Dodaj do ulubionych

święta - prezenty - pomysły

01.11.09, 16:40
Wiem, że temat moze banalny i w ogóle, ale pomyslałm sobie, że mimo wszystko przydatny. Powolutku idą święta i warto się pozastanawiać nad prezentami.Może powpisujemy nasze pomysły na to co chcemy sprezentować, a także na to same byśmy chciały dostać a czego nie. Może to ułatwi wybieranie prezentów dla najbliższych:)
To ja zacznę - myślę sobie żeby kupic mamie jakieś kosmetyki, które nie są dostępne w zwykłych sklepach, tylko w netowych. Ona z komputera nie korzysta, a kosmetyki lubi więc myślę, że ucieszy się z czegoś "niecodziennego". jeśli chodzi o panów z którymi często jest problem prezentowy - to zamiast 10 pianki do golenia lub krawata wolę kupić zestaw jakichś mało znanych zagranicznych piw.Najlepiej każde inne - żeby była przygoda przy próbowaniu:)
Teraz prezenty których nie lubię - dziwne rzeczy do postawienia w domu, obrazki itp. Jeśli się nie ma 1000% pewności, że to jest wymarzona rzecz dla danej osoby to lepiej sobie darować...Moim zdaniem niebezpieczne są też prezenty "hobbystyczne". Wiecie - ktoś się czymś pasjonuje, więc czasem się wydaje, że najlepszy prezent to cos związanego z ta dziedziną. Zazwyczaj jednak takie prezenty to klapa, bo jednak laikowi nie jest łatwo wybrać coś, co sprawi frajdę specjaliście. Wiecie o co mi chodzi - wujek Józek lubi wędkować więc entuzjastycznie kupujemy książkę o wędkowaniu, a biedny wujek później zastanawia się jak mozna publikować takie bzdety, bo sam ma dużo więcej wiedzy...
No dobra, rozpisałam się - teraz Wasza kolej:)
Obserwuj wątek
    • kindafunny Na 50 urodziny 01.11.09, 17:09
      podczepię się pod wątek prezentowy. :)

Jakie macie pomysły na prezent dla taty, na 50 urodziny? nic bardzo drogiego :)
      ale chciałabym, żeby było bardziej wyjątkowe niż to, co dostaje typowo na
      urodziny (portfel, rękawiczki).

Bo mam pustkę w głowie...
      • urkye Re: Na 50 urodziny 01.11.09, 20:10
        My kupiliśmy tacie (typowy piwosz;)) na 50-tkę 50 piw:D Był lekko zszokowany,
        ale prezent bardzo mu się spodobał:) Pierwotnie każde piwo miało być inne, ale
        stanęło na identycznych, taty ulubionych:)
      • superagniewka Re: Na 50 urodziny 02.11.09, 16:41
        Kupowałam ostatnio taki prezent- akcesoria do wina razem z szachami, tutaj: upominkownia.pl/default.asp?view=1&iddzial=45&idgrupa=196&idtowar=292&i=1
        • jolunia01 Re: Na 50 urodziny 03.11.09, 15:09
          superagniewka napisała:

> Kupowałam ostatnio taki prezent- akcesoria do wina razem z
          szachami, ...

Nieco mniejsze (też z szachami), a także w innych
          konfiguracjach "sprzętowych" zestawy tego typu widziałam
          w "Biedronce" po 19,90. Jesli ktoś szuka nieco tańszego prezentu, to
          ma okazję....
    • jul-kaa Re: święta - prezenty - pomysły 01.11.09, 17:10
      Ja też się na razie dopiszę, ale najpierw kilka linków z Offtopów, może się komuś przydadzą:
      forum.gazeta.pl/forum/w,86228,98832480,98832480,Prezenty_dla_rodziny_kopalnia_pomyslow_i_rad.html?wv.x=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,86228,88544709,88544709,Gwiazdkowy_prezent_dla_malucha_.html?wv.x=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,86228,94325882,94325882,Fajny_prezent_na_wieczor_panienski.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,86228,99111804,99111804,Swietowania_nasze_powszednie_.html
      :)
    • jul-kaa Re: święta - prezenty - pomysły 01.11.09, 19:45
      Ja mam już prezenty (i pomysły na nie), ale niestety moja rodzina ma
      uroczystości różne jeszcze przed Świętami. Tacie kupiłam książkę o miejscach w
      Polsce, w które można jechać z psem (mają szczeniaka, jak juz pisałam w jednym z
      wątków ;)), dla mamy mam ramkę z trzema ślicznymi zdjęciami tegoż szczeniaka -
      podobne pozy, zdjęcie z tego samego miejsca - bardzo ładnie wygląda, myślę
      jeszcze o effuniaku dla niej, ale nie wiem, czy zdążę. Babci na imieniny
      kupiliśmy piękny album na 200 zdjęć, na razie jest w nim jakieś 30 fotek -
      będziemy uzupełniać co okazja - polecam taki prezent, jest bardzo przyszłościowy
      ;).

Co ja lubię - mamy zawsze krucho z kasą, więc lubię prezenty przydatne -
      chciałabym maszynę do pieczenia chleba (tak, to wina offtopów ;)), pokrywki na
      garnki (rozwaliły się już chyba wszystkie), stanik jakiś z chęcią oczywiście
      też, kartę pamięci do aparatu (4GB już nie starcza). No i oczywiście teraz
      jakieś rzeczy dla dziecka :)

kindafunny -> poszukaj w wątkach, które linkowałam, tam były fajne "męskie"
      prezenty.
    • camilcia Re: święta - prezenty - pomysły 01.11.09, 21:09
      dla faceta, chyba w kazdym wieku ;)
      u nas ma synek, ale najmniej bawi się właśnie on hehe

www.allegro.pl/item755938383_micro_auto_wyscigowe_przygotuj_sie_na_emocje.html

nie mogę znaleźć jakoś więcej, są fajne wyścigowe, na youtube
      filmiki micro RC cars
    • turzyca zeszyt marzen + notes zyczen 01.11.09, 23:14
      Dwa rozwiazania znakomicie ulatwiajace zycie to zeszyt marzen i notes zyczen.
      Zeszyt marzen to po prostu zwykly zeszyt z rubryczkami kto i co. Jak ktos ma
      jakies marzenie, to je tam wpisuje. Kazde marzenie, takie duze i takie malenkie.
      Dobrze, zeby zeszyt lezal gdzies na wierzchu, zeby gdy komus sie westchnie "och,
      fajny mlynek do pieprzu by mi sie przydal", mogl od razu dopisac. Przed okazjami
      przeglada sie ten zeszyt i wylawia takie pozycje, ktore nam - ofiarodawcom -
      pasuja.

Notes zyczen to forma poniekad analogiczna do zeszytu marzen tylko ze prowadzona
      przez ofiarodawce. Moze byc extra notesem albo np. tylko kartka w naszym
      kalendarzyku. Jak sie slyszy czyjes westchnienie, ze chcialby czy przydaloby sie
      jej, to sobie skrupulatnie notujemy. Pomysly wpadajace do glowy podczas lazenia
      po sklepach, rozmow z przyjaciolmi, googlania i czego tam jeszcze - rowniez. I
      znowu robimy uzytek we wlasciwym momencie. W wyniku takiego starannego zbierania
      robi sie calkiem spory wybor. Ja przed ostatnimi Swietami wyslalam rodzicom
      lubego liste z 15 punktami - a podobno jemu trudno kupowac prezenty. ;)
      • schaetzchen dla dziewczynek dużych i małych 06.11.09, 19:03
        Być może znacie tę stronę, ja ją odkryłam dzisiaj oglądając jakiś głupi artykuł
        w groszkach:
        katmark.pl/index.php
        sporo fajnych pomysłów "dziewczyńskich"

Tylko że to niewiele wnosi :) dziewczynom imho łatwiej kupić prezent...
        • lafere Re: dla dziewczynek dużych i małych 06.11.09, 20:17
          Fajny pomysł z tym zeszytem:)Tylko, że nadaje się najbardziej dla osób mieszkających pod jednym dachem, lub często sie widujących. Dla mnie zawsze problemem jest wybranie jakiegoś fajnego prezentu dla osób których nie widuję zbyt często i nie mam specjalnie możliwosci "wsłuchania się" w ich prezentowe potrzeby.
          A tak na marginesie opowiem Wam jak jakiś czas temu wymieniłyśmy sie z koleżanka prezentami:) Mamy urodziny prawie w tym samym czasie więc jedna drugiej dała prezent. Ja dostałam butelkę rumu i jakiś gadżet z Piratami z Karaibów, a ona... butelkę grogu i gadżet z Piratami z Karaibów :D Zdrowo się obśmiałyśmy:))
          • magdalaena1977 Re: dla dziewczynek dużych i małych 06.11.09, 23:26
            lafere napisała:

> butelkę grogu i gadżet z Piratami z Karaibów :D
            Ale grog to taki ciepły drink z rumu, a nie samodzielny napój.
            pl.wikipedia.org/wiki/Grog
            www.we-dwoje.pl/grog;-;cieplo;w;srodku;zimy,artykul,5281.html
            • besame.mucho Re: dla dziewczynek dużych i małych 07.11.09, 00:36
              Da się kupić rum, który w nazwie będzie miał grog, np:
              islandersimport.com/images/Old%20Grog.gif
              Albo taki zmieszany już z sokiem z limonki, brązowym cukrem itd, np:
              www.pussers.com/library/images/products_grogmix.jpg
              • lafere Re: dla dziewczynek dużych i małych 07.11.09, 09:38
                Da się, da - zwłaszcza na południe od Polski;)
                www.gigapult.cz/rum/bozkov-grog-se-skorici-rum
                Bardzo dobra rzecz do zaprawiania herbatki:p
      • cissnei Re: zeszyt marzen + notes zyczen 18.12.09, 19:57
        W naszej malutkiej społeczności (ja + mój chłopak, siostra + jej chłopak)
        praktykowany jest całkowicie bezczelny zwyczaj wysyłania sobie maili z listą
        prezentów, które chciałoby się otrzymać ;) Dzięki temu nikt nie musi kombinować,
        zastanawiać się i nie spać po nocach, żeby wiedzieć, co dana osoba bardzo chce
        dostać, a co z kolei byłoby prezentem niepożądanym. Nie odbiera to prezentom
        atmosfery niespodzianki, bo na liście jest zwykle przynajmniej 10 rzeczy, wiele
        z nich to luźne propozycje, zatem jest z czego wybierać. Bardzo polecam tę
        metodę, świetnie sprawdziła się u nas w zeszłym roku, mam nadzieję, ze te święta
        będą równie udane :)

Co zaś do fajnych pomysłów na prezenty, to ja podtrzymuję moją tezę, że w
        prezencie najważniejsza jest pamięć i poczucie, że został stworzony specjalnie
        dla osoby obdarowanej. Czasami przy odrobinie wysiłku można zrobić coś
        niepowtarzalnego, co sprawi, że odbiorca poczuje się kimś wyjątkowym i ważnym. A
        jeszcze, jak prezent jest zabawny i zrobiony z jajem, to już w ogóle jest super.
        Do dziś nie zapomnę miny mojego chłopaka, jak dostał pod choinkę instrukcję
        obsługi do... mnie, wykonaną według wzoru firmy, dla której obydwoje robimy
        korekty ;) Tym razem podobno on robi coś dla mnie i chowa to w tapczanie, a ja
        biję się po łapach, żeby tam nie zaglądać ;)

Dobrym prezentem jest też coś, co dana osoba pamięta ze starszych czasów, a
        dawno tego nie miała. Jakiś smak młodości albo coś, co teraz trudno jest dostać.
        Np. Fantę grejpfrutową albo wafelki Hanuta :P Jeśli gdzieś jeszcze je
        widziałyście, dajcie znać ;)
        • jul-kaa Re: zeszyt marzen + notes zyczen 18.12.09, 20:06
          cissnei napisała:

> Tym razem podobno on robi coś dla mnie i chowa to w tapczanie, a ja
          > biję się po łapach, żeby tam nie zaglądać ;)
          >

Mój mąż też coś kombinuje - przychodzą jakieś dziwne przesyłki, on się zamyka w
          pokoju, coś klei, lutuje, wierci. Nie mogę się już doczekać :)
    • velika dla hipochondryków i nie tylko 07.11.09, 13:59
      www.giantmicrobes.pl/
      Padłam, już wiem co mój wiecznie chory chłopak dostanie pod choinkę;D
      • lafere Re: dla hipochondryków i nie tylko 07.11.09, 14:49
        Tylko mu nie kupuj rzeżączki lub syfilisu, bo się chłopak przerazi:))
        • velika Re: dla hipochondryków i nie tylko 07.11.09, 14:51
          Spokojnie, dostanie helicobacter. Niedawno się pozbył tego paskudztwa, więc na
          pewno będzie zachwycony;)
      • magdalaena1977 Re: dla hipochondryków i nie tylko 07.11.09, 16:46
        och jakie słodkie - ale syfilis jest jedna z ładniejszych. No może jeszcze polio
        jest urocze.
        I cena ta sama niezależnie od stopnia skomplikowania pluszaka.
        Magdalaena
        • schaetzchen Re: dla hipochondryków i nie tylko 07.11.09, 21:23
          Cudne te zarazy. Chyba kupię moim dwóm wyluzowanym przyjaciółkom :) Muszę tylko
          wybrać choróbska ;)
      • zarin Re: dla hipochondryków i nie tylko 08.11.09, 00:09
        Jeszcze z cyklu słodkich maskotek:
        www.peeandpoo.com/eng/flasheng.asp
    • sbarazzina Kulinarnie 07.11.09, 23:52
      W tym roku dla przyjaciół i znajomych mam zamiar przygotować własnoręcznie
      robione likiery w ładnych butelkach i paczuszki z ciasteczkami :)
      Dla piekących fajnym pomysłem, jest domowy ekstrakt waniliowy. Niestety nie mam
      komu podarować, ale sama chętnie bym dostała.
      • slonko771 Re: Kulinarnie 16.12.09, 09:40
        ja bym sie z wanilii ucieszyła :), znajomym tez nosze ciastka (dobry
        prezent nie zagraca;)), drobne rzeczy własnorecznie robione
        • jul-kaa Re: Kulinarnie 16.12.09, 10:20
          slonko771 napisała:

> ja bym sie z wanilii ucieszyła :), znajomym tez nosze ciastka (dobry
          > prezent nie zagraca;)), drobne rzeczy własnorecznie robione

Przyjaciel przywiózł mi kiedyś z egzotycznej wyprawy potężny pęk wanilii -
          jakieś 30 lasek. I to był jeden z najlepszych prezentów, jakie kiedykolwiek
          dostałam :) (swoją drogą egzotyczne przysmaki przywozi mi co roku i uwielbiam go
          za to)
    • daslicht Re: święta - prezenty - pomysły 15.12.09, 16:43
      Nie cierpię "badziewia" czyli świeczek, ramek, kubków, figurek... a i tak dostałam dwa mydełka. Mam się częściej myć czy co? ;))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka