IP: *.ppp.tiscali.fr 09.04.06, 10:26
jak by sie ktos wybieral do Francji to radze zwiedzic linie Maginot.Oto link
do strony:www.lignemaginot.com/
Obserwuj wątek
    • Gość: dreist Re: turystyka IP: *.jgora.dialog.net.pl 09.04.06, 12:35
      A jak ktos nie ma na tyle forsy żeby pojechac
      do Francyji i zwiedzać fortyfikacje linni M.
      Polecam tańszy wyjazd w zielonogórskie a
      dokładnie do Kaławy lub Nietoperka .
      Tam mozna zwiedzić może trochę mniejsze ale
      niemniej ciekawe fortyfikacje MRU.
      (Miedzyrzecki Rejon Umocniony)
      www.bunkry.pl/
      Wszystko mamy w tej naszej kochanej POLSCE.
      Pozdrawiam.
      • Gość: zenon5 Re: turystyka IP: *.ppp.tiscali.fr 09.04.06, 12:48
        Ja to mysle tak: ze Jelegorzanie to ludzie inteligentni i dobrze jak w miare
        swoich srodkow popodrozuja tez troche po swiecie.Niektorzy pracuja w Niemczech a
        stamtad od granicy bardzo blisko.Przeciez nie mozna ciagle dokopywac lokalnym
        politykom czy radnym,trzeba tez cos dla ducha,pozdrawiam
        • kazimierzp turystyka zagraniczna 11.04.06, 18:54
          Zeniu! Jest wiele miejsc wartych obejrzenia i dobrze, że na to zwracasz uwagę!
          Proponuje przyjąć, że ten ciąg wypowiedzi będzie dotyczył innych krajów, a w
          innym miejscu zacznijmy dyskusję co warto zwiedzić w naszej kotlinie
          jeleniogórskiej. Po co pisać o zielenogórskim, o tym przeczytam na forum ziemi
          lubuskiej!:-)
          Najbliżej Jeleniej Góry warto zwiedzic zamki czeskie. Bardzo podobał mi się
          Frydlant - mozna jechać przez Zawidów, mozna też od strony czeskiej przez
          Liberec. Sam Liberec (za Niemca zwał się Reichenberg) posiada cały szereg
          interesujących miejsc: ogród botaniczny, zoologiczny, ratusz wzorowany na
          wiedenskim, stare miasto, góra Ysted).
          • Gość: zenon5 Re: turystyka zagraniczna IP: *.ppp.tiscali.fr 11.04.06, 19:02
            No wlasnie,zrobmy dwa watki,jeden niech dotyczy tego co warto zwiedzac w
            jeleniogorskim,a drugi niech opisuje ciekawostki z podrozy dalszych.Zwiedzajac
            swiat czlowiek sie wzbogaca,nie tylko wydaje pieniadze.Raz tu widzialem we
            Francji grupe rowerzystow z Polski,nie narzekali specjalnie na koszta.
            • Gość: zenon5 Re: turystyka zagraniczna IP: *.ppp.tiscali.fr 13.04.06, 00:10
              i teraz chce zmobilizowac rowerzystow/min ,mam na mysli przerzutke/.widze tu
              naprawde fanatykow turystyki.Szkoda, ja nie moge,ze wzgledow zdrowotnych,ale
              mysle ze Ci fanatycy powinni troche wiecej dominowac.Ja osobiscie,jak mam wybrac
              to wybiore zawsze zdrowie i kulture a nigdy marsz na rzecz upowszechniania
              narkotykow niby nie uzalezniajacych!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: dresit Re: turystyka zagraniczna IP: *.jgora.dialog.net.pl 13.04.06, 13:43
            A po co pisać o zamkach czeskich,o tym poczytam na
            czeskich stronach internetu. piszesz chlopie bzdury.
            O wszystkim można poczytać w internecie,ale jak ma się do
            turystyki.
            Jestem pewien że jest wielu mlodych ,których ,przynajmniej
            teraz nie stac na wyjazd do francji w celu ogladania
            linii maginota.A może nie słyszeli o fortyfikacjach
            MRU. Tam zaś można dojechać w porywach rowerem i to
            jest super i dla wielu naprawde atrakcyjne.
          • Gość: pazimierzk Re: turystyka zagraniczna IP: *.jgora.dialog.net.pl 14.04.06, 01:15
            Frydlant - www.zamekfrydlant.cz/. Można też przez Prage, najkrócej jest
            jednak przez Czerniawe. Góra nazywa sie Jested (bez czeskich liter). Uwaga na
            ZOO: dwa lata temu natańszy bilet na parkingu to było 60 CZK, brak biletu -
            straż miejska. W pobliżu ZOO jest jeszcze basen 50-metrowy. Nietety ma jeden
            minus, brak brodziku dla małych dzieci. Alternatywą jest Jablonec, 25m ale z
            brodzikiem. Ale i tak lepiej niż w JG
    • Gość: Kasi Re: turystyka IP: *.jgora.dialog.net.pl 17.04.06, 16:34
      dziekuje za informacje napewno sie przyda
      • Gość: zenon5 Re: turystyka IP: *.ppp.tiscali.fr 23.04.06, 16:57
        Tu jest link do anomali, wystepujacych w paru regionach swiata,min w
        Karpaczu.Niestety tylko po niemiecku lub angielsku.Ale jak ktos zna te jezyki to
        warto poczytac.
        www.fosar-bludorf.com/archiv/rocca.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka