Dodaj do ulubionych

Diery i Mała Fatra

IP: 80.51.92.* 27.06.11, 22:19
Witam.
Wybieram się do Małej Fatry , planuję wycieczkę przez Małe i nowe Diery < czy to będzie trasa okrężna wychodząc od hotelu Diery ?>
Co jeszcze Polecacie do zobaczenia w tych okolicach w czasie 3 dni pobytu < będę z dziećmi 8 lat czyli wielogodzinne wycieczki odpadają >
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysiek Re: Diery i Mała Fatra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.11, 20:47
      to jest ta sama trasa-z parkingu przed hotelem idziesz szlakiem,przechodzisz takie fajne zwężenie i masz opcję:prosto albo w lewo.Idź w lewo,super drabinki,a i tak wyjdziesz na ten sam szlak jakbyś walił na wprost.
      Jak chcesz Rozsutec zdobyć to radzę wcześniej wyjść(trasa zarąbista ale długa)-ja szybciej na Rysy od słowackiej strony wyszłem...
    • Gość: Rass Re: Diery i Mała Fatra IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.07.11, 12:29
      jeżeli jeszcze nie wyjechałaś:
      wyjazd kolejka na przełącz, potem w stronę schroniska Chata pod Chlebom, przy Chacie w lewo do Mojżeszowego Pramenu (źródła). tam decyzja czy z siłami juz krucho (wtedy powrót), czy można iść dalej. jeśli idziecie dalej, to trasa wiedzie prosto do Szutowskiego Wodospadu. wodospad b. ładny, ale uwaga: trzeba potem wracać do góry.
      pozdrawiam,
      (-) Rass
      • diapazon Re: Diery i Mała Fatra 06.07.11, 04:24
        Człowieku-z dziećmi??? Trasa po grani i zejście na wodospad do Szutowa???
        Mój syn poradził sobie a i owszem-i z V. Krivaniem (wjzad kolejką) i potem po grani na Grun-ale nie ciagnąłbym go nigdy na drugą stronę gór-bo niby potem jak dojechać do Ziliny, nie mówiąc o powrocie do Terchovej lub Stefanovej....
        Jeśli nie chcesz zrazic 8-latka do gór, to lepiej przejść sobie z Hotleu Diery (jesli tam jest nocleg, a szkoda) petlą po Dierach, Janosikovych Dierach, zahaczyć o Stefanovą, podjechac busem do Vratnej (lub ,jeśli mają siły to wejść na Gruń niebieskim i zejść zółtym do Vratnej) a stamtąd można pożyczyć "profi-hulajnogę" i zjechać do Terchovej-bo jest cały czas z górki-wrażenia niezapomniane :)
        Ciekawa trasa dla dziecka to podejście na Sokolie od Tesniav i zejście do Starego Dvoru-trochę męczące, ale widoki niesamowite :)
        Wiem co piszę-jeżdżę tam od 14lat, sam, z ekipami oraz z moim synem odkąd kończył 3 lata.
        I jeszcze jedno-UBEZPIECZENIE w góry-bo można się potem nie wypłacić w przypadku kontuzji i np. przylotu helikoptera...
        • Gość: zajkom Re: Diery i Mała Fatra IP: 80.51.92.* 06.07.11, 17:16
          O tym ostatnim wiem i zawsze wykupuję ubespieczenie, dzięki za opis
        • Gość: Rass Re: Diery i Mała Fatra IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.07.11, 22:02
          a to ciekawe, trasa po szerokiej ścieżce (nawet samochód terenowy tam kiedyś widziałem) prowadząca z górnej stacji kolejki do Mojżeszowego Pramenu (Źródła) jest niebezpieczna, a drabiny na Dierach idące wzdłuż wodospadów są dobre...

(-) Rass
          • diapazon Re: Diery i Mała Fatra 13.07.11, 19:48
            Spóbuj kiedyś zejść po deszczu od żródła do wodospadu zakosami przez las...
            Jeśli chodzi o Diery-mój syn przeszedł je pierwszy raz jak miał 3 lata-oczywiście oprócz Tesnej Rizni. Jak jedziemy do Malej Fatry pyta czy pójdziemy na drabinki-bo to jego ulubiona trasa. Inna sprawa, że ma porządne buty górskie i moją asekurację-więc jest bezpieczny. Tylko w maju trzeba np. uważać na żmije w okolicach Vrchpodziaru ;) Wkrótce czeka nas V.Rozsutec, bo na razie na Maly się nie pakujemy-trochę stromo z obu stron. Poza tym - Mala Fatra jest swietnym łańcuchem, żeby trochę przepędzić dzieciaka po górach i miał z tego dużo radości.
            • Gość: Krzysiek Re: Diery i Mała Fatra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.11, 21:09
              samo wejście na Mały Rozsutec jest mocno nieprzyjemne.Raczej odradzam małe dzieci
            • Gość: Rass Fatra i małe dzieci IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.07.11, 22:43
              to wiem :-)
              trasę górna stacja kolejki --> Chata pod Chlebom --> borówki trochę poniżej i z powrotem mój zrobił w wieku półtorej roku (oczywiście wspomagany wózkiem i rękami rodziców)

pozdrawiam,
              (-) Rass
              • diapazon Re: Fatra i małe dzieci 14.07.11, 01:23
                No i super :) Niech dzieciaki mają frajdę...
                Jeśli chodzi o wejście na Maly Rozsutec-ja wiem, czy nieprzyjemne...jak dla kogo :) Podejście od Medzirozsutca jest w miarę proste-gorzej z zejściem w kierunku Beleho Potoku, po deszczu można nieźle zjechać na tyłku po kamieniach-ale w sumie góry mają dostarczać nam wrażeń. Osobiście i tak wolę w tym kierunku niż w odwrotnym-bo podejście przez las jest dość męczące i monotonne a po zejściu z Maleho Rozsutca jakoś niespecjalnie przychodzi ochota na Vel'ky :D
                • ana1361 Re: Fatra i małe dzieci 30.07.11, 14:48
                  Witam-ja wybieram się tam teraz, w sierpniu - i tu moje pytanie - czy macie jakieś namiary na noclegi? mamy w planach jechać w 5 osób, w tym dziecko 7-letnie. Warunki mieszkaniowe-przynajmniej dla mnie nie muszą być komfortowe- tak na 3*- byleby się na głowę nie lało w czasie deszczu ;-D
                  Dzięki
                  • diapazon Re: Fatra i małe dzieci 15.08.11, 02:51
                    www.fotosik.pl/u/abelard/album/45635
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka