Dodaj do ulubionych

Klima - Gratulacje osobiste

IP: *.spray.net.pl 24.10.03, 20:39
Stary!

Jeszcze nie mam, jeszcze nie czytałem, ale jedno wiem na pewno. Cieszę sie,
że to co napisałeś zostanie wydane. Z tego co Nowicki zdradził w Gazecie
bedzie to tekst osobisty i tym bardziej jest dla mnie cenny. Może to takie
małostkowe, ale zawsze gdy wielki świat daje informacje o naszym Krótkim
Mieście to kręci mi się łza w oku. W końcu to tam spędziliśmy bodaj 3/4
dotychczasowego życia.

A dla wszystkich forumowiczów - moi drodzy o wspólnym rodowodzie -
przeczytajcie proszę "Do Amsterdamu" od jutra w księgarniach.
Obserwuj wątek
    • Gość: spec Re: Klima - Gratulacje osobiste IP: 38.112.0.* 24.10.03, 22:31
      cos nalazlem:
      www.znak.com.pl/konkurs2/konkurs_3ed.html
      www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.towar?oferta=279454
      i w sumie pamietam ze Klima pisal z gazety w krakowie:
      "Gość: klima IP: *.krak.gazeta.pl "

takze chyba to ta sama osoba. tylko zazwyczaj ksywke
      klima maja osoby o podobnym nazwisku - dlatego mialem
      watpliwosci.

no to w takim razie gratulacje.

Pozdrawiam
      Spec
      • Gość: spec Re: Klima - Gratulacje osobiste IP: 38.112.0.* 24.10.03, 22:35
        za www.znak.com.pl/konkurs2/wyborcza_2.rtf :

"Zwycięska książka, która jako jedyna ukazała się
        drukiem, nosi tytuł "Do Amsterdamu". Opowiada o grupie
        przyjaciół z Krótkiego Miasta (juror konkursu Jerzy
        Jarzębski rozszyfrował je jako Ełk - "miasto o nazwie tak
        krótkiej jak zająknięcie"), rozpaczliwie szukających
        swego miejsca w życiu.

- To nie jest książka o miejscu, które istnieje, a takich
        Krótkich Miast znalazłoby się wiele. Nie będę udawał, że
        nie miało ono pierwowzoru - mówił Michał, który pochodzi
        z Ełku. - To wyróżnienie jest nie tylko dla mnie, ale i
        dla pierwowzoru Krótkiego Miasta. To paradoks, że nagrodę
        otrzymuje miasto, w którym teraz źle się dzieje.
        "

niezle - moze Klima przycmi Lenza? ;)
      • Gość: Adam Re: Klima - Gratulacje osobiste IP: *.proxy.aol.com 26.10.03, 06:38
        Klima, moje gratuluje.
        Mam nadzieje, ze rok wydania 1959 to tylko zlosliwy chochlik drukarski, ktory
        zostanie skorygowany.

Pozdrawiam
        Adam
    • Gość: gwal26@wp.pl Re: Klima - Gratulacje, gratulacje, ...... IP: *.fantex.pl 24.10.03, 23:07
      Drogi Laureacie!
      Dziś - spieszę złożyć GRATULACJEEE !!!
      Jutro - spieszę do księgarni.
      Cieszę się, że TO Pana spotkało.
      Serdecznie pozdrawiam.
      Ex-Stary.

• Gość: monia Re: Klima - Gratulacje, gratulacje, ...... IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 25.10.03, 04:09
        michal moje gratulacje :))))
        • Gość: manio Re: Klima - Gratulacje, gratulacje, ...... IP: *.fan-tex.com.pl 25.10.03, 07:15
          przyłączam się do ogólnych gratulacji !!!!!!!!!! Książkę zamówiłem w <erlinie i
          niecierpliwie czekam !
          Country nienawidzisz czy tylko nie lubisz i nie słuchasz ? A muzyka góralska ?
          Wszak mieszkasz w Krakowie ?
          Przepraszam za pytania ale GW donosi że nienawidzisz - na forum zawsze byłeś
          wyważony , więc chyba za ostre sformułowanie?

Jeszcze raz gratuluję i cieszę się ze WSZYSTKIMI.

długi manio z Krótkiego Miasta
    • mobb Re: Klima - Gratulacje osobiste 25.10.03, 08:35
      Klima!

Szczere gratulacje !!!
      Co tu dużo mówić, to chyba dziwnie brzmi, ale jestem po prostu dumny, że mam
      takiego utalentowanego krajana ;-)
      Oczywiście książkę zaraz kupię, jak tak dalej pójdzie to potrzebny będzie
      dodruk...

mobb
      • Gość: monia Re: Klima - Gratulacje osobiste IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 25.10.03, 09:44
        ja po znajomosci licze na mily autograf :))
        michas twoja ksiazka trafi nawet za ocean
        :))
        • Gość: klima Re: dziękówa IP: *.gazeta.pl 25.10.03, 16:45
          Dzięki wszystkim. strasznie jestem ciekaw Waszych reakcji na tę książkę.
          Strasznie. Resztę dopiszę w najbliższym czasie.
          K.
          • mobb 1959 25.10.03, 23:14
            ale coś mie tu nie gra -
            klima rocznik 77, tera mamy 03, wydanie niby pierwsze...
            a rok wydania 1959 ???

www.znak.com.pl/book.php?id=1373;-)
            • mobb Re: 1959 - tak miało kurde być 25.10.03, 23:16
              ale coś mie tu nie gra -
              klima rocznik 77, tera mamy 03, wydanie niby pierwsze...
              a rok wydania 1959 ???

www.znak.com.pl/book.php?id=1373
              ;-)
              • Gość: Karol Re: 1959 - tak miało kurde być IP: *.spray.net.pl 26.10.03, 09:09
                Też się zdziwiliśmy, ale Znak otrzymał jeszcze w sobote reprymendę mailem. Nie
                wiem tylko czy i kiedy zareagują.
          • Gość: Janusz Re: Gratulacje IP: *.intelcom.pl 25.10.03, 23:17
            Gratulacje. Liczę na autografy / co najmniej dwa - jeden za ocean /. Gdzie
            można je będzie zdobyć ?
    • ralston Re: Klima - Gratulacje osobiste 26.10.03, 00:09
      Moje serdeczne gratulacje! Miło takie wieści otrzymywać. Poszperam teraz w
      księgarniach - bo z ciekawością przeczytam pewnie nie tylko ja, ale i moja
      żona - też ełczanka.
      • Gość: Janusz Re: Janusz - Gratulacje. Kiedy w Białymstoku? IP: *.intelcom.pl 26.10.03, 14:47
        Już sprawdzałem - jest w księgarni "Akcent" / Białystok / kupuję w
        poniedziałek. Tylko co z autografem ?
        Czy Autor odwiedzi Białystok ?
        P.S. Zawsze stawiałem na młodzież i czar Mazur .
        Ełk / i okolice / mają coś w sobie. W Juskach Małych koło Malinówki mieszka i
        pracuje reżyser Jerzy Hoffman.Dom kupiła p. Fuft / telewizja / i inni znani.
    • luego Re: Klima - Gratulacje osobiste 26.10.03, 16:17
      Ooooo i ja sie dolaczam z gratulacjami! :))) Bardzo sie ciesze. Czytalam o tej
      ksiazce kilka razy i nie wiedzialam ze autorem jest Klima! Tym wieksza
      niespodzianka..!!!!! :) Hura!
      Usciski
      Lu
      Tez kupie
      • Gość: jazda Re: Klima - Gratulacje osobiste IP: *.gazeta.pl 26.10.03, 19:28
        Prawdopodobnie w Białymstoku będę 10 grudnia, w Ełku 12. Jak ktoś ciekaw, to
        będzie coś o książce w Radiu Białystok we wtorek o 21.10. Tak przynajmniej
        mówili.
        Zapraszam, jeszcze raz wielkie dzięki
        K.
        • luego Re: Klima - Gratulacje osobiste 27.10.03, 11:33
          Na tzw. spotkaniu autorskim?? :) No to trzeba sie wybrac!
    • Gość: Adam Re: Klima - Gratulacje osobiste IP: *.proxy.aol.com 27.10.03, 07:38
      Panie i Panowie nie komplementujcie tak unizenie klimy, bo chlopak ulegnie
      jeszcze chorobie sukcesu.

Adam
      • Gość: Lapusz Re: Klima - Gratulacje osobiste IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 27.10.03, 08:34
        Ełk się krótko pisze, ale się długo pamięta.
      • ralston Re: Klima - Gratulacje osobiste 27.10.03, 09:04
        Gość portalu: Adam napisał(a):

> Panie i Panowie nie komplementujcie tak unizenie klimy, bo chlopak ulegnie
        > jeszcze chorobie sukcesu.
        >
        Jakoś dziwnie się o to nie obawiam...
        I życzę dalszych sukcesów.
      • Gość: XXL Re: zazdrość zaslepia! IP: 80.48.162.* 27.10.03, 15:47
        Głupek, zazdrości sławy, której sam nigdy nie zazna w tym NY.
    • Gość: albertoz Re: Klima - Gratulacje osobiste IP: *.comarch.pl 27.10.03, 09:56
      Michal,

przyjmij prosze i moje gratulacje! od jutra zaczynam czytac.
      pozdrawiam serdecznie,

AZ
      • Gość: Janusz Re: Klima - Dlaczego nie ma IP: *.intelcom.pl 27.10.03, 16:28
      • Gość: Janusz Re: Klima - Dlaczego nie ma życiorysu / z Ełkiem/? IP: *.intelcom.pl 27.10.03, 16:54
        Jeszcze raz gratuluję.
        Jako Ełczanin - poszedłem dziś do księgarni "AKCENT". Kupiłem książkę. Na
        okładce jest zdjęcie Autora i wzmianka - rocznik 1977, absolwent UJ.
        Zapytałem panie sprzedające od lat książki - : Skąd pochodzi Autor ?
        Z Krakowa, chyba. Nie wyprowadzałem z błędu.
        Wcześniej w ksiągarni podpisywali swoje książki różni znai autorzy.
        Ja nigdy nie wstydziłem się i nie wstydzę, że pochodzę z Ełku. To jest piękne
        miasto.
        Poza tym każdy gdzieś sie urodził - od tego nikt się nie wykręci.
        Nie jest to wytyk - mam nadzieję, że w nieuchronnym dodruku - Autor poda coś
        więcej o sobie. Po drodze do UJ była jakaś szkoła średnia,rodzina, środowisko
        które niewątpliwie ma wpływ na każdego człowieka.
        Jeszcze raz gratuluje - i do miłego spotkania podczas podpisywania książki.
        • Gość: szczurens Re: Klima - Dlaczego nie ma życiorysu / z Ełkiem/ IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 27.10.03, 17:10
          z tego co wiem Klima nigdy nie ukrywał że pochodzi z Ełku ani się tego nie
          wstydził. Przynajmniej ja nie zauważyłem. To że nie ma na ten temat nic na
          okładce o niczym nie świadczy. Fakt, że pani w księgarni nie wie skąd pochodzi
          autor świadczy o jej braku profesjonalizmu, bo takie informacje można samemu
          zdobyć czytając chociażby Wyborczą. Poza tym hurtownik który jej tę książkę
          dostarczył powinien coś o takim fakcie wspomnieć.
          PZDR. szcz.
          • Gość: klima Re: Klima - Dlaczego nie ma życiorysu / z Ełkiem/ IP: *.gazeta.pl 27.10.03, 17:56
            Nigdy tego przed nikim nie ukrywałem. Jak ktoś mnie o to pyta, to nie móię, że
            pochodzę z małego miasteczka za Białymstokiem. Faktem jest, że na okładce tego
            zabrakło, ale z przeoczenia, a nie ze złej woli. Za to mówiłem o tym do bólu w
            radiu i pewnie jeszcze zdarzy się okazja, żeby powtórzyć.
            K.
            • Gość: Janusz Re: Klima - Dlaczego nie ma życiorysu / z Ełkiem/ IP: *.intelcom.pl 27.10.03, 18:10
              Tak trzymać.
              Poza tym, że Białystok jest za Ełkiem.
              Pozdrawiam
              • Gość: Janusz Re: Klima - Dlaczego nie ma życiorysu / z Ełkiem/ IP: *.intelcom.pl 27.10.03, 18:17
                Teściowa mojego brata - Krakowianka z Czerwonego Prądnika - pytała mnie często:
                Czy Białystok jest po polskiej, czy po ruskiej stronie ? Do śmierci nie
                nauczyła się geografii.
                • mobb KIima - a w Wawie tez bedziesz 28.10.03, 07:50
                  książkę promował ?
                  Jeśli tak, to poproszę o datę i miejsce

pozdrowienia-mobb
                  • ralston Re: KIima - a w Wawie tez bedziesz 28.10.03, 10:05
                    mobb napisał:

> książkę promował ?
                    > Jeśli tak, to poproszę o datę i miejsce
                    >
                    > pozdrowienia-mobb

No właśnie, no właśnie...
                    • Gość: klima wawa IP: *.gazeta.pl 28.10.03, 10:32
                      Prawdopodobnie 26 listopada. Szczegóły podam później
                      Pozdro
                      K.
                      • Gość: J. Re: wawa IP: *.centrala.kbsa / 10.1.25.* 28.10.03, 15:03
                        czesc klima
                        moje gratulacje!!!! jak bedziesz w wawie to zjawimy sie cala rodzinka. w
                        sobotke szukalismy twojej ksiazki w empiku w wawie w galerii mokotow i bylismy
                        rozczarowani - nie bylo. ale na pewno znajdziemy i nabedziemy. jeszcze raz
                        gratuluje i czekamy na ciebie w wawie, tylko napisz gdzie i kiedy.
                        pozdrowienia od calej rodzinki F.
                        • Gość: Wisnia Re: gratulacje zza oceanu... IP: *.neo.rr.com 28.10.03, 15:11
                          Gratuluje serdecznie Panie Michale! Szczerze mowiac dopiero tutaj na forum
                          dowiedzialem sie o tej ksiazce i prawde powiedziawszy jestem bardzo mile
                          zaskoczony. Postaram sie jej poszukac ale bedzie to zapewne bardzo trudne...
                          Ciesze sie z Twego sukcesu i mam nadzieje ze to nie ostatni.... Pozdrawiam
                          • Gość: Lapusz Re: gratulacje zza oceanu... IP: *.crowley.pl 28.10.03, 16:04
                            Ja nabyłem na skrzyżowaniu Wolskiej i Al. Solidarności, w takim przejściu
                            podziemnym obok DT Wola - pewnie wiesz gdzie, J.
                            • Gość: Janusz Re: gratulacje IP: *.intelcom.pl 28.10.03, 21:05
                              Wieczór z radiem
                              Książka Tygodnia "Do Amsterdamu" Michała Olszewskiego

Nagrodzona w konkursie Wydawnictwa Znak powieść ełczanina Michała
                              Olszewskiego.Opowieść o młodym pokoleniu z małych miejscowości Krótkiego
                              Miasta, pozbawione szans rozwoju. Wspaniała, choć smutna książka! Polecamy wraz
                              z jurorami Jerzym Illgiem i Jerzym Jarzębskim oraz z autorem. Książkę
                              przedstawia Dorota Sokołowska [gw]

"Książka Tygodnia" audycja Doroty Sokołowskiej

wtorek, 28 października godz.21:10

• Gość: J. Re: gratulacje zza oceanu... IP: *.centrala.kbsa / 10.1.25.* 29.10.03, 10:29
                              dzieki lapuszku na ciebie zawsze mozna liczyc (sms - dzieki)
                              • Gość: Karol M Prelekcja w Warszawie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.03, 08:41
                                Propozycja jest następująca: korzystając z okazji wizyty MO w Warszawie może
                                byśmy zorganizowali jakiś mały transparent ze skromnym hasłem?

W każdym bądź razie mam ogromną nadzieję, że spotkanie będzie dobrą okazją do
                                pogadania i skromnej konsumpcji po prezentacji :-) Oczywście proponuję moje
                                lokum, gdzie możemy połączyć przyjemne z pożytecznym (tutaj wzmiankuję
                                brydżyka). Tak więc droga J z całą rodzinką F, Lapusz i wszyscy znajomi
                                królika - co Wy na to?

• Gość: J. Re: Prelekcja w Warszawie IP: *.centrala.kbsa / 10.1.25.* 04.11.03, 13:35
                                  karoleczku kochany z mila checia. ale kiedy MO bedzie w wawie, bo ja juz sie
                                  pogubilam. a masz maila??? jak masz to skontaktuj sie ze mna:
                                  moje nowe nazwisko@bloomberg.net
                                  fajnie byloby sie spotkac
    • Gość: Gośka Re: Klima - Gratulacje osobiste IP: 217.97.138.* 30.10.03, 10:03
      Michale, gratuluję, bardzo sie cieszę. Mam nadzieję,ze to poczatek wielkiego.
      Książkę nabędę na pewno jak tylko pojawi się u mnie w księgarniach.

pozdrówki. 3maj się ciepło.powodzenia.
      Gośka S(L).
    • Gość: spec Re: Klima - Gratulacje osobiste IP: *.cable.mindspring.com 02.11.03, 03:44
      Klima musisz czesciej pisac dobre ksiazki - ciesza mnie
      na tym forum tak rzadkie watkie nie konczace sie
      wypocinami pseudoamerykanow ;))))

Pozdrowionka
      Spec
      • Gość: monia Re: Klima - Gratulacje osobiste IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 02.11.03, 07:33
        spec, lubie cie i szanuje za to jaki jestes :)))
        • Gość: Adam Re: Klima - Gratulacje osobiste do monii IP: *.proxy.aol.com 03.11.03, 08:56
          Gość portalu: monia napisał(a):

> spec, lubie cie i szanuje za to jaki jestes :)))

Monia jeszcze musisz tylko polubic oraz szanowac sarne i mnie. Wtedy wszystko
          bedzie OK:)

A Ty monia i Specu tez niedlugo bedziecie pseudoamerykanami. Od
          zielonokartkowcow do pseudoamerykanow to juz niedaleko:)

Trzymajcie sie
          Adam
          • Gość: gosc Re: Klima - Gratulacje osobiste do monii IP: *.client.attbi.com 03.11.03, 23:40
            "....A Ty monia i Specu tez niedlugo bedziecie pseudoamerykanami. Od
            > zielonokartkowcow do pseudoamerykanow to juz niedaleko:)........."

.......to zalezy kto jak traktuje zielona karte, posiadanie jej wcale nie musi
            przewracac w glowie i czynic z ludzi "pseudoamerykanow". Nazywam to
            raczej "przepustka" do swobodnego przemieszczania sie z jednego kraju do
            drugiego.
          • Gość: spec Re: Klima - Gratulacje osobiste do monii IP: 142.131.246.* 05.11.03, 07:04
            Gość portalu: Adam napisał(a):

[...]
            > A Ty monia i Specu tez niedlugo bedziecie
            pseudoamerykanami. Od
            > zielonokartkowcow do pseudoamerykanow to juz niedaleko:)

a moge wiedziec skad posiadasz takie wiadomosci ze
            posiadam zielona karte? czy to moze tylko taka docinka
            zeby do konca zrazic wszystkich do Twojej osoby?
            • Gość: Adam Re: Klima - Gratulacje osobiste do Speca IP: *.proxy.aol.com 05.11.03, 09:08
              Gość portalu: spec napisał(a):

> a moge wiedziec skad posiadasz takie wiadomosci ze
              > posiadam zielona karte? czy to moze tylko taka docinka
              > zeby do konca zrazic wszystkich do Twojej osoby?

Nie bylo to trudno wydedukowac. Skoro sam mi kiedys powiedziales w rozmowie
              telefonicznej jak dlugo tu jestes. Jesli masz juz obywatelstwo to wielkie sorry.
              Odnosze wrazenie, ze to Ty robisz wszystko, zeby zrazic mnie do siebie. Nie
              potrzebnie zacietrzewiasz sie o nic. Nie ma przeciez sprawy zasadniczej w tym
              wszystkim. Ja w kazdym razie postanowilem dac tobie szanse.....Zastanow sie czy
              warto cos marnowac co przetrwalo 3 pokolenia.

Pozdrawiam
              Adam
            • Gość: XXL Re: Klima - Gratulacje osobiste do monii IP: 80.48.162.* 05.11.03, 11:38
              I znów Adaś się zagalopował i teraz przeprasza, że niby nic się nie stało.
              Pluj mu w oczy a on powie, ze deszcz pada.
    • Gość: monia Re: Klima - recenzja z merlina.pl IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 02.11.03, 08:30
      Dariusz Nowacki 2003.10.27
      Recenzja "Gazeta Wyborcza"
      "Do Amsterdamu" to książka solidna literacko i politycznie niewygodna. Tak
      jedno, jak i drugie nie dziwi mnie wcale, gdyż po pierwsze - podniósł się
      ostatnio poziom debiutów w prozie, po wtóre zaś - wraca do łask opowieść mocno
      osadzona w społecznym konkrecie. Dość powiedzieć, że niektóre spośród opowiadań
      zgromadzonych w książce 26-letniego dziś autora powstały jakiś czas temu, a to
      znaczy, że bardzo sprawne teksty wyszły spod pióra pisarza naprawdę młodego.
      Druga okoliczność jest nieporównanie ważniejsza. Być może spełnia się właśnie
      proroctwo sformułowane przed paroma laty, zgodnie z którym prozaicy
      najmłodszego pokolenia (urodzeni w okolicach roku 1980) dadzą się wreszcie
      namówić na trud "oddania sprawiedliwości widzialnemu światu". W Krakowie
      zwyciężyło zatem to, co tygrysy z branży wydawniczej lubią najbardziej - świeża
      pisarska krew z tematyką jak najbardziej aktualną i jak najbliższą
      rzeczywistości.Debiutancka rzecz Olszewskiego składa się z dziewięciu utworów,
      które w zasadzie układają się na cykl opowiadań. "Do Amsterdamu" jest więc
      tomem bardzo spójnym; to niemal "monografia" jednego problemu. Chodzi o
      przekleństwo okolicznika miejsca. Mówiąc najprościej, idzie o to, że zawsze
      jesteśmy tam, gdzie nas nie ma, a kiedy już znajdujemy się w miejscu, w którym
      chcieliśmy być, jesteśmy głęboko nieszczęśliwi. Kłopot zaś polega na tym, iż
      nie ma dobrego ruchu - cokolwiek wybiorą bohaterowie tej prozy, będzie złym
      wyborem. Miejscem, od którego się tutaj ucieka albo do którego się wraca, jest
      Krótkie Miasto (realia pozwalają na umieszczenie Krótkiego Miasta na mapie
      Polski - to Ełk). W pierwszym i najdłuższym opowiadaniu "Sprawa rodzinna"
      spotykamy dwie - jeśli wolno tak powiedzieć - ofiary Krótkiego Miasta: babcię,
      która właśnie umarła, i jej dorosłego wnuczka. Tę pierwszą przed laty wyrwano z
      jej matecznika i osadzono w przestrzeni, której nigdy nie uznała za własną. Jej
      wnuczek z kolei - jak tysiące młodych ludzi - uciekł po maturze z Krótkiego
      Miasta i osiadł w Warszawie. A uciekł, żeby - jak to ujęła bohaterka innego
      opowiadania - nie wybierać "każdego wieczoru pomiędzy telewizją a dwoma
      porządnymi knajpami, wahać się pomiędzy wódką i trawką, pracą w sklepie i
      pozorami nauki na jakiejś szemranej uczelni regionalnej". Uciekł, ale
      warszawskie realia wcale go nie uszczęśliwiły. Skoro stolica sprawy nie
      załatwia, wzdycha się do jeszcze bardziej odległych miejsc. Na przykład do
      tytułowego Amsterdamu, "gdzie trawkę można kupić na każdym rogu, a LSD jest
      dostępne jak poranne bułki". Oczywiście nie chodzi tylko o narkotyki (notabene
      na kartach debiutanckiej książki Olszewskiego wszechobecne). Zacytowany przed
      chwilą fragment ma swoje rozwinięcie: "Podobno są takie miejsca, w których
      nocne spacery nie wiążą się z ryzykiem spotkania z niewyżytymi juniorami klubu
      bokserskiego. Miłość, tolerancja i guldeny porozrzucane po chodnikach". Wyrwać
      się, uciec, wyjechać - oto obsesja, która dręczy młodych bohaterów tej prozy.
      Olszewski współczuje wykreowanym przez siebie postaciom, ale też nieustannie
      kompromituje ich pragnienia. Niektórym rzeczywiście udało się uciec od smutku
      prowincji, ale kiedy znaleźli się w Niemczech lub Belgii, to po to, by kraść w
      sklepach samoobsługowych (opowiadanie "Czekolada"), pracować na czarno ("List z
      tamtego świata"), skazać się na biografię pękniętą, los raczej parszywy.
      Historie opowiedziane w tej książce wzięły się z ducha sprawy przegranej,
      jakiegoś bliżej nieokreślonego fatum, które ciąży nad współczesną Polską, nie
      tylko tą prowincjonalną. Czarna to proza, pesymistyczna szalenie, ale przecież -
      i to najważniejsze - skłaniająca do myślenia o sensie i kierunku następujących
      u nas przemian.

• Gość: tomko Re: Klima - Gratulacje osobiste IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 02.11.03, 21:07
      Szczere gratulacje, podobnie, jak i Inni zamówiłem już ksiązkę w księgarni.
      Pozdrawiam i czekam, kiedy będziemy mogli tutaj podzielić się refleksjami po
      jej przeczytaniu.
      tomko
      • Gość: manio Re: Klima - Gratulacje osobiste IP: *.fan-tex.com.pl 03.11.03, 21:04
        i co nikt jeszcze nie przeczytał? Będą recenzje?
        U nas w Krótkim jeszcze wieszcz nie dotarł. Dostałem potwierdzenie z merlina że
        wysłali - czekam cierpliwie i wyglądam listonosza , może jutro?

:))))))))))))))
        • Gość: Lapusz Re: Klima - Gratulacje osobiste IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 04.11.03, 08:11
          Ja czytałem, szczuren czytał, podobało się.
          • Gość: albertoz Re: Klima - Gratulacje osobiste IP: *.comarch.pl 05.11.03, 08:53
            rowniez przeczytalem. polecam. wiem, to niewiele, nie chce jednak recenzowac
            ksiazki, do ktorej odczuwalem sympatie zanim zaczalem ja czytac. Zapytajcie
            Dudka i Mlodego :)
    • Gość: ewaa Re: Klima - Gratulacje osobiste IP: 158.75.48.* 05.11.03, 15:26
      Dołączam się do gratulacji. Wczoraj wyruszyłam na poszukiwania ksiażki.
      Pierwsza księgarnia...nic. Trochę podłamana, bo koniecznie chciałam ją mieć,
      pytam sprzedawczynię. Ona na to, że była , ale się skończyła. Następna
      księgarnia, to samo. Co tu duzo mówić, gdy już dorwałam ją w swoje ręce
      poczułam ... dumę, radość, ulgę. Ksiazka w Toruniu rozchodzi się jak świeże
      bułeczki. Kiedy autor odwiedzi Toruń?
      • ralston Re: Klima - Gratulacje osobiste 05.11.03, 15:36
        I właśnie trafiła na listę bestsellerów na Onecie:

czytelnia.onet.pl/0,4124,bestseller.html
        • ralston Re: Klima - Gratulacje osobiste 05.11.03, 15:39
          A nawet w tej chwili jest aktywny link z głównej strony portalu Onet do tej
          książki. Na samym dole serwisu "Rozrywka, kultura, styl życia"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka