Dodaj do ulubionych

Landskron Kulturbrauerei w Görlitz - jak dotrzeć?

08.06.05, 11:53
pytanie to kieruję do osób, które, jako, że mają blisko :), były w Görlitz...
chciałabym się mianowicie dowiedzieć, jak daleko od granicy znajduje się
klub, o którym mowa w temacie. dodam, iż jego adres to:

Landskron Brauerei Görlitz GmbH
An der Landskronbrauerei 116
02826 Görlitz

szukałam jakiegoś planu miasta, ale nic ciekawego mi się nie trafiło
(aczkolwiek szukać dalej będę, może zrobiłam to niedokładnie).
będę wdzięczna za wszelakie informacje.

pozdrawiam,
tsu.

(ozora_tsubasa@wp.pl)
Obserwuj wątek
    • izabiel Re: Landskron Kulturbrauerei w Görlitz - jak dotr 08.06.05, 12:00
      aha, dodam, że próbowałam też na www.de.map24.com./ , ale to działa tak
      przeraźliwie wolno, że w rezultacie mi się nie załadowało. zresztą mapa mapą,
      ale wolałabym dowiedzieć się o tę odległośc od osoby, która eentualnie
      spacerkiem podszedła pod ów klub... ;)
      • izabiel Re: Landskron Kulturbrauerei w Görlitz - jak dotr 09.06.05, 12:07
        *PODESZŁA
        nie wiem skąd mi się to podszedła wzięło.... ;P
    • neandertalski Re: Landskron Kulturbrauerei w Görlitz - jak dotr 09.06.05, 09:31
      to nie jest daleko.
      Przechodzisz granicę, skręcasz w lewo, przechodzisz park, później obok głównej
      ulicy idąc dalej w lewo zaczynasz iść pod górkę i droga skręca lekko w prawo,
      skrzyżowanie ze światłami, tu skręcasz w lewo, idziesz kawałek, przechodzisz
      nad torami kolejowymi dalej pierwsza uliczka w lewo idzie w dół ukosem, to
      jest uliczka która prowadzi do browaru. MOżesz tez po przejściu granicy zejść
      nad rzekę i iść brzegiem rzeki pod wiaduktem i dalej zobaczysz pośród drzew
      browar. To bardzo fajne miejsce, otoczone pięknym parkiem. W samym klubie w
      środku nie byłem to nic nie powiem, wiem tylko że czasami coś się tam dzieje.
      Zresztą jak zapytasz kogokolwiek na ulicy w Goerlitz o brauerei Landeskrone to
      od razu Cię skierują odpowiednio. Niezbyt szybkim marszem od granicy to jakieś
      15 minut drogi.
      • izabiel Re: Landskron Kulturbrauerei w Görlitz - jak dotr 09.06.05, 12:02
        dzięki wielkie!
        i też właśnie słyszałam, że jako, że to browarjest, to zapodają świeże piwo :)
        jeśli wolno spytać - skąd jesteś? ciekawi mnie z tego względu, że ja bym
        jechała aż ze Szczecina, czyli szmat drogi. z racji tego, że żadne połączenie
        do Jeleniej Góry/Zgorzelca/Bolesławca i pobliskich nie pasuje (przesiadki i 12
        godzin jazdy), kierować się będę na Wrocław (0 przesiadek, ok 4:40 jazdy),
        następnie stamtąd albo pociągiem, albo jakimś busem do Zgorzelca (dalej już na
        piechotę z Twoim opisem trasy w dłoni :)... więc tu pytanie - czym lepiej
        dotrzeć: czym taniej i szybciej? pociąg jedzie ponad 3 godziny i jak sądzę na
        miejscu będzie szybciej niż bus (pociągi jadą raczej po prostej niż po
        zawiłościach dróg asfaltowych), ale czy jest tańszy? orientujesz się może,
        jeśli stamtąd rzecz jasna startowałeś...?
        • pomieszkujaca Re: Landskron Kulturbrauerei w Görlitz - jak dotr 10.06.05, 00:35
          izabiel napisała:

> dzięki wielkie!
          > i też właśnie słyszałam, że jako, że to browarjest, to zapodają świeże piwo :)
          > jeśli wolno spytać - skąd jesteś? ciekawi mnie z tego względu, że ja bym
          > jechała aż ze Szczecina, czyli szmat drogi. z racji tego, że żadne połączenie
          > do Jeleniej Góry/Zgorzelca/Bolesławca i pobliskich nie pasuje (przesiadki i
          12
          > godzin jazdy), kierować się będę na Wrocław (0 przesiadek, ok 4:40 jazdy),
          > następnie stamtąd albo pociągiem, albo jakimś busem do Zgorzelca (dalej już
          na
          > piechotę z Twoim opisem trasy w dłoni :)... więc tu pytanie - czym lepiej
          > dotrzeć: czym taniej i szybciej? pociąg jedzie ponad 3 godziny i jak sądzę na
          > miejscu będzie szybciej niż bus (pociągi jadą raczej po prostej niż po
          > zawiłościach dróg asfaltowych), ale czy jest tańszy? orientujesz się może,
          > jeśli stamtąd rzecz jasna startowałeś...?

W Zgorzelcu pracuje kilka osób ze Szczecina i o ile pamiętam, oni jeżdżą
          pociągiem przez Niemcy. Weekendowe bilety nie są drogie, a trasa Wrocław -
          Zgorzelec...Cóż, do najlepszych nie należy. To już chyba lepiej busem lub
          autobusem. Chyba, że masz bezpośredni pociąg z Wrocławia do Zgorzelca.
        • neandertalski Re: Landskron Kulturbrauerei w Görlitz - jak dotr 13.06.05, 07:30
          nie wiem czy to ma jeszcze znaczenie, ale przy podróży z Wroclawia do Zgorzelca
          prywatne busy są najbardziej zalecane, nic szybciej tu nie dociera. Pociągi
          kursują na tej trasie obecnie beznadziejnie z tego co slyszalem, z różnych
          powodów, nigdy zresztą nie kursowały tu za szybko, zwłaszcza osobowe.
          A nie ma lepszego połączenia po prostu przez Zieloną Górę? Autobusow na trasie
          Zielona-Zgorzelec zdaje sie jest kilka. Co do biletu weekendowego to chyba nie
          jest aż tak różowo, z tego co się orientuję kosztuje obecnie ok 30 EUR i to nie
          za weekend ale za jeden dzień.
          • izabiel Re: Landskron Kulturbrauerei w Görlitz - jak dotr 15.06.05, 19:46
            neandertalski napisał:

> prywatne busy są najbardziej zalecane, nic szybciej tu nie dociera.

hmm... a o cenę busów orentujesz się może? choćby tak mniej więcej?

> A nie ma lepszego połączenia po prostu przez Zieloną Górę? Autobusow na
            trasie

oj właśnie nie. ze szczecina z 3 przesiadkami, w tym na intercity... porażka.
            próbowałam też sprawdzić połączenia do jeleniej, bo to w sumie bliżej niż z
            zielonej ewentualnie, ale tutaj nie dosyć, że czekają mnie liczne przesiadki,
            to jeszcze 13 godzin jazdy.... jedynym logicznym rozwiązaniem zdaje się być
            trasa szczecin - wrocław, a wcześniej, jak proponujesz, rozeznanie się w busach
            (być może nawet pksach - jechałam 2 razy pksem z wro do bolkowa więc mniej
            więcej orientuję się co i jak) albo zrezygnowanie z tego koncertu. eh. bo
            szczerze powiedziawszy odechciewa mi się tej wyprawy, jeśli zaczynam myśleć o
            dojeździe zwłaszcza, że czeka mnie także NOCNA podróż powrotna - najpierw
            piechotą po dojczlandii do zgorzelca, tam około 3 (albo 4, już nie pamiętam)
            łapanie pociągu do wro...
            ...zawsze stoi przede mną perspektywa koncertu tego zespołu w berlinie we
            wrześniu, ale wtedy będę pracować, więc w sumie jak nie urok, to przemarsz
            wojsk...

jakbyście zdobyli jakieś informacje odnośnie przejazdu z wro, byłabym
            wdzięczna. oczywiście zaraz sama poszukam stron tamtejszych przewoźników...

pozdrawiam,
            iza.
            • pomieszkujaca Re: Landskron Kulturbrauerei w Görlitz - jak dotr 15.06.05, 21:06
              Kilka lat mieszkałam w koszalińskim, więc trasa północ-południe w Polsce jest
              mi znana dobrze. Powiem tylko, że jak tylko dostałam pracę, kupiliśmy
              samochód ;)
              Może po prostu zbierzcie się w kilka osób, wtedy weekendowy przez Niemcy się
              opyla. A może ktoś będzie miał samochód. Ściepa na paliwo i już :)
              • izabiel Re: Landskron Kulturbrauerei w Görlitz - jak dotr 15.06.05, 21:28
                eh, niestety będą nas maksymalnie 2 osoby, więc jak nie pociąg, to chyba nic :(
            • neandertalski Re: Landskron Kulturbrauerei w Görlitz - jak dotr 16.06.05, 08:13
              busy są z pewnością tańsze niż pks, może o złotówkę albo o dwie ale tańsze,
              inaczej konkurencja bylaby żadna. Z tego co wiem mają stanowiska obok glównego
              dworca PKS, tak więc nie trzeba latać po mieście i szukać (z kolei dworzec PKS
              stoi obok dworca głównego PKP).
              Busy mają jeszcze tę zaletę, że jada prosto z Wrocławia do Zgorzelca i nigdzie
              nie stają, można w dodatku sobie u nich zarezerwować miejsce wcześniej przez
              telefon. Jak znajdę nr telefonu kursujących na tej trasie to Ci wrzucę.
              A propo co to właściwe za koncert?
              :-)
              • izabiel Re: Landskron Kulturbrauerei w Görlitz - jak dotr 16.06.05, 11:53
                ok, to jak znajdziesz ów telefon, albo jeszcze lepiej stronę internetową jakieś
                firmy specjalizującej się w przewozach, to będę wdzięczna :)
                a koncert? Project Pitchfork, nie wiem, czy kojarzysz... :P
                swoją drogą prowadzę oficjalną polską stronę tego bandu:
                www.project-pitchfork.gothic.pl
                (nie, to nie gotyk, to elektronika, mam u znajomych miejsce po prostu)

:)
                • neandertalski Re: Landskron Kulturbrauerei w Görlitz - jak dotr 17.06.05, 13:27
                  nawet na tym forum było niżej :-)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=105&w=21591808
                  cholera nie znalazlem namiarów na tych co do Wrocławia jeżdżą :(
                  Podobno mają u nas przystanek koło sądu i tam namiary trzeba znaleźć, jak nic
                  pilnego to może mi się uda ale jak to na zaraz to nie pomogę.
                  tego piczforka to coś nie za bardzo kumam ale nie może być nic wielkiego skoro
                  gra w Goerlitz do kotleta w browarze :P
                  Ale zapuszczę soulseeka z ciekawości, co prawda określenie elektronika jest
                  równie ścisłe jak np gitary :-) Ale ufam, ze to nie elektronika w stylu kombi
                  czy innego disco elektriko. Jak gotowie zgodzili się mieć to pod własnym
                  adresem to pewnie bliżej im do Sister of mercy niż do Reni Jusis

P.S.y
                  a kiedy by to było? bo coś na tej stronie oficjalnej administrator za bardzo
                  terminu w Goerlitz nie podał... he he
                  • neandertalski Busy Wrocław - Zgorzelec 20.06.05, 07:44
                    no dobra chyba mi odbiło ale sprawdziłem i podaję co następuje:
                    Trasę oblatuje firma pn. "Bielawa" z Leśnej, podane są dwa n-ry telefonów
                    0505353101
                    0507151028
                    Busy kursują z Wrocławia do Zgorzelca ze stanowiska nr 16 na dworcu pks o
                    godzinach:
                    10:00 15:10 19:00
                    z kolei ze Zgorzelca do Wrocławia kursują spod sądu o godz.
                    5:30 6:45 14:00
                    bilety kosztują 24 zł dla normalnych i 16 zł dla studentów.
                    Tyle, powodzenia.
                    • izabiel Re: Busy Wrocław - Zgorzelec 20.06.05, 19:21
                      o, dzięki wielkie za fatygę :D

ale jak pisałam już w ostatniej odpowiedzi do Twojego posta to chyba sobie to
                      wszystko odpuszczę :( jakoś nie mam sił na taką podróż zwłaszcza, że potem
                      trzeba w nocy na piechotę po Dojczlandii zaiwaniac by dotrzeć do Zgorzelca, a
                      nocą busy nie jeżdżą... eh ;/
                      • izabiel Re: Busy Wrocław - Zgorzelec 21.06.05, 00:54
                        posprawdzalam jeszcze - te busy nawet nie sa podpasowane pod pociagi... ;( -
                        ten o 10 to za wczesnie (chyba, ze bym o 4 rano we wro juz byla co w ogole sie
                        miaj z celem...), ten o 15 to za pozno, bo 'otwarcie drzwi' przed koncertami
                        jest o 15, a o 17 juz sie zaczyna festiwal ;(((
                        ...podobnie jest z wroclawskimi pksami ;/ (o pociagach to juz nie mowie)
                        no trudno, chyba trzeba sobie powiedziec - BYWA i zyc dalej, nie myslec wiecej
                        o koncercie ulubionego zespolu ._.'
                        ale dzieki raz jeszcze za chec pomocy :)!
                      • neandertalski Re: Busy Wrocław - Zgorzelec 21.06.05, 07:29
                        potem
                        > trzeba w nocy na piechotę po Dojczlandii zaiwaniac by dotrzeć do Zgorzelca,

???????????????????????????????
                        Goerlitz i Zgorzelec to jedno miasto przedzielone rzeką niezbyt dokładnie na
                        pół, przez to nigdzie nie trzeba zaiwaniać, żeby wrócić do Zgorzelca wystarczy
                        się kwadrans przespacerować z browaru do przejścia granicznego i jesteś po
                        przejściu mostu w samym środku miasta Zgorzelca :)
                        Kiedyś był nocny pociąg do Wrocławia koło północy, ale w sumie jak jest teraz
                        nie wiem.
                        No coż jak chcesz, skoro masz głeboko w pompie koncert ulubionego zespołu... to
                        wolny kraj;) Choć szczerze mówiąc jako zwolenniczce czarnych kiecek polecałbym
                        Tobie(Wam) po prostu przyjazd do Zgorzelca na ten weekend, noclegi można tu
                        myślę bez problemu sobie zaklepać w domu turysty czy innym, jest nawet camping,
                        z campingu jest blisko do nowo zbudowanego mostu staromiejskiego, po pięciu
                        minutach jest się na starówce, naprawdę pięknej, obok renesansowo - barokowy
                        cmentarz z najprawdziwszymi strzałkami "zum Krematorium". Przyjeżdżać tu na
                        dłużej nie ma po co ale na weekend myślę, ze nie żałowalibyście. Jedną z
                        niewielu zalet tego miejsca jest to, że można zwiedzać niemiecką część i
                        mieszkac w Polsce. MIasto stara się zresztą o miano kulturalnej stolicy europy
                        w roku 2010, co jest wg mnie trochę naciąganą sprawą ale zobaczyć je warto,
                        chocby dlatego, ze to jeden wielki grobowiec, kiedyś zwany Pensionopolis.
                        Ściągało tu na przełomie XIX/XX w masę nadzianych emerytowanych oficjeli
                        pruskich i dlatego zabudowa miasta jest naprawdę często imponująca.
                        Zresztą co Ci będę truł, w końcu to wolny kraj, jeden i drugi;)
                        pozdrawiam

www.goerlitz.de
                        • izabiel Re: Busy Wrocław - Zgorzelec 21.06.05, 13:52
                          nie mam w pompie, jakbym miala to bym nie probowala nawet na www.nastopa.pl ,
                          www.stopem.pl czegos szukac i sie oglaszac. ale jazda ok. 10 godzin w jedna
                          jakos mi sie nie widzi. pieniedzy na nocleg nie mam (jesli mialabym jechac na
                          koncert to staralabym sie o wejsciowke, a nie kupowala bilet za 27 euro bo na
                          to to juz w ogole mnie ne stac......). juz chyba bardziej oplaca sie probowac
                          jechac do berlina (ze szczecina jakies 2-2,5 godziny jazdy) we wrzesniu niz do
                          zgorzelca...

pzdr
                          • neandertalski Re: Busy Wrocław - Zgorzelec 21.06.05, 14:00
                            27 EUR ??????????????????????????????????????????????
                            łał...
                            mnie tu i tak nie będzie w tym czasie, więc się nawet nie wybierałem ale cena
                            biletu mocno studzi zainteresowanie... Ja wiem za rzeką jest inna rzeczywistość
                            itd, ale jednak. Kiedys była w Zgorzelcu tradycja taka, że sprzedawano Polakom
                            bilety na imprezy w Goerlitz taniej, ostatnio tradycja ta niestety umarła.
                            Wczoraj zacząłem sobie w ramach rekompensaty ściągac ich z sieci i chyba mi
                            wystarczy zamiast koncertu, za dużo próbek dźwiękowych jeszcze nie zaciągnąłem
                            moim internetowym odkurzaczem ale na pierwszy rzut ucha z tym sisters of mercy
                            to niewiele się pomyliłem ;)
                            tak czy owak żałuję, że na ich koncercie w lipcu nie będę

• izabiel Re: Busy Wrocław - Zgorzelec 21.06.05, 14:14
                              bo to caly festiwal bedzie, nie tylko ich koncert, dlatego tak duzo... :/
                              btw - tak jak Ci mowilam, sciagnij sobie 'Human Crossing', 'Lam-'bras' (utwor,
                              bo twez plyta cala jest), 'Fear', 'Entering the Life Towards Illumination'
                              np. :)
                              co do tradycji - a szkoda, ze upadla, szkoda...
                            • izabiel jednak pojechałam :) 24.07.05, 06:33
                              a jednak pojechałam. próbowałam wywalczyć ten wyjazd na wszelkie sposoby i
                              zapoznałam dziewczynę ze Zgorzelca, u której zatrzymałam się na dwie noce, i z
                              którą na ów koncert poszłam. nie tylko udało mi się wybrać na występ ulubionego
                              zespołu, ale poznałam też naprawdę przesympatyczną osobę ;). no i nie musiałam
                              tłuc się dzięki temu, że mogłam już jechać do Zgorzelca w piątek (konc. był w
                              sobotę), jakimiś nocnymi pociągami - wyjechałam ze Szczecina w piątek po 7
                              rano, przesiadłam się we Wro Głównym do osobowego do Zgorzelca i około 17 byłam
                              na miejscu. wracałam w niedzielę pociągiem tej samej relacji tyle, że w
                              odwrotnym kierunku (Zgorzelec-Szczecin) po 13, około 17 przesiadłam się we Wro
                              do Sz-na i tym sposobem cały wyjazd, łącznie z festiwalem, udał się wspaniale :)
                              • neandertalski Re: jednak pojechałam :) 01.08.05, 08:07
                                no to i ja się cieszę :)
                                a jak koncert? że tak zapytam glupio, bo cena dla mnie jednak była zaporowa a i
                                czasowo bylem upośledzony. No i wypuściłaś się obejrzeć Goerlitz?
                  • izabiel Re: Landskron Kulturbrauerei w Görlitz - jak dotr 20.06.05, 19:19
                    na stronie i oficjalnej ich, i mojej oficjalnej polskiej JEST info co do daty
                    koncertu - 16.07... :P
                    a sam zespol - to jeden z liderów na scenie elektro w Niemczech - czesto gra
                    jako headliner :P i tiaa, blizej im do SoM :P jakby co, to polecam Ci
                    np. "FEAR", "Human Crossing", "Entering the Life Towards Illumination"
                    albo "Lam-'bras" (utwór, bo też cała płyta nosi taką nazwę :) - oprócz
                    oryginalnych CD (a jakże ;P) mam też wygodne wersje mp3, więc mogę Ci wysłać,
                    jeśli chcesz.... :P

pozdrawiam,
                    tsu

swoją drogą chyba jednak odpuszczę ten koncert, w sumie ponad 8 godzin jazdy w
                    jedna strone mnie nie bawi... ;/
              • pomieszkujaca Re: Landskron Kulturbrauerei w Görlitz - jak dotr 16.06.05, 12:54
                neandertalski napisał:

>(z kolei dworzec PKS
                > stoi obok dworca głównego PKP).
                > Busy mają jeszcze tę zaletę, że jada prosto z Wrocławia do Zgorzelca i
                nigdzie
                > nie stają, można w dodatku sobie u nich zarezerwować miejsce wcześniej przez
                > telefon. Jak znajdę nr telefonu kursujących na tej trasie to Ci wrzucę.
                > A propo co to właściwe za koncert?
                > :-)

Obok??? To chyba kiedyś. Teraz jest nowy i jakoś tak z tyłu śmiesznie z drugiej
                strony torów. Jak byliśmy ostatnio, to się zdziwiłam. Rzadko tam bywam.
                • pomieszkujaca Re: Landskron Kulturbrauerei w Görlitz - jak dotr 16.06.05, 21:26
                  Znalazłam jeszcze to:
                  forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29979
                  w ostateczności może się przydać ;)
                • neandertalski Re: Landskron Kulturbrauerei w Görlitz - jak dotr 17.06.05, 13:28
                  > Obok??? To chyba kiedyś. Teraz jest nowy i jakoś tak z tyłu śmiesznie z
                  drugiej
                  >
                  > strony torów. Jak byliśmy ostatnio, to się zdziwiłam. Rzadko tam bywam.

Obok jest stwierdzeniem informującym o tym, że jest w pobliżu, w związku z tym,
                  z drugiej strony torów jest wg mnie tak samo obok jak kiedyś przy dworcowej
                  :P
                  • pomieszkujaca Re: Landskron Kulturbrauerei w Görlitz - jak dotr 18.06.05, 00:09
                    Może i tak. Myślałam, że też dawno tam nie byłeś :P
                    • neandertalski Re: Landskron Kulturbrauerei w Görlitz - jak dotr 20.06.05, 07:38
                      domysliłem się
                      :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka