Dodaj do ulubionych

Normalne koszule nocne, proszę....

12.12.09, 23:46
Dziewczyny, błagam o radę, bo ja mam dosyć. Gdzie kupić normalną koszulę nocną dla mamy, a nie jakąś czarno-czerwony kaweł tiulu ani tandetnie różową bawełanią szmatę o ogromnej cenie? Chciałam jej kupić normalną koszulę nocną - z rękawkiem, bez głębokiego dekoltu, przed kolano, w nielandrynkowym kolorze, z porządnej jakości materiałów, a jednocześnie nie kosmicznie drogą. Przeglądam, przeglądam i nie widzę. Może podpowiecie gdzie szukać?..
Obserwuj wątek
    • smallfemme Re: Normalne koszule nocne, proszę.... 12.12.09, 23:46
      Ach, chodzi mi głównie o sklepy stacjonarne, bo już trochę za późno na internetowe przedświąteczne zamówienia...
      • beniutka_bo Re: Normalne koszule nocne, proszę.... 13.12.09, 10:54
        Kopnij się do Factory na Ursus- tam jest wyprzedażowy sklep LaSenzy,Atlantica,i
        jeszcze coś, Calzedonia chyba,ale piżamy też były sensowne jak byłam ok2tygodnie
        temu. No i stadion-wbrew powszechnej opinii- całkiem spory jeszcze (skupiony
        między PKSem,a Sokolą),da się znaleźć coś sensownego czasami. Owocnych poszukiwań :)
    • azymut17 Re: Normalne koszule nocne, proszę.... 13.12.09, 00:00
      W centrach handlowych (nie lubię określania ich mianem galerii) są sklepy Pompea
      (chyba? o tej porze niczego nie jestem pewna...). Coś około rok temu kupiłam tam
      piżamę dla męża, bawełnianą, ale "nieszpitalną" :-) Mają chyba jakieś damskie,
      ale za styl nie ręczę.
      • czerwona_pomadka ot - "galeria" 13.12.09, 00:22
        widzę, że nie jestem sama. ja też nie cierpię określania hipermarketów i centrów
        handlowych "galeriami".
        Galeria kojarzy mi się ze sztuką i koniec kropka, a co ma do sztuki natłoczenie
        setek sklepów w jednym miejscu? chyba wątpliwa "sztuka materialnej konsumpcji" :/
        Przeraża mnie, że współczesnym gimnazjalistom słowo "galeria" kojarzy się raczej
        z Zarą i New Yorkerem, a nie z nazwiskami znanych malarzy lub fotografów.

Hmm, a co do koszuli :) wydaje mi się, że widziałam takie bardziej zabudowane
        koszule nocne w H&M.
        • pierwszalitera Re: ot - "galeria" 13.12.09, 00:34
          Ależ słowo galeria ma o wiele więcej znaczeń i nie wszystkim kojarzy się tylko ze sztuką. ;-) Słownik języka polskiego Pwn podaje 8 różnych definicji galerii:

1. «kolekcja dzieł sztuki istniejąca jako samodzielna instytucja lub stanowiąca dział w muzeum»
          2. «salon wystawowy, w którym sprzedaje się dzieła sztuki»
          3. «ostatnia, najwyższa kondygnacja widowni w teatrze; też: publiczność zajmująca tę część widowni»
          4. «długi balkon biegnący na pewnej wysokości wewnątrz lub na zewnątrz budynku»
          5. «przejście łączące dwie części budynku lub dwa budynki»
          6. «kryty pasaż o przeznaczeniu handlowym»
          7. «zbiór jednostek, przedmiotów charakterystycznych, odznaczających się osobliwymi cechami»
          8. «w pałacach XVII i XVIII w. długa sala reprezentacyjna, oświetlona z jednej strony rzędem dużych okien, łącząca dwie grupy pomieszczeń lub dwie części budowli»

A znacznie 6 czyli «kryty pasaż o przeznaczeniu handlowym» wziął się z tego 4 czyli «długi balkon biegnący na pewnej wysokości wewnątrz lub na zewnątrz budynku», bo wielopiętrowe centra handlowe są w ten sposób zaprojektowane.
        • jul-kaa Re: ot - "galeria" 13.12.09, 00:35
          A Studio Paznokcia Cię nie drażni? Bo mnie owszem :)
          • jul-kaa Re: ot - "galeria" 13.12.09, 00:39
            No i jeszcze Akademia Paznokcia oczywiście, Studio Łazienek, Salon nagrobków,
            Świat Śrub :)
            • pierwszalitera Re: ot - "galeria" 13.12.09, 00:44
              jul-kaa napisała:

> No i jeszcze Akademia Paznokcia oczywiście, Studio Łazienek, Salon nagrobków,
              > Świat Śrub :)

Świat śrub jest niezłe, brzmi jak tytuł autobiograficznej książki częstego bywalca szpitali psychiatrycznych. ;-) Ale tak na poważnie, to mnie takie rzeczy mniej drażnią. Ja mam uciechę z wynajdowania absurdów. ;-)
          • a_girl Re: ot - "galeria" 14.12.09, 01:08
            Tak! TAAAAAK! Studio Paznokcia jest przewspaniałe! :D Obok mojej siłowni jest
            takie jedno i zawsze odczuwam głęboką radość, gdy widzę ów rozkoszny szyldzik
            ;). Aczkolwiek Świat Śrub również stawia poprzeczkę wysoko...
            • brykanty Re: ot - "galeria" 14.12.09, 16:54
              Moja ukochana to "Miejska Farma Piękności" na ul. Widok w Warszawie. Mam jakieś świńskie skojarzenia...
    • jul-kaa Re: Normalne koszule nocne, proszę.... 13.12.09, 00:18
      smallfemme napisała:

> Dziewczyny, błagam o radę, bo ja mam dosyć. Gdzie kupić normalną koszulę nocną
      > dla mamy, a nie jakąś czarno-czerwony kaweł tiulu ani tandetnie różową bawełani
      > ą szmatę o ogromnej cenie? Chciałam jej kupić normalną koszulę nocną - z rękawk
      > iem, bez głębokiego dekoltu, przed kolano, w nielandrynkowym kolorze, z porządn
      > ej jakości materiałów, a jednocześnie nie kosmicznie drogą. Przeglądam, przeglą
      > dam i nie widzę. Może podpowiecie gdzie szukać?..

Moim zdaniem takie nie istnieją. A takie z miejscem na biust to już w ogóle.
      • turzyca normalnie koszula schroedingera! 13.12.09, 01:59
        Jak na przedmioty nieistniejace moich 5 koszul nocnych wyglada zaskakujaco
        materialnie... ;)
    • turzyca Re: Normalne koszule nocne, proszę.... 13.12.09, 01:49
      Zazyczylam sobie cieplej koszuli nocnej w zeszlym roku na Swieta - dostalam dosc
      ciepla, bawelniana, z dlugim rekawem, do kolan, w kolorze bladolawendowym. Z
      Triumpha. :D
      W Polsce mialam calkiem przyjazna budke na pobliskim bazarze (przy czym bazar z
      tych lepszych, z malymi pawilonami, a nie szczekami), mieli spory wybor
      produktow glownie polskich firm i sympatyczne koszule nocne kupowalam bez
      problemu. Czyli szukalabym w takich tradycyjnych miejscach. Z marek kojarzy mi
      sie przede wszystkim polska firma Mewa, ceny w okolicach 60 zl, szeroki wybor
      rozmiarow.
      Wydaje mi sie, ze niezlym tropem moze byc tez KappAhl.
      • jul-kaa Re: Normalne koszule nocne, proszę.... 13.12.09, 02:00
        Zajrzałam na stronę Mewy i faktycznie - umiarkowane ceny, wzornictwo przeciętne,
        ale padłam na widok tabeli rozmiarów - na mój biust rozmiar (uwaga!) 58 :)))
        • fanka_tomcia Re: Normalne koszule nocne, proszę.... 13.12.09, 02:06
          no ich tabela rozmiarów nie różni się wiele od rozmiarówki przeciętnej
          sieciówki, czyli nadal nie zgadzają mi się biodra z biustem ;)
          ale oczekiwać cudów w rozmiarówce od przeciętnej polskiej firmy to chyba za wiele...
          • fanka_tomcia Re: Normalne koszule nocne, proszę.... 13.12.09, 02:10
            oj bo zaraz zostanę źle zrozumiana. po pierwsze Mewa to "stara" firma i rozmiary
            konfekcyjne mają normalne, a nie tak jak Orsay, że biorę 36 i mieszczą mi się
            biodra (nagle stałam się szczupła hahaha). po drugie to sprawdzając rozmiarówkę
            jakiejkolwiek firmy byłabym naiwna sądząc, że nagle wydarzy się cud i producent
            założy chociażby to, że cm w biodrach = cm w biuście, nie wspominając już że cm
            w biuście może być więcej niż w biodrach. zawsze jest klasyka w stylu 88cm biust
            - 92cm biodra.
            • jul-kaa Re: Normalne koszule nocne, proszę.... 13.12.09, 02:49
              fanka_tomcia napisała:

> byłabym naiwna sądząc, że nagle wydarzy się cud i producent
              > założy chociażby to, że cm w biodrach = cm w biuście, nie wspominając już że cm
              > w biuście może być więcej niż w biodrach. zawsze jest klasyka w stylu 88cm biust
              > - 92cm biodra.

Ja mam w biuście o 20cm więcej, niż w biodrach. Tak mniej więcej :)
              • joannea Re: Normalne koszule nocne, proszę.... 13.12.09, 13:04
                ale te Mewy sa ladne! Koniecznie chce ta z krowami!!! Czy ktoras z Was moglaby
                sie wypowiedziec odnosnie ich jakosci? Czy sa z dobrej gatunkowo bawelny, czy
                tak srednio?

ps w miare porzadne koszule nocne ma, jak juz padlow wwatku, H&M. Jakosc nie
                powala, sa takie troche szmaciane, ale maja dobry design i sa stosunkowo tanie.
                • fanka_tomcia Re: Normalne koszule nocne, proszę.... 13.12.09, 16:42
                  mam piżamkę tej firmy z linii LOOKat, ma już kilka lat, nie używana jednak
                  intensywnie, trzyma się ;) materiał milusi.
                  Koszulkę nocną z Mewy miałam przez kilka lat i była przez długi czas nie do
                  zdarcia, ale to nie była bawełna.
        • turzyca Re: Normalne koszule nocne, proszę.... 13.12.09, 02:51
          Ja padlam w druga strone. Dostalam teze zamowiona koszule. Patrze na metke:
          rozmiar 36. Hmmm, mowilam, zeby wziac ktoras z koszul na wzor, 100 cm w biuscie
          w rozmiar 36 raczej nie wcisne. No ale sa metki, jest paragon, mozna wymienic.
          Przymierzylam testowo. Mnostwo miejsca, spokojnie bym sie pewnie i w 34 zmiescila!
    • fanka_tomcia Re: Normalne koszule nocne, proszę.... 13.12.09, 01:56
      eee, zwykły sklep z bielizną? (większy, nie tylko staniki i majtki). ja w swoim
      mieście mam kilka takich, gdzie można dostać zwykłe bawełniane koszule nocne,
      przeważnie polskich firm typu Mewa
      www.mewa.com.pl/
      takie sklepy zazwyczaj występują "pojedynczo" np w centrum miasta albo w
      centrach handlowych o mniejszej "renomie" niż "galerie" (np teraz w niektórych
      "galeriach" w moim mieście próżno szukać takiej bielizny, w "zwykłym" CH owszem są).
      • kotwtrampkach mewa 15.12.09, 11:27
        hmm, a ja się zastanawiam nad bluzkami - czy ktoś moze podpowiedziec jak
        wybierać rozmiar? I czy one sa długie/bardzo krótkie? Na stronie sklepu nie ma
        zadnego opisu ;-|
        • jul-kaa Re: mewa 15.12.09, 11:35
          Zamówiłam w Mewie halki - zamiast koszul nocnych - lubię spać właśnie w czymś
          takim "halkowym". Dzwoniłam w sprawie rozmiaru (biodra wg ich tabelki - 48,
          biust - 58). Pani średnio umiała doradzić.
          Wiem za to (teoretycznie, ale jak będę wiedziała praktycznie, to napiszę), jak
          wygląda wysyłka - wysyłają za pobraniem, wszystko można odesłać, zwrot jest
          przekazem pocztowym. Pani twierdzi, że na wysyłkę trzeba chwilę poczekać (mają
          dużo zamówień i tylko jedną osobę, która pakuje :)), ale zwrot pieniędzy
          wysyłają następnego dnia po otrzymaniu przesyłki.
          • kotwtrampkach Re: mewa 15.12.09, 18:08
            hihhi, to mi się kojarzy trochę tak...
            nie umiem jednym słowem opisać, ale jak byłam dziewczynką i nikt nie słyszał o
            internecie a komputer zajmował dwa pokoje :) wtedy używano poczty do sprzedaży
            wysyłkowej - katalog pocztą, zamówienie pocztą, zakupy pocztą i zapłata pocztą :):)

musiałam to napisać, jakoś mi się tak fajnie zrobiło :)
          • jul-kaa Re: mewa 18.12.09, 08:34
            Przyszły halki - koszulki :)
            Zamówienie złożyłam 15.12, dziś rano pan paczkonosz je przyniósł, więc bardzo
            szybko. Nie wiem, czy normą jest przesyłka paczką, ja o to prosiłam - mejlowo i
            telefonicznie, bo listu poleconego do Nowego Roku bym pewnie nie dostała, a
            paczki śmigają szybciej, niż kurier.
            Tyle o przesyłce.
            Same halki - ja takiego czegoś jako halki nie noszę (nawet nie wiem, jak by to
            miało z ubraniem iść, hehe), ale jako delikatne koszulki nocne są super. Z
            zamówionych dziewięciu zostają 3. Tkanina jest elastyczna, dość mięsista, skład
            (przykładowej halki): 72% wiskoza, 28% poliamid.
            Odnośnie do rozmiarów: wg tabelki na biust powinnam mieć 56-58 i taki rozmiar
            kazała mi zamawiać pani, z którą rozmawiałam. Zamówiłam jednak 50, 52 i 54. To
            ostatnie jest wiszącym worem, przedostatnie jest stanowczo za duży, 50 jest w
            sumie ok, choć pewnie w 48 też bym się zmieściła. Miejsca na biust w kolejnych
            rozmiarach różnią się wielkością, ale i "obwisłością". Jakby to powiedzieć...
            Gdybym miała biust bardziej obwisły i przez to wiszący bliżej pępka, to może i
            to 56 byłoby dobre. W mniejszym rozmiarze co prawda biust umiarkowanie mieści mi
            się w miejscu nań przeznaczonym, szew idzie przez biust, ale i tak wyglądam lepiej.
            Nie namotałam?
            Zamówiłam też bluzkę, na stronie była, ale zadzwoniono do mnie że jednak jej nie
            mają w magazynie, więc nie wiem, jak wygląda sytuacja z rozmiarówką ubrań.
            No i tyle.
    • milstar Re: Normalne koszule nocne, proszę.... 13.12.09, 14:09
      Na stacji Metro Centrum jest sklep z piżamami. Ja koszul nocnych nie cierpię, więc nie oglądałam, ale myślę, że możesz tam coś fajnego znaleźć
      • milstar Sorry, nie Centrum, tylko Ratusz 13.12.09, 14:10
    • lavaenn Re: Normalne koszule nocne, proszę.... 13.12.09, 16:50
      M&S, La Senza - najstarszą z M&S mam chyba 6 lat i wygląda prawie jak nowa :)
    • tfu.tfu La Senza 14.12.09, 17:03
      www.lasenza.co.uk/nightwear/special-offers/nightwear-promo-300218.htm
      aktualnie można kupić 2 za 15 funciszy i do świąt dojdą na pewno :)
    • m.mada Re: Normalne koszule nocne, proszę.... 14.12.09, 21:32
      Gdzie kupić normalną koszulę nocną
      > dla mamy, a nie jakąś czarno-czerwony kaweł tiulu ani tandetnie różową bawełani
      > ą szmatę o ogromnej cenie?

w pasmanterii
    • smallfemme Dziękuję :))) 14.12.09, 21:57
      Dziękuję za wszystkie podpowiedzi :) Wiem, że zwykle najlepsze są przeciętne bieliźniaki, tylko kurtki zimowej też jeszcze nie posiadam i pogoda za oknem odstrasza mnie od szukania ;)
      Pewnie wybiorę się do Factory, może poszukam tej kurtki przy okazji, chociaż piżamki z LaSenzy baaaardzo kuszące ;)
      • tfu.tfu Re: Dziękuję :))) 15.12.09, 05:13
        ja się nie oparłam pokusie ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka