kreseczki 20.01.06, 18:49 Dzisiaj odbył się wernisaż wsytawy Lercherów.. Kto był, kto widział?? Co myślicie o grafikach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tyksa Re: GRAFIKA w Muzeum Karkonoskim - kto już widzia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.06, 21:06 ja niestety nie mialam okazji zobaczyc wystawy (czego naturalnie ogromnie zaluje), widziala ja jednak moja siostra i, mimo iz widziala te grafiki kolejny juz raz, raz KOLEJNY byla pod wrazeniem..;) //nie uwierze, ze nikt nie byl w Muzeum.. enybody? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jelgór Widziałem! IP: *.jgora.dialog.net.pl 08.02.06, 14:18 Dobra wystawa, dobre prace. Ze wszystkich najlepsza seria legend karkonoskich- "O kochankach z Kozińca", "O duchu rąbiacym drewno". Absolutnie oniryczna i bajkowa, z fantastycznymi deformacjami, w których czają się emocje i patos- przy obecności czegoś nieśmiertlenego, nadnaturalnego, metafizycznego? Tylko te dwie prace można oglądać godzinami, bo w jednobarwnych grafikach nie od razu wszystko się wyłania. Po chwili widać odciętą głowę zamordowanego kochanka, czy silne ramię Ducha Gór. Sama pojawia się narracja. I wierność- duchowi miejsca, naszym gorom, kształtom, tradycjom. A nie bylo karykatur politycznych, z ktorych słynie junior. Może i dobrze- zgielk codzienności pozostawiamy poza sztuką. Mnie się wystawa podobała. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lercher junior Re: Widziałem! IP: 82.139.16.* 08.02.06, 20:07 No niezły kawałek tekstu. W następnej wystawie trzasnę tę recenzję do katalogu :) ...jeśli chodzi o moją twórczość satyryczną to uważam ją za równoprawną sztukę. Na wystawie jednak się nie znalazła ponieważ z Ojcem wystawiliśmy tylko grafikę. A grafika to nie czarnobiałe rysunki tylko prace powielane za pomocą matryc. Odpowiedz Link Zgłoś
kolega221 Re: GRAFIKA w Muzeum Karkonoskim - kto już widzia 09.02.06, 00:57 Nie widzialem i zaluje ze nie bede mogl zobaczyc.Pytanko, "czy aby nie obraza czyis uczuc religijnych". :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jelgór Re: GRAFIKA w Muzeum Karkonoskim - kto już widzia IP: *.jgora.dialog.net.pl 09.02.06, 08:36 Zależy, co sie wypatrzy w abstrakcjach, bo grafiki narracyjne są poza odniesieniem religijnym, politycznym, społecznym i gospodarczym. Np. są przecież neutralne pejzaże Karkonoszy. Zapomniałem dodać, że widzialem też kilka ładnych portretów poczynionych starannie i z empatią, przy niektorych zatrzymalem się nieco... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lercher junior Re: GRAFIKA w Muzeum Karkonoskim - kto już widzia IP: 82.139.16.* 09.02.06, 17:51 wystawa jest czynna do 20 lutego, część prac znajduje się tutaj: www.lercher.2100.pl/lercher/ Odpowiedz Link Zgłoś
prystrom_robert Re: GRAFIKA w Muzeum Karkonoskim - kto już widzia 10.02.06, 16:17 Miałem przyjemność uczestniczyć w otwarcciu wystawy panów Lercherów. To dobrze, ze twórcy o tak wysokim poziomie artystycznym, takiej wyobraźni i fantazji żyją i tworzą w naszym mieście. To niewątpiliwie wielka promocja Jeleniej Góry i całego regionu. Moją ulubioną grafiką jest dzieło pana Macieja na której są uwidocznieni ojciec i syn (tytuł chyba "Nostalgia"?). Druga praca to drzeworyt "Autoportret reinkarnacyjny" wiem na pewno, bo mam go na własność! Praca również pana Macieja. Wszystkim bardzo polecam wystawę, która jest budującym przykładem znanego powiedzenia: cudze chwalicie, swego nie znacie. Serdecznie pozdrawiam obu twórców i z całego serca gratuluję!!! Robert Prystrom Odpowiedz Link Zgłoś