Dodaj do ulubionych

INWESTYCJE W JELENIEJ GÓRZE

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.03, 18:31
Ciekawe co tam się u Was buduje ( ma budować ). Fabryka, hipermarket, salon
samochodowy, nowy budynek?

Dzięki i pozdrawiam
██CIEKAWSKI██
Obserwuj wątek
    • Gość: anonim Re: INWESTYCJE W JELENIEJ GÓRZE IP: *.jgora.dialog.net.pl 08.11.03, 19:34
      Nic zupelnie nic sie nie buduje. Tak wyglada zabieganie o inwestycje przez dr.
      Józefa Kusiaka - prezydenta miasta!!!
      • Gość: jeleniogórzanin Re: INWESTYCJE W JELENIEJ GÓRZE IP: *.jgora.dialog.net.pl 17.11.03, 23:27
        Nie należę do rządzących partii. Odpisałem na list który mówił o tym, że od
        budowy hotelu Jelenia Góra nic się nie robiło - to było 14 lat. Tanim hotelem
        obecnie jest oferta Kolejarza i Europy. Są też tańsze oferty w Cieplicach.
        Co do panoramy miasta, od strony Zgorzelca, która otworzyła się po oddaniu
        obwodnicy to znam ludzi którzy słyszeli jak Wiktor Prystrom przekonywał
        warszawsko-jeleniogórskich notabli, że budynek Aniluxu nie szpeci i powinien
        zostać. Co do wyburzenia to należałoby najpierw ten budynek wykupić a potem
        zburzyć - już widzę awanturę gdyby miasto taki numer zrobiło (choć by się
        przydało).
        Szpital, tak i Obwodnica budowano ponad dwadziescia lat i były to inwestycje
        centralne - rządowe.
        Oprócz wymienionych wcześniej obiektów wybudowano w ostatnim 14-leciu dwa
        cmentarze i dwie na nich kaplice cmentarne - smutne to lecz konieczne.
        Proponuję wszystkim uważnie czytać wypowiedzi i wtedy do nich się odnosić.
        Serdecznie pozdrawiam wszystkich - nawet niedowiarków.
        • Gość: reni13 Re: INWESTYCJE W JELENIEJ GÓRZE IP: 217.11.136.* 18.11.03, 19:02
          W Pana wypowiedziach wyczuwa sie duze emocje. Mysle ze szkoda nerwów. Jeżeli
          uważa Pan, że ilość przeprowadzonych inwestycji i wybudowanych w ostatnich
          latach obiektów w Jeleniej Górze jest zadowalająca.......to łatwo Pana
          zadowolić.
          Jeśli chodzi o Prystroma i cytowaną wypowiedż to swiadczy to tylko o jego
          ślepocie.
          Cmentarze będą nam coraz bardziej potrzebne, bo bedziemy się teraz w tym
          systemie "służby zdrowia" szybciej żegnać z tym światem więc znowu może
          niedługo okazać się, że znów jest ich mało.
          Mysle, ze na takim forum mozna szukac sposobów nacisku na władze aby wreszcie
          ruszyły między ludzi zamiast od nich uciekać. Myśle tez, ze jest w mieście
          sporo ludzi zainteresowanych przyciągnięciem inwestorów do Jeleniej Góry.
          Problem w tym, ze ludzie nie będący w szeregach władz z góry zakładają, ze oni
          nic tu nie mogą poradzic. Nasze miasto mozna promowac zawsze i wszędzie.
          Przecież Jeleniogórzanie podróżują , mają kontakty poza granicami.Kazdy nowy
          turysta namówiony do przyjazdu w nasze strony to kropla inwestycji. Problem
          pojawia sie u zwyklego jeleniogórzanina gdy pozna powazniejszego inwestora i
          zainteresuje go naszym miastem........, bo skontaktowanie go z naszymi władzami
          (poprzednimi ) staje sie czasem nie do zalatwienia. Za czasów Pani Czernow,
          Pani sekretarka nie umawiała Pani Prezydent , bo ta miala swoj kalendarz przy
          sobie, pozostawienie wizytówki i prośba o oddzwonienie (podalam temat) okazało
          sie bezcelowe. Pisze tu troche w czasie terazniejszym troche w przeszlym ale
          moim zdaniem, od poprzednich te wladze nie różnią sie wiele.

Wracając do Pana wypowiedzi to nie znam oferty Kolejarza, wiem ze jest
          wyremontowany ale w hotelu Cieplice i w Europie jeszcze w ub. roku nie
          chcialabym mieszkac w nich nawet za darmo.
          Moze warto zainteresowac naszym miastem firmy zagraniczne które chcą wchodzić
          obecnie do Polski aby budowac dwu gwiazdkowe hotele o standardzie europejskim.
          Musze konczyc, moglabym pisac na ten temat jeszcze długo ale nie bede jak sie
          okazuje lac wody na młyn który produkuje złe emocje. Skoro nie nalezy Pan do
          partii rządzącej to nie wiem dlaczego twierdzi Pan że w Jeleniej sie inwestuje
          i ze duzo sie tu dzieje. Może należy zacząć porównywać sie do lepszych a nie
          gorszych.
          pozdrawiam
          jutro jadę do Jeleniej Góry
          juz mi slabo na mysl o widoku Aniluxu :))

• Gość: jeleniogórzanin Re: INWESTYCJE W JELENIEJ GÓRZE IP: *.jgora.dialog.net.pl 15.11.03, 10:27
      Buduje się, buduje tylko nie będę pisał w którym miejscu bo jeden palant
      grający obrońcę uciśnionych zacznie szum, szum który niestety paru inwestorów
      już odstraszył. Powstanie duża stadnina koni w nowym gospodarstwie - to na
      peryferiach. W centrum powstanie nowy eksluzywny salon samochodowy. Budowane są
      domy jedno i wielorodzinne. Statystycznie buduje się więcej niż w całej Polsce.
      Remontowane są całe ciągi zabytkowych, eklektycznych domów. Remontowane są
      nawierzchnie wielu ulic. Po za tym nic się nie dzieje - jak to mówią
      malkontenci.
      • Gość: max Re: INWESTYCJE W JELENIEJ GÓRZE IP: *.jgora.dialog.net.pl 15.11.03, 14:04
        Zyje w tym miescie i jezdze samochodem. niw widzialem zadnych z tych rzeczy o
        ktorych pisze jeleniogorzanin. Dziwne prawda??
      • reni13 Re: INWESTYCJE W JELENIEJ GÓRZE 15.11.03, 16:03
        Moze zanim ktokolwiek cos napisze to niech sie okresli co uwaza za inwestycje.
        Inwestycje to obszerne pojecie. Domy jednorodzinne buduje sie wszedzie.
        Drogi????? ile tych dróg wybudowano? Chodzi Panu o obwodnice, ktora powinna juz
        dawno powstac? Koszt budowy byl rzeczywiscie wysoki i jest to spora inwestycja
        ale jest to inwestycja z pieniedzy PHare lub innego podobnego funduszu.
        Remont nawierzchni to nie inwestycja spowodowana zacheta inwestorów do
        inwestowania. Pomijajac fakt ze na Konopnickiej i 1. Maja kobiety maja ciezki
        zywot. Trzeba uwazac aby nie polamac obcasów zamiast podziwiac wystawy sklepów.
        Kto robil odbiory techniczne tych bruków???
        Domy i mieszkania ktore sa budowane przez miasto ( ponad 2.000 m²)
        prawdopodobien tez nie sa popisem jakosci.
        Nie ma w Jeleniej zadnej inwestycji w trakcie realizacji, która jest efektem
        prac władz miasta spowodowanej zachetą poważnych inwestorów do inwestowania w
        naszych okolicach.

Dlaczego niektóre uzdrowiska jak np. Nałęczów znajdują inwestora i rozwijaja
        sie? A co w Cieplicach? NIC!!! Cieplice są lepiej opisane przez Niemców w
        internecie pod haslem Warmbrunn niz na polskich stronach ( a moze ktos poda mi
        ciekawe strony www o Cieplicach? . Ostatnia poważna inwestycja to chyba hotel
        Jelenia Gora, i fabryka Draexl Mayer ( nie znam niestety poprawnej pisowni )
        Zamiast wyzywac sie od palantów moye lepiej zabrac sie do promowania naszego
        miasta w kazdej wolnej chwili oraz do pokazania naszym wladzom ze ich prace
        nie dają efektów.
        Jeleniogórzanka
        • Gość: jeleniogórzanin Re: INWESTYCJE W JELENIEJ GÓRZE IP: *.jgora.dialog.net.pl 15.11.03, 20:00
          Od czasu Hotelu Jelenia Góra (dzisiaj Mercury) który powstał w 1989 roku
          powstało wiele innych obiektów. Z hoteli: Kolejarz na Krakowskiej, Feniks z
          dawnego PTTK, na Grodzkiej, Jelonek na 1 Maja + do tego kilka pensjonatów. Z
          obiektów przemysłowych oprócz wymienionego Draxermaiera to wybudowano Jelenia
          Plast, nowe hale Jelfy, wytwórnię tubek w Cieplicach, nowe hale na Karola
          Miarki i parę innych mniejszych zakładów pracy. Budynki wielorodzinne powstały:
          na Zabobrzu (Zwiazkowiec, JSM, Kempińskiego,TBS jeleniogórski, TBS wrocławski,
          na Wolności w Cieplicach, na Słowackiego, na Morcinka, na Kochanowskiego).
          Powstały całe osiedla domków wybudowane przez Flormo na Czarnem, w Maciejowej.
          Wybudowano parę hal sportowych dla szkół (między innymi 10 i 11), nie wspomnę o
          krytym basenie (to wszystko powstało w latach dziewięćdziesiątych). Nie będę
          wymieniał obiektów handlowych, ale jest ich wiele - szkoda, że nierównomiernie
          zlokalizowanych. Proponuję jednemu z przedmówców wysiąść z samochodu i
          pochodzić - więcej wtedy widać.
          Poza tym nic się nie dzieje jak to mówią malkontenci. Kłamliwym wrzaskiem, że
          nic się nie dzieje, torpedowaniem każdej nawet g... inwestycji nie przyciąga
          się inwestorów. Oprócz chwalenia walorów kraobrazowych należy też dbać o dobrą
          atmosferę. W cywilizowanych krajach opozycja pewnych rzeczy nie atakuje bo wie,
          że za chwilę będzie musiała sama wypełnić te chcenia (chyba że zależy jej tylko
          na dorwaniu się do władzy) i wie też że to odstrasza skutecznie - nie tylko na
          jedną kadencję - inwestorów. Więcej rozwagi w atakach i nie wylewać przy tych
          atakach dziecka z kapielą. Pozdrowienia.
          • reni13 Re: INWESTYCJE W JELENIEJ GÓRZE 16.11.03, 18:14
            Wymienił Pan rzeczywiscie wiele inwestycji ........... jak na prawie 15 lat (
            od otwarcia hotelu Jel. Góra )Gdyby do tej pory nie znalazl sie chetny na
            remont PTTKu to bylaby to wizytówka kretynstwa w mieście. Ten obiekt juz
            wystarczajaco długo zamieniał się w ruinę i każdy myślący człowiek mógł tylko
            nad tym ubolewać.
            Hotel jest teraz piękny ale nadal brak w miescie taniego hotelu o dobrym
            standardzie dla turystów.
            Pytanie do Pana: czy wymienione przez Pana inwestycje to efekt przyciągania
            inwestorów przez władze miasta czy raczej efekt przedsiębiorczości kilku ludzi
            lub firm, którzy wywalczyli wręcz możliwość zainwestowania??? Nie wiedzialam o
            inwestycjach szkolnych / przyznaje Panu rację, że to należy pochwalić, jednak
            to tylko kropla w morzu. Na temat TBSów nie będę się rozwijać, bo mam swoje
            chyba inne niz Pan zdanie na ten temat.
            Jeśli chodzi o wysiadanie z samochodu to też ma Pan racje, czasem nalezy
            wysiąść z auta ...... mam na to ochotę szczególnie wtedy gdy wjeżdżam do Jel.
            Góry nową obwodnicą od strony Szkl. Por. już od ronda przy wiadukcie robi mi
            się słabo na widok starej elewacji Aniluxu czy też Confexu (nie wiem dokładnie
            która z tych firm tam sie miesci). W cywilizowanych krajach o których Pan
            wspomina władze nakazują wręcz utrzymanie estetyki elewacji (szczególnie w tak
            eksponowanych miejscach ). Co się robi u nas?
            Jeśli chodzi o opozycję to nie wiem dlaczego Pan o niej wspomina - myślę że
            jest Pan działaczem jakiejś partii - chyba rządzącej w mieście.
            Ja nie należę do żadnej i nie jest dla mnie ważne jaka partia rządzi, ważne
            jest czy osoba stojąca na czele naszego miasta chce i potrafi coś zdziałać.
            Ostatnio słyszałam że władze miasta słabo wspierały ratowanie szpitala......
            będą się leczyć w Meksyku??? W ten sposób nie zapewnimy sobie dobrej atmosfery.
            A co ma Pan do powiedzenia nt Cieplic i Uzdrowiska????

Pozdrawiam
            • Gość: max Re: INWESTYCJE W JELENIEJ GÓRZE IP: *.jgora.dialog.net.pl 17.11.03, 10:00
              Dokładnie jeleniogórzaninie. napisales o budowach hal spotyoweych, ale
              zapomniales dodac ze budowano je bardzo dawno temu. Basen??? Toc on istnieje z
              dobrych 5-6 lat (jak nie wiecej). I mowisz ze opozycja nie powinna pewnych rze
              czy krytykowac>
              Zapewne ci chodzi o budowe tych hipermarketów, albo stacji benzynowej na
              Sudeckiej. Przeciez to bylo lamanie prawa!!! Gdyby bylo wszystko ok to
              prezydent dopiął by swego.
              Przychylam sie glosu poprzedniczki mojeje - jestes z partii SLD, lub powiazany
              z nimi. Odpowiedz sam sobie - czy Twoja partia dziala na rzecz miasta i
              mieszkancow?? Czy tylko w interesie własnym!!!
              • Gość: reni13 Re: INWESTYCJE W JELENIEJ GÓRZE IP: 217.11.136.* 17.11.03, 20:09
                Myślę, że odpowiedzi na te pytania nie zobaczymy.
                Jesli chodzi o Sudecką....... to do kogo należy OSiR , basen i co z obiektami
                Parkowej, i zaplecza basenów??????????
                Co tam się teraz dzieje? Czy ktos tam inwestuje ??? Co z
                Rakownicą........ nie mówiąc o starym basenie w Cieplicach k. stadionu. Czy
                nie można szukać inwestora na zagospodarowanie tego miejsca? Przeznaczenie
                terenu w planie to za mało. Kto szuka inwestorów ?
                Dodam jeszcze, że Pan "jeleniogórzanin" zapomniał napisać że w mieście
                zrealizowano w ostatnich 10 latach takie inwestycje jak szpital i estakada.

Pozdrawiam
                ciepliczanka
                • Gość: emil Re: INWESTYCJE W JELENIEJ GÓRZE IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.12.03, 23:27
                  Ojojoj, troszke nerwow w niektorych postach sie wyzwolilo... :-) Ale nic to -
                  zycie toczy sie dalej.
                  Pojawila sie niedawno jedna inwestycja nietrafiona: parking wielopoziomowy
                  przy Kilinskiego. Chyba od poczatku skazany na zaglade, bo za duzy i jednak
                  tych pareste metrow za daleko od scislego centrum.
                  Natomiast od tegoz parkingow ledwie kilka krokow miejsce, ktore baaardzo
                  zyskalo na estetyce i - jak przypuszczam - takze na siebie zarabia. Mysle tu o
                  Mercusie i salone SEATa. Notabene przyklad nowoczesnej, acz nie razacej
                  przebudowy straszacego wczesniej obiektu.
                  Wydaje mi sie, ze Jelenia Gora jest za malym miastem, by pojawialy sie
                  spektakularne inwestycje na miare tego, co dzieje sie we Wroclawiu czy
                  Warszawie. Zwlaszcza te zewnetrzne inwestycje: te zawsze przyciagaja wieksze
                  osrodki oraz miejsca typu wezly autostradowe (vide: Bielany albo wezel
                  legnicki A4). Wieksze inwestycje przemyslowe utrudnia w przypadku JG
                  polozenie - w ktorakolwiek strone by nie jechac, zawsze trzeba sie przedzierac
                  przez gory. A jak sobie z tym radza obladowane ciezarowy, widac w Kaczorowie,
                  Szklarskiej albo Pasieczniku. To sa waskie gardla.
                  Jednak porownujac polskie podobnej wielkosci (typu Rzeszow, Opole, Legnica czy
                  Leszno), nie jest w JG az tak tragicznie. Casus Aniluxu/ZREMBu wydaje sie
                  tutaj szukaniem dziury w calym. Co wiecej, nowe oblicze starowki (z wyjatkiem
                  oblesnych parkingow przy Jasnej i Grodzkiej) pozwala byc niepoprawnym
                  optymista.
                  Dla sledzacych swad polityczny: nie jestem czlonkiem ni sympatykiem zadnej
                  partii (z wyjatkiem Partii Umiarkowanego Postepu w Granicach Prawa im.
                  Jaroslava Haska :-)), w Jeleniej Gorze mieszkam od 7 lat (skad przenioslem sie
                  z Warszawy - zamienilem sie po prostu miejscami z Tomkiem "Chesterem" Kamelem)
                  i baaaaaardzo duzo jezdze po Polsce i Europie: 40 tys. km rocznie wlasnym
                  autkiem i drugie tyle "sluzbowo". Po tych wojazach moge powiedziec jedno:
                  Jelenia Goro, bez kompleksow! Miasto prezentuje sie nam o niebo lepiej, niz
                  np. Awinion (ten od mostu) czy Arles (tam powstaly "Sloneczniki" Van Gogha),
                  skad wrocilem przed chwila zaledwie.
                  Tak wiec - rogi do gory :-) Jeleniej, oczywiscie...
    • neandertalski matahari 17.11.03, 13:58
      Oj Ciekawski widzę, że lubisz wszędzie szpiegować co w trawie piszczy, niby
      masz prawo ale z drugiej strony, to jakieś takie sobie to było.
      • Gość: ██CIEKAWSKI██ Re: matahari - epilog IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.03, 15:58
        neandertalski napisał:

> Oj Ciekawski widzę, że lubisz wszędzie szpiegować co w trawie piszczy, niby
        > masz prawo ale z drugiej strony, to jakieś takie sobie to było.

Czy zawsze znajdzie się ktoś, kto we wszystkim dopatrzy się podstępu?

Masz jednak neandertalski trochę racji, nie przedstawiłem do końca szczerze
        intencji. Chodzi o materiał do strony:
        www.wroinwest.prv.pl

Swoją drogą pozdrawiam i zapraszam na jw.
        • Gość: ileana Re: matahari - epilog IP: *.otenet.gr 18.11.03, 17:49
          Ciekawski jednak znalazl sie ktos na swoim miejscu i to z dobrym nosem.
          To mile ze ktos sie przyznaje choc troche do swoich zamiarow.
          Swoja droga ta droga mozemy cokolwiek dowiedziec sie opinii Jeleniogorzan co
          dzieje sie w miescie.
          pozdr.ileana
          • gday Re: matahari - epilog 12.12.03, 08:04
            No coz, dla przypomnienia proponuje zobaczyc jak naprawde powinno wygladac
            miasto i okolice, pretendujace do mekki turystyki...europejskiej.

jeleniag.webpark.pl/
    • wroclawczyk Re: INWESTYCJE W JELENIEJ GÓRZE 03.01.04, 23:49
      Ostatnio przejeżdzałem przez wasze miasto i to co zobaczyłem utwierdziło mnie
      w przekonaniu, które miałem czytając różne statystyki an temat rozwoju naszego
      województwa. Zauważyłem, że duzo sie buduje! i do tego jeszcze mnóstwo
      remontów pieknych kamienic. Naprawde Jelonka idzie ostro do przodu, po wejsciu
      do UE będzie jeszcze lepiej.

pozdrawiam
      • Gość: jeleniogórzanin Re: INWESTYCJE W JELENIEJ GÓRZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.04, 22:39
        Wrocławczyku! Nie bądź tylko przejazdem w Jeleniej ale i się w niej zatrzymaj.
        Na piechotę więcej widać, a i piwo w lokalach jest tańsze niż we Wrocławiu.
        Jest też co zwiedzać i ogladać.
        Dawno w tej dyskusji nie uczestniczyłem i dlatego nie dopowiedziałem jednemu
        niedowiarkowi (w dodatku nie znającemu miasta), że są nowe hale sportowe
        wybudowane w latach dziewięćdziesiatych: przy szkole nr 10 i 11. Nie wymieniam
        okropnej hali Spartakusa budowanej za głebokiej komuny bezmyslnie i bez
        znajomości sztuki budowlanej, takoż sknoconej (choć architektonicznie lepszej)
        hali na Złotniczej. Te knoty są remontowane, aby były w miarę przyzwoite, choć
        zawsze już będą knotami. Ciekaw jestem kto je projektował.
        • Gość: wroclawczyk Re: INWESTYCJE W JELENIEJ GÓRZE IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 10.01.04, 23:13
          Gość portalu: jeleniogórzanin napisał(a):

> Wrocławczyku! Nie bądź tylko przejazdem w Jeleniej ale i się w niej
          zatrzymaj.
          > Na piechotę więcej widać, a i piwo w lokalach jest tańsze niż we Wrocławiu.
          > Jest też co zwiedzać i ogladać.
          > Dawno w tej dyskusji nie uczestniczyłem i dlatego nie dopowiedziałem jednemu
          > niedowiarkowi (w dodatku nie znającemu miasta), że są nowe hale sportowe
          > wybudowane w latach dziewięćdziesiatych: przy szkole nr 10 i 11. Nie
          wymieniam
          > okropnej hali Spartakusa budowanej za głebokiej komuny bezmyslnie i bez
          > znajomości sztuki budowlanej, takoż sknoconej (choć architektonicznie
          lepszej)
          > hali na Złotniczej. Te knoty są remontowane, aby były w miarę przyzwoite,
          choć
          > zawsze już będą knotami. Ciekaw jestem kto je projektował.

Niestety wtedy nie mogłem się zatrzymac ale przy najbliższej okazji nie
          omieszkam ;)

pzdr.

• prawdziwy_jelen INWESTYCJE W JELENIEJ GÓRZE 30.11.04, 19:28
      To było ponad rok temu. Czy cokolwiek się zmieniło? czy powstały nowe miejsca
      pracy?
      • Gość: Fakty Re: INWESTYCJE W JELENIEJ GÓRZE IP: *.jgora.dialog.net.pl 30.11.04, 20:21
        W Jeleniej Górze niestety wszystko jest przesiąknięte łapówami. Każdy inwestor
        musi ostro posmarować jak chce coś robić. Lepkie łapy - blokują miasto. A te
        panegiryki jakie pisze jeleniogórzanin przypominają jednego gostka co nazywał
        się Pawłowski. Pomniki inwestcyjne to plac Kilińskiego i "hotel" który straszy
        na Kopernika. Jeleniogórzaninie znasz tego Pawłowskiego?
        • prawdziwy_jelen Re: INWESTYCJE W JELENIEJ GÓRZE 30.11.04, 21:25
          Ten jeleniogorzanin to K.Piotrowskia z reszta kto ich tam wie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka