Gość: Mala IP: *.pl / *.ns.slesz.pl 02.10.03, 20:56 Marszałek właśnie przyjął projekt ustawy, podpisujcie się !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szn Re: podpisujcie się za środkowopomorskim ! IP: *.osow.pl 02.10.03, 21:43 po co?? to nie ma sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kösliner Re: podpisujcie się za środkowopomorskim ! IP: *.proxyplus.cz / 192.168.131.* 03.10.03, 07:57 Gość portalu: szn napisał(a): > po co?? to nie ma sensu... Nie ma sensu? Dlaczego? Według mnie może być całkiem ciekawie. Nie tylko koszalinianie są niezadowoleni z nowego podziału administracyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: podpisujcie się za środkowopomorskim ! IP: *.proxyplus.cz / 192.168.131.* 03.10.03, 10:13 moze i nie ma sensu ale co komu szkodzi? a nuż się uda.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szn Re: podpisujcie się za środkowopomorskim ! IP: *.osow.pl 03.10.03, 12:37 bedzie troche szumu medialnego-to wszystko co da sie zrobic w sprawie srodkowopomorskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kösliner Re: podpisujcie się za środkowopomorskim ! IP: *.proxyplus.cz / 192.168.131.* 03.10.03, 13:14 "Szumu medialnego" to mało? Rozejrzyj się dookoła ile to zmian dokonano dzięki "szumowi medialnemu". Przynajmniej reszta kraju usłyszy, że Koszalin nie jest zadowolony z tzw. reformy administracyjnej, ze spychania na margines regionu, z pomijania regionu w inwestycjach komunikacyjnych itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szn Re: podpisujcie się za środkowopomorskim ! IP: *.osow.pl 04.10.03, 13:56 znowu z tymi inwestycjami drogowymi...przeciez juz o tym rozmawialismy na forum G-P... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kösliner Re: podpisujcie się za środkowopomorskim ! IP: *.dialup.telenergo.pl 04.10.03, 23:21 No tak rozmawialismy... Tylko dziwnym trafem przy lokalizacji inwestycji górę bierze polityka a nie ekonomia. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.koszalin Re: podpisujcie się za środkowopomorskim ! 04.01.04, 20:11 Racja. Ja uważam ten pomysł za zupełnie bezsensowny... Szczególnie ze strony SZN i GDN, co??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sikor Re: podpisujcie się za środkowopomorskim ! IP: *.walcz.sdi.tpnet.pl 12.10.03, 21:08 Jako mieszkaniec Wałcza - spieprzajcie z tym swoim województwem. Czy ktoś nas pytał o zdanie!!Czy myślicie, że tu mieszkają jakieś półgłówki, których można co kilka lat przerzucać z jadnego woj. do drugiego? Ponoć mają chodzić i zbierać podpisy - radzę tu z tym nie przyjezdżać, w trosce o własną skórę. WAŁCZ NIE POPIERA TEGO POMYSŁU !!! i dajcie nam święty spokój. Róbcie to swoje zasmarkane województwo bez nas!!! P.S. Koszalin, to moje miasto rodzinne,(2/3 żywota tam spędziłem) więc dobrze wiem co piszę. Możecie mnie nazwać zdrajcą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ M Re: podpisujcie się za środkowopomorskim ! IP: 195.136.72.* 13.10.03, 16:42 Wnioskujcie lepiej odrazu o województwo koszalińskie bo tu w Słupsku raczej mało kto wam podpisze. My się podppinamy pod 3miasto i to coarz skuteczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: podpisujcie się za środkowopomorskim ! IP: 80.48.150.* 13.10.03, 20:04 Drodzy Koszalinianie!!! Macie pretensje do mieszkańców Szczecina że megalomanie, napuszeni, że mają gdzieś resztę województwa itp. Tymczasem wszystkie te epitety idealnie pasują właśnie do Was!!! Po co wam osobne województwo? Chcecie się dowartościowywać tym że macie urząd wojewódzki? Rozwój miasta leży tylko i wyłącznie w gestii jego władz. Chcecie stworzenia kolejnego dziwoląga w rodzaju województwa Lubuskiego w którym cholera wie które miasto jest tak naprawdę stolicą( swoją drogą tam już poważnie zastanawiają się nad jego likwidacją ).Mieszkam w Kołobrzegu, bardzo często bywam w Koszalinie i naprawdę bardzo lubię to miasto ale uwierzcie mi, województwo środkowopomorskie to naprawdę poroniony pomysł, naprawdę lepiej byście wyszli na tym, gdybyście energię jaką wkładacie w kolejne referenda i tym podobne akcje, włożyli w rozwój waszego miasta. Poza Koszalinem naprawdę niewiele ludzi popiera ideę tworzenie nowego województwa. Wybaczcie, ale Szczecin naprawdę lepiej nadaje się na stolicę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: valdi nie tędy droga.. IP: 212.87.232.* 14.10.03, 14:59 taka jest moja opinia,mieszkańca 260.tysięcznej Częstochowy, która jest również jak np.Koszalin pozbawiona swojego województwa. Poza tym jest to szczerze mówiąc, mało realne przy ogólnej mizerii budżetu państwa, aby zafundowano następne województwo. W naszym przypadku jest jeszcze gorzej, bo zupełnie nie utożsamiamy się ze Śląskiem. Już prędzej nam po drodze np. z Małopolską. Koncepcja utworzenia 16 regionów w 1999 r dowodzi, że i tak liczba urzędników nie zmalała, wręcz odwrotnie po utworzeniu setek powiatów wzrosła!!!! Problem w Polsce jest fakt, że to urzędnicy, zaplecze polityczne, hamują rozwój tego państwa!!!!! Oni są najczęściej źródłem zła w postaci korupcji!!!! Zanosi się jednak na gorzej, bo ich liczba (wg zaplanowanych dyrektyw UE)dalej wzrosnie!!!! Z drugiej strony trzeba robić swoje, bez oglądania się na Warszawę. Ale to zostawiam na inny temat do dyskusji... Pozdrawiam Koszalin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowal Re: nie tędy droga.. IP: *.e-data.net.pl 15.10.03, 23:03 Po wojnie było 17 województ bo to był dobry układ ze względu na odległości do siedziby woj.które powinny być nie większe niż 50-80 km. A teraz jest prawie 200. Co sie oszczędzi na liczbie województw to zapłacą obywatele bo koszty dojazdu są znacznie wieksze. Dostępność władzy terenowej dla obwateli to jedna z podstawowych funkcji państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: migg Re: nie tędy droga.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 23:28 Ciekaw jestem w jakich to sprawach musiałeś jeździć do Szczecina... Czy faktycznie musiałeś, czy też jest to po prostu problem wyimaginowany? Mieszkam w Szczecinie. W Urzędzie Wojewódzkim byłem do tej pory dwa razy w życiu. Po paszport. Po paszport nie musisz jeździć do Szczecina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Billy Re: nie tędy droga.. IP: pluto:* / 192.168.4.* 16.10.03, 21:00 Ciekawy jestem czy jeździłbyś do Koszalina gdyby Urząd Wojewódzki był w Koszalinie a nie w Szczecinie? W sumie to nie było by nic nadzwyczajnego. Na zachodzie i w USA stolice regionów to wcale nie największe miasta. (Setki przykładów np. Nowy Jork. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: migg Re: nie tędy droga.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.03, 01:04 Nie, nie jeździłbym do urzędu wojewódzkiego do Koszalina. Paszport odebrałbym w szczecińskiej delegaturze. Tak jak wy odbieracie swoje paszporty w delegaturze koszalińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowal Re: nie tędy droga.. IP: *.e-data.net.pl 16.10.03, 21:11 No faktycznie Ty nie musiałeś chodzić do UW to pozostałe 200 tysiecy ziomali też nie musi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: migg Re: nie tędy droga.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.03, 01:06 Nie odpowiedziałeś na pytanie. Czy faktycznie są takie sprawy, które zwykły śmiertelnik musi załatwiać w urzędzie wojewódzkim? Ja nie znam żadnej oprócz załatwiania paszportu. Podaj jakiś przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kösliner Re: nie tędy droga.. IP: *.proxyplus.cz / 192.168.131.* 17.10.03, 10:37 Szczecin jest siedzibą nie tylko Urzędu Wojewódzkiego ale również całej masy instytucji lub ich placówek terenowych zlikwidowanych w Koszalinie w ostatnim czasie (np. oddział terenowy Narodowego Funduszu Zdrowia itp.) lub firm i przedsiębiorstw (np. Narodowy Bank Polski, TPSA, PZU, Warta itp) pod pozorem dostosowania lokalizacji siedzib do podziału administracyjnego. I w związku z tym cała masa interesantów z Koszalina i okolic musi tam dojeżdzać. Pytanie o przykład... jest trochę nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kösliner Re: nie tędy droga.. IP: *.proxyplus.cz / 192.168.131.* 17.10.03, 10:22 W Urzędzie Wojewódzkim załatwia się nie tylko sprawy paszportowe. Jeśli byłeś tam dwa razy w życiu, to nie znaczy że inni też tak rzadko tam chodzą. Znam takich co są raz w tygodniu lub częściej. Inną sprawą jest poziom załatwiania spraw w UW w Szczecinie. W niektórych dziedzinach pozostawia wiele do życzenia ze względu na uznaniowość decyzji. Jak podpadniesz pani urzędniczce to już po tobie, zqapomnij o pozytywnym załatwieniu sprawy. Taki jest Szczecin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szn Re: nie tędy droga.. IP: *.osow.pl 17.10.03, 16:34 a Koszalin to miasto wspanialych urzednikow...moze zaczniecie ich eksportowac na caly swiat?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kösliner Re: nie tędy droga.. IP: *.visp.energis.pl 18.10.03, 20:48 Są tacy jak wszędzie, ani lepsi ani gorsi. Mają ta zaletę, że pochodza z Koszalina i lepiej identyfikują się z problemami Koszalina i okolic niż czynią to szczecińscy urzędnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kösliner Re: nie tędy droga.. IP: *.dialup.telenergo.pl 18.10.03, 22:22 i jeszcze jedno. Nie zdziwię się jak szczecińscy urzędnicy wojewódzccy "udupią" koszalińskie inicjatywy np. typu: udział w tzw. słupskiej strefie ekonomicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: nie tędy droga.. IP: 10.10.130.* 22.10.03, 07:28 Czy Wy w tym Koszalinie troche nie przesadzacie - z Waszych wypowiedzi mozna wywnioskowac ze wielki, bogaty Szczecin ma jedno zadanie i tylko o jednym mysli : jak dowalic tym z Koszalina ??? Wierzcie mi drodzy koszalinianie ze dokuczanie Koszalinowi nie jest priorytetem "złych i brzydkich" urzędników ze Szczecina. Pozdrawiam Koszalinianin mieszkajacy w Szczecinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kösliner Re: nie tędy droga.. IP: *.proxyplus.cz / 192.168.131.* 22.10.03, 09:11 Osobiście znam jedną sprawę gdzie "Pani urzędniczka" "uwaliła" sprawę pewnemu burmistrzowi aby pokazać mu gdzie jego miejsce i stąd mój poprzedni post. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: nie tędy droga.. IP: 10.10.130.* 22.10.03, 09:28 A mnie jeden facet na koszalinskich numerach rejestracyjnych zajechal droge w Szczecinie i jeszcze pokazal srodkowy palec. Ale czy to jest powod zeby opluwac sie nawzajem. Ten watek opiera sie na zasadzie "Koszalin cacy, Szczecin be" :))) A tak poza tym zachecam wszystkich koszalinian - przeprowadzajcie sie do Szczecina i korzystajcie z urokow i dobrodziejstw tej krainy "Mlekiem i miodem plynacej" Pozdrawiam Koszalinian mieszkajacy w Szczecinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kösliner Re: nie tędy droga.. IP: *.proxyplus.cz / 192.168.131.* 22.10.03, 15:07 Ja w Szczecinie? Nie dziękuję, wolę Poznań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: nie tędy droga.. IP: 10.10.130.* 23.10.03, 06:40 A to wyjedz do Poznania i zakosztuj zycia w stolicy Wielkopolski. Jestem ciekaw Twoich wrazen po jakims pol roku pobytu :))) Acha i pamietaj ze jak juz bedziesz mieszkac w Poznaniu to mieszkancy Pily beda Ci wypominac ze "Wy poznaniacy zabraliscie nam wojewodztwo..". I co wtedy ??? Pozdrawiam Koszalinianin mieszkajacy w Szczecinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kösliner Re: nie tędy droga.. IP: *.proxyplus.cz / 192.168.131.* 23.10.03, 07:59 Poznań ma przyłączoną nie tylko Piłę ale też Leszno, Konin i Kalisz i przy okazji święty spokój w sejmiku gdyż decyduje prosta arytmetyka (Poznań w nim nie dominuje i musi zbierać poparcie innych). Natomiast Szczecin w zachodniopomorskim zdecydowanie dominuje i w związku z tym robi co chce. Dla równowagi zabrakło Gorzowa Wlkp (Szczecin 50%, Koszalin 25%, Gorzów 25%). Środkowopomorskie aspiracje Koszalina są po prostu brakiem zgody na taki niezdrowy dla nas układ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: holger F. Re: nie tędy droga.. IP: 80.48.150.* 23.10.03, 22:12 I w czym Szczecin Ci dominuje? Chłopie obudź się, sejmik nie decyduje o niczym. Jego budżet to o ile wiem jest jakaś połowa budżetu Szczecina, więc nie ma pieniędzy w zasadzie dla nikogo zarówno dla Koszalina jak i dla Szczecina i tym bardziej dla całej reszty województwa. Odpowiedz Link Zgłoś
maly.wodz Re: nie tędy droga.. 01.01.04, 12:45 Do Roberto: Szczecin przy Poznaniu to wielka prowincja. Poznań ma budżet pięć razy większy od samej Wielkopolski i dwa i pół raza większy od Szczecina. Pochodzę z Piły i w Poznaniu podoba mi się - mieszkam tam już 6 lat, i wcale nie żałuję że zlikwidowali to województwo. Jak tworzono w 1975 roku pilskie, to wszyscy płakali za wyjątkiem lokalnych kacyków partyjnych. Ps. Łapy precz od powiatu złotowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.koszalin Re: nie tędy droga.. 04.01.04, 20:55 maly.wodz napisał: > Do Roberto: Szczecin przy Poznaniu to wielka prowincja. Poznań ma budżet pięć > razy większy od samej Wielkopolski i dwa i pół raza większy od Szczecina. Dokładnie, dlatego zamiast okradać inne powiaty jest w stanie je wspierać, bo takie było jedno z założeń buzkowskiej (tfuuu...) reformy... Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.koszalin Re: nie tędy droga.. 04.01.04, 21:05 No widzisz, może i Cię to dziwi, ale ja też zdecydowanie wolałbym żeby Koszalin znalazł się w poznańskim (nie piszę w Wielkopolskim, bo to głupio brzmi:) Poznań nie ma powodów do napinania muskułów i zależy mu na rozwoju całego regionu, bo rozwój samego miasta jest zapewniony... a w Szczecienie... pasożyty... Odpowiedz Link Zgłoś
makler12 Re: nie tędy droga.. 01.01.04, 22:44 ??!! Gdzie? W Szczecinie kraina miodem i mlekiem płynąca - tu? w Szczecinie? prędzej w Koszalinie! taniej lepiej i w nadmorskiej okolicy ...a ew. dodatkowi urzędnicy przydadzą się Koszalinowi, bardziej niż w W-wie - zmniejszą bezrobocie Koszalinian żyjący w Szczecinie Odpowiedz Link Zgłoś
maj16 MIŚ - ze słomy z koszalińskiego PGR-u 02.01.04, 23:16 Na trójmiejskim forum o środkowopomorskim przeczytałam, że miś z filmu "Miś" powstał ze "słomy z koszalińskiego PGR-u". Wcześniej jest post o tym jak miś spadając w błoto utytłał w nim wszystkich (porównanie do środkowopomorskiego). Poczytajcie! Odpowiedz Link Zgłoś
aga_chyla Re: MIŚ - ze słomy z koszalińskiego PGR-u 23.02.04, 12:35 maj16 napisała: > Na trójmiejskim forum o środkowopomorskim przeczytałam, że miś z filmu "Miś" > powstał ze "słomy z koszalińskiego PGR-u". Wcześniej jest post o tym jak miś > spadając w błoto utytłał w nim wszystkich (porównanie do środkowopomorskiego). > Poczytajcie! Poczytajcie i sie zalamcie... Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.koszalin Re: nie tędy droga.. 04.01.04, 20:48 Gość portalu: Roberto napisał(a): > Wierzcie mi drodzy koszalinianie ze dokuczanie Koszalinowi nie jest > priorytetem "złych i brzydkich" urzędników ze Szczecina. nie, nie jest... jest nią totalne olewactwo tego regionu... Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.koszalin Re: podpisujcie się za środkowopomorskim ! 04.01.04, 20:28 może kiedyś zostaniecie osiedlem w Gdańsku, bo tylko to Wam zostaje jak ŚP nie powstanie... Odpowiedz Link Zgłoś