Dodaj do ulubionych

Jeleniogórska kultura!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 20:31
Jelenia Góra jest nietypowa w stosunku do miast podobnej wielkości. Placówki kulturotwórcze, ich ranga stawiają to miasto znacznie wyżej niż wiele innych, podobnych miast. Zawodowa Filharmonia z nowym budynkiem o kilku salach koncertowych, dwie szkoły muzyczne. Teatr jeleniogórski im Norwida o dwóch scenach zawodowych: dramatycznej i animacji. Teatr, który mimo, że często wzbudza kontrowersje, wzburza (taka często jest rola sztuki) przynosi wiele pozytywnych wzruszeń. Mamy możliwość konfrontowania na żywo czołowych scen polskich w ramach wrześniowych przeglądów teatralnych, dodatkowo zwieksza tę ofertę.
BWA - galeria pokazująca współczesną sztukę plastyczną, a wystawy m. innymi Topora, Ołbińskiego, Abakanowicz - światowego formatu artystów przyciagają koneserów z całej Polski. Mamy swoje środowisko plastyczne. Paweł Trybalski czołowy światowy surrealista (jego wystawę można obecnie oglądać i podziwiać w Muzeum Karkonoskim). Wojtek Zawadzki, Ewa Andrzejewska czołowka polskiej czystej fotografii. Jeszcze raz o Muzeum Karkonoskim - przedtem Okregowym. Kolekcja szkła której współtwórcą jest Mieczysław Buczyński nie ma sobie równych w Europie, a są tu jeszcze wspaniałe przykłady sztuki ludowej, rzemieślniczej ... Jest jeszcze Muzeum Przyrodnicze ze wspaniałą wystawą ptaków, motyli i minerałow. Prelekcje, dyskusje czwartkowe w tym Muzeum przyciągają liczne rzesze dyskutantów (dla malkontentów - wybierzcie się, naprawdę warto). Są jeszcze inne miejsca do obcowania ze sztuką: galeria "Pod brązowym jeleniem", Korytarz. Są prywatne Galerie.
Mamy domy kultury które krzewią i uczą sztuki. Uczą jej konsumowania i tworzenia: JCK - czyli dawny MOK w Relaksie, Osiedlowy Dom Kultury na Zabobrzu, Dom Kultury Muflon w Sobieszowie. Niestety znikła jako dom kultury fampowska Gencjana. Fampy nie ma jest MP. No jest jeszcze Młodziezowy Dom Kultury na Curie Skłodowskiej.
Jest jeszcze Biblioteka Grodzka której oddziaływanie jest dużo szersze niżby wynikało z potrzeb samej Jeleniej Góry.
Jest jeszcze wiele innych działań.
Wśród radnych i innych polityków ścierają się różne opcje. Czy dotować i utrzymywać kulturę z "górnej półki". W pewnym sensie elitarną. Czy też rozwijać kulturę masową, festynową i estradową. Jak na razie udaje się zachować harmonię, ale jak długo? Co jest ważniejsze dla naszgo miasta? Czy z czegoś należałoby zrezygnować, a co w większym stopniu dotować?
Trzeba też pamiętać, że Jelenia Góra ma budżet około 200 milionowy (na wszystko w mieście: szkoły, drogi, mieszkania, sport, kulturę, zabytki, ekologię ...),
Wrocław do którego tak lubią niektórzy przyrównywać Jelenią Górę ma budżet ponad 2000 milionów złotych (dwóch miliardów).
Obserwuj wątek
    • Gość: hexl Re: Jeleniogórska kultura! IP: 217.11.136.* 21.07.04, 15:03
      Nalezy jeszcze dodac, ze gdyby wladze miasta zajely sie troche odzyskaniem
      wywiezionych po wojnie zbiorów owadow i bialej broni z zamku Schaffgotschów to
      mielibysmy dodatkowe eksponaty do podziwiania.
      To wsystko / lub prawie wszystko/ co zostalo wywiezione, znajduje sie na
      terenie Polski. Panie Kazimierzu, czy rzeczywiscie nie jest mozliwe odzyskanie
      cieplickich zbiorow?
      • kurzynski Wlasnie! 21.07.04, 17:11
        Gdzie sie podzialo muzeum ptasznicze? Wywieziono je w latach 60tych do
        Warszawy?!?!?
        • Gość: kazimierzp Takie działania są czynione! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 20:26
          Działania na rzecz zwrotu muzealiów są czynione. Stan prawny tych wywiezionych zbiorów, przy równoczesnym bałaganie ewidencyjnym z tamtych czasów powoduje, że najważniejszych raczej nie uda się odzyskać:(
          Zbiory marynistyczne Schaftgotchów są podobno w Gdańsku, zbiory militarne, uzbrojenie w muzeum wojska polskiego w Warszawie, zbiory mineralogiczne w Wałbrzychu, zbiory przyrodnicze we Wrocławiu.
          Wiele szkód porobiła ustawa (chyba z lat sześćdziesiątych) która określiła "specjalizacje" muzealne. Dlatego właśnie wiele tych eksponatów zostało wywiezione.
          Ogromna biblioteka Schaftgotchów została zwyczajnie w dużym stopniu rozkradziona (tu podobno przyczyniło się paru "zacnych" ówczesnych obywateli miasta).
          Wiele na ten temat może właśnie powiedzieć Andrzej Paczos - dyrektor Muzeum Przyrodniczego. Poproszę go, aby włączył się do tej dyskusji na tym forum (nie wiem czy jest teraz w Jeleniej - sezon urlopowy).
          Podobno została reaktywowana fundacja Schaftgotchów (w Niemczech) która chce się starać o przywrócenie pałacowi w Cieplicach (tu gdzie jest teraz Politechnika) funkcji Muzealnych i Kulturotwórczych. Oni chcą aby właśnie wszystkie dostępne eksponaty wróciły do Cieplic. Mi osobiscie nie przeszkadza, że Niemcy potomkowie włascicieli chcą przywrócenia blasku swej dawnej własności?
          Podobno ustawy powojenne o pozbawieniu Niemców praw do dóbr na tych terenach nie obejmują Fundacji.
          Co wy na to?
          • Gość: Wojtek Re: Takie działania są czynione! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 21:05
            Powiem, że nie bardzo. Niemcy tworzą te stowarzyszenia, fundacje etc. maja jak
            się niedawno dowiedziałem, na celu przejmowanie po jakimś czasie „opieki” nad
            zabytkami typu: dwory, pałace, zamki. Są znane przypadki z naszej Ziemi
            Jeleniogórskiej, że fundacje te po czasie całkowicie przejmują (oczywiście
            w „dobrej wierze”) kontrolę nad tymi obiektami.
            Następnie nikt już nie ma wstępu. A to cytat z jednej ze stron poświęconych
            zabytkom :

<< W Łomnicy Dolnej w parku pałac z XVIII-XIX w. oraz klasycystyczny dwór (tzw.
            Dom Wdowy z 1800r.) mieszczący hotel prowadzony przez jedną z mnożących się na
            Śląsku fundacji promocji kultury śląskiej (czytaj: niemieckiej). Dwór urządzony
            w stylu angielskiej siedziby wiejskiej. Na drugim brzegu rzeki w Wojanowie
            odrestaurowany zamek renesansowy z czterema wieżami (1607r). Park.>>
            • Gość: kazimierzp Wojtek! odwiedź Łomnicę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 21:13
              Wojtek! Odwiedź Łomnicę, Dom Wdów. Napij się piwa w restauracji i popatrz co tam się dzieje. Faktem jest, że głównie bywają tam Niemcy jako goście hotelowi. Ale jest też tam wiele różnych imprez nastawionych na wzajemne poznawanie się narodów, na przełamywanie fobii.
              Moja rodzina doznała wiele złego od Niemców. Ale musimy pamietać, że na nienawiści i na różnego rodzaju fobiach niczego dobrego nic się nie da zbudować!
              • Gość: Wojtek Re: Wojtek! odwiedź Łomnicę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 17:49
                A dzisiaj w Bolesławcu?
                W każdym bądź razie trzeba uważać dopóki nie skończą się tego typu ekscesy,
                które napawają mnie niepewnością.
            • Gość: hexl Re: Takie działania są czynione! IP: 217.11.136.* 22.07.04, 10:22
              Wiesz Wojtek, tak sie zastanawiam co lepsze,

zakaz wstepu do ruiny z powodu grozby zawalenia, czy zakaz wstepu do pieknie
              wyremontowanej wlasnosci prywatnej.....chocby i niemieckiego wlasciciela.
              Jeszcze sie zastanawiam.........

Jesli chodzi o Cieplice, to tez sie zastanawiam czy lepiej nie wchodzic tam bo
              to Politechnika, czy tez meic mozliwosc zwiedzania palacowych wnetrz nawet
              jesli byloby to pod zarzadem Niemcow.Jak stwierdze co wole to napisze....
          • Gość: hexl Re: Takie działania są czynione! IP: 217.11.136.* 22.07.04, 10:16
            Panie Kazimierzu,
            troche mnie Pan pocieszyl.
            Jezeli bede szerzej znala zakres dotychczasowego dzialania naszych
            przedstawicieli w tym temacie, oraz poda mi Pan informacje od kogo zalezy
            decyzja przywracania zbiorow na pewno bede robila wszystko co w mojej mocy aby
            dotrzec do decydentow w stolicy i rozpoznac sytuacje.
            W stolicy spedzam niestety 80%zycia.
            Moze moja skromna osoba wniesie jakas malutka cegielke do powrotu tych dóbr do
            Cieplic.
            Na jakich zasadach Politechnika korzysta z palacu? /chodzi mi o rodzaj i czas
            trwania umowy/

• Gość: kazimierzp Politechnika została uwłaszczona. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 20:05
              Formalnie Politechnika jest właścicielem Pałacu. Władze państwowe uwłaszczyły i formalnie nadały Politechnice Wrocławskiej prawa właściciela.
              Poprosiłem poprzez pocztę elektroniczną aby Andrzej Paczos - Dyrektor Muzeum Przyrodniczego wypowiedział się na forum. Nie wiem czy nie jest na urlopie gdzieś w Polsce.
              On najwięcej działa na rzecz zwrotu dóbr wywiezionych z naszego miasta (traktując te trzy miasta na które składa się dzisiejsza Jelenia Góra jako całość). On też najlepiej orientuje się w tych zawiłościach. Niemniej, gdyby nie odezwał się warto zaczepić go w Muzeum i zapytać, jest bardzo otwarty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka