Dodaj do ulubionych

Chwalcie Łąki w radiu Bis

14.11.05, 16:22
Szanowni,
jeżeli ktoś ma ochotę posłuchac drugiej książki, to polecam Radio Bis. G.
20.45 codziennie.
U ściski
Obserwuj wątek
    • ralston Re: Chwalcie Łąki w radiu Bis 14.11.05, 16:22
      Od dziś?
      • feelfine Re: Chwalcie Łąki w radiu Bis 14.11.05, 20:48

Z informacji na stronie radia bis wynika, ze ksiazka jest czytana od 2
        listopada :(( A w tym tygodniu juz nowa ksiazka.

www.polskieradio.pl/bis/pasmo.aspx?iID=8247
        Pozdrawiam,

Feelfine
        • feelfine Re: Chwalcie Łąki w radiu Bis 14.11.05, 20:51
          Przepraszam za niescislosc. Ksiazka Klimy jest rzeczywiscie wciaz na antenie.
          Troszke po 20.50.

Pozdrawiam,

Feelfine
          • elkman Re: Chwalcie Łąki .... przeczytałem 26.12.05, 20:45
            Na potkaniu z autorem w Ełku nie mogłem być z niespodziewanych powodów losowych.
            Ale w prezencie gwiazdkowym otrzymałem tę książkę.

Po wigilii zająłem się nią. O 4 nad ranem skończyłem. Podobało mi się.
            Moja opinia jest nastęująca:
            Realizm 100%.
            Zastanawiajaca jest zgodnosc spostrzen autora z moimi,chociaz przyjeta "opcja"
            zapachowa jest interesujca.Oryginalna koncepcja zachowania pamieci i wspomnien.
            Autorze,żałuj,że nie podążyłeś dalej za Przejście. Tam dopiero jest "bonanza"
            albo "dziki zachód" ale nie w dosłownym znaczeniu.
            Byłem tam kilkanaście lat temu od Kibart na Litwie poprzez Czerniachowsk,
            Nieman,Sowietsk (Tylżę) i powrót na Litwę przez Jubarty, po drugiej stronie
            Niemna.
            Architektura taka sama jak na Prusach czy we Wrocławiu ale ruiny domw w środku
            Tylży a obok dom handlowu z alumono\ium i szkła szokuje. W każdej wsi i
            przysiółku pomnik Lenina pomalowany srebrolem.
            Nowe domy bez tynku pomalowane farbą wapienną. Wyobraźcie sobie nasze starostwo
            (Kreishaus) z oknami pomalowanymi "gołubowuju kraskoj'.
            • elkman Re: Chwalcie Łąki .... przeczytałem 26.12.05, 21:00
              Mam pytanie do Autora:
              - dlaczego piszesz : ze Stawisek a nie ze Stawisk,ktore jest w obiegowym uzyciu
              zamiast stosowanych przez Autora Stawisek.
              Kilkadziesit klat jedzdze tamtedy PKS-em i zasze mowiono do kondukra,e chc
              bilet do Stawisk a nie Stawisek..
              Ksiazke czytalem z perspektywy lat minionych. Dzis wzial ja moj syn - Twoj
              rowiesnik i jestem ciekaw jego reakcji.
              Pozdrowienia,
              • ralston Re: Chwalcie Łąki .... przeczytałem 26.12.05, 23:02
                A ja zakupiłem książkę będąc w Ełku na Święta. Połowę przeczytałem od razu a na
                drugą połowę przyjdzie poczekać, bom ją w Ełku nieopatrznie zostawił.
                To com do tej pory przeczytał podoba się bardzo. Znajduję nutki własnych
                wspomnień i odczuć...
                • manio15 Re: Chwalcie Łąki .... przeczytałem 27.12.05, 10:06
                  ze stron książki wyziera osobowość narratora - włóczykija , jest jak DLA mnie
                  manifestem tego co wcześniej deklarował o sobie. w codziennym pędzie nie
                  zauważamy lub tylko rejestrujemy bezrefleksyjnie te codzienne ,kiczowate
                  obrazki i zachowania. Fajnie było ale mało.

"garbaty" manio
                  • mazurek8 Re: Chwalcie Łąki .... przeczytałem 27.12.05, 17:39
                    Dlaczego do Stawisek? Hm, to jest fundamentalne pytanie o lokalność i uzus. Bo
                    uzus podpowiada, żeby miejsowości typu Suwałki, Stawiski, Szypliszki,
                    Mikołajki, DSedranki itd odmieniać z e w ostatniej sylabie (dlatego niekumaci
                    mawiają jadę do Suwałek). Natomiast miejscowi zazwyczaj połykają literkę e. W
                    Szypliszkach mówią ”jestem z Szypliszk”. W Mikołjakach kiedyś mówili ”jestem z
                    Mikołajk”. Itd.
                    Ot i całe wyjaśnienie. Pomądrzyłem się, bo lubie te polskie kruczki fonetyczne.
                    U ściski (uścisek? uścisk?)
                    K.
                    • ralston Re: Chwalcie Łąki .... przeczytałem 27.12.05, 17:51
                      Mam gdzieś w domu słownik z odmianami nazw własnych - jak znajdę to zobaczę co
                      mądrego tam wypisali w tym temacie...
                      I tak to nam wątek zaczyna błądzić w gramatyczno-ortograficzne obszary...
    • mrozosia Re: Chwalcie Łąki w radiu Bis 06.02.06, 17:53
      Pozytywna recenzja w "Lampie". Mamy jeden egzemplarz w domku, wiec trzeba
      bedzie sie wreszcie zabrac do przeczytania ;-)
      muzyka.onet.pl/lampa/1304505,2012,artykul.html
      • ralston Re: Chwalcie Łąki w radiu Bis 06.02.06, 17:58
        W pierwszej książce wyczuwało się chyba bardziej inspiracje Lenzem niż
        Stasiukiem... Ale może sam autor się wypowie. Co się będę wymądrzał. Ja człek
        prosty i w piśmie nie uczony...
        • mrozosia Re: Chwalcie Łąki w radiu Bis 06.02.06, 18:46
          i w swej skromnosci zdumiewjacy ;-)
          • ralston Re: Chwalcie Łąki w radiu Bis 07.02.06, 09:50
            Eee tam - dopiero ktoś pisał, żem chwalipięta...
            • luego Re: Chwalcie Łąki w radiu Bis 07.02.06, 11:52
              A Stasiuka znacie i czytacie?
              • ralston Re: Chwalcie Łąki w radiu Bis 07.02.06, 11:58
                Przymierzam się do przeczytania "Jadąc do Babadag" - ale z wolnym czasem teraz
                krucho...
              • koks77 Re: Chwalcie Łąki w radiu Bis 07.02.06, 12:03
                Znamy y czytamy:) Ale "Jadąc do..." uważam za jego najgorszą książeczkę- jest po
                protu niemiłosiernie długa; to co było dobre na krótkie opowiadania w
                "opowieściach galicyjskich" czy "Dukli" tutaj rozciąga jak kura smarki...
                Zmęczyłem kilkanaście stron i dałem sobie spokój...
    • luego Re: Chwalcie Łąki w radiu Bis 07.02.06, 12:09
      Ooo, ja wrecz przeciwnie uwazam. Mysle, ze to jedna z najlepszych jego ksiazek.
      • ralston Re: Chwalcie Łąki w radiu Bis 07.02.06, 12:14
        Właśnie z racji na te końtrowersje chciałbym przeczytać.
        • luego Re: Chwalcie Łąki w radiu Bis 07.02.06, 12:25
          I slusznie, Rals. :)) Najlepiej miec wlasna opinie.
        • koks77 Re: Chwalcie Łąki w radiu Bis 07.02.06, 13:35
          E takie tam kontrowersyje...Obecnie pisarzem "kontrowersyjnym" jest Michaśka
          Witkowski z jego "Lubiewem" (nie czytałem)
          • luego Re: Chwalcie Łąki w radiu Bis 07.02.06, 13:46
            No wlasnie. Ja tez nie :). Nikt nie ma, a jakos nie chce mi sie specjalnie
            kupowac...
          • ralston Re: Chwalcie Łąki w radiu Bis 07.02.06, 13:56
            A do tego rodzaju kontrowersji jakoś mnie nie ciągnie...
            • luego Re: Chwalcie Łąki w radiu Bis 07.02.06, 13:58
              ralston napisał:

> A do tego rodzaju kontrowersji jakoś mnie nie ciągnie...

Mnie bardziej interesuje forma i jezyk niz tresc, choc fakt faktem, za duzo sie
              u nas o tym do tej pory nie pisalo.
              • koks77 Re: Chwalcie Łąki w radiu Bis 07.02.06, 14:06
                <Mnie bardziej interesuje forma i jezyk niz tresc>
                O to, to! A formalnie (przynajmniej jeśli chodzi o sprawy
                promocyjno-marketingowe) Witkowski jest mistrzem Polski:). Może to on wzbudzi
                "ferment" w naszej drętwej, penclubowskiej trupiarni literackiej?
                • koks77 Re: Chwalcie Łąki w radiu Bis 07.02.06, 14:11
                  Ciekawa rozmowa z nim była (sobota) w Rzepie, niestety poszła do płatnego archiwum..
                  • luego Re: Chwalcie Łąki w radiu Bis 07.02.06, 14:15
                    koks77 napisał:

> Ciekawa rozmowa z nim była (sobota) w Rzepie, niestety poszła do płatnego
                    archiwum..

Tak szybko? Szkoda. Ale mam wrazenie, ze ostatnio Witkowski sie jakos czesto i
                    gesto udziela. :)
    • luego Re: Chwalcie Łąki w radiu Bis 07.02.06, 13:50
      A tak w ogole, gdyby ktos sie interesowal kultura Europy Srodkowo-Wschodniej to
      polecam link:
      www.pk.org.pl/ppk/00/ppk.asp
      :)))
      • ralston Re: Chwalcie Łąki w radiu Bis 08.02.06, 09:06
        Fajny link. Niezłe bogactwo etniczne mamy w tej części Europy...
      • mrozosia Re: Chwalcie Łąki w radiu Bis 08.02.06, 16:42
        Ciekawa stronka Lu:-)
        A wracajac do Stasiukowej "Jadac ...", mam, ale przeczytalam pare stron i
        odlozylam, jakos nie mam ostatnio zaciecia do dlugich form. I stweirdzilam
        ostatnio ,ze starsznie malo czytam w porownaniu do tego co bylo kiedys. Mogac
        wybierac, decyduje sie na jakies krotkie formy. Teraz koncze "Nowe przygody
        Mikolajka" i zaczelam "13 bajek z krolestwa Lailonii.." Kolakowskiego.. i
        mysle by odswiezyc sobie Topora...
        Lubie krotsze historie, bo przeczytam cala za jednym zasiadem, a mam malo czasu
        na codzien, i czytajac "normalnej" ksiazki fragment jednego dnia, nastepnego
        juz nie pamietam o czym ostatnio czytalam i przez to gubie watek. Po czym
        musze sobie ponownie przeczytac to co bylo wczesniej i tak takie moje czytanie
        ciagnie sie w nieskonczonosc.
        Chyba tez internet przyzwyczaia do krotkich historyjek i czlowieka rozstraja,
        uczy skupienia ale na krotko i niby podzielnosci uwagi, ale ile razy siedzac w
        necie, mialam sobie cos konkretnego spradzic, a wlazilam na jakies manowce i
        zapominalam co to ja mialam..
        Trzeba sobie moim zdaniem ten wynalazek dozowac, by nie zglupiec.
        Zastanawiam sie, czy tez tak macie, ja zauwazam ,ze za duzo teraz jest
        informacji dostepmnej ,za duzo ksiazek, muzyki..za duzo wszystkiego, czlowiek
        nie jest w stanie wszystko objac, pojac, przeczytac, przesluchac,
        przetrawic...nie jest w stanie wszystkiego znac i wiedziec...mozna dostac
        momentami zawrotu glowy.
        Mile wspominam jak to dawniej ktos mial dostep do plyt i np zalatwil Smashing
        Pumpkins , Pixies,itd i sie sobie nawzajem pozyczalo, przegrywalo , rozmawialo
        sie o tym... Podobnie bylo z ksiazkami...nie czulo sie tego nadmiaru...nie bylo
        przesytu i bardziej sie wszystko doscenialo...pamietalo

Teraz sie szybko zapomnia
        A moze to ja sie starzeje, i musze sie z resetowac:-P
        • freeman8 Re: Chwalcie Łąki w radiu Bis 08.02.06, 16:56
          Niestety, latka lecą i ....
          A i Napoleona w tej dobie nie byłby taki Napoleon.
        • luego Re: Chwalcie Łąki w radiu Bis 08.02.06, 16:57
          Mrozosiu, mysle ze masz wiele racji w tym co piszesz. Sama to juz obserwuje od
          jakiegos czasu. U siebie moze mniej, ale to pewnie dlatego ze teraz mam troche
          wiecej czasu na czytanie niz przez wczesniejszych kilka lat. No ale wowczas
          pracowalam 7 dni w tygodniu i czasem nie mialam juz na nic sily.
          A wracajac do Stasiuka... U mnie bylo podobnie. Odlozylam go po paru stronach.
          Po pewnym czasie zaczelam od poczatku i wtedy lyknelam ksiazke juz do
          konca. :)) Owszem, to jest pewna calosc, ale zlozona z opowiadan, wiec
          spokojnie mozna ja czytac przez dluzszy czas, z przerwami.
          • mrozosia Re: Chwalcie Łąki w radiu Bis 08.02.06, 17:07
            Dzieki za pocieszenie...

Na pewno wroce do niej tzn do Stasiuka...przerazlo mnie tylko, zalew nazw
            miejsc , ktorcyh nie znam.. jakas mapa by sie przydala czy co... ale wroce na
            pewno, by sie przekonac ( lub nie przekonac) do magii tej ksiazki i
            zapomnianych miejsc i ludzi w niej opinaych... Obaczym ;-)
        • ralston Re: Chwalcie Łąki w radiu Bis 08.02.06, 19:56
          Ja mam tak, że co jakiś czas po prostu zarzucam wszystkie inne rzeczy i
          wieczorami tylko czytam. Wtedy pochłaniam szybko ze trzy książki. A potem znowu
          paromiesięczna posucha...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka