Dodaj do ulubionych

Cyrylica w treści notki

21.12.06, 19:57
Chciałbym umieścicć cytat z rosyjskiego tekstu w treści notki - wolałbym zrobić to w oryginale a nie
w transkrypcji fonetycznej. W momencie kiedy wpisuję tekst cyrylicą w edytorze prostym wszystko
jest OK w tekście notki jednak zamisat rosyjskich liter pojawiają się znaki zapytania. Podobny
problem mam również z hiszpańskim ? y z francuskim ? tymczasem np. ö czy é pojawiają się bez
błędów. Czy mogę coś z tym zrobić? Szczególnie zależy mi na możliwości cytowania rosyjskiego
tesktu czy mogę to rozwiązać jakimś skryptem?

z góry dziękuję i pozdrawiam smile

maurycy

pinknotdead.blox.pl/html
Obserwuj wątek
    • cito1 Re: Cyrylica w treści notki 21.12.06, 20:35
      Ja w zakładkach mam japoński.
    • mpieck Re: Cyrylica w treści notki 21.12.06, 20:35
      Ściągnij i zainstaluj:

www.gzegzolka.com/
      uruchom go, wybierz z menu Narzędzia -> konwerter schowka, w oknie które się
      pokaże ustaw "kopiuj" na kodowanie strony z cyrylicą (Windows 1251), "wklej" na
      ISO 8859-2. Zostaw to okienko otwarte. Otwórz w notatniku źródło strony z
      cyrylicą i znajdź tam interesujący fragment tekstu - to może być dosyć trudne,
      ponieważ w źródle będą widoczne krzaki, nie bukwy. Jeśli już znajdziesz to co
      potrzeba, skopiuj ten tekst do schowka (ctrl+c). Teraz przejdź do edycji bloga
      i wklej to co jest w schowku do prostego edytora (ctrl+v). Powinny się pojawić
      trochę inne krzaki - encje html. Zapisz i na stronie powinno wyglądać ok. Tylko
      w ten sposób można zapisać na bloxie litery w innych kodowaniach niż nasze ISO-
      8859-2.
      • mika_p Re: Cyrylica w treści notki 22.12.06, 20:06
        Łomatko, skomplikowane wielce.
        Pinku żywy, ja ci powiem, jak to robimy my profani smile
        Albo jak byśmy zrobili, gdybyśmy _musieli_ wstawić tekst cyrylicą, a byśmy nie
        znali sposobu.
        Otóż napisalibyśmyto ładnie, gdzieś tam, gdzie cyrylica się wyświetla,
        wcisnęlibyśmy PrintScreena, wycięlibyśmy właściwy kawałek, zapisali w jak
        najlepszej jakości i wstawili na bloga jako grafikę.

Wada rozwiązania - jak zmienisz dizajn blogaska, to ci cyrylica zostanie po
        staremu i będzie odstawać estetycznie.
        Zaleta rozwiązania - każdy głupek to potrafi,a do tego jest szybkie smile
        • pink_not_dead Re: Cyrylica w treści notki 23.12.06, 19:39
          Dzieki wszystkimsmile

Obie rady brzmią sensownie - zamiana cyrylicy na grafikę oczywiście przyszła mi do głowy ale to nie
          jest rozwiązanie w tym wypadku - tekst jest nieedytowalny, nie można go więc kopiować, zabiera
          miejsce w zasobach etc.

Z drugiej strony serce zabiło mi mocniej do Gżegżółki - niestety jest to program na Windows a ja
          pracuję na Macu - może ktoś coś wie o podobnym konwerterze na Maca (OS X) - swego czasu miałem
          coś takiego na sytem 9.

pozdrawiam smile

maurycy

pinknotdead.blox.pl/html
          • mika_p Re: Cyrylica w treści notki 24.12.06, 00:34
            Ha!
            To ja mam nową twórczą koncepcję.
            Skoro ten cyrylicowy tekst pochodzi z internetowej strony jakowejś, to niech
            obrazek będzie linkiem do niej - i chcący sobie kopiowac sobie znajdzie i
            skopiuje.
            • guslarka Re: Cyrylica w treści notki 29.12.06, 11:10
              a ja mam jeszcze jedną koncepcję... upierdliwą, ale działającą. Kiedyś zależało
              mi na wklejeniu do notki tekstu Okudżawy, oczywiście cyrylicą, bo transliteracja
              wygląda idiotycznie. I co zrobiłam? Poszłam po rozumek do głowy, odpaliłam
              windowsową tablicę znaków, a w niej czcionkę, którą piszę bloga (w moim wypadku
              to Tahoma). Po czym mozolnie wybierałam myszą cyrylicowe bukwy (na szczęście
              tablica w win xp ma opcję kopiowania ciągu znaków wink ) i pojedyncze słowa
              wklejałam do notki... Trochę to trwało, zważywszy, że tekst, który wybrałam,
              składał się z kilku zwrotek... Ale się udało...
          • tierralatina Re: Cyrylica w treści notki 29.12.06, 17:59
            pink_not_dead napisał:

> Z drugiej strony serce zabiło mi mocniej do Gżegżółki - niestety jest to
            progra
            > m na Windows a ja
            > pracuję na Macu

No ale nie probuj nam wmawiac ze nie masz znajomego z PCtem, ktory by Ci nie
            pozwolil opublikowac notke z jego komputera... smile
          • ols Re: Cyrylica w treści notki 29.12.06, 18:42
            pink_not_dead napisał:
            > Z drugiej strony serce zabiło mi mocniej do Gżegżółki - niestety jest to
            > program na Windows a ja pracuję na Macu

Zainstaluj Windows w maszynie wirtualnej lub (jeśli masz InteloMaca) użyj Bootcampa i ciesz się pełną dwusystemowością.
            • pink_not_dead Re: Cyrylica w treści notki 31.12.06, 20:45
              Dzięki wszsytkim smile

Teraz tak: najpraktyczniejsza wyaje mi się rada Olsa wię spróbuję choć Virtual PC to nie bajka smile
              Niezależnie od tego na ile nieprawdopodbnie by to brzmiało nie mam tu w Meksyku, żadnego
              znajomego z PC-tem pozostają oczywiście internet cafe ale blog i tak zabiera mi więcej czasu niż się
              spodziewałem a zważywszy na ilośc projektów nad jakimi pracuję czas jest dla mnie największym
              luksusem smile Jeśli o wybieranie pojedyńczych znaków to próbowałem - nie działa. Cyrylica pojawia sie w
              momencie wpisania tekstu ale znika po jej zapisaniu bądź publikacji - cytowanie większych tekstów
              można obejśc grafikami prawdziwy problem pojawia się przy okazji linków mających cyrylicę bądź inny
              alfabet w adresie.

Chyba jednak pozostaje mi jedynie Virtual PC

dzięki wszytskim raz jeszcze i udanej zabawy na sylwestrze smile

maurycy

pinknotdead.blox.pl/html
              www.flickr.com/photos/vonmurr/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka