Gość: zenon5 IP: *.ppp.tiscali.fr 09.04.06, 10:26 jak by sie ktos wybieral do Francji to radze zwiedzic linie Maginot.Oto link do strony:www.lignemaginot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dreist Re: turystyka IP: *.jgora.dialog.net.pl 09.04.06, 12:35 A jak ktos nie ma na tyle forsy żeby pojechac do Francyji i zwiedzać fortyfikacje linni M. Polecam tańszy wyjazd w zielonogórskie a dokładnie do Kaławy lub Nietoperka . Tam mozna zwiedzić może trochę mniejsze ale niemniej ciekawe fortyfikacje MRU. (Miedzyrzecki Rejon Umocniony) www.bunkry.pl/ Wszystko mamy w tej naszej kochanej POLSCE. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon5 Re: turystyka IP: *.ppp.tiscali.fr 09.04.06, 12:48 Ja to mysle tak: ze Jelegorzanie to ludzie inteligentni i dobrze jak w miare swoich srodkow popodrozuja tez troche po swiecie.Niektorzy pracuja w Niemczech a stamtad od granicy bardzo blisko.Przeciez nie mozna ciagle dokopywac lokalnym politykom czy radnym,trzeba tez cos dla ducha,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzp turystyka zagraniczna 11.04.06, 18:54 Zeniu! Jest wiele miejsc wartych obejrzenia i dobrze, że na to zwracasz uwagę! Proponuje przyjąć, że ten ciąg wypowiedzi będzie dotyczył innych krajów, a w innym miejscu zacznijmy dyskusję co warto zwiedzić w naszej kotlinie jeleniogórskiej. Po co pisać o zielenogórskim, o tym przeczytam na forum ziemi lubuskiej!:-) Najbliżej Jeleniej Góry warto zwiedzic zamki czeskie. Bardzo podobał mi się Frydlant - mozna jechać przez Zawidów, mozna też od strony czeskiej przez Liberec. Sam Liberec (za Niemca zwał się Reichenberg) posiada cały szereg interesujących miejsc: ogród botaniczny, zoologiczny, ratusz wzorowany na wiedenskim, stare miasto, góra Ysted). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon5 Re: turystyka zagraniczna IP: *.ppp.tiscali.fr 11.04.06, 19:02 No wlasnie,zrobmy dwa watki,jeden niech dotyczy tego co warto zwiedzac w jeleniogorskim,a drugi niech opisuje ciekawostki z podrozy dalszych.Zwiedzajac swiat czlowiek sie wzbogaca,nie tylko wydaje pieniadze.Raz tu widzialem we Francji grupe rowerzystow z Polski,nie narzekali specjalnie na koszta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon5 Re: turystyka zagraniczna IP: *.ppp.tiscali.fr 13.04.06, 00:10 i teraz chce zmobilizowac rowerzystow/min ,mam na mysli przerzutke/.widze tu naprawde fanatykow turystyki.Szkoda, ja nie moge,ze wzgledow zdrowotnych,ale mysle ze Ci fanatycy powinni troche wiecej dominowac.Ja osobiscie,jak mam wybrac to wybiore zawsze zdrowie i kulture a nigdy marsz na rzecz upowszechniania narkotykow niby nie uzalezniajacych!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dresit Re: turystyka zagraniczna IP: *.jgora.dialog.net.pl 13.04.06, 13:43 A po co pisać o zamkach czeskich,o tym poczytam na czeskich stronach internetu. piszesz chlopie bzdury. O wszystkim można poczytać w internecie,ale jak ma się do turystyki. Jestem pewien że jest wielu mlodych ,których ,przynajmniej teraz nie stac na wyjazd do francji w celu ogladania linii maginota.A może nie słyszeli o fortyfikacjach MRU. Tam zaś można dojechać w porywach rowerem i to jest super i dla wielu naprawde atrakcyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pazimierzk Re: turystyka zagraniczna IP: *.jgora.dialog.net.pl 14.04.06, 01:15 Frydlant - www.zamekfrydlant.cz/. Można też przez Prage, najkrócej jest jednak przez Czerniawe. Góra nazywa sie Jested (bez czeskich liter). Uwaga na ZOO: dwa lata temu natańszy bilet na parkingu to było 60 CZK, brak biletu - straż miejska. W pobliżu ZOO jest jeszcze basen 50-metrowy. Nietety ma jeden minus, brak brodziku dla małych dzieci. Alternatywą jest Jablonec, 25m ale z brodzikiem. Ale i tak lepiej niż w JG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasi Re: turystyka IP: *.jgora.dialog.net.pl 17.04.06, 16:34 dziekuje za informacje napewno sie przyda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon5 Re: turystyka IP: *.ppp.tiscali.fr 23.04.06, 16:57 Tu jest link do anomali, wystepujacych w paru regionach swiata,min w Karpaczu.Niestety tylko po niemiecku lub angielsku.Ale jak ktos zna te jezyki to warto poczytac. www.fosar-bludorf.com/archiv/rocca.htm Odpowiedz Link Zgłoś