klaudyna12340 15.03.07, 16:40 Mam taki problem... chciałabym wstawić licznik nad głównym obrazkiem bloga, ale jest on zapisany kodem HTML... czy można w jakikolwiek sposób wstawić kod html do cssa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
s.z.y.m.o.n Re: HTML w CSSie? 15.03.07, 19:31 Nie nie można - na kod HTML jest przeznaczone oddzielne pole. Położeni licznika można już jednak sprecyzować za pomocą CSS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eruve.elen Re: HTML w CSSie? IP: *.tsi.tychy.pl 29.04.07, 03:13 i tutaj ja mam pytanie - za pomocą którego 'znacznika' z cssów określa się położenie i inne atrybuty pola na własny kod html? pole to zniknęło mi w trakcie edycji szablonu, a nazwy przyporządkowanej mu w css'ie jakoś nie mogę się doszukać... Odpowiedz Link Zgłoś
s.z.y.m.o.n Re: HTML w CSSie? 29.04.07, 12:06 Twój własny kod HTML jest wstawiany bezpośrednio do komórki tabeli. Aby móc łatwo odwoływać się do umieszczonych w nim elementów trzeba posłużyć się dodatkowym kontenerem. Ogólnie cały kod w polu na HTML należy objąć jakimś znacznikiem (najlepiej DIV), z nadanym atrybutem ID. Wygląda to m/w tak: %lt;div id="KodHTML"> TWOJ KOD HTML </div> Wówczas do tego bloku odwołujesz się w CSSie za pomocą następującego selektora: #KodHTML Do umieszczonego w tym bloku obrazka odwołasz się za pomocą selektora: #KodHTML img itd. > pole to zniknęło mi w trakcie edycji szablonu, a nazwy przyporządkowanej mu w > css'ie jakoś nie mogę się doszukać... Samo pole z kodem nie znika (przynajmniej nic o tym nie wiem), to raczej wina niedomkniętego znacznika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eruve.elen Re: HTML w CSSie? IP: *.tsi.tychy.pl 29.04.07, 18:13 > Twój własny kod HTML jest wstawiany bezpośrednio do komórki tabeli. Aby móc > łatwo odwoływać się do umieszczonych w nim elementów trzeba posłużyć się > dodatkowym kontenerem. dzięki wielkie. > Samo pole z kodem nie znika (przynajmniej nic o tym nie wiem), to raczej wina > niedomkniętego znacznika. tak, ono gdzieś sobie jest. problem najprawdopodobniej leży w tym, że przy dosyć znacznych przesunięciach pewnych elementów zachodzą one na siebie. w związku z tym konieczne były kombinacje z-indexem, i tu pojawia się jeszczcze jedno pytanie: Czy można w jakikolwiek sposób kontrolować położenie tego 'dolnego paska' bloxowego (z logiem, linkami do następnego bloga i zakładania nowego)? on również, przy zmianie z-indeksu i atrybutu 'position' Wazkiej i Szerokiej Szpalty przesunął się w jakieś śmieszne miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
s.z.y.m.o.n Re: HTML w CSSie? 30.04.07, 10:37 Na upartego w pewnym stopniu można, ale musi to być rozwiązanie całościowe. Bezpośrednie odwołanie do tego paska jest niemożliwe, a dodatkowo ma on nadany styl CSS przez atrybut style znacznika co dodatkowo komplikuje sprawę. Jeżeli nada się Szerokiej i Wąskiej szpalcie styl position:absolute (mam przeczucie, że o to chodzi), wówczas pasek bloksa wędruje na górę strony. Radzę zastosować position:relative. Nie usuwa się wówczas elementu z przepływu dokumentu. Pozycjonowanie elementów to dość delikatna sprawa można uzyskać ciekawe jak i fatalne efekty. Odpowiedz Link Zgłoś