Dodaj do ulubionych

wigilia w Pradze

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.09.16, 19:48
Proszę o informację jak wygląda wigilia i święta w Pradze. Czy pootwierane są knajpy? jak funkcjonują atrakcje turystyczne? czy w wigilię wieczorem jest życie na starym mieście?
dzięki za wszelkie info
Obserwuj wątek
    • Gość: ad Re: wigilia w Pradze IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.09.16, 21:07
      Knajpy w Pradze 24 grudnia funkcjonują normalnie do póżnego wieczora. 25-26 sklepy są pozamykane z wyjatkiem małych i turystycznych. Jednym słowem nawet nie odczuje się ,że są święta. Pamiętaj ,że wigilia to polski zwyczaj i w żadnej knajpie w Pradze nie obchodzona. Wyjątkiem jest 25 grudnia i wtedy część knajp jest zamknięta, ale nie na szlaku turystycznym. Czechy to przecież kraj ateistyczny i religia nie ma tam znaczenia, a święta są jedynie w kalendarzu.
      • wislok1 Re: wigilia w Pradze 18.09.16, 22:42
        Czechy nie są żadnym krajem ateistycznym, co za bzdury piszesz..
        Większość mieszkańców nie deklaruje przynależności do żadnego z kościołów, ale to nie oznacza, że deklaruje się jako ateiści...
        Mianem „niewierzących” określiło siebie 34,2% respondentów !!!!
        Jak to jest większość, to ja nie znam matematyki...

W Pradze wigilia jest obchodzona jako święto rodzinne, prezenty, karp, te sprawy...
        Sklepy są pozamykane 25 grudnia
        • jaszczur1974 Re: wigilia w Pradze 19.09.16, 23:10
          do wislok1 : "Mianem „niewierzących” określiło siebie 34,2% respondentów !!!!
          Jak to jest większość, to ja nie znam matematyki..."
          Niestety, ale muszę Cię zmartwić - niestety z matematyki jesteś zerem(tyle chyba zrozumiesz). Jeśli np. w jakimkolwiek kraju 34% osób jest niewierzących a wierzących katolików np. 20%, protestantów 15%, świadków jehowy 15%, muzułmanów 10% a pozostałych religii 6% to niestety 34% to jest WIĘKSZOŚĆ. To tak jak w ostatnich wyborach parlamentarnych w Polsce, PiS zdobył 37% i też ma większość.
          Wracając do wiary w Republice Czeskiej to odsyłam do strony: pl.wikipedia.org/wiki/Religia_w_Czechach
          niewierzących jest prawie 80% Czechów w tym 65% ateistów.
          Pozdrawiam.
          • wislok1 Re: wigilia w Pradze 19.09.16, 23:33
            Nie chodzi mi o zmartwienie, ani o uradowanie...
            Dane z wikipedii są idiotyczne...
            34% jest niewierzących(ateistów)... Tak wynika z ostatniego spisu mieszkańców. Ten jest aktualny...I tylko ten jest aktualny...
            Jest to mniejszość wszystkich obywateli Czech...

To, że
            Jeśli 2 ludzi na 100 twierdzi, że ziemia jest płaskim dyskiem podtrzymywanym przez 4 krokodyle, a 98 na 100 uzna takie pytanie za kretyńskie i odmówi odpowiedzi, to czy z tego wynika, że większość uważa, że ziemia jest płaskim dyskiem podtrzymywanym przez 4 krokodyle ???

W czasie ostatniego spisu przeszło 45% ankietowanych odmówiło odpowiedzi na pytanie o religię...
            • wislok1 Re: wigilia w Pradze 19.09.16, 23:46
              W Republice Czeskiej Wielki Piątek został niedawno uznany za dzień wolny od pracy !!!
              Czy kraj ateistyczny tak by zrobił ?
              Święta kościelne są uznawane za wolne od pracy raz z państwowymi, a nikt z Czechów nie kwestionuje historycznego dziedzictwa religijnego ( katolickiego, husyckiego, itp. )

To że bardzo dużo Czechów jest OBOJĘTNYCH w sprawach religijnych,a raczej nie chce się nikomu tłumaczyć z tego, co myśli w tych sprawach, nie trawi takich pytań, nie wynika, że są oni ateistami...
              Po prostu chcą, żeby się od nich odp... zarówno ci, co chcą, żeby się nawrócili, jak i co chcą na siłę zrobić z nich wojujących ateistów....
              • jaszczur1974 Re: wigilia w Pradze 20.09.16, 11:39
                Skoro wikipedia podaje dane idiotyczne to pochwal się swoim źródłem informacji, a do wikipedii wyślij maila, że piszą bzdury.
                Po drugie jeśli 98% ankietowanych odmówi odpowiedzi na jakiekolwiek pytanie to takiego badania nikt nie publikuje i nie bierze się go pod uwagę ponieważ jest niewiarygodne.
                A skoro nadal myślisz, że większość Czechów jest wierząca obejrzyj sobie to: www.tvn24.pl/czarno-na-bialym,42,m/czeski-pogrzeb,367928.html
                • wislok1 Re: wigilia w Pradze 20.09.16, 19:59
                  Jedynym wiarygodnym źródłem są wyniki spisu powszechnego...
                  Nie muszę sobie oglądać filmików, mam rodzinę w Czechach, bardzo liczną, mieszkam przy granicy i wiem, jak to wygląda !!!!
                  • jaszczur1974 Re: wigilia w Pradze 21.09.16, 17:42
                    Nie musisz oglądać filmików, bo musisz jedynie oddychać i kiedyś umrzeć, jak my wszyscy. Ale nie wmawiaj ludziom, że Czechy to katolicki kraj jak zgodnie ze spisem powszechnym, na który się tak mocno powołujesz najliczniejszą grupą wyznaniową jest Kościół rzymskokatolicki, do którego należy 10,37% mieszkańców, drugie tyle jest innego wyznania a 45% nie ma na ten temat zdania. Więc gdzie ten Twój katolicki kraj.
                    To czy masz rodzinę, która jest wierząca to nie znaczy, że mieszkają w katolickim kraju.
                    Nie wypisuj głupot- niektórzy mogą w nie jeszcze uwierzyć.
                    • wislok1 Re: wigilia w Pradze 22.09.16, 00:00
                      ???

Nic nie pisałem o katolickim kraju !
                      Co ty za bzdury piszesz ???
      • Gość: sztechet Re: wigilia w Pradze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.16, 09:21
        Dziękuję bardzo za wyczerpującą informację i pozdrawiam
        • Gość: darek.59.pl Re: wigilia w Pradze IP: 83.238.158.* 19.09.16, 10:22
          Do Pragi jak najbardziej warto przyjechać jeszcze przed światami, gdy organizowane są imprezy przedświąteczne, jarmarki, itp. Jarmark na rynku, oświetlenie, ulic, zaułków, różne iluminacje są bardzo ładne. Tradycyjnego czeskiego jadła i picia można skosztować od rana do późnego wieczora. Przy okazji wszędzie są tłumy, ale to przecież Praga.
          • Gość: sztecher Re: wigilia w Pradze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.16, 10:38
            tak wiem, znam Pragę ale tylko z okresów letnich, wiem też o jarmarku ale w tym roku pasuje mi tylko pobyt 24 -26 grudnia jako ucieczka od polskich świąt. Niemniej dziękuję za info.
            • Gość: smakosz Knajpa czy restauracja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.16, 20:31

Jadasz byle gdzie?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka