Gość: aaaa IP: 80.50.49.* 02.12.08, 09:46 Jakie są obecnie koszty udzielenia ślubu? Jak wygląda to w waszych parafiach? PS. Zdziwiłam się ostatnio, gdy okazało się, że ksiądz z Dąbrowicy bierze aż 1000 zł !!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: poli Re: Ile za ślub dla księdza? IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.12.08, 10:49 no to nieźle kosztuje głoszenie "dobrej nowiny" u tego klechy. Ja bym go wyśmiał. W garnizonowym brali w zeszłym roku 400 zł, więc raczej normalnie, plus 150 zł organista. Odpowiedz Link Zgłoś
fleur1 Ile za ślub 09.12.08, 16:42 Przecież nikt nie mówi, ile za udzielenie ślubu się płaci. Jak Ci się nie podoba "klecha", to po co chcesz mieć ślub w kościele? Panu organiście daliśmy latem 100 zł, a w kancelarii 300 zł. Ślub był bardzo udany w Kościele Św.Św. Erazma i Pankracego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Re: Ile za ślub IP: *.jgora.dialog.net.pl 09.12.08, 21:28 widzę, że kolejny koleś z umięjętnością obsługi klawiatury ale bez umiejętności zrozumienia tekstu czytanego. napisałem przecież że już jestem po ślubie i że cena 400 zł byłą normalna czyli nie za wysoka. Może tobie nikt nie mówił ile za ślub, w moim przypadku padła suma w kancelarii więc niech ci sie nie wydaje że to co ciebie spotyka w życiu spotyka wszystkich. co cie obchodzą moje intencje brania ślubu kościelnego, może chcialem przysięgać w ładnym miejscu przy podniosłem oprawie muzycznej, nic ci do tego. A KLECHA który bierze za ślub 1000 zł zdecydowanie mi sie nie podoba i raczej bym wybrał inny kościół gdzie są normalni księża, a nie pazerni zdziercy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Ile za ślub dla księdza? IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.12.08, 22:51 Z fakturą czy bez? Odpowiedz Link Zgłoś
forumjg Re: Ile za ślub dla księdza? 09.12.08, 22:52 proszę nie przesadzajcie - KSIĄDZ nie ma prawa brac niczego za udzielenie sakramentu !!! - to tylko przez waszą/nasza naiwność i chęc pokazania się księża się tego nauczyli i zbierają sobie na nowe felgi, filtry i radia a bardzo często także na panienki - KOŃCZMY Z TYM - kapłaństwo to powołanie prawda? lub super zawód. zapraszam na www.forumjg.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Re: Ile za ślub dla księdza? IP: *.jgora.dialog.net.pl 09.12.08, 23:38 popieram, ale jest jak jest, wolę dla świętego spokoju dać "co łaska" niż później mieć zepsutą uroczystość. Ważne żeby te ich oplaty były na przyzwoitym poziomie i naprawde uzależnione od możliwości placącego. często tak niestety nie jest czego przykładem jest przypadek autora wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulik Re: Ile za ślub dla księdza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.08, 10:43 Tak, macie rację, za sakrament nie powinno być opłaty. A kto w takim razie ma ponieść koszty: ogrzewania i oświetlenia kościoła podczas ślubu, sprzątnięcia, czy nawet przesłania przez księdza odpowiednich dokumentów do USC po udzieleniu ślubu. Jak to jest, na wódkę, przesadne stroje, głupkowate naklejki na butelki itp. nie szkoda pieniędzy, ale jak dać księdzu to OLABOGA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Re: Ile za ślub dla księdza? IP: *.jgora.dialog.net.pl 10.12.08, 11:49 koszty utrzymania kościoła niech ponosi kościół, np z dobrowolnych składek swoich wiernych, dobrowolnych. Jak słyszę że cennik w kościele wygląda tak i tak, że za ślub zapłacić trzeba 1000zł, to wydaje mi sie że to nie jest w porządku. A to że sie robi przyjęcie weselne nie ma nic do rzeczy, na moim weselu był ksiądz, pił wódkę i mu to jakoś nie przeszkadzało. Kościoł to największa "mafia" finansowa w tym kraju. Wystarczy posłuchać jakie majątki otrzymują za bezcen, niech finansują ogrzewanie kościoła z tych wpływów a nie wyciągają łapę do wiernych przy każdej okazji, bez względu na to czy to chrzest, ślub czy pogrzeb. W ostatnim przypadku to już wyjątkowo nikczemne postępowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Ile za ślub dla księdza? IP: *.chello.pl 18.01.09, 13:27 No własnie, a kościół to co? Budynek, ściana? Raczej pieniędzy ci nie da. Kościól to My i ty też wyobraż sobie! Więc nie ośmieszaj się. Ogrzewanie dziesiatki żarówek, świece, kwiaty, podatek, środki czystości, sprzątanie, pranie, magiel, prasowanie i wiele innych - pomyśl szerzej. To kosztuje i to sporo. Raczej z tych 10 groszówek i złotowek wrzuconych na przyslowiową tacę nie opłaci się tego wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: Ile za ślub dla księdza? IP: *.jgora.dialog.net.pl 18.01.09, 20:41 Wiesz, raczej malo mnie obchodzi skąd parafia weźmie kase na utrzymanie. Patrząc na to jak wyglądają pałace biskupie, jakimi samochodami jeżdżą księża, jakie majątki otrzymują za bezcen od państwa itd, to śmiem twierdzić że kasy w tej instytucji nie brakuje, no fakt, może jest źle rozdzielana i podczas gdy biskupi i bogate parafie żyją w luksusie to malych kościółków na wsiach nie ma czym ogrzać. No ale to już nie mój problem. Kościół po to się przez 2 tysiąclecia zinstytujonalizował, żeby sobie radzić z takimi problemami. A jak sobie nie radzi tylko wywiesza cennik za usługi jakich udziela i żąda zapłaty po inaczej nie udzieli tej uslugi, to to już mi przypomina firmę komercyjną a nie kościół. Jeśli tak jak piszesz Kościól to My, to ja chce mieć udział w zyskach tej firmy. Wtedy będę chętnie placił za "produkty" jakie kościół sprzedaje. Składki na utrzymanie jak najbardziej, ale dobrowolne, "co łaska" w doslownym znaczeniu. A jak ktoś nie chce zapłacić to sakrament i tak powinien być udzielony. Jak z tym jest wszyscy wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Ile za ślub dla księdza? IP: *.chello.pl 21.01.09, 15:03 Wiesz chyba mi cie szkoda, tyle zawiście. Nie mozesz uogolniac- zreszta sam tak pisałes. Ciekawa jestem co powiesz jak bedziesz "kościoła" potrzebował... Ale to jak mowisz malo bedzie mnie obchodzilo. I jeszcze jedno - mieszkam w duzym miescie gdzie duzo zimnych kosciolow, bo nie stac parafii na oplacenie ogromnych rachunkow, ale ten kosciol jest cieply inaczej- od oddanych ludziom serc ksiezy siostr mlodziezy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Ile za ślub dla księdza? IP: *.chello.pl 21.01.09, 15:06 Wiesz ja akurat na szczescie nie zetknęlam się z wywieszonym cennikie, wrecz przeciwnie. Ale z jednym nie zgadzam sie u ciebie- wcale nie powinien, nie ma takiego obowiazku, bo dlaczego własciwie? Jesli kogos to nie interesuje to mozna nie udzielic wyobraz sobie, bo po co, jaki ma to wtedy sens? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maka Re: Ile za ślub dla księdza? IP: *.b-ras1.pgs.portlaoise.eircom.net 16.12.08, 12:08 Bralismy slub w wrzesniu 2008 za msze zaplacilismy 500zl, a mialam wrazenie ze ksiadz jest nie zadowolony tzn." ze za malo", organista krzyknal 150 zl, i jeszcze 100 dla koscielnego. Slub bralismy w Piechowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
lech.niedzielski Re: Ile za ślub dla księdza? 23.12.08, 16:28 Zupełnie niekontrolowane są dotacje i subwencje na rzecz kościelnych osób prawnych ze strony samorządu terytorialnego. Kościelne osoby prawne są wolne od podatku dochodowego. Jest to zwolnienie praktyczne, gdyż wyjątki od opodatkowania są tak liczne, że chyba nie ma w Polsce żadnej kościelnej osoby prawnej, która znalazłaby się w grupie opodatkowanych od części swych dochodów. Faktycznie kościelne osoby prawne płacą jedynie podatek rolny oraz od budynków niesakralnych podatek od nieruchomości, jeżeli gmina ich od niego nie zwolniła. W odniesieniu do osobistych dochodów księży obowiązuje podatek zryczałtowany. Płatny on jest kwartalnie według corocznie waloryzowanych przez ministra finansów, stosownie do stopy inflacji, wysokości. Ryczałt dla proboszczów wynosi od 116 zł miesięcznie w najmniejszych parafiach, do 414 zł w parafiach liczących powyżej 20 tys. mieszkańców. Te zasady opodatkowania stanowią kontynuację zasad stosowanych od lat 70. XX w. w Polsce Ludowej. Zakładają one mniej więcej równy rozkład katolików wśród mieszkańców w całej Polsce. Przy ich wprowadzaniu ówczesny minister finansów Stefan Jędrychowski na notatce sugerującej wymiar podatku według deklarowanej przez księży liczby parafian napisał: „Nie, bo to byłaby pułapka albo dla nich, albo dla nas”. Albo proboszcz wykazywałby 100 proc. katolików wśród mieszkańców i płacąc nieco wyższy podatek domagałby się klerykalizacji całego życia w parafii, albo uchylałby się od podatku zaniżając liczbę katolików. Możliwe jest obniżenie tych stawek dla księży katolickich na terenach o znacznej liczbie wyznawców innych religii, więc na Podlasiu (prawosławni) i Śląsku Cieszyńskim (luteranie). Stawki podatku są zaniżone w porównaniu do rzeczywistych przychodów księży, lecz według skrupulatnej sprawozdawczości w Polsce Ludowej podatek według tych stawek opłacało w terminie 96 proc. księży. Oczywiście obecnie nikt nie robi takiej statystyki wpływu ryczałtowego podatku dochodowego od duchownych. Nie uwzględnia się też zamożności poszczególnych parafii. Nie ma żadnych zasad opodatkowania biskupów. Jest to tak nieliczna w skali budżetu grupa, że pozostawienie ich w spokoju wydawało się rozwiązaniem lepszym od kłótni z nimi. Zresztą biskupi z reguły otrzymują od diecezji wszystko w naturze: mieszkanie, opał, światło, wyżywienie, odzież, a w gotówce tylko niewielkie kieszonkowe. Oczywiście prawa stuły są odpowiednio wysokie, stosownie do ich godności. Kto chce, by ślubu udzielił mu osobiście biskup, musi więcej zapłacić. Każdy nowo mianowany proboszcz musi oficjalnie opłacić biskupowi ordynariuszowi diecezji tę nominację i to w wysokości zróżnicowanej od przewidywanej dochodowości parafii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślimaczek Winnicze Re: Ile za ślub dla księdza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 12:13 A w USC bodajże cena bez zmian - 80 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Ile za ślub dla księdza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.09, 11:34 A nam ksiądz jasno powiedział, co się składa na "co łaska". Obowiązkowe było dla kancelarii, żeby wypełnić dokumenty i przekazać do USC, zresztą kręciliśy się bez przerwy, na jakieś nauki, donosiliśmy papiery, ksiądz to wszystko wypisywał. Dla organisty i dla siostry za przystrojenie kościoła - jeśli się nie dało, to nie było kawiatów, poduszek na klęczniki ani miłych śpiewów, dla księdza dającego ślub - to już najmniej obowiązkowe, ale jednak wypada dać. Siostra 50 zł, organista - 150, kancelaria - 50, dla księdza daliśmy 100. Odpowiedz Link Zgłoś
paulisa2007 Re: Ile za ślub dla księdza? 18.02.09, 07:41 ksiadz nie moze narzucac wlasnej ceny za slub jest wyraznie "co łaska" to my ludzie nauczylismy brac od nas taki kwoty, sami jestesmy sobie winni. ja w tym roku planuje slub w janowicach i jak narazie to ksiza robia problem zeby dac mi biezmowanie Odpowiedz Link Zgłoś
edwin1981 Re: Ile za ślub dla księdza? 28.03.09, 16:26 U mnie w byłym zamojskim ksiądz podobno bierze 50 zł za zapowiedzi,osobiście dałem tylko 20zł.trochę się ksiądz skrzywił ale więcej to bym nie dał a najchętniej w ogóle,w końcu to ich powinność,za ślub 500 zł ale zamierzam dać 200 zł.Mam nadzieję że nikogo nie uraziłem tym postem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Ile za ślub dla księdza? IP: 217.98.55.* 04.05.09, 15:36 A czy są odgórnie określone jakieś limity? Czy księża mogą żądać każdej sumy? Odpowiedz Link Zgłoś