Dodaj do ulubionych

Komuno wróc !

IP: *.jgora.dialog.net.pl 21.09.05, 08:53
Tak właśnie.Wtedy chociaż społeczenstwo było solidarne.jak się zle działo to to wiadomo kto jest winny i było pospolite ruszenie,a teraz każdy sobie.Naród podzielony.Gdzie Polaków dwóch tam szesc partii politycznych!Każdy ma swoje priorytety i nie liczy się dobro ogólne.Najgorsze jest przyzwolenie społeczne na to co się wokół dzieje.Chociażby sprawa"paulinum",kto i za ile to kupił.Przed sprzedaniem wojsko za pieniądze państwowe wyremontowało obiekt.
.............
Z innej beczki.Traktowanie mieszkańców przez władze miasta.Kilka tygodni temu miasto za pieniądze podatników zorganizowało dla mieszkańców Jeleniej Góry koncert.Byli Turnioki i Edi Geppert.Wszystko super,tyle że na placu ratuszowym(dla stu tysięcznego miasta).Połowa placu zajęta była(700 krzeseł)dla VIPów.Nie bardzo rozumię jakie to niby VIPy i skąd ich się ich tylu wzięło?Niby znajomi Kusiaka,może wnuki czy inni kolesie to są te VIPy?A my podatnicy w czym jesteśmy gorsi,że mogliśmy słuchac zza arkad lub w bocznej uliczce?Chyba,że to była impreza zamknięta a ja nic o tym nie wiedziałem!Nie można było tego zorganizowac na stadionie czy lotnisku?
........
Jeszcze jedno. Prystrom czy może Maniek Zagórny i inni.Jakoś nikomu nie wierzę.Cwaniaczki,którzy próbują robic prywatną karierę kosztem innych.Granie na uczuciach.Taki Zagóry,wielki bohater który skakał aż go zamknęli i zaczął się płacz,prośby do Kwacha o ułaskawienie,bo on jest chory no i jedyny żywiciel i takie tam jeszcze.Zero!Facet bez charakteru!Jesteś kozak to bądz do końca!
Nie wierzę w takich ludzi,to już było.Np.bohaterowie "Solidarności".To były związki zawodowe które miałypomagac i co z tego zostało?przez takich własnie ludzi?Za bohaterów typu Michnik ,Geremek,Wałęsa zwykli ludzie tracili zdrowie na komisariatach a oni teraz piją wódę z komuchami,mają własne interesy a z nas się śmieją.
Tu trzeba dobrego bata na dupę,mocne prawo i chcyba jednak dyktatora.Szkoda że Piłsudzki nie żyje a taki trafia się jak szóstka w lotto.
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrzej Re: Komuno wróc ! IP: *.jgora.dialog.net.pl 21.09.05, 10:18
      Kolego Krzysztofie, jestem stronnikiem pana Prystroma i nie za bardzo rozumiem
      dlaczego wmieszałeś go z Marianem Zagórnym. W przeciwieństwie do pana Mariana
      Prystrom robi konkretne rzeczy dla ludzi. Wbrew urzędnikom, ZGM-om, wbrew
      Kusiakowi pomógł wielu ludziom. Pomógł i mnie, kiedy starałem się o uzyskanie
      najmu mieszkania po mojej zmarłej babci. Nie uwierzysz, ale miałem już termin
      eksmisji na jakieś socjalne g... na ul.Powstańców Śląskich. Poszedłem do niego,
      bo wcześniej byłem wszędzie i nikt się nawet nie zainteresował, a radny
      Dzięciołowski to nawet mi powiedział, że muszę sobie radzić sam w życiu jak mam
      25 lat. Jedynym, który się sprawą zajął od razu, umówił nas z naczelniczką
      Janochą w wydziale Gospodarki Mieszkaniowej i przez kilka tygodni wychodził ze
      mną tę sprawę był właśnie Prystrom. Doprowadził do przepisania umowy na mnie i
      od dwóch lat jestem na swoim mieszkaniu. Na swoim, bo zaraz jak podpisałem
      umowę najmu pan Prystrom pomógł mi mieszkanie wykupić za 1%. Nie znam innego
      człowieka w mieście, który by pomagał tak bezinteresownie, bo za całą pomoc nie
      przyjął ode mnie nawet koniaku. Powiedział, żebyśmy uczcili z moją dziewczyną
      zakup mieszkania! Krzysiek, uważam, że się mylisz i źle oceniasz Prystroma.
      • Gość: Krzysiek Re: Komuno wróc ! IP: *.jgora.dialog.net.pl 21.09.05, 10:59
        Poprostu nie ufam już nikomu.Ile razy można się oparzyc tym samym.Byc może mylę
        się co Prystroma.Może jest on jest o.k.Może nie potrzebnie wsadziłem go do
        jednego worka z innymi.Tylko nie chciałbym zebyśmy się w przyszłosci
        rozczarowali jak z opisywanymi wcześniej bohaterami "Solidarności",którzy tez
        kiedyś byli O.K
        Ja porosu straciłem wiarę w ludzi.
        Przepraszam jeśli Cię uraziłem.
        • Gość: obywatel Re: Komuno wróc ! IP: *.dami.pl 21.09.05, 12:48
          Tak, to prawda Prystrom gromadzi przy sobie wielu uciemiężonych i uciśnionych
          przez los (ale czy to nasza wina że ktoś jest nieudacznikiem życiowym?),
          popatrz człowieku co on dobrego zrobił dla miasta, dla całej społeczności. Że
          uratował cię od eksmisji to ok, ale skoro był wyrok sądu to komornik powinien
          go wykonać, a tak człowieku za twoje mieszkanie płacimy MY WSZYSCY
          JELENIOGÓRZANIE!! Czy to sprawiedliwe???Pan Prystrom dba o partykularne
          interesy poszczegolnych ludzi (jednostek), bądź małych grup (np. kupcy z
          targowiska), a co zrobił Prystrom dla miasta dla regionu...??? Pozostawiam bez
          komentarza.
          • Gość: zenon5 Re: Komuno wróc ! IP: *.ppp.tiscali.fr 21.09.05, 18:54
            Oj,zebys sie nie" przewiozl"na twoich przekonaniach,OBYWATELU.Jestem w tej
            komfortowej sytuacji ze nie musze znac ani pana Prystroma,ani pana Kusiaka.Ale
            to haselko /ze my za to musimy placic wszyscy/jest wyswiechtane.Ze ten czlowiek
            dostal mieszkanie po swojej babci,to my musimy placic?Niby za co?My tak
            naprawde/ogolnie mowiac/placimy za glupote decydentow,arogancje wladzy,ale za
            dach nad glowa dla kogos to jeszcze nigdy nie placilem,a nawet gdybym musial sie
            dolozyc to;zwykla LUDZKA SOLIDARNOSC TO USPRAWIEDLIWIA!Co do komornikow,to
            raczej popatrz jak sie ma sciagalnosc od aferzystow /tych milionowych/I ZA TO MY
            NAPRAWDE PLACIMY!Czasami jest sie "udacznikiem",a mimo to nie wyjdzie w zyciu
            cos i co?Wyscig do smietnika ze szczurem,moze rozboj,a przeciez milo jak ktos
            poda reke?
    • Gość: Lord Vader Co jest z tym Prystromem??? IP: *.54.udn.pl 21.09.05, 18:54
      Ludzie, co tylko pojawi się jakaś negatywna opinia na temat tego pana a zaraz
      znajduje się jakiś jego obrońca. Zgoda może i dla kilku osób to on coś zrobił -
      ale ludzie nie dajcie się zwariować ! ten facet jest niebezpieczny! Moim
      zdaniem nie jest wstanie zrobić nic konstruktywnego dla miasta. Tu naprawdę
      trzeba młodego prężnego człowieka ! Tylko skąd takich brać ? Ci co by się
      nadawali pracują za ciężkie pieniądze w zachodnich koncernach i ani im w głowie
      pchać się w to bagno !
      • Gość: zenon5 Re: Co jest z tym Prystromem??? IP: *.ppp.tiscali.fr 21.09.05, 19:23
        A co ,mlodzi i prezni w Jeleniej wymarli?.Po jakiego grzyba potrzeba kogos z
        "zachodnich koncernow"?To jest sprawa dla tubylcow i tylko dla nich!Wybierajcie
        kogos sposrod siebie!Macie oczy,rozum,co jeszcze trzeba?Kiedys obalono
        monstrum,imperium sowieckie,dzisiaj placza w rekaw babci ze nie wiedza jak to
        zrobic zeby bylo dobrze w Jeleniej.
        • kazimierzp Prawo lokalowe! Po prostu prawo i zasady! 21.09.05, 20:13
          Sejm Rzeczypospolitej Polskiej ustanowił parę lat temu prawo lokalowe które
          określa kto może po smierci najemców przejąć umowę najmu na mieszkanie
          komunalne. Określił w tej ustawie jak mają postępować wszyscy obywatele,
          wszyscy radni i wszyscy urzędnicy.
          W zapisach tego prawa określił że umowę najmu może przejąć po śmierci najemców
          najblizsza rodzina tzn wspólmałżonek i dzieci zmarłego. Do najbliższej rodziny
          nie zaliczył wnuków! Przy ogromnym deficycie mieszkań w całej Polsce miało to
          ograniczyć możliwość spekulacji mieszkaniami, miało pozwolic na tzw. naturalny
          ruch mieszkań i to, żeby mieszkania po odejściu najemców wracały do wspólnoty -
          czyli innych oczekujących na mieszkanie w kolejce (wiele tych oczekujących żyje
          w strasznych warunkach).
          Jeżeli sprawa trafiła do sądu i sąd wydał taki wyrok, że należało mieszkanie
          oddać to coś było na rzeczy!
          Nie będę oceniał tego prawa które przyjął Sejm! Nie będę oceniał wyroku
          niezawisłego sądu!
          Stwierdzam jedynie, że prawo jeżeli jest złe to należy je zmieniać. Nie jest to
          państwo prawa w którym się je łamie, lub nagina dla doraźnych celów!
          Byłem wiceprezydentem który musiał podejmować tego typu decyzje. Przez tych dla
          potrzeb których nie zgadzałem się na łamanie prawa byłem odsądzany od czci i
          wiary, ale przez tych którzy dzięki takim decyzjom szybciej otrzymywali
          mieszkanie komunalne z listy byłem oceniany pozytywnie. W budzetach wszystkich
          gimn w Polsce nie ma tylu środków budżetowych aby szybko zaspokoić potrzeby
          mieszkaniowe, narosłe przez wiele lat po wojnie. Państwo jak i każda gmina
          opracowuje zasady przyznawania mieszkan na podstawie których każdy oczekujący w
          kolejce wiedział jakie kryteria ma spełnić aby takie mieszkanie otrzymać.
          Jeżeli ktos te zasady łamie, czyni to ze szkodą dla wielu rodzin z pokorą
          oczekujących w kolejce!
          Czy to jest sprawiedliwe? Czy ma nadal zwyciężać filozofia Kalego który mówił:
          że dobry uczynek jest wtedy gdy to Kali ukraść krowę!
          • Gość: zenon5 Re: Prawo lokalowe! Po prostu prawo i zasady! IP: *.ppp.tiscali.fr 21.09.05, 20:43
            >> Przepisy o tyle nas obchodzą, o ile my obchodzimy przepisy
          • wk53jan Re: Prawo lokalowe! Po prostu prawo i zasady! 21.09.05, 23:34
            Cytat
            Przy ogromnym deficycie mieszkań w całej Polsce miało to
            > ograniczyć możliwość spekulacji mieszkaniami
            --------------
            Przy ulicach 'starych', tzn zasiedlanych zaraz po wojnie, gdzie obecnie mieszkają starsi ludzie, w każdym z nich jest zameldowany jakiś wnuczek (wnuczka). Niektórzy z nich mieszkają faktycznie daleko od JG ale mają meldunek w babci (rzadziej dziadka, ci żyją jednak krócej) tak na wszelki wypadek.
        • Gość: Lord Vader Re: Co jest z tym Prystromem??? IP: *.54.udn.pl 21.09.05, 21:12
          > A co ,mlodzi i prezni w Jeleniej wymarli?.Po jakiego grzyba potrzeba kogos z
          > "zachodnich koncernow"

No właśnie że nie wymarli tylko pracują w zachodnich koncernach i mają w nosie
          użeranie się z układzikami jeleniogórkiego światka - bo polityką to tego nazwać
          raczej nie można
          • Gość: Andrzej Re: Co jest z tym Prystromem??? IP: *.jgora.dialog.net.pl 22.09.05, 16:55
            Jak widzę, całkiem niechcący rozpetałem burzę, a nie oto mi chodziło. Nie
            jestem żadnym kombinatorem lub dzikim lokatorem zameldowanym na pałę. W
            mieszkaniu z którego chciało mnie wywalić miasto mieszkam od urodzenia. Nakaz
            eksmisji był z powodu opisanego przez Kazimierzap, bo jako wnik nie miałem
            prawa wg ustawy do tego mieszkania. W urzędzie nikt ze mną nie chciał gadać,
            radni też się obrócili plecami. Nikogo nie obchodziło, że mam pracę, dziewczynę
            z którą chcę się ożenić i zyć jak człowiek. Nikogo ważnego w mieście nie znam.
            Pomóc też nie miał mi kto, bo wcześniej, przed babcią kilka lat temu straciłem
            rodziców. Jestem samodzielny i nie potrzbuję niczyjej łaski lub co gorsza
            litości, ale w tej sprawie z mieszkaniem naprawdę przeżywałem horror. Wierzcie
            lub nie, ale naprawdę jedynym człowiekiem który podał mi rękę i pomógł bez
            użalania się czy litowania był własnie pan Prystrom. Potraktował mnie jak kogoś
            ważnego. Poświęcił wiele czasu na wspólne załatwianie tej mojej sprawy i nic
            ode mnie nie chciał. Zresztą, nic nie mogłem mu zaoferować, oprócz koniaku. O
            tym jaki to jest człowiek świadczy jeszcze pewne zdarzenie z wiosny tego roku.
            Na zakupach w sklepie spotkałem przypadkiem pana Prystroma. Poznał mnie, spytał
            jak mi się wiedzie i co słychać u mnie. Pamiętał mnie i przede wszystkim
            pogadał ze mną jak ze swoim znajomym. Ten człowiek nie zadziera nosa i jest po
            prostu normalny. Myślę, że ci ludzie, którzy chcieliby mówić o Prystromie
            powinni go poznać. To tyle. Przepraszam za zamieszanie jakie wywołałem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka