Dodaj do ulubionych

IMPORT wymaga większej POMOCY

01.03.19, 11:39
Po wykonaniu zalecanych kroków z Poradnika
(czyli "Przeciągnij w białe pole ściągnięty uprzednio plik .xml lub kliknij w pole "Drag a file here, or click to upload a file" i wybierz uprzednio ściągnięty plik .xml.
Więcej: pomoc.gazeta.pl/pomoc/7,154322,24471444,blox-pl-przenies-bloga-i-pisz-dalej-zobacz-nasz-poradnik.html")

1. pojawia się taki komunikat:

Ready to try blocks?
This post contains content you created using the older editor. For the best editing experience, we recommend converting this content to blocks.

Po czym okazuje się że linki które były poprzednio nie działają, a obrazki przepadły. To znaczy że musimy je ręcznie wpisać lub wkleić ponownie? Wiecie ile to roboty?

2. PORADNIK NIC NIE MÓWI czy i kiedy spuścić "resources" z obrazkami ANI czy wrzucić CAŁY folder czy samą jego zawartość?
Widzę że w Wordpress są moje obrazki, ale żeby pojawiły się w odpowiednim wpisie na blogu musiałabym wszystkie je ręcznie powstawiać. To jest prawie niemożliwe!!!

Czyli niby "same" się wgrywają? To po co są 3 elementy w ZIP?

Obserwuj wątek
    • rubeus Re: IMPORT wymaga większej POMOCY 01.03.19, 13:10
      Nie używaj konwersji na nową wersję edytora wordpress.
    • almetyna Re: IMPORT wymaga większej POMOCY 01.03.19, 16:27
      Rubeus, ale ja nie wiem jaką mam wersję. Zrobiłam jak napisali w Poradniku, a skutek jest taki, że co trzeci wpis ma zdjęcia, pozostałe muszę wstawiać osobno!
      Nie mówiąc już o komentarzach, w których czasem są ciekawe dyskusje.
      Wrobili mnie!
      Jak mogę sprawdzić czy mam starą czy nową wersję?
    • Gość: A Re: IMPORT wymaga większej POMOCY IP: 185.172.210.* 01.03.19, 21:36
      komentarzy nie da się przenieść
      • bertbertbert Re: IMPORT wymaga większej POMOCY 04.03.19, 15:09
        @almetyna

Blox.pl świadczył jedynie usługę publikacji komentarzy. Ani Agora, ani blogerzy nie są właścicielami tych treści, a co za tym idzie, nie mogą ich przekazać innej platformie bez osobnej zgody autorów komentarzy.

Zdjęcia należy przenosić do wpisów ręcznie z folderu Resources. Opracowujemy dla Was jakiś łatwiejszy sposób przenoszenia zdjęć - zobaczymy, co da się zrobić w tej kwestii.

• weglowo Re: IMPORT wymaga większej POMOCY 04.03.19, 19:45
          Jest jeszcze inna możliwa alternatywa. Program, który ściągnie i zapisze cały kompletny blog na komputerze :
          HTTrack Website Copier. Dla tych co chca mieć kopie bloga na komputerze
          • bartoszcze Re: IMPORT wymaga większej POMOCY 05.03.19, 17:31
            Z jakimi ustawieniami?
            Bo już się z nim trochę pomęczyłem i wyniki umiarkowanie satysfakcjonujące.
            • weglowo Re: IMPORT wymaga większej POMOCY 05.03.19, 20:34
              Tak tez to zauważyłem po krótkich próbach ...
              A dawno z tego programu nie korzystałem .
              W każdym razie zamiast jednego adresu bloga, trzeba spróbować przygotować listę stron...
              Na dole bloga wyświetlana jest lista stron, od 1 do ....
              Teraz trzeba spojrzeć, jaki jest adres na górze...
              Dla nowych blogów lista będzie tak wyglądała ...

twojblog.blox.pl/html/page/1.html
              twojblog.blox.pl/html/page/2.html
              twojblog.blox.pl/html/page/3.html
              ............. >

twojblog.blox.pl/html/page/x.html
        • lemon-granita Re: IMPORT wymaga większej POMOCY 06.03.19, 10:35
          SUPER! Czekam na drugę turę do do przeniesienia i jakiś sposób na te zdjęcia!
          • bertbertbert Re: IMPORT wymaga większej POMOCY 06.03.19, 16:19
            @lemon-granita

Marrant opublikowała już instrukcję w jaki sposób można hurtowo przenieść zdjęcia:
            forum.gazeta.pl/forum/w,8,167707411,167707411,Zamkniecie_serwisu_Blox_pl.html?p=167747587

• almetyna Re: IMPORT wymaga większej POMOCY 09.03.19, 21:04
          Cała ta likwidacja bloksa jest świństwem. Agora ma się finansowo bardzo dobrze, co sama przyznaje (170 tys prenumeratorów elektronicznej Wyborczej), zakup nowej stacji radiowej, to dowód na upadek?
          A blogi widać zbędne, marketing jakoś tę likwidację oprawi w sreberko, będzie słodko.

bertbertbert napisała:

> @almetyna
          >
          > Blox.pl świadczył jedynie usługę publikacji komentarzy. Ani Agora, ani blogerzy
          > nie są właścicielami tych treści, a co za tym idzie, nie mogą ich przekazać in
          > nej platformie bez osobnej zgody autorów komentarzy.

Komentarze są w dyspozycji adresata, czyli właściciela blogu. To jak odpowiedzi na listy.
          Można je publikować, jeśli uprzednio były opublikowane. Poszliście na łatwiznę.

> Zdjęcia należy przenosić do wpisów ręcznie z folderu Resources. Opracowujemy dl
          > a Was jakiś łatwiejszy sposób przenoszenia zdjęć - zobaczymy, co da się zrobić
          > w tej kwestii.

No i tego nie mówicie w Poradniku. Wobec tego przeniosłam hurtem, a teraz mam straszny kłopot, bo to jest blog rysunkowy. Mnóstwo img!
          Niby nikt nam nie obiecywał wieczności, ale wysyłacie do gazu mnóstwo blogów, niektóre bardzo ciekawe i nikt ich nie uratuje. Żeby chociaż została wersja archiwalna do wglądu, a i ona ma zniknąć w listopadzie. Nieładnie.
    • bertbertbert Re: IMPORT wymaga większej POMOCY 06.03.19, 16:21
      @almetyna Przygotowaliśmy dla was instrukcję dotyczącą hurtowego przenoszenia zdjęć,

całość dostępna jest tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/w,8,167707411,167707411,Zamkniecie_serwisu_Blox_pl.html?p=167747587

• almetyna Re: IMPORT wymaga większej POMOCY 09.03.19, 21:06
        OK. Sprawdzę jak to działa, tylko że już mam ten wcześniejszy import. Możliwe że zrobi się jeszcze większy galimatias.
        • pinkcake Re: IMPORT wymaga większej POMOCY 10.03.19, 13:51
          Owszem robi się większy galimatias. Wpisy poprawione ręcznie, po ponownym zaciąganiu zostały przerobione na sieczkę.

• bertbertbert Re: IMPORT wymaga większej POMOCY 11.03.19, 13:58
          @almentyna Jeśli chcesz przenieść swoje zdjęcia hurtowo, musisz niestety usunąć wcześniej wykonany import i wykonać całą operację od nowa zgodnie z instrukcją

Import zdjęć wymaga Waszej ręcznej ingerencji w plik XML dostępny na koncie. Aby importować hurtowo wszystkie zdjęcia na nowy blog należy je importować na WordPress PRZED importem treści. Więcej tutaj
      • pathetic.wife Re: IMPORT wymaga większej POMOCY 13.03.19, 00:14
        Zrobiłam zgodnie z instrukcja, czyli najpierw zdjecia, zmiana w pliku, potem import i zamiast zdjec w postach mam ciag znakow. W zakładce media miniaturki wyswietlaja sie normalnie. Jak to poprawic?
        • pathetic.wife Re: IMPORT wymaga większej POMOCY 13.03.19, 01:52
          Nie ważne już , miałam mało zdjęć i wstawiłam je po prostu ręcznie.
          • bertbertbert Re: IMPORT wymaga większej POMOCY 25.03.19, 16:47
            Jeśli będziesz miała jeszcze jakieś problemy pisz do nas na blox@agora.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka