bulikinia 18.02.11, 21:46 Gdzie w Koszalinie można zrobić i jak to wygląda? Chodzi o dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzidziunia_1 Re: Badanie kału na pasożyty 19.02.11, 12:59 Ja kał dziecka badałam w laboratorium na Kościuszki. W aptece kupisz za drobne pieniążki pojemniczek na kał (jest to taki plastikowy pojemniczek z patyczkiem zakończonym jakby malutką łopatką). Jak malec zrobi kupkę to tą łopatką nabierasz jej troszkę, najlepiej ze środka...przepraszam za bezpośredniość ;) wkładasz do pojemniczka, zakręcasz i do laboratorium. Należy wykonać kilka takich prób. Ze skierowaniem jest za darmo, bez nie wiem ile kosztuje. Nam za każdym razem wychodził wynik negatywny. Pomimo to pediatra odrobaczyła dziecko w ciemno. Wszystkie pasożyty wyszły martwe w kupce. Wszelkie objawy minęły (zgrzytanie ząbkami, niespokojny sen, rzucanie się w nocy, brak apetytu, wysypki...). mam nadzieję, że troszkę pomogłam :) Odpowiedz Link Zgłoś
misia311 Re: Badanie kału na pasożyty 21.02.11, 15:32 przepraszam, że zapytam: a w jakim wieku dziecko i jakim preparatem odrobaczane? jeśli nie tu to proszę o odpowiedź na maila gazetowego z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
dzidziunia_1 Re: Badanie kału na pasożyty 22.02.11, 20:22 pyrantelum medana zawiesina cena ok 4zł. Dziecko odrobaczone pierwszy raz w wieku ok 1,5 roczku. Teraz stosuję tę samą metodę po sezonie letnim, raz w roku. Odpowiedz Link Zgłoś