Dodaj do ulubionych

Dwa pytania techniczne

24.03.07, 18:51
Czy można zrobić tak, że jak ktoś kliknie na linka to sobie posłucha muzyki z
mojego komputera?

Czy można coś zrobić z szerokością marginesu bo u mnie się tak zrobiło, że pół
szerokości strony się marnuje.
Obserwuj wątek
    • wrb1 Re: Dwa pytania techniczne 24.03.07, 20:04
      Co do pierwszego rozumiem, że szukasz sposobu jak umożliwić penetrację swojego
      komputera. wink)
      Jezeli chodzi o drugi problem to wszystko zależy od ustawionej rozdzielczości
      monitora. U kogoś kto używa "wymierającej" 800x600 marginesów nie będzie, ja
      preferuję 1024x768 i umnie nie ma wcale duzego marginesu. Możesz zrobić coś takego:
      Wchodzisz w css znajdujesz:
      #BlogGlownyBox {
      WIDTH: 770px;
      MARGIN-LEFT: auto;
      MARGIN-RIGHT: auto;
      }
      i wtedy bedziesz mieć blog na środku
      • kataryna.kataryna Re: Dwa pytania techniczne 24.03.07, 20:25
        wrb1 napisał:

> Co do pierwszego rozumiem, że szukasz sposobu jak umożliwić penetrację swojego
        > komputera. wink)

Nie, tylko żebym mogła puścić muzykę z mojego komputera.

> Jezeli chodzi o drugi problem to wszystko zależy od ustawionej rozdzielczości
        > monitora. U kogoś kto używa "wymierającej" 800x600 marginesów nie będzie, ja
        > preferuję 1024x768 i umnie nie ma wcale duzego marginesu. Możesz zrobić coś tak
        > ego:
        > Wchodzisz w css znajdujesz:
        > #BlogGlownyBox {
        > WIDTH: 770px;
        > MARGIN-LEFT: auto;
        > MARGIN-RIGHT: auto;

U mnie czegoś takiego nie ma. Weszłam w CSS ale tam takiego fragmentu nie ma.
        • xysztov Re: Dwa pytania techniczne 24.03.07, 20:37
          > U mnie czegoś takiego nie ma. Weszłam w CSS ale tam takiego fragmentu nie ma.

a skąd ja to skopiowałem?
          #BlogGlownyBox{
          width: 730px;
          padding: 10px;
          background-color: #CC0033;
          }

umieść w tym nawiasie

MARGIN-LEFT: auto;
          MARGIN-RIGHT: auto;

tak jak proponował wrb1 i będzie ok.
          • kataryna.kataryna Re: Dwa pytania techniczne 24.03.07, 21:00
            xysztov napisał:

> > U mnie czegoś takiego nie ma. Weszłam w CSS ale tam takiego fragmentu nie
            > ma.
            >
            > a skąd ja to skopiowałem?
            > #BlogGlownyBox{
            > width: 730px;
            > padding: 10px;
            > background-color: #CC0033;
            > }
            >
            > umieść w tym nawiasie
            >
            > MARGIN-LEFT: auto;
            > MARGIN-RIGHT: auto;
            >
            > tak jak proponował wrb1 i będzie ok.

Zrobiłam tak i teraz mam marginesy z obu stron sad
            >
            • wrb1 blog na środku 24.03.07, 21:10
              Pamiętaj o tych co jednak używają innej niż Ty rozdzielczości. U mnie (1024x768)
              wygląda to bdb. Mozesz oczywiście poszerzyć caly blog, ale u niektórych nie
              zmieści się na ekranie. Wiec chyba nie rób skrzywionej miny, że jest na środku.
              3maj sie
              • kataryna.kataryna Re: blog na środku 24.03.07, 21:16
                wrb1 napisał:

> Pamiętaj o tych co jednak używają innej niż Ty rozdzielczości. U mnie (1024x768
                > )
                > wygląda to bdb.

A mogę sobie ustawić rozdzielczość, żeby mi się na cały ekran rozciągnął?
                • wrb1 Re: blog na środku 24.03.07, 21:29
                  Panel sterowania->ekran->ustawienia.
                  Tylko pamiętaj, że z kolei inni mogą mieć tak jak Ty masz teraz, więc to i tak
                  nic nie zmieni bo oni będą widzieli Twój blog w dalszym ciągu tak samo.
    • s.z.y.m.o.n Re: Dwa pytania techniczne 24.03.07, 20:43
      Co do udostępniania pliku z nagraniem, to może lepiej zrobić to przez jakiś
      serwis oferujący przestrzeń dyskową. Zdaje mi siłę, że box.net udostępnia
      do tego celu nawet widget, który można później udostępnić na blogu.
    • Gość: max Re: Dwa pytania techniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 04:04
      Jesli zalozysz konto na www.lastfm.pl i dodatkowo kilka zlotych zaplacisz (za
      rozszerzenie funkcjonalnosci), to bedziesz mogla stworzyc wlasna stacje radiowa
      z muzyka z Twojego komputera. Wlepisz link do owej stacji na bloxie i bedziesz
      byc moze miala to czego chcesz.
      • kataryna.kataryna Re: Dwa pytania techniczne 28.03.07, 20:25
        Gość portalu: max napisał(a):

> Jesli zalozysz konto na www.lastfm.pl i dodatkowo kilka zlotych zaplacisz (za
        > rozszerzenie funkcjonalnosci), to bedziesz mogla stworzyc wlasna stacje radiowa
        > z muzyka z Twojego komputera. Wlepisz link do owej stacji na bloxie i bedziesz
        > byc moze miala to czego chcesz.

Założyłam ale to chyba jakoś inaczej działa, wyświetlają się tytuły ale nie gra
        piosenek z mojego komputera.
        • Gość: max Re: Dwa pytania techniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 23:13
          Z tego co onegdaj czytalem, dodatkowa funkcjonalnosc (mozliwosc nadawania
          wlasnej muzyki) pojawia sie po wniesieniu oplaty za konto. Kwota nie jest wysoka
          lecz nie sprawdzalem tego osobiscie. Radze wiec sprawe doglebnie wybadac przed
          ewentualna wplata.
          o, znalazlem!
          "Wykup subskrypcję w serwisie Last.fm i naprawdę zacznij kochać swoją muzykę.
          Zostań własną stacją radiową, zdobądź dodatkowe przywileje i uprawnienia. Możesz
          nawet mieć bezpośredni wpływ na społeczną rewolucję muzyczną dzięki wyłącznemu
          dostępowi do naszej strony w wersji beta. Stań się częścią rewolucji już dziś!"
          &
          "Witamy w raju osobistej stacji radiowej

Zapomnij o byciu własnym DJ’em — subskrybenci serwisu Last.fm to cała sieć nadawcza!

Dzięki radiu z osobistych tagów możesz tworzyć własne stacje tematyczne dla
          przyjemności Twojej i Twoich znajomych. Radio osobiste zamienia Twój gust
          muzyczny w strumień radiowy i pozwala Ci słuchać również muzyki dowolnego innego
          użytkownika poprzez jego stronę profilu. Wymagasz rozwiązań najlepszych z
          najlepszych? Serdecznie witamy — radio z ulubionymi utworami, na Twoje usługi. A
          nawet jeszcze nie wspomnieliśmy o trybie odkrywczym… "

www.lastfm.pl/subscribe/

pozdrawiam smile
          • sgk Re: Dwa pytania techniczne 28.03.07, 23:31
            @max: z last.fm to nie jest do końca jest tak jak myślisz.

Subskrypcja last.fm daje możliwość stworzenia własnej stacji, tzn. słuchania
            utworów Z ZASOBÓW serwisu, które komponują się z Twoim profilem, zależnym od
            odsłuchanej i zarejestrowanej muzyki. Dodatkowo subskrypcja daje możliwość
            słuchania utworów oznaczonych podczas korzystania z Last.fm Playera jako
            ulubione. Ale na kolejność utworów użytkownik NIE MA żadnego wpływu. Nie dodasz
            też utworu stricte ze swoich zasobów.
            Last.fm służy do czegoś innego.

To już bliżej modelu o który pyta kataryna jest www.radioblogclub.com/.
            Zarejestrowany (darmowo) użytkownik sam dobiera sobie utwory spośród bardzo
            wielu tam dostępnych. Być może sam je może nawet tam ładować (nie sprawdzałem
            serwisu dokładnie, ale niektóre powielane czy "koślawe" tytuły sugerują, że
            wrzucać może tam każdy). Wybrane utwory udostępnia się w przygotowanych
            playlistach, gdzie także słuchacz ma wpływ na wybór przy ich odtwarzaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka