Dodaj do ulubionych

a może by tak referendum?

IP: *.dami.pl 11.10.05, 16:15
Skoro nasze władze tak się wzbraniają przed powstaniem Aquaparku z
prawdziwego zdarzenia, to może my mieszkańcy Jeleniej Góry spóbujemy ustalić
wielkość inwestycji aquaparku jakiego oczekujemy. Jeśli tylko będziemy
wszyscy chcieli, to taki właśnie aquapark powstanie. Ja jestem za, czy ktoś
ma podobne zdanie na ten temat? Rozważmy możliwość zwołania referendum
gminnego.
Obserwuj wątek
    • wk53jan Re: a może by tak referendum? 11.10.05, 23:38
      Zapomniałeś o małym drobiazgu. Taka forma demokracji sprawdza się tylko w jednym kraju ale oni na to pracowali coś koło 800 lat (w pewnym uproszczeniu, naturalnie).
      Wymagasz od tłumu znajomości ekonomii i ekonomiki, pojęcia o planowaniu przestrzennym, hydrologii i zawiłościach wód termalnych ale również wpływu takiego obiektu na otoczenie (kotlina!)jak znakomita wiekszośc z nich nawet nie ma pojęcia co to jest budżet miasta i co się na to składa.
      Pajdokracja przy tym to pikuś.
      To chyba na tym forum było przytoczone zdanie W.Faulkner'a (Zenon5- ?) o demokratycznym wyborze kursu statku.
      Niech decydują fachowcy i władza (jak znajdzie pieniądze).
      Ja dokonam ich oceny przy urnie.
      • Gość: zenon5 Re: a może by tak referendum? IP: *.ppp.tiscali.fr 12.10.05, 22:48
        no!nareszcie nastapil porod!Ludzie !nie moze przekupka z rynku/nie ublizajac
        JEJ,decydowac o panstwie.pieprzmy glupoty ale co do panstwa to niestety zostawmy
        decyzje dla ludzi fachowych.Co to oznacza nie potrzebuje tlumaczyc bo duzo tu
        ludzi inteligentnych,problem zasadniczy i raczej szkodliwy ze identyfikujemy sie
        z partia a nie ze swoja wartoscia intelektualna i co wazniejsze z
        odpowiedzialnoscia.Mieszkamy razem? czy jestesmy w hotelu?
    • hexl Re: a może by tak referendum? 12.10.05, 11:51
      Władze mogą być sobie nawet najbardyiej "ZA", ale jek nie będą miały inwestora
      z poważnym kapitałem to ani ich "ZA" ani Twoje referendum na nic się nie przyda.
      • Gość: dest Re: a może by tak referendum? IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.10.05, 22:35
        Prawdą jest, że bez inwestora niczego nie da się zrobić. Mni tylko ciekawi co
        nasze władze zrobiły w tym kierunku, aby takiego inwestora znależć. Jak dotą,
        to ciągle mają same problemy. Tymczasem taki sobie wcale niewielki Jawor umiał
        poradzić sobie z inwestorem i aquapark zrobił. Jelenia Góra ma wybitnego pecha
        co do władz miasta. No ale cóż, mamy to, co sami sobie wybraliśmy - kolejną
        nieudolną ekipę, dla której liczy się głównie własne koryto.
        • inferno_m Re: a może by tak referendum? 12.10.05, 22:46
          Każdy ma to na co zasłużył.
          • Gość: zenon5 Re: a może by tak referendum? IP: *.ppp.tiscali.fr 12.10.05, 23:57
            Oj Panie Wojtku,W koncu jestesmy Polakami skad ten pesymist!
          • Gość: zenon5 Re: a może by tak referendum? IP: *.ppp.tiscali.fr 13.10.05, 00:06
            A tak wogole,to mysle ze sa na tym forum ludzie ktorzy ciagle mysla o
            inwestycjach,pewnie dobrze,ale czy naprawde musimy myslec o grupce a nie o
            wiekszosci.Co mi da to w ogolnym, rozrachunku,jesli np,moje dziecko bedzie
            probowac golfa,co jest preferowane w pewnych sferach,zamiast uprawiac normalna
            gimnastyke?Bez przesady Panowie,zycie zawsze weryfikuje bledy.Badzmy soba,nie
            dajmy sie zwariowac,weryfikujmy idiotow,nazywajmy rzeczy po imieniu.Amen
    • Gość: obywatel Re: a może by tak referendum? IP: *.dami.pl 13.10.05, 01:34
      Moim założeniem było sprowokowanie dyskusji, drodzy panowie i panie mylicie
      się, jeśli nie wierzycie w siłę referendum gminnego. Referendum takie byloby
      bardzo potrzebne dla ustalenia zakresu i wielkości przyszłego aquaparku, chyba
      że chcecie aby zajęła się tym grupa "specjalistów" z UM, wasz wybór. Ale
      pomyślcie, pieniądze na ten cel będą przeznaczone w części z budżetu miasta i
      to my później ten kredyt będziemy spłacać. Nie wiem jak wam, ale mi osobiście
      zależy na jak najlepszym ulokowaniu tych pieniędzy. Jeśli będziemy
      słuchać "specjalistów" okaże się że taka inwestycja nie jest rentowna, ciekawe
      tylko jak utrzymują się takie aquaparki jak wspomniany w Jaworze, Bielawie, ma
      być w Oleśnicy. Ale pewnie u nas w dolnośląskim zagłębiu turystyki taki
      aquapark na pewno nie będzie rentowny, takie były głosy "specjalistów". Jak to
      dobrze że już za rok wybory samorządowe. Dużo trzeba zmienić w naszym mieście.
      Ale o tym innym razem.
      • wk53jan Re: a może by tak referendum? 13.10.05, 21:15
        Z tego co wiem, to Jawor ma basen i do pojęcia aquaparku to mu baaaaaaardzo daleko. Nie wiem jak w Bielawie. Natomiast o Olesnicy nie słyszałem ale zapuściłem tam wątek.
        W kazdym razie, jesli to ma byc taki aquapark jak w Jaworze, to bierzmy kredyt i budujmy, bo wielkich pieniędzy do tego nie trzeba. Przy okazji kilku tu obecnych forumowiczów zweryfikuje swoje wyobrazenie o finansach i ekonomii.
        • Gość: dest Re: a może by tak referendum? IP: *.jgora.dialog.net.pl 14.10.05, 22:30
          Jasne, że w Jaworze nie ma takiego aquaparku jak np. w Polkowicach. Tyle tylko,
          że w ogóle jest całkiem niełe miejsce rekreacyjne. U nas i tego brakuje. Były
          baseny otwarte - nie ma. Został jeden na takie wielkie miasto. Z basenów
          krytych mamy do dyspozycji jedynie "jedenastkę". Oczywiście, że są baseny w
          hotelach, tylko, że normalny człowiek nie ma tam wstępu. Bilet w Merkurym
          kosztuje 25 zł. W Janie nieco taniej, ale to mały basen, a i dostęp bez
          samochodu kiepściutki. Nie mamy lodowiska, nie mamy kręgielni i innych tego
          typu rozrywek. Mamy za to kolejne supermarkety, które tuż przed okresem
          rozliczeniowym zmieniają nazwę, firmę itp.-tylko po to, aby uniknąć płacenia
          podatków. Nie trzeba myśleć od razu kategoriami Liberca (aquapark). Można
          małymi krokami zrobić dużo więcej.
          • Gość: zenon5 Re: a może by tak referendum? IP: *.ppp.tiscali.fr 16.10.05, 00:39
            dokladnie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka