IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 12:04
Jaki lepszy steropian Austrotherm czy dalmatynczyk
czy mógłby ktoś doradzić w zakresie parametrów i czym sie rózni ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Anita Re: styropian IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 15:48
      zobacz www.forumbudowlane.pl polecam ten temat
    • Gość: fgx Re: styropian IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 07:51
      Gość portalu: Zbylo napisał(a):

> Jaki lepszy steropian Austrotherm czy dalmatynczyk
      > czy mógłby ktoś doradzić w zakresie parametrów i czym sie rózni ?

Te styropiany róźnią się wygladem i zapewne ceną.
    • erzecznikpsps Re: styropian 14.04.13, 19:49
      Najważniejsze to wybrać styropian dobrej jakości. Teraz sprawdzenie jakości styropianu jest bardzo proste. Wystarczy go zważyć i porównać wyniki z tabelą wag minimalnych publikowaną na stronie gwarantowanystyropian.pl
      Więcej informacji dotyczących wyboru grubości styropianu oraz odpowiednich dla danej przegrody budowlanej parametrów technicznych można znaleźć na stronach Polskiego Stowarzyszenia Producentów Styropianu.
      • artuur677 Re: styropian 29.04.13, 16:00
        dzięki za linka - tego szukałem :)
      • marczewski70 Re: styropian 03.06.13, 11:59
        dokładnie. dodałbym jeszcze styropian z rekomendacjami ITB. Wiem że na wszytskie produkty posiada je Termo Organika i jeszce chyba ze 2 firmy
    • erzecznikpsps Re: styropian 14.04.13, 20:06
      Dodam jeszcze odnośnie prośby Forumowicza związanej z pomocą w wyborze parametrów styropianu, że najlepiej porównać deklarowane przez producentów parametry styropianów. Przykładowo nazwa danego produktu brzmi: PŁYTY STYROPIANOWE EPS 70 – 040 FASADA, gdzie: EPS – płyty styropianowe, 70 – naprężenie ściskające przy 10 % odkształceniu,
      040 – maksymalne wymagane wartości deklarowane współczynnika przewodzenia ciepła,
      FASADA – słowne części oznaczeń: FASADA, DACH, PODŁOGA, PARKING stanowią skrótową informację o podstawowym zastosowaniu danego wyrobu. I teraz jeśli przykładowo chcemy ocieplić ściany zewnętrzne - styropian powinien posiadać współczynnik przewodzenia ciepła mniejszy niż 0,40, natomiast przy ocieplaniu podłogi - istotnym parametrem jest współczynnik CS, który powinien być niższy niż 80.
    • Gość: maks77 Re: styropian IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.13, 12:19
      osobiście wybrałbym Dalmatyńczyka. Genralnie dobrze wybierać markowe styropiany najlepiej z certyfikatami ośrodków naukowych np. Instytutu Techniki Budowlanej.
      • art-tu Re: styropian 29.04.13, 17:34
        sugeruję
        www.austrotherm.pl/produkty/austrotherm-eps/austrotherm-eps-fassada-premium-.html
      • erzecznikknauftherm Re: styropian 14.07.14, 14:41
        Styropian posiadający certyfikat Programu Gwarantowany Styropian jest poddawany ciągłym kontrolom pod względem jakościowym przez niezależne instytucje, takie właśnie jak Instytut Techniki Budowlanej.
        e-rzecznik Knauf Therm
    • pingwinzielony Który, jakiej firmy styropian jest ok? 15.07.13, 11:24
      Termo Organika wiem ze jest ok, ale który jeszce styropian warto kupić?
      • Gość: kazik Re: Który, jakiej firmy styropian jest ok? IP: *.dynamic.chello.pl 18.07.13, 15:45
        Termo Organika fakt jest jak najbardziej ok, wiem że robią szary styropian z Neopeorem i takiego w kropki Dalmatyńczyka
      • kamikami2 Re: Który, jakiej firmy styropian jest ok? 07.08.14, 16:27
        pingwinzielony napisał:

> Termo Organika wiem ze jest ok, ale który jeszce styropian warto kupić?

Termo Organika to moim zdaniem najlepszy wybór, mają niespotykane u innych producentów rekomendacje techniczne ITB ( co to znaczy) ich produkty są kontrolowane niezależnie w laboratoriach na najważniejsze parametry lambda i wytrzymałość, jeśli by było coś nie tak ITB cofa rekomendacje. Termo Organika ma je od kilku lat, poza tym mają swój kompletny ssystem ociepleń , dla mnie sprawa oczywista, jak tylko cie stać to nie masz co wybierać
    • Gość: henio Re: styropian IP: 93.154.163.* 01.08.13, 16:33
      prościej będzie jak pójdziesz na Targi Warsaw Build 2013 i tam popytasz wystawców, na pewno znajdziesz odpowiedni styropian dla siebie, na targi nie wejdziesz bez rejestracji, tutaj masz link do darmowej: targibranzybudowlanej.pl/odwiedzajacy/rejestracja-on-line/
    • erzecznikknauftherm Re: styropian 14.07.14, 14:37
      Styropian Knauf Therm oznaczony znakiem Gwarantowany Styropian na opakowaniu:
      • spełnia wymagania wagowe dla każdej odmiany
      • deklarowane parametry techniczne są zgodne z rzeczywistymi,
      • jest poddawany procesowi ciągłej kontroli przez niezależne instytucje (ITB).

Kupując zatem styropian Knauf Therm z certyfikatem Gwarantowany Styropian masz pewność, że jest on rekomendowany przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Styropianu(PSPS).
      e-rzecznik Knauf Therm
      • paradygmat77 Re: styropian 08.10.14, 12:10
        System i styropian Termo Organika, jedyny na rynku z rekomendacjami ITB
        • pingwinzielony Re: styropian 03.11.14, 16:13
          Cena generalnie równa się jakość cheap is cheap jak mawiają anglojęzyczni, dlatego nie warto oszczędzać na inwestycji na lata lepiej zapłacić trochę drożej i mieć pewność parametrów ( na stronie producenta) i nie tylko deklarowane ale rzeczywiste, dla mnie bez dwóch zdań na rynku styropianowym TermoOrganika, zresztą nie pierwszy raz o tym piszę:)
          • trailer77 Re: styropian 27.11.14, 12:16
            Znajomy ociepla styropianem w kropki Termo Organiiki w ich kompletnym systemie ociepleń, twierdzi że to jeden z najlepszych mat. izolacyjnych na rynku, co sądzicie, mam pomóc ojcu w wyborze i organizacji ocieplenia domu
            • erzecznikknauftherm Re: styropian 28.11.14, 17:04
              Styropian w kropki to styropian zawierający minimalne ilości grafitu. Jeżeli szukacie Państwo najwyższej jakości to proponuję Knauf Therm EXPERT Fasad o wsp. Lambda = 0,031 W/mK i pełnej gwarancji jakości - Gwarantowany Styropian.
              e-rzecznik Knauf Therm
              • maksimus773 Re: styropian 10.12.14, 14:03
                Nie wypowiadam się z reguły na temat produktów Knaufa więc i tym razem nie będę, jeśli jednak chodzi o styropiany grafitowe, nazywane również srebrnoszarymi, to według nie tylko mojej wiedzy istnieje na rynku co najmniej kilka firm które go produkują. Na przykład Termo Organika, Platinum Plus o rekordowej lambdzie 0.031 i właśnie ten styropian ocieplił w Polsce I budynek pasywny z certyfikatem Instytutu Darmstadt, pierwszą sportową hale pasywną w Polsce czy I na świecie kościół pasywny i wiele innych modelowych budynków bud. energooszczędnego. Ta sama Termo Organika produkuje właśnie styropian w kropki.
    • 1klassa Re: styropian 13.10.14, 11:51
      Parametry od producenta do porównania i przy okazji ceny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka