabulgaria.pl Re: Euro czy dolary? 08.04.14, 12:18
        Z usług jakiego banku korzystasz ? Jaki kurs uzyskałeś ? Jaka jest opłata miesięczna za prowadzenie konta ?
        • trypel Re: Euro czy dolary? 08.04.14, 14:31
          bezpłatne wypłaty na całym swiecie mam chociażby w CreditAgricole ale już niestety kurs taki atrakcyjny nie jest - z reguły tracę ok 3% w stosunku do zakupu w kantorze.
          • Gość: chincor Re: Euro czy dolary? IP: *.centertel.pl 09.04.14, 21:02
            do niedawna wszystkie bankomaty w mbanku były z wypłacą za granicą , teraz niestety trzeba kupić złotą kartę :D za 10 zł miesięcznie. Zamknąłem i założyłem w WBK i Sync. Credit Agicole też korzystałem, ale ponieważ w innych bankach dostałem lepszą ofertę na produkty z których korzystam to też zamknąłem.

Generalnie jest dużo banków z ofertą wypłat za free.
            • slonecznabulgaria.pl Re: Euro czy dolary? 10.04.14, 08:28
              Darmowa wypłata z bankomatów - OK. Tutaj zyskasz, lecz możesz stracić na przewalutowaniu. Jeden z banków stosuje podwójne przewalutowanie z BGN na USD a następnie z USD na PLN. Radzę wcześniej dobrze poznać ofertę banku.

pozdrawiam
              -----------------------
              • trypel Re: Euro czy dolary? 10.04.14, 09:57
                sprawdziłem sobie ostatnie 2 wypłaty za granicą:
                w dniu w którym u mnie wyszło za 1 € = 4,31pln w kantorze mogłem kupić za 4,22
                To 9 groszy straty (na 100 euro = 9 pln czyli 2 euro)
                OK godzę się ze stratą 2 % bo daje mi to komfort w czasie podróży za granicą.
                • slonecznabulgaria.pl Re: Euro czy dolary? 10.04.14, 11:01
                  Pewnie byłeś w strefie euro (pojedyncze przewalutowanie). Przy podwójnym przewalutowaniu będzie drożej ;(
                  • trypel Re: Euro czy dolary? 10.04.14, 11:35
                    tu akurat była strefa € ale z tego co pamietam to strata w najgorszym wypadku nie przekracza 3%.
                    Zobacze na weekend majowy i podam dokładne wyliczenia bo tradycyjnie nie bede nic wiózł tylko wszystko z bankomatu
            • Gość: Ewcia Re: Euro czy dolary? IP: *.comparex.pl 10.04.14, 08:30
              Ja mam konto w Alior banku i też są wypłaty za free. Parę razy już korzystałam i nie wydawało mi się żebym gorzej na tym wyszła, ale specem od tego nie jestem :)
              • grekan Re: Euro czy dolary? 11.04.14, 01:20
                Ja mam karte visa konto bez granic; prowadzenie konta 15 zl. miesiecznie i darmowe wyplaty w bankomatach na calym swiecie oraz darmowe wszelkie przelewy, oplaty przez internet. Wczesniej przy jednym wyciagu z bankomatu potracano wiecej niz 15zl. a korzystalem kilka razy w miesiacu/Anglia/. Polecam taka karte.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka