Gość: nygus.info IP: *.icpnet.pl 08.05.06, 22:04 Staram sie dorzucac co dzien kilka nowych fot do galerii z kwietniowego wyjazdu : www.nygus.info/europe.html zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irish76 Re: Ukraina - Mołdawia fotografie 09.05.06, 13:45 fajne fotki. czym robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nygus.info Re: Ukraina - Mołdawia fotografie IP: *.icpnet.pl 09.05.06, 18:51 nikon d70 Odpowiedz Link Zgłoś
lacietis Re: Ukraina - Mołdawia fotografie 12.05.06, 14:53 Nie wiem czy wiesz - ale poza słowem "cofnij" nie ma tam nic w ludzkim jezyku... Warto by doprowadzić swoją stoniczkę do używalności - bo tak to nie wiadomo o co chodzi (prowokacja?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nygus Re: Ukraina - Mołdawia fotografie IP: *.icpnet.pl 12.05.06, 19:30 średnio inteligentny odbiorca umie kliknąć w zdjęcie żeby je otworzyć i przeczytać podpisy jakie w większości są w dwóch językach. no ale to srednia Odpowiedz Link Zgłoś
lacietis Re: Ukraina - Mołdawia fotografie 16.05.06, 14:20 średnio inteligentny autor strony internetowej jak chce zniechecic użytkowników jakiegoś jezyka [np. polskiego] do ogladania swojej strony - to na początek daje napis po murzyńsku - a co jest kilka poziomów głębiej - to już nie ma znaczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nygus Re: Ukraina - Mołdawia fotografie IP: *.icpnet.pl 16.05.06, 15:14 "napis po murzyńsku" ...no cóż. tradycyjna polska otwartość na świat. widzisz towarzyszu, czasy się zmieniły, teraz nie wystarczy znać rosyjskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nygus Re: Ukraina - Mołdawia fotografie IP: *.icpnet.pl 16.05.06, 15:16 PS. Strona jest przygotowania do rozdzielenia na dwie wersje jezykowe, no ale malkontent zawsze znajdzie jakis pretekst. Odpowiedz Link Zgłoś
lacietis Re: Ukraina - Mołdawia fotografie 17.05.06, 12:32 Gość portalu: nygus napisał(a): > PS. Strona jest przygotowania do rozdzielenia na dwie wersje jezykowe, no ale > malkontent zawsze znajdzie jakis pretekst. ++Malkontent - nie malkontent, ale podany przez ciebie adres otwiera sie na stronie z wyłącznie angielskimi napisami [nawet nazwa tego kraju...] - i powodów do samozadowolenia, akurat z tego powodu nie masz! Бывай! Odpowiedz Link Zgłoś
lacietis Re: Ukraina - Mołdawia fotografie 17.05.06, 12:30 Gość portalu: nygus napisał(a): > "napis po murzyńsku" > > ...no cóż. tradycyjna polska otwartość na świat. ++Własnie - pawie i papugi - otwarte na "światek" a o własnym jezyku zapominajacy... To, ze wiekszość jest gęśmi - i nie ma juz swojego jezyka - nie znaczy, że kazdy musi sie przyłączać i popierać ten pseudopolski drób. widzisz towarzyszu, ++Wilk tambowski - twój towarzysz! A ja nie jestem ani Hameryczki, ani Ulsteru. czasy się > zmieniły, teraz nie wystarczy znać rosyjskiego. ++I jak sie przekonałes - angielski też na szczęście jeszcze nie wystarcza!!! problem nie tkwi w tym jakie i ile zna sie języków obcych [ja znam ich kilka], tylko, że własnego w gebie i sieci się zapomina... Jeśli byś znalazł stroniczkę jakiegoś angola, czy jankesa o Ukrainie - i ją polecił, a tam (z powodu znanego nieuctwa anglosasów] wszystko było by tylko w ich pidżynie - to nie twoja wina. Ale skoro sam tworzysz i polecasz polakom, stroniczkę, na której wiedzie prym angielski - a polski ma charakter pomocniczy - i trzeba go specjalnie szukac - to chyba wyłażą z ciebie jakieś kompleksy buddy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nygus Re: Ukraina - Mołdawia fotografie IP: *.icpnet.pl 17.05.06, 16:27 "ludzki jezyk", "murzynski", "pidzyn" - to ja mam jakies kompleksy? ty komuś zarzucasz nieuctwo a sam robisz problem ( udajesz ze nie mozesz zrozumiec napisu Ukraine ) i obnazasz z blahego powodu swoją ksenofobię i rasizm. Tak jak napisalem, strona jest przygotowywana do rozdzielenia na dwie wersje, niestety robi to moj znajomy, nieodplatnie, wiec nie moge go poganiac. A angielskie naglowki biora sie z prostego powodu, to miedzynarodowy jezyk, na takim poziomie zrozumialy rowniez i w polskim internecie, w przeciwienstwie do polskiego jezyka gdzie indziej. Tak sie sklada ze wieksza czesc roku spedzam poza krajem, kontaktuje sie z roznymi ludzmi, i dla nich miedzy innymi sa te napisy. Pseudopolski drob - znam ten jezyk doskonale, glownie z anteny radia Maryja, glownie z powodu takiej zasciankowosci znajomi "pseudopolscy" fotografowie, ktorzy focą np duzo w Azji w ogole nie oddaja materialu do polskich agencji, wiedzac jakie jest zainteresowanie tymi tematami polskiej publiki, a co za tym idzie gazet. Tu mozna sie utrzymac tylko ze zdjec polskich sfrustrowanych politykow i lokalnych gwiazdeczek. Odpowiedz Link Zgłoś
lacietis Re: Ukraina - Mołdawia fotografie 17.05.06, 17:22 ludzki jezyk", "murzynski", "pidzyn" - to ja mam jakies kompleksy? ++Kompleksy? To nie ja wstydzę się swojego pochodzenia i pokrywam swe zaprzaństwo gładkimi hasełkami o „światowym języku” itp. I nie wstydze się specjalnie niczego wobec zachodu. Może jedynie tego, że moi współobywatele tak chętnie liżą mu tyłek, wypierają się siebie, a Wschód i innych Słowian mają w nieuzasadnionej pogardzie. A swoja droga porównaj sobie procent użytkowników angielskiego polskiego wśród mieszkańców Afryki i murzynów na innych kontynentach… jeśli dodamy do tego, że w każdym amerykańskim filmie musi wystąpić kilku czarnych [nawet w Robin Hoodzie! – powstaje nieodparte wrażenie, że jest to język murzyński. A ja po prostu nie jestem, ani czarnym, ani białym Anglosasem. Jestem Słowianinem – i ja się tego nie wstydzę!!! (nie wstydzę się też używać polskich znaków diakrytycznych…], a jeśli tobie bliżsi są kowboje – to twój problem – ale nie narzucaj tego Polakom. Zwracaj się do nich po polsku – bo UPORCZYWE zwracanie się w innych językach – jest obraźliwe. A co do pidżynu… to chyba nie wiele wiesz o obiekcie swojego uwielbienia – który właśnie jest pidżynem – a więc funkcjonalną uproszczoną mieszanką francuskiego z saskim. Mnie to nie obraża – bo ja nie jestem ani Szkotem, ani Irlandczykiem – ale ciebie może tak… ty komuś zarzucasz nieuctwo a sam robisz problem ( udajesz ze nie mozesz zrozumiec napisu Ukraine ) i obnazasz z blahego powodu swoją ksenofobię i rasizm. ++Chyba nie bardzo rozumiesz dwa ostatnie użyte przez ciebie słowa. Ja się nie boję obcych – mnie obrzydzeniem napawają „nasi” którzy wypierają się siebie jak żaba błota. Po prostu wstyd mi za ciebie, że tak afirmujesz angielski, a swój język masz w pogardzie. A nieuctwo nie ma tu nic do rzeczy – i nie wydaje mi się bym ci coś takiego zarzucił. Jeśli tak to przepraszam! Bo ja ci zarzucam podkładanie się pod Anglosasów i pogardę dla słowiańskości. I nie o to chodzi, czy rozumiem czy nie. Nie jestem Anglosasem – wiec tak mnie nie traktuj – i tyle. A co myślisz, że dzieci we Wrześni nie rozumiały niemieckiego [miały w nim wszystkie przedmioty szkolne] i nie mogły zrozumieć, lekcji religii po niemiecku??? Nie o to chodzi!!! Tak jak napisalem, strona jest przygotowywana do rozdzielenia na dwie wersje, niestety robi to moj znajomy, nieodplatnie, wiec nie moge go poganiac. ++Jeśli dobrze zrozumiałem – winny jest twój znajomy, że najpierw umieścił napisy obce, a z polskimi mu się nie spieszy. Gdybyś od tego zaczął – a nie wypisywał takie dyrdymały o „światowych językach” i Radiu Maryja – to w ogóle nie było by rozmowy! A angielskie naglowki biora sie z prostego powodu, to miedzynarodowy jezyk, na takim poziomie zrozumialy rowniez i w polskim internecie, w przeciwienstwie do polskiego jezyka gdzie indziej. ++To może przejdź na angielski w ogóle – będziesz „bardziej zrozumiały”… Czy ty zupełnie nie masz godności??? Tak sie sklada ze wieksza czesc roku spedzam poza krajem, ++I to chyba twój problem… kontaktuje sie z roznymi ludzmi, i dla nich miedzy innymi sa te napisy. Pseudopolski drob - znam ten jezyk doskonale, ++??? Jaki język znasz doskonale? Polski? – To szkoda, że nie używasz. Wyraźnie nie zrozumiałeś tych kawałków o drobiu – albo, jako „światowiec” nie znasz dość popularnych [choć w życiu lekceważonych] polskich cytatów o tym, że „Polacy nie gęsi i swój język mają” [ale sądząc po takich jak ty – chyba jednak gęsi…], oraz, że Polska „jest pawiem i papugą narodów” – czyli bezmyślnie małpuje obce wzorce – tylko dlatego, że są obce, a swoje [np.język] ma w pogardzie [ten cytat jest nadal aktualny]. No a: gęsi, pawie i papugi – to generalnie drób! glownie z anteny radia Maryja, ++Słuchasz? To gratuluję! I jak wrażenia? Bo ja nie gustuje – więc nie jestem w stanie – i nie mam ochoty się wypowiadać. glownie z powodu takiej zaściankowości ++Wolę być dobrze zaściankowy – niż źle „światowy”. Bo „światowość” polegającą na wypieraniu się swojego pochodzenia mi zupełnie nie odpowiada. A zaścianek to cos bardzo sympatycznego [choć ja herbowy nie jestem]. Miałem przodków Niemców – i możliwe, że Żydów. Ale na szczęście [jak u miażdżącej większości mieszkańców tego kraju] – nie przybadział się nigdy, żaden Anglosas [Dzięki Ci Boże!] – o co i ciebie nie posądzam. Więc nie traktuj mnie jak „czarnego brata z Ameryki” – bo nim nie jestem. znajomi "pseudopolscy" fotografowie, ktorzy focą np duzo w Azji w ogole nie oddaja materialu do polskich agencji, wiedzac jakie jest zainteresowanie tymi tematami polskiej publiki, a co za tym idzie gazet. +Bo najpierw trzeba dostać pieczątkę zatwierdzenia z hameryczki, albo unijki… Patrz: „pawie i papugi” Tu mozna sie utrzymac tylko ze zdjec polskich sfrustrowanych politykow i lokalnych gwiazdeczek. ++Wierzę na słowo – bo mnie ani politycy, ani gwiazdeczki nie utrzymują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nygus Re: Ukraina - Mołdawia fotografie IP: *.icpnet.pl 17.05.06, 18:07 W Afryce są takie kraje w których obok setek lokalnych jezyków mówi się po angielsku, takie w których dominuje francuski oraz wiele innych. Uporczywie, po kilkakroć wracasz do swoich "murzyńskich" obsesji, jako "prawdziwy" Polak jesteś po prostu rasistą. Ja jestem człowiekiem, i to że spędzam życie w róznych kulturach, nie jest moim problemem, a błogosławieństwem, bo mogę spojrzeć z dystansem na taki bełkot, pełen uprzedzeń, obsesji, fobii zwlaszcza wobec Bogu ducha winnych Anglosasow. Kompleksy? Oczywiscie, wyłażą wszystkimi stronami z tych zapleśniałych przykładów dzieci wrzesińskich. Znam ten język doskonale - mowa była o języku ( czytaj: stylu wypowiedzi, widzisz, musze ci tlumaczyc podstawowe znaczenia polskich slow )nienawisci radiomaryjnych ksenofobow w ktorym "pseudopolski" to jedna z ulubionych obelg. Nie tobie oceniać moją narodowość,( na szczescie rządzący faszyści tego jeszcze nie wymyslili) ani też na ortografii ( Murzyn pisze sie z duzej litery ) czy jezykoznawstwie ( nie rozumiesz slowa pidgin ani tego jak powstaje jezyk ) nie znasz sie na tyle aby mnie pouczac. Jezeli metryczki cie tak interesują, jak tam blubrasz sobie o hameryczce czy unijce, przez pierwszy rok na studiach utrzymywalem sie ze stypendium "pseudopolskiego" zapewne ministra edukacji narodowej za najlepsza mature z jezyka polskiego w kraju. Coz, zapewne ma on anglosaskie pochodzenie. XIX wiek sie skonczyl dawno, a podobni tobie pieniacze zaprzańca widzą w każdym kto się równie naturalnie czuje w Poznaniu co w Meksyku, smiechem pominę już twoje pansłowiańskie fantazje - Czesi chociażby ( zapewne też niemieccy sługusi ) są daleko do przodu jezeli chodzi o nowoczesne poczucie wlasnej tozsamosci a nie bogoojczyznianą trzesiączkę. A żeby cię w twoim rasizmie utwierdzić, podczas ostatniej wyprawy na wschód Europy najlepiej czułem się wśród Cyganów - taki ze mnie brudas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nygus Re: Ukraina - Mołdawia fotografie IP: *.icpnet.pl 25.05.06, 13:51 hihi, z innego forum ( forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=761&w=42423263&v=2&s=0 ) historyjka : Przeczytaj komentowany artykuł » claudiusz 25.05.06, 08:25 + odpowiedz ..bo prosze posluchac...bylo to sto lat temu,na kursie jezyka angielskiego dla emigrantow w Kanadzie bylo kolorowo ,rozne narodowosci ,rozne kolory skory ale wyrozniali sie Polaczki,glosne i hahasliwe to bylo,ubrane jak w przystalo w skory i nylony,z woda brzozowa we wlosach i brudnymi paznokciami..a zdecydowanie wyroznial sie Grzesio.Grzesio byl lubiany,pomogl kazdemu( no nie za darmo..ale pomogl..)wesolek byl i tylko ten przeklety angielski nie chcial wchodzic mu do lepka, biedak wykrzywial usta po krolewsku jak Boleslaw Krol,meczyl sie jakby panstwo dzielil a tu nic,zupelnie nic......i nie wytrzymal w koncu i na prosbe profesora aby cos tam powtorzyl po angielsku..Grzesio wstal i rzekl zdesperowany..POLACY NIE GESI I SWOJ JEZYK MAJA....i wyszedl z zajec i sluch o Nim zaginal...minely lata....jechalem samochodem na konferencje w Toronto kiedy ktos probowal zatrzymac mnie ,osoba stala na poboczu drogi i machala blagalnie reka ........to byl Grzesio..brudny,oberwany i cuchnacy tak ,ze az sie zdziwilem,nie poznal mnie....wyjalem banknot i wreczajac mu rzeklam...I just can not help You,I am turning right..( Grzesio smierdzial zbyt..aby Go wpuscic do srodka....Gesi maja swoj jezyk..tego nie da sie ukryc.... Odpowiedz Link Zgłoś
vasylkova Re: Ukraina - Mołdawia fotografie 14.05.06, 23:29 Piekne zdjecia, i wspaniale oddaja klimat Ukrainy. Pozdrawiam i gratuluje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomaszek193 Re: Ukraina - Mołdawia fotografie IP: *.autocom.pl 25.05.06, 20:58 super fotki, zazdroszczę Ci "spojrzenia" i fotograficznej intuicji, które z rzeczy pozornie brzydkich i banalnych pozwalają Ci wydobyć tyle treści i klimatu. Gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nygus.info Re: Ukraina - Mołdawia fotografie - nowosci IP: *.icpnet.pl 26.06.06, 08:17 witam zaczynam wrzucanie kolejnej porcji z nowego, czerwcowego wyjazdu, tym razem obok Ukrainy i cyganskich rejonow Moldawii troche tez Rumunii. Co dzien kilka nowych fotek, zapraszam : www.nygus.info/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolka Re: Ukraina - Mołdawia fotografie - nowosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 09:45 Fajne fotki. Gratulacje! W zeszłym roku byłam na Ukrainie, przejeżdzałam przez Rumunię by w końcu dotrzeć do Bułgarii. Byłam zaskoczona Rumunią, zarówno tą "południową wschodnią" nadmorską i także tą "północną". Piękny kraj, czekam na więcej zdjęć i będę zaglądać na stronkę. Dzieci wrzesińskich się nie czepiaj ;-) jestem wrześnianką.... żartuję - wiem o co Ci chodzi Znasz stronkę www.rumunia.net Odpowiedz Link Zgłoś