Dodaj do ulubionych

bilety kolejowe w małych czeskich miejscowościach

21.06.20, 19:18
Mam pytanie techniczne dotyczące podróży czeskimi kolejami pomiędzy małymi miejscowościami (ja akurat wybieram się z Mikulova do Znojmo) . Czy na każdej stacji mogę kupić bilet (kasa, automat czy inaczej) i czy muszę gdzieś kasować kupiony bilet czy tylko okazuję go konduktorowi w pociągu ?
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: bilety kolejowe w małych czeskich miejscowośc 21.06.20, 21:31
      Powinien byc zawsze automat z biletami albo kasa na dworcu, jak wieksza miejscowosc
      W Mikulovie jest calkiem spory dworzec i restauracja na dworcu
      Bilet sie pokazuje konduktorowi
      • warmiak2 Re: bilety kolejowe w małych czeskich miejscowośc 27.08.20, 23:02
        Małe sprostowanie. W Czechach już tak jak we Włoszech bilet kupiony w kasie trzeba "skasować" w pomarańczowym (we Włoszech chyba są żółte) datowniku na peronie na 15 minut przed odjazdem.
    • warmiak2 Re: bilety kolejowe w małych czeskich miejscowośc 22.06.20, 18:40
      Dzięki !
      • wislok1 Re: bilety kolejowe w małych czeskich miejscowośc 22.06.20, 22:37
        Koniecznie trzeba odwiedzic Valtice

Bardzo ladny zamek i urocze miasteczko z winem

A po austriackiej stronie Poysdorf.
        Tak samo urocze miasteczko z winem
        • warmiak2 Re: bilety kolejowe w małych czeskich miejscowośc 24.06.20, 13:29
          Valtice mam w planie również pociągiem ze względu na piwnice win czeskich. Będę niestety tylko tydzień w Mikulovie i nie wiem czy zdążę zrealizować swoje "morawskie" plany. Chce jeszcze zobaczyć Lednice i pochodzić po Palavie no i sam Mikulov w którym wielokrotnie nocowałem w czasie tras na południe Europy. Jeszcze raz dzięki za informacje i porady. Żeby nie ty to już niektóre fora turystyczne by umarły śmiercią zapomnienia.
          • wislok1 Re: bilety kolejowe w małych czeskich miejscowośc 24.06.20, 18:54
            Zabieram sie do reaktzwacji Forum Austria
            Od poczatku czerwca, kiedy otworzono granice Austrii z sasiadami, troche pozwiedzalem

Mikulov, Lednice, Valtice, Poysdorf, caly ten mikroregion jest bardzo ciekawy...

Jeszcze jedno miejsce mnie urzeklo -
            • warmiak2 Re: bilety kolejowe w małych czeskich miejscowośc 24.06.20, 20:55
              Wezmę pod uwagę te podpowiedzi jak będę planował wyjazd typu "mała Austria" ( mniejsze /mniej znane) miejscowości w Austrii. Jeszcze raz dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka