Dodaj do ulubionych

HTML w CSSie?

15.03.07, 16:40
Mam taki problem... chciałabym wstawić licznik nad głównym obrazkiem bloga,
ale jest on zapisany kodem HTML... czy można w jakikolwiek sposób wstawić kod
html do cssa?
Obserwuj wątek
    • s.z.y.m.o.n Re: HTML w CSSie? 15.03.07, 19:31
      Nie nie można - na kod HTML jest przeznaczone oddzielne pole.
      Położeni licznika można już jednak sprecyzować za pomocą CSS.
      • Gość: eruve.elen Re: HTML w CSSie? IP: *.tsi.tychy.pl 29.04.07, 03:13
        i tutaj ja mam pytanie - za pomocą którego 'znacznika' z cssów określa się
        położenie i inne atrybuty pola na własny kod html?

pole to zniknęło mi w trakcie edycji szablonu, a nazwy przyporządkowanej mu w
        css'ie jakoś nie mogę się doszukać...
        • s.z.y.m.o.n Re: HTML w CSSie? 29.04.07, 12:06
          Twój własny kod HTML jest wstawiany bezpośrednio do komórki tabeli. Aby móc
          łatwo odwoływać się do umieszczonych w nim elementów trzeba posłużyć się
          dodatkowym kontenerem. Ogólnie cały kod w polu na HTML należy objąć jakimś
          znacznikiem (najlepiej DIV), z nadanym atrybutem ID. Wygląda to m/w tak:

%lt;div id="KodHTML">
          TWOJ KOD HTML
          </div>

Wówczas do tego bloku odwołujesz się w CSSie za pomocą następującego selektora:
          #KodHTML
          Do umieszczonego w tym bloku obrazka odwołasz się za pomocą selektora:
          #KodHTML img

itd.

> pole to zniknęło mi w trakcie edycji szablonu, a nazwy przyporządkowanej mu w
          > css'ie jakoś nie mogę się doszukać...

Samo pole z kodem nie znika (przynajmniej nic o tym nie wiem), to raczej wina
          niedomkniętego znacznika.
          • Gość: eruve.elen Re: HTML w CSSie? IP: *.tsi.tychy.pl 29.04.07, 18:13
            > Twój własny kod HTML jest wstawiany bezpośrednio do komórki tabeli. Aby móc
            > łatwo odwoływać się do umieszczonych w nim elementów trzeba posłużyć się
            > dodatkowym kontenerem.

dzięki wielkie.

> Samo pole z kodem nie znika (przynajmniej nic o tym nie wiem), to raczej wina
            > niedomkniętego znacznika.

tak, ono gdzieś sobie jest. problem najprawdopodobniej leży w tym, że przy dosyć
            znacznych przesunięciach pewnych elementów zachodzą one na siebie.

w związku z tym konieczne były kombinacje z-indexem, i tu pojawia się jeszczcze
            jedno pytanie:
            Czy można w jakikolwiek sposób kontrolować położenie tego 'dolnego paska'
            bloxowego (z logiem, linkami do następnego bloga i zakładania nowego)?

on również, przy zmianie z-indeksu i atrybutu 'position' Wazkiej i Szerokiej
            Szpalty przesunął się w jakieś śmieszne miejsca.
            • s.z.y.m.o.n Re: HTML w CSSie? 30.04.07, 10:37
              Na upartego w pewnym stopniu można, ale musi to być rozwiązanie całościowe.
              Bezpośrednie odwołanie do tego paska jest niemożliwe, a dodatkowo ma on nadany
              styl CSS przez atrybut style znacznika co dodatkowo komplikuje sprawę.

Jeżeli nada się Szerokiej i Wąskiej szpalcie styl position:absolute (mam
              przeczucie, że o to chodzi), wówczas pasek bloksa wędruje na górę strony.
              Radzę zastosować position:relative. Nie usuwa się wówczas elementu z przepływu
              dokumentu.

Pozycjonowanie elementów to dość delikatna sprawa można uzyskać ciekawe jak i
              fatalne efekty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka