Dodaj do ulubionych

GRAFIKA w Muzeum Karkonoskim - kto już widział?

20.01.06, 18:49
Dzisiaj odbył się wernisaż wsytawy Lercherów.. Kto był, kto widział?? Co
myślicie o grafikach?
Obserwuj wątek
    • Gość: tyksa Re: GRAFIKA w Muzeum Karkonoskim - kto już widzia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.06, 21:06
      ja niestety nie mialam okazji zobaczyc wystawy (czego naturalnie ogromnie
      zaluje), widziala ja jednak moja siostra i, mimo iz widziala te grafiki kolejny
      juz raz, raz KOLEJNY byla pod wrazeniem..;)

//nie uwierze, ze nikt nie byl w Muzeum.. enybody? ;)
      • Gość: jelgór Widziałem! IP: *.jgora.dialog.net.pl 08.02.06, 14:18
        Dobra wystawa, dobre prace. Ze wszystkich najlepsza seria legend karkonoskich-
        "O kochankach z Kozińca", "O duchu rąbiacym drewno". Absolutnie oniryczna i
        bajkowa, z fantastycznymi deformacjami, w których czają się emocje i patos-
        przy obecności czegoś nieśmiertlenego, nadnaturalnego, metafizycznego? Tylko te
        dwie prace można oglądać godzinami, bo w jednobarwnych grafikach nie od razu
        wszystko się wyłania. Po chwili widać odciętą głowę zamordowanego kochanka, czy
        silne ramię Ducha Gór. Sama pojawia się narracja. I wierność- duchowi miejsca,
        naszym gorom, kształtom, tradycjom.

A nie bylo karykatur politycznych, z ktorych słynie junior. Może i dobrze-
        zgielk codzienności pozostawiamy poza sztuką.

Mnie się wystawa podobała. Polecam.
        • Gość: lercher junior Re: Widziałem! IP: 82.139.16.* 08.02.06, 20:07
          No niezły kawałek tekstu. W następnej wystawie trzasnę tę recenzję do
          katalogu :)

...jeśli chodzi o moją twórczość satyryczną to uważam ją za równoprawną sztukę.
          Na wystawie jednak się nie znalazła ponieważ z Ojcem wystawiliśmy tylko
          grafikę. A grafika to nie czarnobiałe rysunki tylko prace powielane za pomocą
          matryc.

• kolega221 Re: GRAFIKA w Muzeum Karkonoskim - kto już widzia 09.02.06, 00:57
      Nie widzialem i zaluje ze nie bede mogl zobaczyc.Pytanko, "czy aby nie obraza czyis uczuc religijnych". :)
      • Gość: jelgór Re: GRAFIKA w Muzeum Karkonoskim - kto już widzia IP: *.jgora.dialog.net.pl 09.02.06, 08:36
        Zależy, co sie wypatrzy w abstrakcjach, bo grafiki narracyjne są poza
        odniesieniem religijnym, politycznym, społecznym i gospodarczym. Np. są
        przecież neutralne pejzaże Karkonoszy. Zapomniałem dodać, że widzialem też
        kilka ładnych portretów poczynionych starannie i z empatią, przy niektorych
        zatrzymalem się nieco...
      • Gość: lercher junior Re: GRAFIKA w Muzeum Karkonoskim - kto już widzia IP: 82.139.16.* 09.02.06, 17:51
        wystawa jest czynna do 20 lutego, część prac znajduje się tutaj:
        www.lercher.2100.pl/lercher/
        • prystrom_robert Re: GRAFIKA w Muzeum Karkonoskim - kto już widzia 10.02.06, 16:17
          Miałem przyjemność uczestniczyć w otwarcciu wystawy panów Lercherów. To dobrze,
          ze twórcy o tak wysokim poziomie artystycznym, takiej wyobraźni i fantazji żyją
          i tworzą w naszym mieście. To niewątpiliwie wielka promocja Jeleniej Góry i
          całego regionu. Moją ulubioną grafiką jest dzieło pana Macieja na której są
          uwidocznieni ojciec i syn (tytuł chyba "Nostalgia"?). Druga praca to
          drzeworyt "Autoportret reinkarnacyjny" wiem na pewno, bo mam go na własność!
          Praca również pana Macieja. Wszystkim bardzo polecam wystawę, która jest
          budującym przykładem znanego powiedzenia: cudze chwalicie, swego nie znacie.
          Serdecznie pozdrawiam obu twórców i z całego serca gratuluję!!!
          Robert Prystrom
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka