Dodaj do ulubionych

wyjazd z itaka

24.07.07, 12:38
czesc!byl ktos z Was z itaka w slonecznym brzegu?jak sie spisala firma co do
lotu-z Katowic(samolot ok,mozna wnosic wlasne napoje,daja cos do picia w
trakcie lotu)?jak opieka rezydenta na miejscu?dzieki z gory za wszelkie
informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: zuzka Re: wyjazd z itaka IP: 213.180.137.* 24.07.07, 16:35
      Witaj,
      Ja byłam miesiąc temu. Co prawda leciałam z Warszawy, ale to chyba niezbyt duża
      różnica - przepisy są wszędzie takie same. Do firmy nie miałam żadnych
      zastrzeżeń. Dwie godziny przed odlotem, tak jak było powiedziane pojawiła się
      przedstawicielka biura i rozdała nam bilety, oraz poinformowała w których
      okienkach jest odprawa. Przy odprawie osobistej nie można mieć żadnych płynów w
      butelkach / pojemnikach powyżej 100ml, więc praktycznie nic. Sprawdzają to
      dokładnie i wszystko trzeba wyrzucić. Napoje można kupić w sklepach
      wolnocłowych, już po odprawie i wtedy pakują je w specjalne worki, tak że można
      je wnieść na pokład. Mała (0,5l) woda mineralna w baltonie kosztuje 3 zł (to i
      tak taniej, niż w samolocie, więc warto kupić) Samolot jest standardowy
      (zapewne będzie to Airbus 320), trochę mało miejsca na nogi, ale da się
      przeżyć. Na pokładzie jak to przy lotach charterowych nie ma nic za darmo. Ale
      można kupić napoje, lub jakieś przekąski (żelki, chipsy, paluszki). Z tego, co
      pamiętam puszka pepsi, czy innego napoju kosztuje 5 euro.
      Na miejscu jest cały czas rezydentka Karolina, przychodzi do hotelu w
      wyznaczonych terminach (średnio co dwa dni) ale pierwszego dnia podaje do
      siebie numer telefonu, który tez wisi cały czas na tablicy informacyjnej. W
      razie potrzeby można do niej zadzwonić, lub wysłać smsa.
      Ogólnie jak już pisałam w innych wątkach nie mam zastrzeżeń do biura i na pewno
      na następne wczasy też pojadę z nimi :)
      W razie pytań pisz śmiało. Jestem jeszcze w miarę na bieżąco :)
      pozdrawiam
      • Gość: gusia Re: wyjazd z itaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.07, 20:37
        dzieki za takie informacje szczegolowe.a w jakim hotelu bylas?mam jeszcze
        pytanie o kase-wymieniac tam czy u nas w kraju,a jak ceny tam na miejscu?bylas
        na jakis wycieczkach fakultatywnych?pozdrawiam serdecznie pa
        • Gość: zuzka Re: wyjazd z itaka IP: 213.180.137.* 25.07.07, 09:00
          Ja byłam w "hotelu" Continental 3-4 ;) Jeśli chodzi o kasę, to najlepiej i
          najbezpieczniej wziąć kartę do bankomatu i na miejscu wypłacać. Mój bank
          (mbank) bierze za taką operację 10 zł prowizji, a nie tracisz na przelicznikach
          złoty-euro euro-leva. Na wszelki wypadek weź sobie jednak jakieś euro, w razie,
          gdyby bankomat wciągnął kartę, albo coś w tym stylu (my mieliśmy trzy karty,
          żaden bankomat nam nie wciągnął, ale mieliśmy 100 euro "w rezerwie"). Na
          wycieczki fakultatywne nie jeździliśmy, bo sami sobie organizowaliśmy. Kilka
          razy byliśmy w Neseberze, raz w Sozopolu, Burgas i Rawdzie. Naprawdę można
          bezpiecznie podróżowac na własną rękę, autobusy są w miarę tanie i jeżdżą
          często.
          A Ty do jakiego hotelu jedziesz? Może będę mogła coś na jego temat
          powiedzieć :) Jakbyś miała jeszcze jakies pytania - nie krępuj się :)
          Pozdrawiam
          • Gość: aaaa Re: wyjazd z itaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.07, 09:44
            a jak ty chcesz u nas w kraju wymienic na leva?myslisz ze mozna wwozic walute do
            kraju?tak samo jak nie mozna wywozic
            • Gość: zuzka Re: wyjazd z itaka IP: 213.180.137.* 25.07.07, 11:36
              Nie bardzo rozumiem? Po pierwsze wcale nie napisałam, że u nas wymieniać na
              leva a wprost przeciwnie "złoty-euro euro-leva". A po drugie jak najbardziej
              można wymienić w Polsce złotówki na leva ale to się nie opłaca (1lv = ok.
              2,3pln). Nie wiem o czym mówisz z zakazem wywozenia waluty. Jesteśmy w Unii, Bg
              też, czasy permanentnej inwigilacji się skończyły ;)
              pozdrawiam
              • Gość: gusia Re: wyjazd z itaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.07, 15:34
                ja lece do hotelu kiparisite,mam nadzieje ze sie nie zawiode.jak mozesz to
                napisz mi jeszcze czy duzo kasy idzie tam na miejscu?ceny w sklepach
                jak?mieliscie jakies sprawdzone kafejki,sklepy itp.ktore mozesz polecic?dzieki
                milego dnia
                • Gość: zuzka Re: wyjazd z itaka IP: 213.180.137.* 25.07.07, 16:39
                  Nie widziałam tego hotelu, ale z tego co pamietam nikt nie narzekał na niego,
                  więc napewno jest ok. W kwestii kasy na miejscu, to ciężko określić, bo nie
                  wiem jaki styl życia prowadzisz. My we dwoje wydaliśmy 500 leva przez dwa
                  tygodnie przy jednym posiłku w hotelu. Codziennie kupowaliśmy kilo czeresni i
                  jakieś słodycze, napoje itp, jedliśmy jeden posiłek "na mieście". Na pewno nie
                  patrzyliśmy, żeby gdzies było 1 leva taniej, czy coś w tym stylu, ale też jeśli
                  nas w jakiejś knajpie oszukali, to już tam nie wracaliśmy. Produkty spożywcze
                  kupowaliśmy z reguły w hipermarkecie mladost lub gdzies dalej od brzegu. Do
                  knajp nie chodziliśmy, bo to nie w naszym stylu, więc o cenach tam nie mam
                  pojęcia. Naszą ulubioną knajpą była Djenny, pyszne jedzonko i nie doliczali
                  sobie nic do rachunku. Obiad dla dwóch osób z napojami i deserami nie
                  przekraczał 20 leva (chociaż oczywiście da się zamówić i za 40). Podam Ci
                  przykładowe ceny, a Ty już sobie sama oblicz, co będziesz kupować i ile Ci na
                  to potrzeba pieniędzy :) Ceny są z końcówki czerwca, nie wiem na ile mogły ulec
                  zmianie. Podaję wartości minimalne (z reguły supermarket mladost) i maksymalne,
                  z którymi się spotkałam w SB.
                  Woda mineralna 1,5l od 0,6 do 1,5lv
                  Pepsi 2l od 2lv
                  Czereśnie 1kg od 3lv
                  Brzoskwinie, nektarynki 1kg od 3lv
                  Banany 1kg od 3lv
                  Kebab 4-5lv
                  Pieczony ziemniak 2,5-5lv
                  Naleśnik 1,5-3lv
                  Frytki 1,5-3lv
                  Kebabcze 0,4-1lv
                  Szopska 2,2-4lv
                  Piwo w knajpie 0,5l 1-2lv
                  Pepsi w knajpie 0,25l 1-2lv
                  Szaszłyk 1,5-15lv (w zależności z czego i jak duży, są też takie dwuosobowe -
                  ogromne)
                  Bilet na "kolejkę" 2lv (żeby dojechać do Neseberu trzeba wsiąść w conajmniej
                  2 "kolejki")
                  Bilet autobusowy do Neseberu 0,7lv
                  Bilet autobusowy z Neseberu do Rawdy 0,8lv
                  Bilet autobusowy do Burgas 4lv
                  Bilet autobusowy z Burgas do Sozopolu 3,5lv
                  Materac dmuchany od 8lv
                  Parasol od 9lv
                  Na plaży wypożyczenie leżaka 6-7lv, parasola 6-7lv
                  W sklepach (ale nie tych przy hotelach, tylko w marketach mladost i balli) ceny
                  są w sumie porównywalne do polskich, więc to też musisz sobie przeliczyć ile
                  czego kupujesz.
                  Mam nadzieję, że pomogłam. Jakbyś chciała jeszcze coś konkretniej wiedzieć to
                  pisz, bo wszystkiego na raz nie jestem w stanie sobie przypomnieć :) Ogólnie
                  gdzie co jest tam na miejscu to pytaj rezydentkę, na pewno wszystko powie.
                  • Gość: zuzka Re: wyjazd z itaka IP: 213.180.137.* 25.07.07, 16:40
                    > knajp nie chodziliśmy, bo to nie w naszym stylu, więc o cenach tam nie mam
                    > pojęcia.

Pisząc tu "knajpy" mam na myśli dyskoteki i puby :)
                    • Gość: gusia Re: wyjazd z itaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 15:36
                      dziekuje Ci bardzo za wszystkie informacje.jestem Ci bardzo
                      wdzieczna.pozdrowionka ps.narazie nie mam juz pytan jakby cos mi sie jeszcze
                      nasunelo to napisze.pa
                      • Gość: ktosia Re: wyjazd z itaka IP: 80.82.155.* 27.07.07, 21:51
                        zuzka ja tez bylam w zeszlym roku w hotelu continental, jak ci sie podobalo?
                        • Gość: zuzka Re: wyjazd z itaka IP: 62.233.214.* 28.07.07, 20:48
                          Zarówno ja, jak i mój mąż jesteśmy zadowoleni. Co prawda pijana młodzież ze
                          Szwecji, czy tam Danii nie dawała nam spać, ale ogólnie było bardzo fajnie.
                          Wiadomo, jak człowiek chce, to zawsze znajdzie coś do narzekania, ale nie po to
                          pojechałam na urlop, żeby się nakręcać. Dużo wcześniej czytaliśmy o tym hotelu
                          i o Bułgarii ogólnie, więc spodziewaliśmy się dokladnie tego, co zobaczyliśmy :)
                          • Gość: gusia Re: wyjazd z itaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 12:31
                            czesc!chcialam Cie jeszcze zapytac o cene lezakow i parasoli na plazy?wszedzie
                            jast taka sama cena, czy rozni sie w zaleznosci od miejsca gdzie sie
                            czlowiek:-)chce rozlozyc?ile wogole ten sprzet kosztuje?dzieki pozdrowionka pa
                            • Gość: zuzka Re: wyjazd z itaka IP: 213.180.137.* 31.07.07, 13:01
                              W SB cena jest w granicach 6-7 leva za leżak, tyle samo za parasol. Cena zależy
                              od tego, czy plaża jest bliżej centrum, czy dalej. Nie ma obowiązku korzystania
                              z tego sprzętu. Można sobie kupić parasol za 10 leva (będzie na cały pobyt) i
                              rozkładac się za lezakami płatnymi, ewentualnie w pasach, gdzie nie ma wcale
                              leżaków (a są takie) wtedy lezy się bliżej morza i jest trochę chłodniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka