07.01.09, 12:18
Witam!
Mieszkam w starym budownictwie, pokoje są ogrzewane za pomocą grzałek
elektrycznych w piecach ale kuchnia i korytarz (ok.16m2) są nieogrzewane.
Zastanawiam się nad kupnem grzejnika elektrycznego lub olejowego jednak nie
mam pojęcia co jest bardziej ekonomiczne. Będę bardzo wdzięczna za jakąś
podpowiedź. Jeśli wątek umieściłam w złym miejscu to przepraszam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mariano>>>: Re: Grzejniki IP: 79.191.163.* 08.01.09, 23:51
      Też mieszkam w starym budownictwie, tylko że w domu jednorodzinnym. Jesteśmy w
      trakcie remontu. Wymieniliśmy okna na plastikowe, ale "specjaliści" strasznie
      spartaczyli robotę, strasznie przenika zimno i wieje wiatr. W dodatku po
      świętach coś się stało z grzejnikami na parterze, strasznie słabo grzeją. No i
      kurna w te mrozy musieliśmy czymś dogrzać pomieszczenia. Mamy jeden konwektor i
      jeden grzejnik olejowy na 11 żeberek, oba MPM produkt. Nie wiem jakie będą
      koszty za prąd. powiem Ci o moich wnioskach. Konwektor bardzo szybko się
      nagrzewa i dmuchawa roznosi ciepło na całe pomieszczenie. Wydajność odpowiednia.
      Wieczorem i na noc włączam olejowy, nagrzewa się troszkę wolniej, ale długo
      trzyma i daje ciepła na ok tyle ole 11 przet=seł kaloryfera. Do kuchni polecił
      bym raczej olejowy, mniejsze pomieszczenie i szybciej się nagrzeje. Do korytarz
      albo też olejowy, albo konwektor, wystarczyła by średnia moc, i też szybko by
      się nagrzał.
      • laurenspolska Re: Grzejniki 13.05.09, 15:37
        Grzejniki elektryczne to w obecnym czasie dość drogi sposób ogrzewania. Skoro jednak jest to jedyna możliwośc to proponuję wybierac taki, który swym wyglądem i mocą bedzie dostosowany do pomieszczenia. Grzejniki olejowe maja tą wadę, że zajmują miejsce a zalete, że mając termostat łatwo jest regulować temperaturę pomieszczenia ze wzgledu na ich bezwładność cieplną. Nasza oferta to połączenie grzejnika elektrycznego (wlane medium w przypadku budynku całorocznego raczej nie istotna a wpływa na koszt produktu - olej jest drogi) z estetyka i odpowiednią mocą. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka